Bahar Temizliğinin Püf Noktaları

Bahar Temizliğinin Püf Noktaları

Salgın nedeniyle zamanımızı evlerimizde geçirdiğimiz bu günlerde baharı da evde karşılamış olduk. Kaldı ki, kendimiz ve sevdiklerimiz için en doğru önlem bu, evde kalmak. Peki, baharı evde karşılamanın en verimli yolu ne? Bizce bahar temizliği! Bu yazımızda, bahar temizliğinin püf noktaları nelerdir ve bu kadar geniş çaplı bir temizlikte nereler atlanmamalı gibi soruların cevaplarını senin için hazırladık.

Aspiratör Temizliği Nasıl Yapılır? >

Doğal Malzemelerle Bulaşık Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır? >

9 Adımda Düzenli Bir Buzdolabına Kavuşun >

Yaşam Alanlarının Temizliği

Günün çoğunluğunu geçirdiğin; dinlenme, uyuma, çalışma gibi etkinliklerini gerçekleştirdiğin odaların temiz ve düzenli olması sana motivasyon verir. Salon, oturma odası, çalışma odası, yatak odası gibi genelleyebileceğimiz bu alanlarda bol zaman geçireceğin için en önemli detay toz bulunmamasıdır.

İster minimal ister maksimal dekora uygun döşeli olsun, odanın düzenini koruduğun sürece temizliğin de kolaylaşacaktır. Bu nedenle temizliğe başlarken önce pencere veya balkonundan silkeleyebileceğin örtüleri kaldır, süs dekorlarını topla ve düzeni sağla.

bahar-temizliği-temizlik-salon

Pencereler

Dış dünyayla bağlantın olan pencerelerini temizlemek için dikkatli olmalısın. Yağmur, kar, toz içeren rüzgar gibi pek çok hava koşuluna maruz kalan pencerelerini temizlerken iki farklı temizlik bezi kullanmalısın. Camlarını köpürterek temizlemelisin. Biri ile bu köpüğü ıslak bir şekilde durulamalı ve diğer temizlik bezi ile de kurulamalısın. Böylece pencerelerini temizlediğinde üzerinde temizlik malzemesi veya su lekesi kalmamış olacak. Aynı şekilde pencerenin iç ve dış çerçevelerini veya varsa sinekliklerini temizlemeyi de unutmamalısın.

bahar-temizliği-pencere-temizliği

Çekmece İçleri

Düzenden bahsetmişken depolama alanlarını da unutmamak gerek. Sana tavsiyemiz çekmecelerindeki her şeyi belirli bir düzende dışarı çıkarman, onları da temizlemen ve artık kullanmadığın ürünleri atman olacaktır. Ardından sökebiliyorsan çekmeceleri yerinden çıkararak silerek temizlemelisin. Özellikle ahşap çekmecelere sahipsen kurulamayı kesinlikle unutmamalısın. Dolabını yeniden birleştirirken de çekmecenin daha düzenli olması için düzenleyicilerden faydalanabilirsin.

bahar-temizliği-çekmece-temizliği

Mobilyalar

İster yer koltuğu, ister berjer, ister koltuk, ister puf olsun… Çıkarılabilen her kumaşı çamaşır makinesinde yıkaman senin için daha kolay olacaktır. Eğer sökülemez kumaşa sahipsen bir temizlik bezi ile dilersen kimyasal veya bitkisel bir temizleyici ile kumaşı bozmayacak seviyede temizleyip yine ıslak bir temizlik bezi ile üzerinden geçebilirsin. Eğer süpürgenin su ile halı temizleme modu varsa onu koltukların üzerinde de kullanabilirsin. Koltuk minderlerini kaldırıp altlarını temizlemeyi de unutmamalısın.

bahar-temizliği-mobilya-temizliği

Perdeler

Tül ve kumaş perdelerin makinede yıkanma avantajını kullanabilirsin. Eğer stor perdelerin var ise ıslak bir temizlik bezi ile, perdeyi kırıp yırtmamaya özen göstererek nazikçe silebilirsin.

