Doğru Aydınlatma Nasıl Seçilir?

Doğru Aydınlatma Nasıl Seçilir?

Hepimiz evlerimizdeki doğal ışığın ne kadar önemli olduğunu düşünüyoruz, ama ne kadar sıklıkla evimizde her gün kullandığımız yapay aydınlatmaları düşünüyoruz? Doğru aydınlatma daha rahat, odaklanmış ve mutlu hissetmeni sağlayabilir. Ayrıca, kötü aydınlatma gerçekten harika bir odayı mahvedebilir. Bu yüzden aydınlatma seçimini doğru yapmak ev dekorasyonu için çok önemlidir. Rüya gibi banyo aydınlatmasından, aradığın huzuru sana sunacak yumuşak yatak odası lambalarına kadar, evdeki her oda için aydınlatma fikirlerini birlikte inceleyelim.

Banyo Aydınlatma Önerileri >

Karanlık Bir Odayı Aydınlatmanın 12 Yolu >

Eviniz İçin Uygun Perdeyi Nasıl Anlarsınız? >

Aydınlatma, herhangi bir odanın tartışmasız en önemli unsurudur. Sadece hayati bir işlev sağlamakla kalmaz, aynı zamanda önemli bir dekorasyon parçasıdır ve bir odanın genel atmosferine önemli ölçüde katkıda bulunabilir.

salon-oturma-odası-aydınlatma

Aydınlatmaya Genel Bakış

Her odada üç ana aydınlatma türüne sahip olmak önemlidir: Ortam, görev ve vurgu. Ortam ışığı genel aydınlatmayı sağlar, görev aydınlatması ışığı belirli çalışma alanlarına yönlendirir ve vurgu ışıkları, belirli nesneleri (bir sanat eseri veya heykel gibi) vurgulayarak etki sağlar. Oturma odalarının belirli bir amacı olmadığı için (mutfak veya banyodan farklı olarak) orada gerçekleşen her türlü etkinliği yeterince aydınlatabilecek bir aydınlatmaya sahip olmak önemlidir. Bunlar okumak, TV izlemek olabilir. Bunu başarmanın en iyi yolu, odaya farklı ışık türlerini yaymaktır. Üç ana türe sahip olmanın yanı sıra, ışıkların oda boyunca farklı seviyelere yerleştirildiğinden, masa yüksekliğinden başlayıp tavana kadar yükseldiğinden emin olmak da önemlidir.

mutfak-aydınlatma-modelleri

Aydınlatma Çeşitleri

Tavan Aydınlatması

Tavan aydınlatması, tavana monte edilen aydınlatmalar, ray aydınlatması ve gömme-yarı gömme montajlar gibi aydınlatmalardan oluşur. Bu tipler, ortam aydınlatması sağlar ve tüm odayı temel aydınlatma ile doldurur. Bazen, görev ışığına yakın bir şey sağlayan belirli alanlara da yönlendirilebilirler (tavana monte edildikleri için doğrudan görev ışığı sağlamak için genellikle biraz uzaktadırlar).

salon-aydınlatma-modelleri

Asma Armatürler

Avizeler ve sarkıt gibi asılı aydınlatma armatürleri tavana sabitlenir, ancak ortam ve görev aydınlatması arasında (armatürün boyutuna ve yerleşimine bağlı olarak) bir denge sağlayarak asılmalıdır. Genellikle bu tür ışıkları oturma odaları ile ilişkilendirmezler, ancak stil ekleyen mükemmel eklemeler olabilirler.

antre-hol-aydınlatma

Masa ve Zemin Lambaları

Masa ve zemin lambaları genellikle görev aydınlatması ve ek ortam aydınlatması olarak kullanılır. Tavan ışıkları odanın tüm köşelerine ulaşamayabilir, bu nedenle gerektiğinde dolgu ışığı olarak lamba kullanabilirsin. Dekoratif olarak konuşursak, oturma odasında ikisinin bir karışımı olmalıdır. Onları ışığa ihtiyaç duyulan her yere yerleştirebilirsin. (Örneğin bir okuma koltuğu veya tekli kanepenin yanına.)

yan-aydınlatmalar

Duvar Aplikleri

Aplikler özel vurgu aydınlatması sağlar. Genellikle küçük avize ampulleriyle aydınlatılırlar, bu nedenle yayılan ışık miktarı sınırlıdır. Ancak, aplikler yumuşak ruh hali ışığı oluşturmak için harika olabilir. Dekoratif olarak da harika tercihlerdir.

