Doğru Telefon Temizliği Nasıl Yapılır?

Doğru Telefon Temizliği Nasıl Yapılır?

Tüm dünya ile beraber ülkemizi de tehdit eden Koronavirüs (Covid-19) salgını sebebi ile elleri sıklıkla yıkamak, sosyal izolasyonu sağlamak, yaygın olarak temas edilen yüzeyleri temiz tutmak gibi önleyici tedbirleri uygulamak önem kazandı. Telefonlarımızın dokunmatik ekranları ve koruyucu kapları, günlük hayatta sıklıkla dokunduğumuz ancak dezenfekte etmeyi ihmal ettiğimiz yüzeylerden biri. Bu sebeple, bu yazımızda doğru telefon temizliği ile ilişkili bilgileri bir araya getirdik.

Evde Dezenfektan ve Temizlik Mendili Nasıl Yapılır?>

Neden Evde Kalamıyoruz?>

Evden Çalışanlar İçin Çalışma Alanı Önerileri>

2017 yılında gerçekleştirilmiş bir araştırma, 27 telefonu inceledi ve telefon ekranlarının E. Coli de dahil olmak üzere birçok tehlikeli bakteriye ev sahipliği yaptığını tespit etti. Bunun gibi çok sayıda bilimsel araştırma, cep telefonlarının bakteriler, virüsler ve mantarlar gibi çeşitli mikrobik yaşam formunun taşıyıcısı olabildiğine dikkat çekti. 

telefon-temizligi-dezenfeksiyonu

Telefonlarımızla ilgilenmeden önce ellerimizi yıkamak, virüsleri bir yerden başka bir yere geçirmemizi engelleyen önemli bir adım olabilir. Ancak, gün içinde telefonlarımız ile ne sıklıkta temas halinde olduğumuz düşünüldüğünde bu tedbirin pratik olmadığı da bir gerçek. 2019 yılında yürütülmüş bir anket araştırmasında, ortalama bir insanın günde 2617 defa telefonuna temas ettiği ortaya konulmuştur. Bu sebeple, telefonlarımızı temizlemek günlük rutinimize dahil etmemiz gereken, etkili bir önlem olacaktır.

telefon-temizligi-dezenfeksiyonu

Telefon Temizliği ve Dezenfeksiyonu Nasıl Yapılır?

Telefon temizliği günlük hayatta uyguladığımız plastik veya cam yüzey temizliğinden farklıdır. Elektronik cihazların ıslanmaması ve sıvı ile temas etmemesi gerektiğinden, telefon üzerine temizleyicinin direkt olarak püskürtülmesi söz konusu değildir. Ayrıca temizlik için kullanılan kimyasallar aşındırıcı olmamalı, telefon yüzeyi ovalanmamalıdır. Bu detaylar göz önünde bulundurulmaz ise, telefon yüzeyindeki dirençli kaplamalar zarar görebilir ve telefon ekranı çizilebilir.

telefon-temizligi-dezenfeksiyonu

Telefon Temizliği Adımları:

1.Telefonunu kapat ve varsa telefon kabını çıkar 

2.Mikrofiber bez ile sil

Bu adım, telefon yüzeyinde yer alan mikrobik oluşumları öldürmez ancak fiziksel olarak telefondan uzaklaştırılmalarını sağlar. 

telefon-temizligi-dezenfeksiyonu

3.Dezenfektan temizleme mendili kullan

Piyasada çok sayıda elektronik cihazlara direkt olarak temas etmesi sakıncalı olmayan dezenfektan mendil bulunuyor, bu mendiller arasından seçim yapabilirsin. Ancak kullandığın telefon markasının özellikle kullanmanı önerdiği bir dezenfektan mendil olup olmadığını araştırmanı tavsiye ederiz.

