Elektrikli Süpürge Temizliği Nasıl Yapılır?

Elektrikli Süpürge Temizliği Nasıl Yapılır?

Evlerimizde olduğumuz şu dönemde, belki de kendimizi en çok odakladığımız işlerden biri ev temizliği haline geldi. Evlerimizdeki temizliği ve hijyeni sağlayan elektrikli süpürgeler, doğru temizlenmediği takdirde değdiği her yere tozu ve bakterileri taşıyan bir alete dönüşebilir. Bu temizliği ihmal ettiğimiz ya da ertelediğimizde, temizlemek ve arındırmaktan çok sağlığımıza zarar veren bir araca dönüşebilir. Her evde temizliğin en önemli unsuru olan elektrikli süpürgeler, bakımlarını ve temizliklerini aksatmadan yapmamız gereken ev aletleridir. Elektrikli süpürge bakımı hakkında merak ettiğin her şeyi bu yazıda bulabilir ve evinde kolayca uygulayabilirsin.

Çamaşır Makinesi Temizliğinin Püf Noktaları Nelerdir? >

Aspiratör Temizliği Nasıl Yapılır? >

Doğal Malzemelerle Kahve Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır? >

Elektrikli Süpürge Temizliği Nasıl Yapılır?

Elektrikli süpürge temizliği yaparken dikkat etmemiz gereken birçok önemli nokta vardır. Aşağıda yer alan bu noktalara dikkat edersen ev temizliğinde kullandığın süpürgenin her zaman temiz kalmasını sağlayabilirsin.

  • Süpürgenin ayrılabilen her parçasını ayırarak işe başlayabilirsin. Böylece her parçayı ayrı ayrı temizlemen mümkün hale gelir.

  • Plastik ya da metal vakum borusunu suda yıkayabilirsin. Bu noktada dikkat etmen gereken iki şey var: Öncelikle tamamen kurutmadan yerine takmamalısın, ikinci olarak da dış yüzeyini sert bir sünger ya da telle silmemeye dikkat etmelisin.

elektrikli-süpürge-temizliği

Süpürgenin tüm parçaları neredeyse yerinden ayrılıyor. Öncelikle kuruması gereken, elektrik kablosu olmayan parçaları yıkamalı ve kurutmalısın. Elektrikli süpürgen toz haneli ise, haneyi yerinden söktükten sonra bol su ve köpükle yıkamayı ihmal etmemelisin.

  • Elektrikli süpürge bakımı yaparken gözden kaçırılmaması gereken bir diğer nokta da süpürgenin filtresinin temizliğidir. Her süpürge için filtre bakımı farklı olabilir, dolayısıyla filtreler bulundukları yerdeki temizlik yönergelerine uygun olarak temizlenmeli, yıkayıp güneşte kurutulmalıdır.

  • Süpürgenin dış yüzeyinin temizliğini telle yapmamalısın. Krem temizleyici ile güzelce ovalayarak silmen, tekerleklerini ıslak bezle silmen yeterli olacaktır. Elektrikli süpürge temizliği sırasında su kullanımına da dikkat etmelisin. Fazla su kullanımı, süpürgenin motoruna zarar verecektir.

elektrik-süpürgesi-filtre-değişimi

Önemli Adımlar

Toz Hanesinin Temizliği

Elektrikli süpürgeler, toz torbalı ve toz torbasız şeklinde sınıflandırılabilir. Toz torbalı elektrikli süpürgeleri torbanın dolması halinde yenisiyle değiştirilerek kullanılan modellerdir. Toz torbasız elektrikli süpürgeleri ise toz haznesi doldukça boşaltılarak kullanılan modellerdir.

