Seyahat Sonrası Bavul Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Seyahat Sonrası Bavul Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Seyahat etmek, tatile çıkmak hepimizin keyifle gerçekleştirdiği aktivitelerdir ancak seyahat sonunda eve dönüldüğünde bizi bekleyen bavul temizliği için aynı şey söylenemez. Çevremizde ve ev içinde hijyen ve güvenliği ön planda tuttuğumuz şu günlerde dışarıdan eve getirdiğimiz eşyaları temizlemek oldukça önemli. O nedenle, seyahat sonrası bavul temizliğini aksatmadan, özenli bir biçimde yapmak gerekir. Bu temizlik sayesinde, bavulunu yolculuk boyunca maruz kaldığı sayısız toz, kir ve mikroptan arındırmanın yanı sıra bavulunun ömrünü uzatarak onu uzun yıllar kullanmayı garantileyebilirsin. Sağlığını korumak, evini hijyenik tutmak ve bavulunun kullanım ömrünü uzatacak bavul temizliği sürecini senin için özetledik.

Kıyafetleri Dezenfekte Etmek İçin 7 Öneri>

Kalorifer ve Petek Temizliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler>

Doğal Malzemelerle Ankastre Ocak Temizliği Nasıl Yapılır?>

Kirlenen bavulu dışarda tut

Sırt çantası, el bagajı veya büyük bir bavul olması fark etmez, bagajın seyahat sırasında pek çok kirli ve kontamine yüzey ile temas halindeydi. Üzerinde sayısız mikrop, kir ve toz bulunduran bavulunu detaylıca dezenfekte etmeden önce evin içerisine almamalısın. Temizliğin ilk aşaması olarak, bavulunu bulundurabileceğin bir “bavul karantina alanı” belirlemeni tavsiye ederiz. Bu alan, sen temizlik aşamalarını gerçekleştirirken valizinin bekleyebileceği bir garaj, giriş, ardiye alanı veya kapı önü olabilir.

bavul-temizleme

Bavulunun içini tamamen boşalt

Bavulunu belirlediğin alanda aç ve kirli çamaşırlarını doğrudan çamaşır makinesine yerleştir. Temiz ve kirli çamaşırları kolaylıkla ayırabilmek için bavul iç gözlerini ve ilave giysi paketlerini etkili biçimde kullanmanı öneririz. Çamaşırları direkt olarak çamaşır makinesine yerleştirir ve yıkamaya başlarsan hem kirli çamaşırların evi kirletmesinin önüne geçmiş olursun hem de hızlıca temiz kıyafetler elde edebilirsin. Bavul temizliğine geçmeden önce bavulun içinin tamamen boş olduğundan emin olmalısın, cepleri ve çıkarılabilir astarları mutlaka kontrol etmelisin.

bavul-temizleme

Sık temas edilen yüzeyleri dezenfekte et

Derin temizliğe girişmeden önce ilk olarak, çekme kolu ve tekerlekler gibi sık temas edilmiş yüzeyleri en az %60 alkol içeren dezenfektan mendiller ile temizlemelisin. Bu şekilde, mikrop ve virüslerin birikebileceği yüksek temas alanlarını steril bir hale getirmiş olursun. Böylelikle, devam edeceğin bavul temizleme sürecinde tekerleklerin yeri ve çekme kolu, düğmeler gibi temizlik sürecinde dokunacağın noktaların ellerini kirletmelerinin önüne geçmiş olursun. Kiri, çamuru ve diğer kalıntıları iyice temizleyebilmek için tekerlekleri tamamen döndürdüğünden emin olmanı öneririz.

bavul-temizleme

Bavulunun içini derinlemesine temizle

Bavulunun iç kısmını ilk olarak elektrik süpürgesi yardımı ile toz, kalıntı ve kırıntılardan arındırmalısın. İç kısımda yer alan küçük boşluk ve ayrımları da elektrik süpürgesinin çeşitli başlıkları ile süpürmeye özen göstermelisin. Daha sonra, az miktarda çamaşır deterjanını suya karıştırarak bir bez veya fırça yardımı ile bavulunun içini temizleyebilirsin. İç temizlik için kullanabileceğin bir diğer karışım ise az miktarda karbonat ile karıştırılmış su olabilir. Yapışkan, inatçı bir leke varsa kullandığın temizleyici karışım ve eski bir diş fırçası ile bu lekeyi fırçalayabilirsin. Bu uygulamadan sonra dış temizliğe geçmeden önce, bavulunu bol hava alan bir yerde veya balkonda kurumaya bırakmalısın. Vaktin yok ise kuruma işlemini saç kurutma makinesi ile hızlandırabilirsin.

