İşe Gitmen Gerekiyorsa Virüsten Korunmak İçin Hangi Önlemleri Alabilirsin?

İşe Gitmen Gerekiyorsa Virüsten Korunmak İçin Hangi Önlemleri Alabilirsin?

Tüm dünya ile birlikte ülkemizi de tehdit eden Koronavirüs (Covid-19) salgını sebebi ile, kendi sağlığımızı ve çevremizdekilerin sağlığını korumak adına evlerimizde kalmaya çalışıyoruz. Uzmanlar, sosyal izolasyonun salgının önünün kesilebilmesi için çok önemli olduğunu vurgulasa da evden çalışma yöntemlerini uygulayamayan önemli meslek grupları işyerlerinde çalışmaya devam etmek zorunda. Sağlık çalışanları, eczacılar, market çalışanları, sevkiyat personelleri gibi çalışanlar hepimiz için elzem olan ürün ve servislere dair akışın aksamamasını sağlıyorlar. Bu yazımızda, her gün işyerine gitmesi gereken çalışanların kendi sağlıklarını ve çevrelerindekilerin sağlıklarını tehlikeye atmamak adına uygulamaları gereken tedbirleri inceledik.

Doğru Telefon Temizliği Nasıl Yapılır?>

Evde Dezenfektan ve Temizlik Mendili Nasıl Yapılır?>

Evden Çalışanlar İçin Çalışma Alanı Önerileri>

Çevremizdekilerle aramızda en az 1 metre mesafe bulundurmak, ellerimizi sıklıkla yıkamak, yakın çevrede lavabo yok ise el dezenfektanı kullanmak, yüzümüze dokunmaktan kaçınmak gibi temel önlemleri aksatmadan uygulamak son derece önemli. 

el-yikama

Çalışma alanının işe gelir gelmez dezenfekte edilmesi günlük temizliği garantileyen etkili yöntemlerden biri olabilir. Toplu kullanılan, sık temas edilen yüzey ya da materyallerin devamlı olarak dezenfekte edilmesi gerekir, buna ilave olarak bu yüzey ve materyallere dokunduğunda ellerini mutlaka yıkamalı veya dezenfektan mendil kullanmalısın. Bu sebeple, tek kullanımlık mendil ve dezenfektan gibi ürünleri ihtiyaç duyduğun an kolay ulaşabileceğin yerlere depolamanı öneririz.

dezenfektan

Ortak çalışılan alanlarda kalabalık olmamaya özen gösterilmelidir. Birçok kişinin bir araya gelmesini gerektiren toplantı ve etkinlikler sanal ortamda yürütülmeli veya iptal edilmelidir. Diğer çalışanlarla veya müşterilerle tokalaşma ve sarılma gibi fiziksel temas gerektiren eylemlerde bulunmaktan kesinlikle kaçınmalısın. Tek başına veya birden fazla kişi ile birlikte bulunduğun çalışma alanının sık sık havalandırıldığından emin olmalısın.

toplanti
temas-tokalasma

İşyerinde hijyenik ve güvenli koşullarda yemek yiyebileceğin bir alan yoksa, bu süreçte yemeklerini evden getirmeni önerebiliriz. Eğer yemeğini işyeri yemekhanesinde veya dışarda yemeyi tercih ediyorsan, yemek öncesinde ve sonrasında ellerini mutlaka yıkaman gerekiyor. Dışarıdan verilen yemek siparişlerinde ödeme yaparken minimum teması sağlamak için nakit para kullanmamanı, hatta mümkünse temassız ödeme yapmanı tavsiye ediyoruz.

Tuvalet ihtiyaçlarının yanı sıra, bu dönemde katlanarak artan el yıkama ihtiyacının hijyenik lavabo ve tuvaletlerde giderilmesi gerekmektedir. Bu sebeple işyerindeki lavaboların, özellikle de musluk başlığı, kapı kolları, sifon düğmeleri gibi sayısız kişi tarafından temas edilen yüzeylerin detaylıca temizlenmesi gerekir. Eğer bahsedilen yüzeylerin yeterince temiz olduğundan emin değilsen, buralara dokunurken kağıt havlu kullanmanı tavsiye ederiz. Bu sayede mikroplu yüzeylere dokunmanın önüne geçebilirsin.

el-yikama

Hastalar ve virüs taşıyan kişiler ile doğrudan iletişim halinde olmayan meslek grupları için el dezenfeksiyonunu sağlamak ve fiziksel mesafeyi korumak yeterlidir.

Salgın süresince işe gitmek ve eve dönmek için toplu taşıma araçlarını kullanmak durumunda olanlar, bu yolculukları sırasında da çok dikkatli olmalı ve çeşitli önlemler almalıdır. Bu alanlara, her gün yüzlerce kişi temas ettiğinden virüs taşıma potansiyelleri son derece yüksektir. 

toplu-tasima

Mümkün olduğunca az yolcu taşıyan, kalabalık olmayan toplu taşıma araçları tercih edilmelidir. Araç içerisinde diğer insanlardan olabildiğince uzak durulmalı, minimum yüzeye temas etmeye özen gösterilmelidir. Bu sebeple, bir tutamak ya da sapa tutunarak ayakta gitmek yerine oturarak gitmeye özen gösterebilirsiniz. Ayakta yolculuk yapmak zorundaysan tek kullanımlık mendil ile yüzeyle elin arasında bir bariyer oluşturmalısın. Araçtan iner inmez kullandığın mendili çöpe atmalı, dezenfektan ile el hijyenini sağlamalısın. Eve ulaşır ulaşmaz kıyafetlerini değiştirmeli ve yıkamaya atmalısın.

camasir-yikama

Görsel kaynak: pinterest

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Evde Sizi Hasta Edebilecek Şeyler Nelerdir?

Evde Sizi Hasta Edebilecek Şeyler Nelerdir?

Evde Nasıl Sağlıklı Alışkanlıklar Geliştirebiliriz?

Evde Nasıl Sağlıklı Alışkanlıklar Geliştirebiliriz?