elektrik-süpürgesi-toz-haznesi-temizliği

Filtrenin Temizliği

Yapılacak ilk adım vakum filtresini temizlemektir. Elektrikli süpürgelerin çoğu, manuel olarak kontrol edilmesi gereken birkaç filtre ile birlikte gelir. Böylece kirin tam olarak nerede olduğunu görebilirsin. Filtrelerin temizlenmesi, tüm toz ve kötü alerji parçacıklarına karşı ilk büyük savunma hattı oldukları için çok önemli bir adımdır. Günümüzde çoğu süpürgede yıkanabilir filtrelerle gelen bazı vakumlar var. Bazı filtrelerin ise periyodik olarak değiştirilmesi gerekir. Yıkanabilir filtrelerde tozları diş fırçası yardımıyla temizleyerek sabunlu su ile temizleyebilirsin. Olabildiğince yüzünden uzaklaştırmalı ve soğuk su altında birkaç dakika durulamalısın. Ardından filtreyi en az 24 saat boyunca kurutmak için düz bir şekilde yatırdığından emin olmalısın. Filtrenin kuru olması hayati önem taşır çünkü spor ya da bakteriler nemli filtre üzerinde büyümek için fırsat kollar. Ve son olarak vakumlama sırasında isteyeceğimiz son şey kötü kokudur. Bu nedenle, filtrenin tamamen kuruduğundan emin olduktan sonra süpürgeye geri yerleştirmen gerekir.

elektrikli-süpürge-filtre-temizliği

Diğer Elektrikli Süpürge Parçalarının Temizliği

Elektrikli süpürgenin eklerine gelince, bunları temizlemek çok kolaydır, çünkü bir lavaboya veya bir kovaya ılık su ve bulaşık deterjanı doldurman yeterlidir. Saçların sıkışmış olduğu vakum aparatlarının herhangi birini temizlemek için diş fırçasını kolayca kullanabilirsin. Parçaların temiz olduğundan emin olduktan sonra, kurutmak ve üzerlerinde hiç su damlası kalmadığından emin olmak için onları kurumaya bırakabilirsin. Bu parçaları en az 24 saat boyunca elektrikli süpürgenin dışında bıraktığından emin olmalısın. Vakumu ve ek parçaları ayda bir ya da iki ayda bir temizliyor olman gerekir. Bu şekilde, vakumun işini düzgün şekilde yapacağından ve vakumlama sırasında harcanan süreyi azaltacağından emin olabilirsin.

elektrikli-süpürge-temizliği

Süpürge Emici Başlıkların Temizliği

Süpürgenin emici başlıklarına sıkışabilecek çok fazla saç ve döküntü vardır. Bu sorun, toz ve döküntülerin yerden veya halıdan çekilmesini zorlaştırır. Bu problemle karşı karşıya kaldığında, tek yapman gereken tüm kalıntıları ve saçları temizlemeye başlamaktır. Tüm kiri, saç kıllarını, tıkanmasına neden olan nesneleri çıkarmalı ve emici başlıklarda kalan küçük parçaları temizlemelisin. İşlemi basitleştirmek için bir diş fırçası kullanabilirsin. Uç kısmına dolanan saç telleri ve iplikler, emici başlık temizliğinde sık karşılaşılan sorunlardandır. Bunların kolay şekilde temizlenmesi için, birikmemesine özen göstermelisin. İdeal olanı, her kullanımdan sonra emici başlığın saç tellerinden arındırılmasıdır. Elini kullanarak temizleyemeyeceğin kadar sık şekilde dolanmış saç teli söz konusuysa, makas kullanarak temizliği gerçekleştirebilirsin. Süpürge uçlarını nemli bezle silerek temizleyebilirsin. Yıkanmaya uygunlarsa akan su altında yıkaman da mümkün.

elektrik-süpürgesi-temizliği-emici-başlıklar

Son olarak tüm bu detayların yanı sıra, cihazın kullanım kılavuzunu mutlaka okumalısın. Cihaza özel temizlik şartlarını ancak kullanım kılavuzunda bulabilirsin.

görsel kaynak: koctas.blog, homeasking, food52, jonessewandvac, vacmaster, temizsozluk.

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Küçük Mutfaklarda Nasıl Düzenlemeler Yapılabilir?

Küçük Mutfaklarda Nasıl Düzenlemeler Yapılabilir?

Evde Otururken Gezebileceğin 10 Sanal Müze

Evde Otururken Gezebileceğin 10 Sanal Müze