Mutfak Dekorasyonunda Yapılan 15 Hata

Mutfak Dekorasyonunda Yapılan 15 Hata

Dekorasyona ne kadar dikkat etsek ya da özen göstersek de, mutfaklar şık olmanın yanında aynı zamanda yoğun olarak kullanılan işlevsel mekanlar olduğundan sadece mutfakları modaya uygun dekore etmek işimize yaramayacaktır. Mutfaklarımızı kişiselleştirmek ve benimsemek de dekorasyon kadar önem taşır. Mutfağımızın evin diğer bölümleri ile aynı enerjiyi taşıyor olması ve günlük hayattaki işlerimizi kolaylaştırıyor olması önemlidir. Bu yüzden evlerimizin belki de en çok kullanılan alanlarından olan mutfağı dekore ederken karşılaşılan en yaygın 15 hatayı, aynı zamanda bu hatalardan kaçınmak için alternatif çözümleri birlikte inceleyelim.

Küçük Mutfaklar İçin Dekorasyon Önerileri >

6 Maddede Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? >

Mutfağın Renkli Sakinleri: Emayeler >

Yanlış Aydınlatma

Evin herhangi bir odasında, günün çeşitli zamanları için farklı aydınlatma türleri isteyebilirsin. Dimmer aydınlatma anahtarları harika bir gizli ayarlayıcıdır, ucuzdurlar, kurulumu kolaydır ve mekanın havası üzerinde tam bir kontrol aralığı sağlar. Yetersiz ya da yanlış aydınlatma kaynakları mutfağındaki her yüzeyin açıkça görülebilmesi, mutfak işlerini rahatlıkla gerçekleştirebilmen için olumsuz etkiler yaratabilir. Farklı aydınlatma kaynaklarını kullanmayı tercih ederek (tavan lambası, aplikler vb.) ihtiyaçlarına göre aydınlatma düzeylerini ayarlayabilirsin.

aydınlatma-kaynağı-mutfak

Çok Fazla Renk

Renkli mutfakların 2018'in çılgın trendi olduğunu söyleyebiliriz. Elbette bunda kesinlikle yanlış bir şey yok, ancak oluşturabileceği etkinin farkında olmalısın. Yoğun mavi veya yeşil bir mutfak, diğer odalardaki renk seçeneklerini etkili bir şekilde azaltabilir. Ayrıca, mutfağına bunaltıcı bir hava katabilir. Bu, kendini nötr paletler ile sınırlaman gerektiği anlamına gelmez. Bir vurgu duvarına karar verebilirsin ve Adaçayı veya Serene Blue gibi renklerle, istediğin renk enerjisini kurman mümkün.

çok-fazla-renk-kullanımı

Karmaşayı En Aza İndirin

Yemeklerden hemen sonra her zaman olmasa da ortalıktaki kalabalığı ve bulaşıkları temizlemeye alışmak, mutfaktaki karmaşayı en aza indirgemeyi ve her zaman düzenli görünmesini sağlamaya yardımcı olur. Ayrıca, tezgahın üzerine yığılmasına izin verdiğin cihazların ve mutfak malzemelerinin sayısını sınırlamalısın. Biraz renk ve enerji eklemek için ihtiyacın olan tek şey birkaç saksı bitkisi veya bir vazo çiçek.

mutfakta-düzen

Konfor Yerine Stil Seçmek

Uzun sohbetler edilen akşamlar yemeklerini seviyorsan, yemek sandalyelerinin temel amacı oturmaktır. Sadece modaya uygun bir stile dayalı yemek sandalyeleri seçmek, konfor yerine görünüşü önemsemek kesinlikle yanlış bir tercih olacaktır. İster misafirleri ağırlamak ister sadece ailenle bir yemeğin tadını çıkarmak olsun, yemek; gününü sıfırlamak, dinlenmen ve yemeğinin tadını çıkarman için bir zaman dilimi olmalıdır. Akşam yemeği için kendini ve arkadaşlarını rahat, döşemeli sandalyelerle dinlenmeye biraz daha teşvik edebilirsin.

yemek-masası-konforu

Çok Fazla Açık Dolap Kullanmak

Günümüzde yoğun kapalı dolaplardan ziyade, daha ferah bir görünüm yaratmak adına rafların ya da açık dolapların tercih edildiğini söyleyebiliriz. Ancak açık dolaplar ve rafların sayısını çok arttırdığında, mutfak aletlerini ve diğer mutfak ürünlerini sergilemek zorunda kalabilirsin. Kupaların ya da tabakların gibi mutfak malzemelerini raflara yerleştirirken, elektrikli mutfak aletlerini düzenleyip saklayacağın kapalı dolaplar kullanabileceğini hatırlatmakta fayda var.

açık-dolap-kullanımı

Elektrikli Aletler İçin Yetersiz Alan

Elektrikli aletler için çok az priz olması ya da yerlerinin doğru düzenlenmemiş olması zamanla çok can sıkıcı bir hal alabilir. Örneğin, ekmek kızartma makinesini çalıştırmak için meyve sıkacağının fişini çekmene gerek kalmaması için doğru plan yapmalı tezgah düzenini önceliklerine göre ayarlamalısın.

mutfak-elektrikli-aletler

Yeterli Havalandırma Kullanmamak

Mutfağında yeterli havalandırma sisteminin olmaması, tüm bu sıcak hava ve kokularla iç içe yemek yapmana sebep olur. En iyisi olabildiğince çok pencere, havalandırma sistemi ve bölme kapılar eklemektir.