bahar-temizliği-perde-temizliği

Avizeler / Lambader

Eğer evinde büyük avizeler veya lambader bulunduruyorsan onları da temizlemeyi unutma. Evin çok temas edilmeyen bir noktasında bulundukları için gözüne çarpmıyor olsa da toz toplayan ürünler olan aydınlatmaları herhangi bir düşme kazasına yol açmayacak şekilde dikkatlice silebilirsin. Tozlarını alman ve gerekiyorsa kimyasal veya bitkisel bir temizleyici ile parlatman yeterli olacaktır.

bahar-temizliği-avize-temizliği

Bitkiler

Evinin bir parçası olan bitkilerin geniş yapraklarını sirkeli su ile temizleyebilir ve böylece bitkine böceklerin gelmesini de engellersin. Ancak bitkiye zarar vermemek için sirkeyi su ile seyreltmeyi unutmamalısın. Ayrıca bitkilerinin saksılarını ve saksı altlıklarını da temizlemeyi unutma.

bahar-temizliği-bitki-temizliği

Mutfak Temizliği

Günlük yemek ihtiyacını karşıladığın mutfağının temiz olması çok önemli. Hem besinlerin saklanma koşullarının hem de pişme süreçlerinin hijyenik olması için mutfağındaki başlıca ocak, tezgâh, fırın gibi alanları sıklıkla temizlemelisin. Hatta yağlı veya zor çıkan lekeler için bu tür alanları günlük temizlemen de senin için faydalı olacaktır.

bahar-temizliği-mutfak-temizliği

Ayrıca mutfağındaki zemin ve duvarlarda bulunan karoların derz aralarını temizlemek için derz temizleyici kullanabilirsin. Aynı şekilde yağlı yüzeyler için de yağ çıkarıcı kimyasal veya bitkisel temizleyicileri tercih edebilirsin. Hem derz hem yağlı yüzeylerde kullandığın temizleyicileri sıktıktan sonra bir saatten fazla yüzeyde bırakıp, sonra temizlersen, lekelerin yumuşayarak çabucak çıktığını göreceksin.

bahar-temizliği-mutfak-temizliği

Buzdolabı

Buzdolabı temizliği sırasında soğuk ortamdan fazla uzaklaşmaması gereken ürünlere dikkat etmelisin. Gerekirse parça parça yapacağın temizlikte tek tek rafları boşaltıp, rafları silmeli ardından dolapta boşalan kısmı da temizlemelisin. Ancak bu işlemi yaparken herhangi bir elektrik kaçağı nedeniyle zarar görmemeye çok dikkat etmelisin.

bahar-temizliği-buzdolabı-temizliği

Kesme Tahtası

Ahşap veya plastik kesme tahtalarını temizlerken kimyasal kullanmamaya çalış. Kestiğin besinlerin doğrudan temas edeceği bir zemin için bir çay kaşığından az karbonat veya tuz döktüğün kesme tahtasına yarım limonu gezdirerek temizleyebilirsin. Bu hem kokuyu alacak hem de yüzeyi temizleyecektir.

bahar-temizliği-kesme-tahtası-temizliği

Fırın İçi

Fırın temizliğinde öncelikle tüm fırın tavalarını çıkarmalı ve onları ayrı olarak temizlemesin. Birçok fırın tavası bulaşık süngeriyle veya bulaşık makinesinde temizlenebilir şekilde tasarlanmıştır. Bunun dışında içini boşalttığın fırında yapışan yanık besinleri veya damlamış, sıçramış lekeleri çıkarmak için yumuşatacak kimyasal veya bitkisel temizleyiciler kullanıp ardından silebilirsin.

bahar-temizliği-fırın-temizliği

Dolap İçleri

Mutfakta dolaplarda bulunan tabak, bardak, çatal, bıçak gibi servis elemanlarını dışarı boşaltıp dolapları temizlemelisin. Yine ahşap yüzeyler için özel üretilmiş temizleyicileri tercih edebilirsin. Aynı şekilde ahşabın şişmemesi için işin bittikten sonra kurulamaya özen göstermelisin.

