Temizleme Önerileri: Ev Bacası Nasıl Temizlenir?

Temizleme Önerileri: Ev Bacası Nasıl Temizlenir?

Havalar iyice soğumaya başladı. Çeşitli soğuk hava dalgalarının geleceği konuşuldukça çoğumuz evlerimizi ısıtma planları yapmaya başladık bile. Bugün çoğu ev kaloriferle ısınıyor olsa da hala şömine ya da soba ile ısınan evler var. Bu evler için havaların soğuması “baca temizliği yaptık mı” sorusu ile beraber geliyor. Senin için soba baca temizliği ile ilgili önemli noktaları topladık.

Kış Sporları Nelerdir? Eğlenceli Kış Sporları

Pelet Soba ile İlgili Bilmen Gereken Her Şey

Kış Aylarını Sıcacık Geçirtecek Şömine Tasarımları

Ev Bacası Temizleme Nasıl Yapılır?

Sobalar yakıldıkça borularda ve bacada kirlerin ve partiküllerin birikmesinden dolayı tıkanmalar meydana gelebilmekte. Bunun için düzenli aralıklarla özellikle kış mevsimi gelmeden baca temizliği yapmanda fayda var. Ev bacası nasıl temizlenir konusunda çeşitli öneriler sunulabilir. Eğer temizliği kendin yapmak istiyorsan naftalin ve karbonat gibi tehlikeli olabilecek iki çözüm önerisi sunabiliriz sana. Bu uygulamaların ikisinde de karbonat ya da naftalin sobaya atılıp yakılıyor ama bu işlemler patlama gibi tehlikeler içerdiğinden dolayı uygulama öncesi ayrıntılı araştırma yapmakta fayda var. Bunun yanı sıra temizliği kendin yapman gerekiyorsa başka bir yol da önerilebilir. Bunun için bir çamaşır ipinin ya da telin ucuna suyla dolu litrelik pet şişe bağlayıp bunu bacadan aşağı sarkıtabilir ve sonrasında aşağıdan bu şişeyi alabilirsin. Bu yöntemden istediğin verimi alamazsan ucuna bez bağladığın demir bir çubuğu bu bezi gazlayıp yaktıktan sonra borudan sokabilirsin. Böylece katranlaşmış katmanlar yanacaktır. Bu gibi işlemleri uygulamak yerine bağlı olduğun ilçenin itfaiye müdürlüklerinden destek almanın ya da bir uzman ekiple çalışmanın da her zaman için bir seçenek olduğunu hatırlatmak isteriz. Aradığın işinde uzman ekipleri Armut’ta kolaylıkla bulabilirsin.

ev-bacasi-temizligi-nasil-yapilir

Bacanın İyi Çekmesi İçin Ne Yapılabilir?

Soba ya da şömine baca temizliği için yapılabileceklerinden bahsettikten sonra bacanın iyi çekmesini konuşabiliriz. Öncelikle boruları döşerken eğime dikkat edilmesi ve boruların fazla uzun tutulmaması önemli. Zaman zaman boruları uzun tutarak evde daha çok yerin ısınması hedeflense de bu şekilde bacanın çekişi azalacağından ısı anlamında beklenen verim elde edilemeyebilir. Bunun yanı sıra sobayı kurduktan sonra ilk yakışta odun ya da gazete kağıdı yakman gerekiyor. Bunun sebebi odun ve kağıdın kömüre oranla daha hızlı yanması. Çünkü ilk yakışta soba geri tepme yapabiliyor, bu yüzden hızlı yanan bir yakıtla ilk yakışı geçirmek sobanı hazırladıktan sonra yapman gereken bir son aşama.

bacanin-iyi-cekmesi-icin

Baca Açıcı Toz Nasıl Kullanılır?

Baca temizliği için ne kullanılır sorusuna verilebilecek bir diğer cevap da baca açıcı toz. Bu ürün sobalı evlerde kolay kullanımı ve hızlı etki edişi sayesinde yaygın olarak kullanılır. Baca açıcı tozu kullanmak için yapman gereken şey dumansız alevli şekilde sobanı yakmak ve bu esnada bu tozu alevlere atmak. Alevlerle birlikte etkileşen toz boru ve bacadaki kurumları eriterek toz haline getirecek ve bu tozlar küllüğe düştüğünde bunları kolaylıkla temizleyebileceksin. Bu şekilde basit bir kullanımı olan baca açıcı tozu kullanım sıklığına da bağlı olarak sobalarda ayda bir defa kullanabilirsin.

baca-acici-toz

Görsel Kaynaklar: pexels.com, unsplash.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Spor Severler İçin Yaz - Kış Yapılabilen Su Sporları

Spor Severler İçin Yaz - Kış Yapılabilen Su Sporları

Dekorasyonda Yan Aydınlatmanın Gücü

Dekorasyonda Yan Aydınlatmanın Gücü