Mutfakta Kışlık Hazırlık Önerileri

Mutfakta Kışlık Hazırlık Önerileri

Yere düşen her solgun yaprakla beraber kışın adım adım yaklaştığını görebiliyoruz. Böylece evdeki pikeler yerini yorgana, ince hırkalar yumuşacık kazaklara bırakıyor. Aynı değişim elbette mutfakta yaptığın nefis yemeklerde de gerçekleşiyor.

Mevsim şartlarına göre en taze, en canlı besinlerden bir menü oluşturmayı istesen de gerekli hazırlıkları yaparak aslında dilediğin yemekleri hazırlayabilirsin. Peki, mutfağında kışın temposuna ve şartlarına uygun olarak ne tür hazırlıklar yapabilirsin?

6 Maddede Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? >

Kıyafetleri Dezenfekte Etmek İçin 7 Öneri >

Kalorifer ve Petek Temizliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler >

Buzluğa Neler, Nasıl Yerleştirilmeli?

Yemek yaparken malzemelerin en tazesini kullanmak her zaman koku ve tat bakımından daha tatmin edici bir deneyim yaşamanı sağlar. Eğer dilediğin malzemelere mevsim şartları nedeniyle ulaşamıyorsan farklı kışlık hazırlık yöntemleriyle yaz meyvelerini veya besinleri de tazeymiş gibi saklayabilirsin.

Yaz Meyveleri

Vişne, frambuaz, çilek, böğürtlen gibi popüler yaz meyvelerini buzlukta saklayıp istediğin zaman kullanabilirsin. Bunun için önce bu meyveleri güzelce yıkamalısın. Ardından mutlaka kurulayarak nemli olmadıklarından emin olmalısın. Sonra içinin kuru olduğunu kontrol ettiğin kilitli poşetler içine doldurarak buzluğa kaldırabilirsin.

mutfakta-kışlık-hazırlıkları-buzluk

Elma, şeftali, nektarin gibi büyük meyveleri ise önce kabuklarını soyup dilimleyebilirsin. Ardından suyunu salmasını bekleyip kuruttuğun meyveleri yine kilitli poşetlerde buzlukta saklayabilirsin.

mutfakta-kışlık-hazırlıkları-meyveler

Yemeklik Sebzeler

Biber, kırmızı biber, domates, salatalık gibi sebzeleri iyice yıkadıktan sonra dilimleyebilirsin. Ancak domateslerin kabuklarını soyduğundan emin olmalısın. Bunun dışında biberleri de hafif kızartarak daha uzun süre saklayabilirsin.

Bakliyat türlerinden barbunya, bezelye, fasulye gibi sıklıkla kullandıklarını kabuklarından ayrılmaları için hafifçe haşlayabilirsin. Ardından suyunu süzerek poşetleyebilir ve buzluğunda istediğin zaman kullanmak üzere muhafaza edebilirsin.

Kabak, patlıcan gibi sebzeleri ise istediğin boyutta dilimlemelisin. Kısa bir süre haşladıktan sonra soğuk suya atarak şoklayabilirsin. Suyunu süzerek kilitli ve vakumlu poşetlerde buzluğuna yerleştirebilirsin.

mutfakta-kışlık-hazırlıkları-sebzeler

Buzluktan Çıkarılacak Yemekler

Yapımı emek ve zaman gerektiren mantı ve yaprak sarma gibi ürünleri de buzlukta saklayabilir. Yoğun tempodayken pratik bir şekilde tüketebilirsin. Örneğin yaprak sarmalarının içini hazırlayıp sardıktan sonra çiğ halde poşetleyerek buzluğa yerleştirebilirsin. Dilediğin zaman da çıkarıp pişirerek yemeye hazır hale getirebilirsin.

Aynı şekilde içini hazırlayıp kapadığın mantıları fırınlamalısın. Ancak haşlamadan önce, sadece fırınlanmış halini kilitli ve vakumlu poşetlere koyup buzlukta saklayabilirsin. Bu noktada poşetlerin içinin tümüyle kuru olduğundan emin olmalısın. Ardından dilediğin zaman buzluktan çıkardığın mantıları haşlayıp dilediğin gibi lezzetlendirerek yiyebilirsin.

mutfakta-kışlık-hazırlıkları-yemekler

Buzlukta Saklanması Önerilmeyen Meyve ve Sebzeler

Patates, soğan, sarımsak, yer elması gibi köklü sebzelerin buzlukta saklanması tavsiye edilmez. Soğan ve patatesin bekleyerek filizlenmesi sonucu toksik madde oluşumuna sebep olacağı için taze alıp tüketmen daha doğru olacaktır.