aplik-aydınlatma

Dekorasyon Tarzına Uygun Ürünler

Avizeler, sarkıtlar, lambaderler, abajurlar… Evinde hangi aydınlatma ürününe yer vereceksen ver, önemli olan seçtiğin ürünlerin evinde uyguladığın dekorasyon ile bütünlük sağlamasıdır. Dekorasyona uygun aydınlatma seçimi yapabilmek için evinde uyguladığın dekorasyon stilinin detaylarını göz önünde bulundurarak seçim yapabilirsin. Örneğin klasik dekorasyonda daha gösterişli, altın veya rose renklerinin daha yoğun olduğu bir aydınlatma ürünü seçebilir, modern dekorasyonda ise seçimini daha minimal çizgilere sahip geometrik tasarımlardan yana kullanabilirsin. Tabii ki bu söylediğimiz, dekorasyon stiline göre farklılık gösterebilecek bir durum. 

Evin tüm yaşam alanları için farklı wattlarda ampüller kullanmak gerekir. Örneğin, yatak odalarında soft ve sıcak ışık renkleri tercih edilmesi gerekirken, mutfaklarda canlı renklerde ampüller kullanmak gerekir.

aydınlatma

Her Alan İçin İhtiyacına Yönelik Ürünlere Yönelmelisin

Misafirlerini ağırladığın salonun veya zamanını kaliteli geçirmek istediğin, uyuyup ertesi gün zinde kalkmak istediğin yatak odan… Her oda için ihtiyaçlar farklı olunca elbette avize seçerken dikkat edilmesi gerekenler de farklı oluyor. Şimdi, evin farklı alanlarına göre avize ve diğer aydınlatma ürünleri nasıl seçilir birlikte inceleyelim, ne dersin?

mutfak-ada-aydınlatması

Giriş Holü Aydınlatması

Aydınlatma söz konusu olduğunda antreyi unutmamalıyız. Konukların genellikle evinde gördüğü ilk yer olarak, oldukça büyük miktarda ışık veren bir armatürü tercih etmek isteyebilirsin. Sadece giriş yolunda parlak, çok yönlü aydınlatma sağlamakla kalmayıp aynı zamanda konuklar evine girer girmez onlara davetkar bir enerji veren modern bir armatür de tercih edebilirsin.

antre-hol-aydınlatmaları

Salon ve Oturma Odası Aydınlatma Seçimi

Oturma odası genellikle evin en büyük odasıdır, gece gündüz çeşitli etkinliklerin yapıldığı bir etkinlik merkezidir. Oturma odasının ailenle bir araya gelmek, eğlenmek, rahatlamak, okumak, TV veya film izlemek ve evinin bu orta bölümünde gerçekleşen diğer tüm aktiviteler için düzgün ve güzel bir şekilde aydınlatılmasını sağlamak çok önemlidir. İyi aydınlatılmış bir oturma odası ideal olarak denge ve hoş bir atmosfer yaratmak için dört köşeyi de aydınlatan katmanlı bir aydınlatmaya sahip olmalıdır. Odayı farklı atmosferler ve amaçlar için aydınlatmak ortam, aksan ve görev aydınlatması (avizeler, duvar aplikleri, masa lambaları, zemin lambaları, gömme aydınlatma ve hatta mum ışığı) karışımı içerebilir. Salon dekorasyonunda yorucu ve doğrudan göz hizasına gelen aydınlatmalardan uzak durulmalıdır. Herhangi bir odada kullanılan ışık türlerinin alan üzerinde büyük bir etkisi vardır. Sadece sağlanan gerçek ışık açısından değil, odanın dekoratif tarzında da etkilidir. Tavan armatürleri, lambalar ve aplikler akla gelebilecek her tarz, şekil ve renkte mevcuttur, bu yüzden bunları en yüksek potansiyellerine göre kullanın.

oturma-odası-aydınlatmaları
  • Küçük bir salonda sarkıt avizeler yerine spot ışıklar tercih edilebilir. Spot ışıklar küçük mekanları daha büyük ve aydınlık gösterir.

  • Aplik ve lambaderler salonlarda sıcak ışık rengi kullanmak için en ideal ürünlerdir.

  • Sade bir dekorasyonda zıt renkte bir avize, farklı bir ışık rengi tercih edilebilir.