Mendil paketten çıkarıldığında fazla nemli olabilir, bu durumda kullanmadan önce kıvırarak suyunu sıkmak gerekebilir. Cihazın yüzeyleri, açıklık ve giriş yerlerine temas etmekten kaçınarak yumuşak hareketlerle silinmelidir.

telefon-temizligi-dezenfeksiyonu

4.Hava ile kurumasına izin ver

10 dakika boyunca telefona temas etmeden beklemek, telefonun dezenfeksiyonunun tamamlanması için yeterli olacaktır.

telefon-temizligi-dezenfeksiyonu

5.Mikrofiber bez ile kurula

Telefonda nemli bir yüzey kalmış olması ihtimaline karşın telefon, mikrofiber bir bez ile iyice kurulanmalıdır. Bu aşamada önemli olan, ikinci aşamada kullanılan bezden farklı bir bez kullanmaktır. Her iki aşamada da aşındırıcı olmayan, yumuşak tekstiller tercih edilmeli ve bezler bir sonraki temizlik işlemine hazır olmaları adına birkaç dakika boyunca kaynar suda bekletilmelidir. 

telefon-temizligi-dezenfeksiyonu

6.Telefon kabını temizle

Son olarak, telefon temizliği için uyguladığın bütün bu aşamaları telefon kabın için de uygulamalısın. Eğer telefon kabın sert bir plastikten meydana gelmişse telefonun için kullandığından daha güçlü temizleyiciler kullanabilirsin. Ancak, kumaş ve deri kaplar için hassas temizleyicileri tercih etmekte fayda var.

Cep Telefonları Ne Sıklıkta Temizlenmelidir?

Maksimum korumayı ve önlemi sağlamak açısından, telefon temizleme işlemi günlük temizlik rutinine dahil edilmelidir. Her gün detaylı telefon temizliğini uygulayamayan kişiler çantalarında, çalışma masalarında dezenfektan mendil bulundurabilir ve ara ara hızlı bir temizlik gerçekleştirebilirler.

UV ışınları virüslerin nükleik asit yapısına zarar vererek onları etkisiz hale getirdiğinden, özellikle güneşsiz kış günlerinde bu detaylı temizliği uygulamak önemli olacaktır.

 Cep Telefonlarının Temiz Kalması Nasıl Sağlanır?

  • Toplu taşımada yolculuk ederken cep telefonunu kullanmaktan mümkün olduğunca kaçınmalısın. Toplu taşıma araçlarındaki parmaklık, tutma sapları ve tutamaçlara temas ettiğin ellerin ile telefonuna dokunman sayısız mikrobu telefon yüzeyine aktarmana yol açar.

  • Banyo ve tuvalete telefonun ile girmemelisin. Banyo ve tuvaletlerin çok sayıda mikrop içeren ortamların önde gelen örneklerinden olduğu unutulmamalıdır.

  •  Yemek yaparken unuttuğumuz tarif ve ölçülere göz atmak için genellikle telefonumuzu yanımızda bulundururuz, ancak bu durum çiğ sebzeler, et ve tavuk gibi yemek malzemelerindeki mikropları telefonumuza taşımamıza sebep olur. Bu nedenle, yemek yapmaya başlamadan önce tarifi ve gerekli bilgileri bir kağıda yazmanı ve telefonunu kullanmamanı tavsiye ederiz.

  • Spor salonları, çok sayıda kişi tarafından kullanılan ve sayısız vücut yüzeyi ile temas eden spor aletlerini barındırdığından çok fazla mikrop içeren ortamlardan biridir. Spor salonunu kullanacağın zaman cep telefonunu yanına almaman veya bel çantası, kol bandı gibi yardımcı aparatlara yerleştirmen doğru bir önlem olacaktır.

telefon-temizligi-dezenfeksiyonu

Görsel kaynak: pinterest

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

7 Adımda Makyaj Masası Nasıl Düzenlenir?

7 Adımda Makyaj Masası Nasıl Düzenlenir?

Psikoloğumuz Anlatıyor: Neden Evde Kalamıyoruz?

Psikoloğumuz Anlatıyor: Neden Evde Kalamıyoruz?