Aynı şekilde toplandıktan sonra bile olgunlaşmaya devam eden kavun, muz gibi meyveler de buzlukta saklanmamalıdır. Yoksa renk ve tat değişimine sebebiyet verebilir.

Damak Tadına Göre Kışlık Konserve Hazırlıkları

Kışlık konserveler istediğin yemeği yapabilmek veya mezeleri hazırlamak için hayat kurtarıcı olabilir. Beğendiğin lezzetleri bir arada kullanarak her an hiç havayla teması bulunmayan konserveleri açıp sunabilirsin.

Soslar

Yemek yaparken çoğunlukla kullandığın malzemeleri pratik bir şekilde konservelere doldurarak pratik bir hale getirebilirsin. Kahvaltılık soslar, yemek yaparken eklediğin veya yemeğin yanına servis ettiğin sosları konserve olarak hazırlayabilirsin.

Örneğin sık kullanılan domates ve biber sosları yemek yapma aşamasında sana fazlasıyla zaman kazandırabilir. Uzun süre kaynatarak lezzetlerini dışarı çıkardığın sebzeleri zeytinyağı ve sarımsakla beraber konservelere paylaştırabilirsin. Örneğin haşlamış olduğun makarnanın üzerine içine biraz kavrulmuş kıyma eklediğin domates sosuyla nefis bir pratik hazırlayabilirsin. Aynısı pesto gibi farklı malzemelerden oluşan soslar için de geçerlidir.

mutfakta-kışlık-hazırlıkları-konserve

Aynı şekilde kahvaltılık soslar da senin için lezzetli birer atıştırmalık oluşturmana yardımcı olabilir. Örneğin patlıcan, biber, domates ve havuçtan yapılan bir Göçmen sosu olan Lütenitsa’yı sabahları kızarmış ekmeğine sürerek hızlı bir şekilde kahvaltı edebilirsin. Aynı şekilde akşamları çalışırken atıştırmalık olarak filtre kahvenin yanına kızarmış ekmek veya kraker üzerine bu sosları tüketebilirsin.

mutfakta-kışlık-hazırlıkları-konserve-soslar

Turşu

Türk mutfağının en çok sevilen sofra kültürlerinden biri olan turşular aslında yaz kış aranan bir lezzettir. Havuç, salatalık, kelek, lahana, patlıcan, biber, domates gibi pek çok besini sirkeli sarımsaklı ve tuzlu su dolu kavanozlarda saklayıp bekleterek baharatlı lezzetini istediğinde kullanabilirsin.

mutfakta-kışlık-hazırlıkları-konserve-turşu

Köz Konserveleri

Patlıcan ve biber gibi sebzeleri közlemek her zaman pratik bir süreç değildir. Ancak sonradan ihtiyacın olduğunda hızlıca çıkarabileceğin köz konservelerinin olması işini fazlasıyla kolaylaştıracaktır. Közlenmiş ve kabuğu soyulmuş patlıcan ve biberlerini tuzlamalısın. Ardından bir kavanoz içine aktardıktan sonra dolana dek su ve yağ, dilersen de sarımsak gibi lezzetlendiricilerden yerleştirebilirsin.

mutfakta-kışlık-hazırlıkları-konserve

Neşeli Reçeller

Çeşitli meyvelerle hazırlayabileceğin reçel kavanozların, kahvaltılar ve atıştırmalıklar için vazgeçilmez bir lezzettir. Mevsimlik farklı meyveleri oranında şekerle beraber bir gece beklettikten sonra çıkarttığı suyla beraber kaynatabilirsin. Bu enfes reçel ve marmelatları çok farklı meyvelerle hazırlayabilirsin. Erik, vişne, çilek, şeftali, kayısı, incir ve hatta süt reçeli yaparak mutfak raflarında neşeli ve renkli bir sıra oluşturabilirsin.

mutfakta-kışlık-hazırlıkları-konserve-reçeller

Görsel kaynak: wyseguide.com, mutfakpenceresi.com, gimmesomeoven.com, haber365.com.tr, almanac.com, habersizseniz.com, eatingwell.com, chatelaine.com, zliving.com, masterclass.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Mutfak Dekorasyonunda Yapılan 15 Hata

Mutfak Dekorasyonunda Yapılan 15 Hata

Kalorifer Petekleri İçin 15 Dekoratif Kaplama Fikri

Kalorifer Petekleri İçin 15 Dekoratif Kaplama Fikri