Bahar Temizliğinde Bile Gözden Kaçabilecek En Kirli Yerler

Bahar Temizliğinde Bile Gözden Kaçabilecek En Kirli Yerler

Bahar temizliği denince birçoğumuzun aklına kapsamlı, dip köşe yapılan bir temizlik gelir. Camlar, mutfak dolapları, beyaz eşyalar, kapılar, koltuklar vs derken liste uzayıp gider. Peki baharın gelişi için yaptığımız bu hazırlıklar gerçekten yeterli mi? Ya da temizlediğimizi sandığımız yerler yeterince hijyenik oluyor mu ? Bu sorunun cevabını merak ediyorsan; aşağıda hazırladığımız kontrol listesine bahar temizliğine başlamadan önce mutlaka göz atmalısın.

Bahar Temizliği Zamanı!

Evde Hazırlayabileceğin 6 Doğal Temizlik Deterjanı

Evde Sık Temizlenmesi Gereken Eşyalar Nelerdir?

1-Bulaşıklık

Her ne kadar temiz ve yıkanmış mutfak eşyalarını yerleştirdiğimiz için kirli olabileceği ihtimalini aklımıza getirmesek de kullandığın bulaşıklık bir bakteri yuvasına dönüşmüş olabilir. Nemli ve ılık ortamlar sağlığa zararlı mikroorganizmaların üremesi için oldukça elverişlidir. Bu ortam sana bir yerlerden tanıdık geldi değil mi ? Üstelik alt tepside devamlı su birikmesi halinde mantar üremesi de olası sonuçlardan biridir. Sağlığımızı tehdit edebilecek bu unsurları ortadan kaldırmak için ise yapman gerekenler şöyle: Ayrılabilen parçalar varsa bunları birbirinden ayırarak tümünü sıcak su ile durulamalısın. Birçok temizlik malzemesinin içinde zararlı kimyasallar bulunduğundan bunları kullanmayı tercih etmeyebilirsin. Bunun yerine çevreye zarar vermemesi, tamamen doğal olması ve dezenfektan özelliği nedeniyle beyaz sirke kullanmanı öneririz. Eğer kokusu seni çok fazla rahatsız ederse, sulandırarak da kullanabilirsin. Bulaşıklığın sıcak su ile durulanması aşamasından sonra sert bir fırçayı sirkeye batırarak parçaların küf ve mikroplardan arınmasını sağlayabilirsin. Son olarak tekrar temiz su ile durulayıp iyice kuruttuktan sonra kullanmaya başlayabilirsin. Sağlığın için bu işlemleri sık sık tekrarlaman oldukça önemli.

bahar-temizligi-bulasiklik

2-Buzdolabı

Gıda zehirlenmesi olaylarının oldukça büyük bir kısmının temizliği ihmal edilen buzdolabı veya derin donduruculardan kaynaklandığını biliyor muydun ? Sağlığa zararlı bakterilerin buzdolabında yaşayamayacaklarını düşünüyorsan yanılıyorsun. Asıl bilmen gereken ise şu: Bakterilerin çoğu sıfır derecenin altında yalnızca kış uykusuna yatar ve bu öldükleri anlamına gelmez. Bu nedenle buzdolabını bahar temizliğini beklemeden belirli periyotlarda dezenfekte etmen gerekiyor. Bunun için buzdolabındaki tüm yiyecekleri ve rafları çıkararak hazırladığın sirke-su karışımı ve bir bez yardımıyla tüm yüzeyleri sterilize etmelisin. 

bahar-temizligi-buzdolabi

3-Bulaşık Makinesi

Bulaşıklarımızı temizlemesi için kullandığımız bir aletin yeterince temiz olmaması fikri kulağa pek hoş gelmese de bu gerçekle yüzleşmenin vakti geldi. Bulaşık makinesinin içi, yani karanlık ve nemli ortam, zararlı bakterilerin üremesi için fevkalade! Üstelik bulaşık makinesinin raflarının oldukça girintili ve çıkıntılı olması nedeniyle gerek yemek artıkları, gerekse bu tür mikroorganizmaların buralara yerleşmesi ve kolay kolay makineni terk etmemesi söz konusu. Çözüm ise oldukça basit: Tıpkı buzdolabında olduğu gibi tüm rafları ve filtreyi çıkararak işe başlamalısın. Temiz bir bez yardımıyla sirke ve su karışımını kullanarak makinenin içini güzelce temizlemen gerekiyor. Son aşamada ise deterjan bölmesine alabildiği kadar sirke doldurarak en yüksek sıcaklıkta makineni çalıştırmalısın. Sirkenin kokusu seni endişelendirmesin, yıkama işlemi bittiğinde kokudan eser bile kalmayacak!

