Doğal Malzemelerle Ankastre Ocak Temizliği Nasıl Yapılır?

Doğal Malzemelerle Ankastre Ocak Temizliği Nasıl Yapılır?

Konu mutfak temizliği olduğunda herkesin en çok zorlandığı nokta yağ ve kurumuş lekelerdir. Yine de özellikle her yemek yapılışında kullandığın ocağın üstünü temizlerken karşılaştığın bu zorluklar sakın gözünü korkutmasın. Eğer evinde kimyasaldan uzaklaşarak doğal yöntemlerle temizlik yapmayı isteyen biriysen sana bazı önerilerimiz olacak. Doğal malzemeleri kullanarak pratik bir şekilde ocak temizliği yapmak için yazımıza göz atabilirsin.

Ev Dekorasyonunda Sonbahar Yaprakları >

Sonbaharda Cilt Bakımı Nasıl Yapılır? >

Mutfakta Kışlık Hazırlık Önerileri >

Doğal Temizlik Malzemeleri

Temizlikte içeriğinden emin olmadığın kimyasallar yerine doğal malzemeleri tercih edenlerden biriysen bu listedeki temizleyicileri tanıyor olabilirsin. Bildiğin üzere lekeleri çıkarabilmenin ilk adımı onları öncelikle yumuşatmaktır. Bunun için asit içerikli ve kimyasal tepkime ortaya çıkarabilecek malzemeleri bir arada kullanabilirsin.

Elma sirkesi temizlikte yüzey temizliğinde ve leke, özellikle de koku gidermede çoğunlukla kullanılan bir malzemedir. Sirkeyi doğrudan veya suyla seyrelterek lekeler üzerine uygulayabilirsin. Keskin kokusundan rahatsız oluyorsan hijyenik maskeyle kokuyu solumayı engelleyebilirsin.

doğal-malzemelerle-ocak-temizliği

Karbonat özellikle asidik içerikli sıvılarla tepkime vererek köpüren bir toz malzemedir. Aynı şekilde oranca suyla da köpürterek zorlu lekelerde kullanabilirsin. Örneğin limon, karbonatla karıştırmak için ideal doğal malzemelerden biridir.

Limon tuzu, kaynar suyla çözünerek temizleyici yapısını daha kolay uygulanır hale getirir. Bu yapısını kullanarak temizliklerinde limon tuzunu tercih edebilirsin.

doğal-malzemelerle-ocak-temizliği

Günlük Ocak Temizliği

Her yemek yapışından veya ocağı kullanışından sonra eğer ocak üstünde basit lekeler veya kırıntılar görüyorsan yapabileceğin bir temizliktir. Fazla derinlemesine bir temizlik olmayan günlük ocak temizliğinde amacın lekelerin kurumasını engellemektir. Bunun için ocağın üstünü boşalttıktan sonra tercihen mikro fiber bir temizlik bezine su veya sirke dökerek ocak üstünü silebilirsin. Bu işlem sırasında ocağının sıcak olmamasına güvenlik önlemi olarak dikkat etmelisin.

doğal-malzemelerle-ocak-temizliği

Haftalık Ocak Üstü Temizliği

Bazı günler bir yoğunluk içinde evin her detayını kontrol edemeyebilir ve bazı lekeleri anında gideremeyebilirsin. Haftalık temizliğini yaparken bu kurumuş lekeleri gidermeye odaklanacaksın. Bunun için ocağının üstünün boşaltılmış ve soğumuş olduğundan emin olduktan sonra lekeleri yumuşatmaya başlaman gerek.

doğal-malzemelerle-ocak-temizliği

Sirkeyi ocak yüzeyine sıktıktan sonra üzerine toz formundaki karbonatı serpmelisin. Köpürmeye başlayan karbonatın lekeleri yumuşatması için beklemen gerekecek. Daha etkili bir çözüm için nemli bir havluyu sirke-karbonat karışımı üzerine sererek bekletebilirsin. Bu karışımın etkisini göstermesi için 10-15 dakika yumuşamaya bıraktığın lekeleri silerek giderebilirsin. Emin olmak için sirkeyle nemlendirdiğin mikro fiber bir temizlik beziyle ocağını yeniden silebilirsin.

doğal-malzemelerle-ocak-temizliği

Detaylı Temizlik Adımları

Ocağın yapımında kullanılan metal malzeme her işleme dayanıklı olmayacağı için önce kullanacağın asidik yapıdaki malzemelere uygunluğunu incelemelisin. Çünkü haftalık temizlikte de çıkaramadığın kurumuş ve karışımlarla geçmeyen lekeleri fiziksel olarak çıkarmak adına bıçak kullanman gerekebilir.

Öncelikle ocağına sirke ve karbonat karışımını uygulayarak var olan kirlerin ve yağların yumuşamasını beklemelisin. Bu noktada yine nemli bir havluyla yumuşama işlemine destek olabilirsin.

doğal-malzemelerle-ocak-temizliği

Sirke ve karbonatla yumuşamasına rağmen yüzeyde kalan ve kararan lekeleri gidermek için bıçak, jilet gibi malzemeleri olduğunda kişisel güvenliğini sağlayarak çıkarabilirsin. Kütlesel lekelerden kurtulduktan sonra ovup tüm izleri giderebilirsin. Temizliğin sonunda sirke veya limon suyuyla nemlendirilmiş bir mikro fiber temizlik beziyle ocağı son defa silebilirsin.

doğal-malzemelerle-ocak-temizliği

Ocak Gözü Temizliği

Ateşle devamlı temas halinde olan ve üzerindeki lekeleri bu sebeple anında yakan ocak gözlerinin temizliğinde klasik temizlik malzemelerinle zorlanabilirsin. Ancak seninle paylaşacağımız karışımla ocak gözlerini zorlu adımlar olmadan temizleyebileceksin. Hem de tümüyle doğal malzemelerle!

Ocak gözlerini ayırdıktan sonra hepsini geniş bir kaba almalısın. Ardından içinde bu malzemeleri dökmelisin:

  • Yarım çay bardağı elma sirkesi

  • Bir yemek kaşığı karbonat

  • Bir yemek kaşığı limon tuzu

  • Karışımı seyreltecek kadar kaynar su

doğal-malzemelerle-ocak-temizliği

Karışım kaynar suyla beraber tepkimeye girdikten ve su da soğuduktan sonra parçaların halihazırda üzerindeki lekeleri ve yağları karışım sıvısına atmış olduğunu göreceksin. Son olarak parçaları süngerle ovarak durulayabilirsin. Her birinin kurumuş olduğundan emin olduktan sonra da birleştirerek ocağın üstüne yerleştirebilirsin.

doğal-malzemelerle-ocak-temizliği

Görsel Kaynak: haber7.com, doyouremember.com, meadowsliving.ca, homedepot.com, blog.rentacenter.com, offbeatbros.com, bhg.com, hgtv.com, unsplash

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

15 Art Deco Tarzı Yatak Odası

15 Art Deco Tarzı Yatak Odası

Cam Balkon Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Cam Balkon Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler