Sonbaharda Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Sonbaharda Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazın kavurucu sıcaklıkları ve buharlı nemi, yavaş yavaş yerini daha serin ve daha kuru havaya bırakırken değişen mevsimsel hava koşulları, cildimiz üzerinde düşündüğünüzden daha büyük bir etki bırakmış oluyor. Düşen sıcaklık ve nem seviyelerinin etkilerini ilk hisseden organlardan biri olan cilt, bu süreçte daha kuru, daha kırılgan, daha hassas bir hale gelebilir. Sonbahar ve kış aynı zamanda döküntüler yaratan egzama, kepek ve sedef hastalığı gibi tekrarlayan cilt rahatsızlıklarının alevlenme eğilimi gösterdiği mevsimlerdir. Bu olası problemlerin önüne geçerek mevsimsel geçişi sorunsuz bir şekilde atlatmak ve cildinin sağlıklı kalmasını sağlamak için uygulayabileceğin bazı cilt bakım ipuçlarını bu yazımızda bir araya getirdik. 

Saçlarınızı Kurtaracak 14 Doğal Saç Maskesi Tarifi>

Cilde İyi Gelen Esansiyel Yağlar>

Mutfakta Kışlık Hazırlık Önerileri>

Daha güçlü bir nemlendirici tercih et

Yaz mevsimi için tercih edilen hafif, yağsız nemlendiriciler kuru ve soğuk hava koşullarını beraberinde getiren sonbahar mevsimi için yeterli olmayacaktır. Bu geçiş döneminde iyice hassaslaşan, değişen çevresel etkenlere adapte olmaya çalışan cildin için kuvvetli bir nemlendirici tercih etmelisin. Cildinin daha dayanıklı ve sağlıklı olmasını sağlayacak bu nemlendiricinin içeriğinde mutlaka seramid adı verilen cilt bariyerini güçlendiren esansiyel yağ asitleri ile nemi cildine hapsetmeye yarayan hyaluronik asit bulunmalı.

nemlendirici-seçimi

Rutinine vücut losyonu dahil et

Yazın sona ermesi ile birlikte havadaki doğal nem de gitgide azalıyor, bu nedenle ciltte yer yer kuruluklar ve kaşıntılar hissedilmeye başlanabilir. Cilt bakımı rutininde vücut bakımı genellikle ihmal edilse de, özellikle kollar ve bacaklarda görülen bu problemler basit içerikli bir vücut losyonu ile kolaylıkla yatıştırılabilir. Cildin üzerinde koruyucu bir bariyer oluşturan nemlendirici bir vücut losyonu ile, dış cilt tabakanın yumuşamasını ve pürüzsüzleşmesini sağlayabilirsin.

vucut-losyonu

Soyucu ürünlere dikkat et

Havalar soğudukça, retinoidler ve glikolik asit gibi soyucu içerikleri azaltarak kullanmaya devam etmek doğru bir yaklaşım olacaktır. Çünkü bu mevsimsel geçiş sürecinde değişen koşullara adapte olmaya çalışan cildini mümkün olduğunca basit içeriklerle desteklemeli, daha da yormamalısın. Kimyasal peeling için kullanılan asitler ve retinoidler gibi soyucu içerikler haftada bir-iki günü geçmemek kaydıyla az miktarda kullanılmalı, soğuk ve nemsizlikle baş eden cildi tahriş etmekten kaçınılmalıdır.

soyucu-peeling-urunler

Hassas cildini destekle

Sıcaklığın düştüğü ve nemin önemli ölçüde azaldığı bu dönemde neredeyse bütün cilt tipleri hassaslaşır ve kızarıklık, kaşıntı, kuruluk gibi belirtiler göstermeye başlar. Ancak hassas cilde sahip ve sedef hastalığı veya egzama gibi rahatsızlıkları olan kişiler, mevsim geçişleri sırasında birkaç gün (hatta haftalarca) yanma hissi yaşayabilir veya aşırı hassas hissedebilir. Bu olası problemlerin önüne geçmek için yapabileceğin en iyi şey, cildini elastin ve kolajen gibi esneklik artırıcı maddeler içeren zengin içerikli ürünlerle desteklemektir. Doğal aloe vera jeli içeren ürünler de hassas cildi onaran seçenekler olarak göz önünde bulundurulabilir.

