4 Adımda Kurutma Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır?

4 Adımda Kurutma Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır?

Diğer tüm beyaz eşyalarda olduğu gibi, kurutma makinelerinin de ilk günkü performansı ile çalışmaya devam etmesini istiyorsak düzenli bakım ve temizliğini yapmamız gerekir. Belirli aralıklarla yapılacak olan bakım, hem kurutma makinemizin hem de kıyafetlerimizin ömrünü uzatmaya yardımcı olacaktır. Marka ve model bazında ufak farklılıklar olmakla birlikte, makine temizliğinde izlenmesi gereken temel adımları hep birlikte inceleyelim:

Çamaşır Makinesi Temizliğinin Püf Noktaları Nelerdir?

Bahar Temizliğinde Bile Gözden Kaçabilecek En Kirli Yerler

Kıyafetleri Dezenfekte Etmek İçin 7 Öneri

1- Adım: Hav Filtrelerinin Temizliği

Hav filtreleri, makinenin kapak kısmında yer alan ve kurutma esnasında açığa çıkan kıl, tüy, yün ve pamuk gibi maddelerin tutulmasını sağlayan filtrelerdir. Her kurutmadan sonra bu filtrelerin temizliğinin yapılması son derece önemlidir. Filtrelerin tıkanması; daha fazla enerji tüketimi, kurutma süresinin uzaması hatta makinenin gereğinden fazla ısınmasına bağlı olarak yangın tehlikesi gibi sorunları beraberinde getirebilir. Hav filtrelerinin temizliğini birkaç basit adımda halletmen mümkün:

1- Hav filtresini (bazı modellerde 2 tane bulunur) kullanma talimatına uygun şekilde yerinden çıkarmalısın.

hav-filtrelerinin-yerinden-cikarilmasi

2- Filtre boşluğunda ve kapak kenarlarındaki contalarda hav kalıntıları olabilir. Bunları nemli bir bez yardımıyla temizlemelisin.  Filtre boşluğunu temizlemek için elektrikli süpürge de kullanabilirsin.

kurutma-makinesi-tambur-ve-filtre-temizligi

3- Filtrenin hem iç hem de dış kısmında çok fazla birikme varsa bunları elinle aldıktan sonra filtreyi ılık su ile yıkamalısın.

kurutma-makinesi-filtreleri-nasil-temizlenir

4- Filtrelerin iyice kuruduğundan emin olduktan sonra kullanma talimatına uygun şekilde yerlerine yerleştirmelisin.

kurutma-makinesi-temizligi-nasil-yapilir

2. Adım: Yoğuşma Kabının Boşaltılması

Kurutma işleminden sonra cihazda yoğuşma oluşacağı için burada biriken sular doğrudan yoğuşma kabına gider. Kurutma makinesi tahliye borusu ile atık su giderine bağlandığında bu işleme gerek kalmadan su doğrudan cihazdan tahliye edilebilir. Eğer bu işlem makine kurulumu esnasında yapılmadıysa her kurutma işleminden sonra yoğuşma kabının kontrol edilerek buradaki suyun boşaltılması gerekir.

kurutma-makinesi-yogusma-kabi-bosaltimi

3.Adım: Tambur Temizliği

Kurutma işlemi esnasında ortaya çıkan toz, pamuk, yün gibi maddelerin tamburda birikerek burada bulunan delikleri tıkaması muhtemeldir. Bunu önlemek için özel temizlik malzemeleri kullanmana gerek yok. Sirkeli ya da sabunlu su karışımı ve temiz bir bez yardımıyla tamburun içini temizlemen yeterli olacaktır.  

kurutma-makinesi-tambur-temizligi

4. Adım: Kondanser / Ana Ünite Temizliği

Hav filtreleri kadar sık olmamakla birlikte, ana ünite temizliğinin de makineyi kullanma sıklığına göre belirli aralıklarla yapılması gerekir. Bu ünite genellikle makinenin ön yüzünde yere yakın kısımda yer almaktadır. Bazı makinelerde filtre temizliği zamanının geldiğini gösteren uyarı sensörleri olmakla birlikte, uyarı öncesinde de filtreyi temizlemenin hiçbir zararı olmaz. Hav filtrelerinden kaçan daha küçük kalıntıların yakalanmasında görev alan bu filtre tıkandığında, makinenin performansını etkileyerek verimini mutlaka düşürecektir.

kurutma-makinesi-kondenser-temizligi-nasil-yapilir

Marka ve model bazında filtrenin yeri ve temizlenme şekli bakımından farklılıklar olabilir. Kondanserli kurutma makinelerinde bu filtreye ‘yoğuşturucu’ da denmektedir. Temizleme öncesinde makinenin soğuması için birkaç dakika beklemelisin. Yoğuşturucuyu da hav filtresinde olduğu gibi, kullanma talimatıma uygun şekilde yerinden çıkararak ılık su yardımı ile durulayıp kuruduktan sonra tekrar yerine takabilirsin. Filtre boşluğunda toz veya kir olması halinde burayı da elektrikli süpürge ve nemli bir bez yardımı ile temizlemelisin.  

kurutma-makinesi-kondenser-temizligi-ve-bakimi

Isı pompalı kurutma makinelerinde kondanser genellikle sabit olur ve yerinden çıkarılamaz. Bunun için, kondansör kapağını açtıktan sonra nemli bir bez veya elektrikli süpürge yardımı ile filtredeki kalıntıları temizleyebilirsin. Bu aşamada filtreye zarar vermemeye özen göstermelisin.

isi-pompali-kurutma-makinelerinde-kondanser-temizligi

Ana ünite ve hav filtrelerinin temizliğine geçmeden önce mutlaka kurutma makinenin kullanım kılavuzunu okuyarak buradaki talimatlara uygun şekilde temizlik ve bakım işlemlerini yapmanı tavsiye ederiz.

Görsel Kaynak: pinterest, coolblue.nl, ralf.hu, rapidhandy.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Evde Hazırlayabileceğiniz Doğal Bitki Besinleri

Evde Hazırlayabileceğiniz Doğal Bitki Besinleri

2021 Bahar Dekorasyon Trendleri

2021 Bahar Dekorasyon Trendleri