Kararan Silikon Nasıl Temizlenir? Eskimiş Silikon Temizliği

Kararan Silikon Nasıl Temizlenir? Eskimiş Silikon Temizliği

Silikon malzeme, banyo, mutfak ve hatta araba camlarında bile sıkça kullanılır. Ancak zamanla kararmaya ve kirlenmeye başlayabilir. Kararmış silikonlar sadece kötü görünmekle kalmaz, sağlamlığını ve dayanıklılığını da kaybeder. Ancak endişelenmeye gerek yok, bu yazıda ele aldığımız pratik ve en etkili silikon temizliği yöntemleri ile kararan silikonlarla kolayca başa çıkabilirsin.

Banyo Fayansları için İlham Verici Kombin Fikirleri

Evde Hazırlayabileceğin 6 Doğal Temizlik Deterjanı

Bahar Temizliğinde Bile Gözden Kaçabilecek En Kirli Yerler

Silikon Neden Kararır?

Silikon her ne kadar dayanıklı bir malzeme de olsa, zaman içerisinde dayanıklılığını yitirebilir ve özellikle sıvı teması ve nem sebebiyle oksidasyona uğrayarak kararabilir. Önce bölgesel başlayan kararma zaman içerisinde büyüyüp geniş bir alanı kaplayabilir.

silikon-neden-kararir

Silikon Kararmasına Ne İyi Gelir?

Silikon kararmasına karşı bulunan çözüm genellikle çamaşır suyuyla ovalamak olsa da bu yöntem silikonlara zarar verebilir. Bu şekilde zarar vermeden temizliği sağlamak için karbonat ve sirke gibi doğal yolları deneyebilirsin.

silikon-kararmasindan-kurtulmak

Silikon Nasıl Temizlenir?

Silikon temizliğinde eğer silikonda yoğun bir küf ve kararma yoksa sirke ve karbonat kullanabilirsin ama ihmal edilmiş bir banyon ve yoğun küflü bir silikonun varsa bu noktada çamaşır suyu kullanmayı tercih edebilirsin. Çamaşır suyunu küflü bölgeye sıkıp bekletebilirsin ya da bir pamuğu lekenin üzerine koyup çamaşır suyunu pamuk üzerinden uygulayabilir ve lekenin pamuğa geçmesini bekleyebilirsin.

silikon-nasil-temizlenir

Silikon Temizliği Püf Noktaları

Silikon temizliğinde hangi temizleyici ürünü kullanırsan kullan özellikle eski bir silikonu temizlemeye gayret ediyorsan lekelerin çok geçmeden yeniden oluştuğunu gözlemleyebilirsin. Bunun için eğer silikonda da yıpranmalar görünüyorsa tüm silikonu değiştirip yenilemeyi düşünebilirsin. Bu işlem biraz meşakkatli olacaktır, bunun yerine ilk aşamada silikon kalemi kullanarak silikonun görüntüsünü yenileyebilirsin.

silikon-temizligi

Ele Bulaşan Silikon Nasıl Temizlenir?

Eğer silikon uygulaması yaparken eline silikon geldiyse hızlı bir şekilde temizliğini yapmalısın. Silikonun güçlü bir kimyasal yapısı olduğu için temizleme esnasında eline zarar verebilir. Bu yüzden dikkatli şekilde temizlemeni önerebiliriz. Eline bulaşan silikonu temizlemek için farklı yöntemleri deneyebilirsin, ilk olarak toprak ya da kum ile ovalamanın silikonu sökeceğini aklında bulundur. Bunun dışında toz deterjan da benzer şekilde silikonun sökülmesine yardımcı olacaktır. Elinden silikonu temizledikten sonra ellerini sabunla yıkamalısın. Bu işlem esnasında ellerinin zarar görmüş olacağını göz önünde bulundurarak ellerini temizledikten sonra ellerine krem sürmelisin.

silikon-lekesi-cikarma

Fayanstan Silikon Nasıl Temizlenir? Cam ve Ahşap Yüzeyden Silikon Nasıl Temizlenir?

Silikonu temizlemek için ısı kullanmak silikonu yumuşatacağından işini kolaylaştıracaktır. Bu şekilde kazımak zorunda da kalmayacağın için temas ettiği yüzeyi de silikonu temizlerken koruyabilirsin. Eğer silikon taze döküldüyse kurumasını beklemeden bu bölgeyi sabunlu bir bezle temizleyebilirsin. Cam ve fayans gibi yüzeylerin üzerinde kurumuş olan silikonu bıçak gibi bir aletle bir köşesinden kaldırarak temizlemeyi tercih edebilirsin. Bu uygulamada silikonu kazımamaya dikkat etmen gerekir. Bu yöntem sayesinde kurumuş olan silikon tek parça halinde çıkacaktır. Ahşap yüzeyler bıçak gibi aletlerle çizilebileceği ve zarar görebileceği için bu yüzeylerde ısı yöntemi kullanmayı tercih edebilirsin.

silikon-temizleme-yontemleri

Kıyafete, Koltuğa Bulaşan Silikon Nasıl Temizlenir?

Kıyafet ya da koltuk gibi kumaş yüzeylere silikon dökülürse bu yüzeyleri temizlerken su kullanmamak gerekir. Aksi takdirde silikon yüzeye iyice nüfuz eder ve temizlemek gittikçe zor bir hal alır. Lekeyi su yerine aseton yardımıyla nazikçe temizleyebilirsin. Bu gibi yüzeylerde ısı yöntemiyle silikonu gevşetmeyi ve bu şekilde temizlemeyi düşünebileceğin gibi kuru temizleme yöntemlerini de düşünebilirsin.

kiyafetteki-silikon-lekesini-cikarma

Görsel Kaynaklar: creavit.com, blog.koctas.com.tr, pinterest.com, pexels.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Yenidoğan Kapı Süsü Nasıl Yapılır? Kolay Hastane Odası Süsleme Fikirleri

Yenidoğan Kapı Süsü Nasıl Yapılır? Kolay Hastane Odası Süsleme Fikirleri

Temizlik Önerileri: Kolay Tahta Kaşık Temizliği

Temizlik Önerileri: Kolay Tahta Kaşık Temizliği