aloe-vera-jelli-ürünler

Dudak bakımını unutma

Özellikle soğuk kış aylarında yoğun olarak kullandığımız dudak nemlendiriciler, aslında bu geçiş dönemi için de kurtarıcı ürünler olarak öne çıkar. Nemlendirici bir dudak kremi veya besleyici bir dudak balmı ile dudaklarında kuruma, çatlama ve soyulmalar oluşmasını önleyebilirsin. Cilt bakımı rutinine dudak bakımını dahil ederek bu alışkanlığı edinmek, çok daha sert ve soğuk geçen kış aylarında oluşabilecek daha büyük hasarları önlemene yardımcı olabilir.

dudak-bakim-balmi

Güneş koruyucu kullanmayı bırakma

Her ne kadar güneş koruyucu ürünler kullanmayı yaz mevsimi ile özdeşleştirmiş olsak da, cildimize zarar veren UV ışınlarından her mevsimde korunmamız gerekiyor. Bu nedenle, yazın sona erdiğini göz önünde bulundurarak güneş koruyucunu rafa kaldırmamanı ve kullanmaya devam etmeni tavsiye ediyoruz. Cildimiz ve zararlı UV ışınları arasında koruyucu bir tabaka oluşturan güneş koruyucuların yeterli etkisini görebilmek için en az 30 SPF seviyesinde bir ürün kullanmak gerekiyor.

gunes-koruyucu

Doğal yağlardan faydalan

Doğal bitkisel yağlar, bu dönemde cilt bariyerini desteklemek ve cildin ihtiyacı olan nemi sağlamak için en uygun ürünler arasındadır. Yalnızca yüz bakımında değil vücut bakımı, saç ve tırnak bakımında da zengin kimyasal içerikleri ile ön plana çıkan yağları bakım rutinine dahil etmeden önce yağların özelliklerini iyice araştırmalısın. Çay ağacı yağı, kayısı çekirdeği yağı ve argan yağı gibi komedojenik olmayan yağlar cilt gözeneklerini tıkamaz ve bu nedenle yüz bakımı için uygundur. Ancak hindistan cevizi yağı ve avokado yağı gibi daha ağır yapılı, komedojenik yağlar yüzde sivilce oluşumuna sebep olabilir, bu nedenle vücut ve saç bakımı için daha uygundur.

dogal-yaglar

İçten dışa nemlendir

Sağlıklı bir cildin içten dışa derinlemesine nemlendirmeyle sağlandığını unutmamalısın. Her mevsimde olduğu gibi bu dönemde de cilt bakımını bol su içerek desteklemek, cildinin ihtiyacı olan nemi ilk olarak içten kazanmasına yardımcı olacak. Yaz mevsiminin sıcak ve boğucu havasında su içme ihtiyacı vazgeçilmez bir alışkanlık haline gelmişti ancak havalar soğudukça su içmeyi ihmal edebilirsin. Bu konuda tavsiyemiz pek çok farklı modeli ve rengi bulunan, düzenli su içme alışkanlığı kazanmanı sağlayacak bir su matarası edinmen olacak.

su-matarasi

Vitamin takviyeleri kullan

Cildini içten dışa beslemenin bir diğer yolu da cildinin ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral gibi bileşenleri vücuduna kazandırmak. Özellikle bu mevsimsel geçiş döneminde vücudunun direncini de artıracak olan C vitaminini düzenli olarak almalı ve böylelikle cildinin yenilenmesine ve güçlenmesine yardımcı olarak kolajen oluşumunu desteklemelisin. C vitamininin yanı sıra A vitamini ve B2 vitaminleri de cildin korunmasını desteklemeye yardımcı olur, E vitamini ise kırışıklıklar üzerinde etkilidir. Bunlardan farklı olarak, biotin ve hyaluronik asit kapsülleri ile daha zengin bir cilt bakım rutini edinebilirsin.

vitamin-takviyeleri

Nem aygıtı kullanmayı dene

Ortamın nem miktarını artırarak horlamayı azaltan, daha rahat bir uyku ortamı hazırlayan, havadaki statik elektriği alan nem aygıtlarının cilt sağlığı için de önemli faydaları vardır. Havadaki kuruluğu kıran ve nemlendirerek havayı yumuşatan bu aygıtlar sayesinde cilt kuruluğu da büyük ölçüde azalır ve kuruluk kaynaklı rahatsızlıklar giderilir. 

nem-aygiti

Görsel kaynak: pinterest

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

En Şık 10 Koltuk Örtüsü Modeli

En Şık 10 Koltuk Örtüsü Modeli

Evde Hobi Köşesi Nasıl Tasarlanır?

Evde Hobi Köşesi Nasıl Tasarlanır?