mutfak-havalandırma

Görünür Bir Çöp Kovası

Elbette hiç kimsenin, çöpünün nelerden oluştuğunu görmesine gerek yok. Sadece estetik kaygılardan ötürü olmamakla birlikte; hijyenik sebeplerden çöp kovasının ağzının açık kalmaması, mutfağa kötü kokunun yayılmaması gibi avantajları da vardır. Bunun yerine kapalı bir dolap kapağının arkasında çöp kovasına yer ayırmak daha kullanışlı olacaktır.

görünmez-çöp-kovası

Çok Fazla Paslanmaz Çelik

Beyaz eşyalarda, dolaplarda çok fazla paslanmaz çelik ve çok fazla parlaklık, mutfağının sıcaklığını ve karakterini azaltacaktır. Biraz ahşap, fayans, beton, cam vb. farklı malzemelerin bir araya geldiğinde yaratacağı ahenk mutfağında çok daha karakteristik duracaktır. Mutfağında tek bir malzemeye takılıp kalmaman ve yeni bileşenler eklemen gerektiğini unutmamalısın.

paslanmaz-çelik

Uygunsuz Düğmeler ve Tutamaklar

Kapalı dolaplardan bahsetmişken onlar kadar önemli olan ve dikkat çeken bir diğer unsur da kulplardır. Estetik görüntüsü kadar kullanım kolaylığı da önemli olan kulpları seçerken; rahatsız edici düğmeler yerine, kavranması kolay donanımları tercih ettiğinden emin olmalısın.

dolap-kulpları

Mutfağı Kullanışsız Hale Getirmek

Yazının genelinde de bahsettiğimiz gibi güzellik ve estetik her şey değildir, bu nedenle mutfağının rahat ve kullanılabilir olması gerektiğinden, öngörülemeyen sosyal etkinlikler için rahat oturma alanları ve yemek yaparken dinlenebileceğin mola alanları ekleyebilirsin.

mutfakta-konfor-alanları

Kişisel Dokunuş Eksikliği

İşlevselliği düşünmemek büyük bir hatadır ancak dekorasyonu tamamen unutmak da iyi değildir. Mutfağını, mutfak eşyaları ve aletleri ile donatmak elbette ilk yapılacak hamledir. Bu yapıldıktan sonra artık mutfağına yeni bir karakter ve kendi kişisel dokunuşlarını eklemenin zamanı gelmiştir. Bir halı, bir sanat eseri veya bazı küçük süs eşyaları seni yansıtan bir kişisel karakter katabilir. Dahası, kesinlikle yemeklerinde daha yaratıcı olman ve mutfakta uzun saatler geçireceksen bu süreci huzurla yaşayabilmen için sana ilham verecektir.

mutfakta-kişisel-dokunuş

Mutfak Eşyalarının Uzanabileceğiniz Alanlarda Olmaması

Mutfak eşyaları gizlendiğinde, mutfak hemen daha temiz ve estetik olarak daha hoş görünür. Ne yazık ki, tüm bıçak ve tavaları çekmecelere koymak, yemeğine göre çalışma süresini önemli ölçüde uzatıyor. Peki bu durumu nasıl çözebiliriz? Tavalar ve spatulalar, duvara monte edebileceğin askılara yerleştirmek için oldukça uygundur. Mutfak donanımının daha çekici unsurları için pratik ve güzel istasyonlar hazırlamanı tavsiye ederiz. Bıçaklar düzgün bir ahşap standa, baharatlar dekoratif kutulara girebilir. Kahve makinesinin yanında fincanlarla birlikte şekerlerini saklayabilirsin. İyi bir organizasyon hayat değiştiricidir!

mutfakta-düzen

Evin Geri Kalanı İle Tutarsızlık

Mutfak çok özel bir yer olmasına rağmen yine de evinin mimarisine uygun olmalıdır. Genel dekora küçük bir el uzatmak bile mutfağının uyumsuz görünmesini engelleyecektir. Örneğin, İspanyol mutfağının ağır ahşap mobilyalara ihtiyacı yoktur. Küçük dozlarda demir donanım ve doğal dokularla dolapların parlak ve beyaz tutulması, mutfağın doğrudan İspanyol tarzı olmadan otantik hissedilmesini sağlayabilir. Evinde hangi stili uyguluyor olursan ol, her tasarım minik de olsa bir bağlayıcı gerektirir.

mutfak-evin-kalanı-ile-uyum

Yoğun Desenli Fayanslar

Özellikle son zamanlarda herkes Fas çinilerine bayılıyor, ancak kesinlikle her mutfağa uygun mu? Fayanslar, her fonksiyonel mutfağın ayrılmaz bir parçasıdır ve deseni ne kadar yoğun olursa temizlik konusunda o kadar kolaylık sağlayacağı ve kir göstermeyeceği konusunda hemfikiriz. Ancak, yoğun desenli fayanslar doğru kullanılmadığında mutfağında yaratmak istediğin etkiyi kötü yönde etkiler. Oysa nötr tonda modern altıgen fayanslar sadece zamansız olduğunu kanıtlamakla kalmayacak, aynı zamanda mutfağını bir tutam geometri ile canlandıracaktır.

yoğun-desenli-fayanslar

görsel kaynak: pinterest, ikea, archidea, goodhousekeeping, houzz, dorisleslieblau, keramis.

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Evde Hobi Köşesi Nasıl Tasarlanır?

Evde Hobi Köşesi Nasıl Tasarlanır?

Mutfakta Kışlık Hazırlık Önerileri

Mutfakta Kışlık Hazırlık Önerileri