bahar-temizliği-dolap-temizliği

Davlumbaz

Temizliği zor olan davlumbazını aslında sık sık temizlersen, birikmiş bir kir tabakasını temizlemekten çok daha kolay olacaktır. Davlumbaz filtrelerini çıkardıktan sonra toz bulaşık deterjanını üzerine serp. Geniş bir kabın içine üzeri bulaşık deterjanı olan filtreleri koyun ve üzerine sıcak/kaynar su dökün. Mümkünse kabın içinde sürekli suyu ısıtmaya devam edin. Bu sayede filtre üzerindeki yağlar yüzeye çıkacaktır. Ardından bulaşık süngeri ile köpürterek yıkamanız yeterli olacaktır.

bahar-temizliği-davlumbaz-temizliği

Banyo Temizliği

Günlük kişisel temizliğimizi ve bakımımızı yaptığımız banyo önem vermemiz gereken yerlerden birisi. Her ne kadar su ve temizleyici ürünler ile haşır neşir olsa da kireç lekeleri, kir artıkları gibi birikmeler ile tahmin ettiğiniz kadar temiz bir alan olmayabilir. Banyonun, lavaboların ve klozetlerin temizliğini sık yapmalısın. Kişisel bakım ürünlerini de gözden geçirerek zamanı geçmiş ürünlerinden kurtulabilirsin. Aynı şekilde banyo havlularını, yer havlularını da değiştirerek yüksek sıcaklıkta yıkamalısın.

bahar-temizliği-banyo-temizliği

Duşakabin

Su ve kireç lekesi ile kirlenmiş duşakabinlere içinde sirke, limon veya kireç giderici bulunan su ile seyreltilmiş temizleyici karışımı sıkıp köpürtünüz. Bir süre kirecin yumuşamasını bekledikten sonra durulayabilirsiniz.

bahar-temizliği-duşakabin-temizliği

Banyo Perdesi

Kumaş tabanlı değil plastik lif tabanlı olan banyo perdeleri, çamaşır makinesinde yıkandığında zedelenebilir. Bunun yerine deterjan ve temizlik bezi ile ovarak temizleyip ardından su ile durulayabilirsiniz.

bahar-temizliği-duş-perdesi-temizliği

Makyaj Fırçaları

Aslında sıklıkla temizlemeniz gereken kişisel bakım ürünlerinden olan makyaj fırçaları için de bir tüyomuz var. Geniş bir kabın içine su, bir kaşık beyaz sirke ve bebek şampuanı dökün. Ardından fırçaları içine batırın ve yarım saat bekleyin. Ardından her bir fırçayı su ile durulayın. Durulama işleminde sadece bu iş için kullanacağınız bir tarak ile fırçaları tarayıp makyaj kalıntılarını temizleyebilirsiniz. Ardından fırçaları bir havlu üzerinde kurumaya bırakın. Bu işlemi her gün makyaj yapıyorsanız haftada bir yapabilir, makyaj sıklığınıza göre kendiniz ayarlayabilirsiniz.

bahar-temizliği-makyaj-fırçası-temizliği

Makyaj süngerlerinin temizliği içinde bir kabın içine zeytinyağı koyup bastırarak makyaj kalıntılarını çözdükten sonra içinde sıcak su ve deterjan bulunan bir kaba, su soğuyana dek bırakın. Ardından su altında sıkarak durulayın.

bahar-temizliği-makyaj-fırçası-temizliği

Çamaşır Makinesi

Kıyafetlerinizi ve kumaş ürünlerinizi temizlediğiniz çamaşır makinenizde ise hem deterjan gözlerini hem de makinenin içini ve dışını temizlemelisiniz. Deterjan gözünü makineden ayırarak kir sökücü ve su ile temizleyebilirsiniz. Makinenin içini de kireç temizleyici ve makine temizleyici ile boş bir şekilde (içinde kıyafet veya kumaş ürün bulunmadan) çalıştırmanız yeterli olacaktır.

bahar-temizliği-çamaşır-makinesi-temizliği

Görsel kaynak: hgtv, pinterest, bioclean, goodhousekeeping, thestorypedia

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Evde Nasıl Sağlıklı Alışkanlıklar Geliştirebiliriz?

Evde Nasıl Sağlıklı Alışkanlıklar Geliştirebiliriz?

Evde Kendiniz Yapabileceğiniz Çocuk Oyuncakları Önerileri

Evde Kendiniz Yapabileceğiniz Çocuk Oyuncakları Önerileri