  • Yoğun renklerle dekorasyon yapılmışsa, karmaşık bir avizeye ve ışık renginde çeşitliliğe gidilmemelidir.

  • Gözü yukarı doğru çekmek için yüksek tavanlı bir oturma odasında bir avize kullanın. Bir aynayı veya sanat eserini apliklerle çevirerek benzersiz bir avize elde edebilirsin.

oturma-odası-yan-aydınlatma

Bir oturma odasında yapabileceğin en iyi şeylerden biri, her bir ışık kaynağına ışığın yoğunluğunu ayarlayabileceğin bir dimmer anahtarları takmaktır. Şüphesiz, ruh halini anında değiştirmenin en en pratik yollarındandır. Düşük ışık genellikle daha etkileyicidir, ancak her zaman pratik değildir. Dimmerlarla ışık miktarını anında değiştirebilirsin. Işıkları kısık tutmak enerji ve para tasarrufu da sağlayabilir. Tarzın ne olursa olsun, doğru miktarda ışık elde etmek için boyutunu, yerleşimini ve yoğunluğunu değiştirebilirsin.

Yatak Odası

Yatak odasında daha soft ışık kullanmak istersen tavan aydınlatmasının yanı sıra abajur gibi başucu aydınlatmaları da kullanılabilirsin. Gün içinde çalışma alanında yüksek ışık kaynaklarına maruz kalıyorsan yatak odası dinlenme alanı olduğu için soft, sıcak renk dediğimiz sarı ışık rengi tercih edilebilir.

  • Yatak odasında aydınlatma düğmeleri dinlenilen alana yakın olursa, uzandığın yerden kalkmadan ışıkları kapatabilirsin.

  • Avize kolay temizlenebilen malzemeden üretilmiş olmalıdır.

  • Soft ışık kıyafet seçiminde yetersiz kalabilir. Bu durumda dolap içi spot aydınlatma ile net bir görüş sağlanabilir.

yatak-odası-aydınlatma

Banyo

Banyolar nemli ortamlar olabileceğinden bu alanlar için üretilen ürünler tercih edilebilir. Paslanmaz ve renk kaybı oluşmayacak materyallere yönelebilirsin. Banyolarda genelde spot ışıklar ve ayna, raf gibi alanları aydınlatmaya yarayan led ışıklar tercih edilebilir. Banyoda elektrik ve su bir arada bulunduğundan elektrik tesisatında dikkatli olunmalıdır. Fazla ampul kullanımı gerektiren sarkıt avizelere bu alanlarda yer vermeye gerek olmayabilir.

banyo-aydınlatma

Mutfak

Mutfak, göz yormayacak ışık gerektiren bir mekandır. Mutfaklarda devamlı olarak dikkat gerektiren iş yapıldığından loş ışık uygun olmayacaktır. Yetersiz ışık kullanımının kazalara neden olabileceği gibi fırında pişen yemeğinin ne durumda olduğunu görememen gibi sonuçlara da neden olabileceğini unutmamalısın. Yemek hazırlığı yapmak için tezgaha döndüğünde, gölge oluşuyor ya da doğrama yaparken net bir görüş elde edemiyorsan, tezgah üstü spot aydınlatmasını denemek isteyebilirsin. Bu aydınlatmada da beyaz LED ışıklarla istenen sonuç elde edilebilir.

mutfak-led-aydınlatma
  • Mutfakta renkli LED spot aydınlatmalara dekoratif amaçlı yer verilebilir. Dolap içi aydınlatmalarda ve bir duvarın köşesinde farklı renk vurgulamaları yapılabilir.

  • Mutfakta kullanılan aydınlatma ürünleri buhardan etkilenmeyen, paslanmaya karşı dayanıklı ve kolay temizlenebilen ürünler olmalıdır.

  • Mutfakta fırın, buzdolabı, mutfak robotu gibi elektrikli aletler kullanıldığı için aydınlatma ürünlerinin bağlantısından önce elektrik tesisatı gözden geçirilmelidir.

mutfak-aydınlatma

Görsel kaynak: pinterest, bgh, lnchome, laterna, amazon, design-homes, articlecity, thespruce, donlighting.

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Ünlülerin Ev Dekorasyonlarını İnceliyoruz: Youtuberlar

Ünlülerin Ev Dekorasyonlarını İnceliyoruz: Youtuberlar

Geçmişten Günümüze Feng-Shui

Geçmişten Günümüze Feng-Shui