Bavulunun dışını kirlerden arındır

Ürün modeline bağlı olarak bavulunun dış yüzeyi plastik, kumaş, deri ve ahşap gibi çeşitli malzemelerden meydana gelmiş olabilir. Valizinin eskimemesi, zarar görmemesi için dış malzemenin yapısına uygun temizlik ürünü ve yöntemlerinin tercih edilmesi önemlidir.

Plastik dış yüzeyli bavullar dayanıklı bir yapıya sahip olduklarından deterjanlı su ile kolaylıkla temizlenebilir. Su izi kalmaması için sildikten sonra bavulunu temiz ve kuru bir bez ile kurulayabilirsin.

Kumaş bavullar deterjanlı su ile temizlenebilir, kumaşa işlemiş inatçı lekeler mevcutsa karbonatlı su karışımından destek alınabilir. Bu uygulamada bir tatlı kaşığı karbonat suya eklenerek zorlu leke fırçalanır. Kumaş malzeme toz toplanmasına sebep olmuş olabilir, böyle bir durumda valizini ilk olarak tüy toplayan bir roll-on ile arındırmanı öneririz.

Ahşap valizlerin ahşap yüzey temizleyici sıvı veya spreyler kullanılarak bir bez ile silinmeleri en uygun yöntem olacaktır. Ahşap malzemenin su ile temas etmemesine özen göstermelisin.

Deri valizler için su kullanmaktan kaçınmalı, deri yüzey temizliği için üretilmiş kimyasalları tercih etmelisin. Deri valizini temizledikten sonra kurumaya bıraktığın alanın direkt olarak güneş görmemesine dikkat etmelisin, aksi halde malzeme yıpranabilir.

bavul-temizleme

Bavulunun iyice kurumasını bekle

Temizlik tamamen sona erdiğinde bavulunu açık havada kurumaya bırakmalısın. Her bir noktanın tamamen kurumasını sağlamak için cepler ve diğer depolama alanlarının fermuarlarını da açmayı unutmamalısın. Bavulunu tamamen kuruyana kadar bu şekilde bol hava alan bir ortamda bekletmelisin. Dış yüzey malzemesini göz önünde bulundurarak, bavulunu güneş alan bir noktaya yerleştirmeni önerebiliriz. Güneş, hem kuruma süresini kısaltır hem de yüzeyler üzerinden arındırılmamış olan virüs ve bakterileri öldürmeye yarar. Eğer vaktin yoksa kuruma sürecini saç kurutma makinesi veya ısıtıcı ile hızlandırabilirsin ancak bunu yaparken ürüne zarar vermemeye dikkat etmelisin.

bavul-temizleme

Temizlenmiş bavulunu ortadan kaldır

Bagajın temizlenmenin ardından tamamen kuruduktan sonra onu temiz, serin ve kuru bir yerde saklamalısın. Diğer odalara kıyasla daha çok kapalı tutulması ve giren çıkan kişi sayısının daha az olması sebebi ile yatak odası, bavulunu saklaman için uygun bir alan olabilir. İmkanın varsa ve böcek, örümcek gibi canlılardan koruyabileceğinden eminsen valizini garaj veya verandada da saklayabilirsin. Bavulunu kaldırmadan önce içerisine lavanta torbası ya da güzel koku verecek bir ürün yerleştirirsen saklama zamanı süresince valiziniz güzel kokacak ve böcekleri uzak tutacaktır. 

Bütün bu adımları gerçekleştirdikten sonra, temiz ve sterilize edilmiş bavulun bir sonraki seyahat maceranız için hazır bir şekilde seni bekliyor olacak.

Görsel kaynak: pinterest

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Derin Dondurucuda Hangi Besin Nasıl Saklanır?

Derin Dondurucuda Hangi Besin Nasıl Saklanır?

Londra'da Renkli Bir Eve Konuk Oluyoruz

Londra'da Renkli Bir Eve Konuk Oluyoruz