bahar-temizligi-bulaşık-makinası

4-Elektrik Düğmeleri/Kapı Kolları

Gün içinde en çok dokunduğumuz iki yüzeyi bir arada vermemizin uygun olacağını düşündük. Çünkü her iki yüzey de en çok kullandığımız fakat çoğunlukla temizlemeyi unuttuğumuz veya buna gerek görmediğimiz yerler sayılır. Mikropların yayılmasında en önemli vasıtanın ellerimiz olduğunu hepimiz biliyoruz. Gün içinde ellerimizi sık sık yıkamak bu durumu engellemek için alabileceğimiz en iyi önlemlerden biri olsa da bu her zaman yeterli olmayabilir. Bu nedenle evinde potansiyel bakteri yuvası haline gelebilen bu yüzeyleri mümkün olduğunca sık dezenfekte etmelisin.

bahar-temizligi-kapi-kollari-elektrik-dugmeleri

5-Çöp Kovası

Çöpleri sık sık çıkarsak da çoğu zaman çöp kovasını dezenfekte etmeyi unutabiliyoruz. Bulaşık makinemizde hatta buzdolabımızda bile zararlı mikroorganizmaların kolayca üreyebildiğini gördükten sonra çöp kovamızda neler yapabileceklerini ifade etmemize sanırım gerek yok. Her çöpü çıkardığımızda yapmak zorunda olmasak bile belirli aralıklarla tekrarlamamız gereken işlemler şu şekilde: İçinde herhangi bir artık kalmadığından emin olduktan sonra sulandırılmış çamaşır suyu ve fırça yardımıyla kovanı sık sık dezenfekte etmelisin. Ayrıca kötü kokuların oluşmasını engellemek için temizleyip tamamen kuruduğundan emin olduktan sonra kovanın dibine bir tutam karbonat da dökebilirsin.

bahar-temizligi-cop-kovasi

6-Derzler

Banyo temizliğinde ana unsurlar genellikle küvet, lavabo, klozet, duşakabin ve zemin temizliğinden oluşur. Ancak çoğunlukla es geçilen bir yer varsa o da fayans aralarıdır. Hem görünüm hem de hijyen bakımından fayans aralarının temizliği son derece önemlidir. Banyo oldukça nemli bir ortam olduğundan ve buralar genellikle gözden kaçırıldığından bu yüzeylerde küf oluşumu olasıdır. Ancak sana iyi bir haberimiz var: Derzler ne kadar kirlenmiş olursa olsun buraların temizliği sandığından çok daha kolay. Derz araları için özel olarak tasarlanan temizlik malzemeleri kullanabileceğin gibi beyaz sirke veya çamaşır suyu-karbonat karışımını da kullanabilirsin. Diş fırçası veya sert bir sünger yardımıyla temizlik maddesini derzlere sürdükten sonra biraz beklemeni öneririz. 2. alternatif olarak bir kulak çubuğu yardımıyla derzlere çay ağacı yağı sürerek de dezenfekte olmasını sağlayabilirsin. Çay ağacı yağının antibakteriyel özelliği sayesinde derzlerde oluşan mantar veya küfün kısa sürede kaybolduğunu göreceksin.

fayans-derz-temizligi

7-Teknolojik Aletler

Doğrudan temas etmediğimiz için kirlenmediğini düşünsek bile evimizde bulunan televizyon, monitör, laptop ekranı gibi yüzeylerde de zamanla toz ve kir birikimi olduğu bir gerçek. Bunların yanı sıra devamlı temas halinde olduğumuz cep telefonu, tablet, kulaklık gibi ürünlerde ise bakterilerin ürememesi için hiçbir sebep yok. Teknolojik ürünler hayatımızın hemen her anında bizimle beraber olmalarına rağmen temizliklerine yeterince önem verdiğimizi söyleyebiliyor muyuz? Cevabın hayırsa bu önerimizi mutlaka dikkate almalısın. Teknolojik ürünler için özel temizleyiciler kullanılır, kesinlikle sıradan temizleyiciler ile bu işlemi gerçekleştirmemelisin.

teknolojik-aletlerin-temizligi

8-Bonus: Kumanda

Özellikle evde çok daha fazla zaman geçirdiğimiz bu günlerde elimizden düşmeyen aletlerden biri de hiç şüphesiz kumandalar. Bu kadar el üstünde tutmamıza rağmen temizliğini göz ardı ettiğimiz ürünlerin başında gelmesi ise oldukça şaşırtıcı. Düğmelerin aralarında kir, toz, bakteri birikimi nedeniyle sağlığımız için tehdit oluşturan kumandaların; evimizden hiç çıkmadığımız halde hastalanmamıza sebep olabileceğini biliyor muydun ? Bunu önlemek için düğmelerin arasına kolayca girebildiğinden pamuklu kulak çubuklarını; temizleyici olarak ise 50/50 oranında saf alkol-su karışımını kullanabilirsin. Buna ulaşman mümkün değilse kolonya da işini görecektir.

bahar-temizligi-tv-kumandasi

Görsel Kaynak: Canva, Lazada.sg

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Son Yılların Trendi: Hava Temizleyiciler Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Son Yılların Trendi: Hava Temizleyiciler Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Kışlıkları Kaldırırken Nelere Dikkat Etmeli?

Kışlıkları Kaldırırken Nelere Dikkat Etmeli?