Kalorifer ve Petek Temizliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kalorifer ve Petek Temizliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Soğukların gelişiyle beraber evde değişimler de başladı. Kişisel kışlık hazırlıklar son hızla devam ederken evinin de soğuklara hazır olduğundan emin olmalısın. Örneğin evinin ısıtma sistemi olan kalorifer peteklerinin temizliğini yapabilirsin. Peki kapalı bir sistem olan kalorifer peteklerinin temizliği nasıl yapılır? Bu işe girişmeden önce dikkat etmen gerekenler nelerdir?

Mantolamayla İlgili Bilmen Gereken 10 Şey >

Marangozuna Yaptırabileceğin 12 Mobilya Fikri >

Pratik Mikrodalga Temizliği Nasıl Yapılır? >

Kalorifer ve Petek Temizliği Neden Önemlidir?

Peteklerin ısıyı yayması, petek içindeki borulardan devamlı olarak geçen sıcak suyun akışıyla oda içine ısıyı yayması sayesinde gerçekleşir. Ancak borularda bulunan nem, kaloriferde zamanla pas ve kir birikmesine ve boruların dibine çökmesine sebep olacaktır. Bu çökmüş birikintiler nedeniyle tıkanan borularsa peteğin yeterince ısınmamasına dolayısıyla ısıyı yaymamasına sebebiyet verir.

Eğer peteğini bu pisliklerden arındırmazsan, o zaman evinde ideal ısıyı elde edemezsin. Verimli bir şekilde ısıtamadığın evinde de normalden fazla enerji harcayacağın için doğalgaz faturanın normali aşmasına sebep olabilir.

Sistemi temizlenmiş olan bir petekle kombini düşük derecede çalıştırman bile evi yeterince ısıtmanı sağlayacaktır. Kombi pompası daha az çalışacağı için, kombinin ömrünü de uzatmış olursun. Aynı zamanda kombiye en uzak radyatörün bile daha iyi ısınabilir.

kalorifer-petek-temizleme

Evde Manuel Petek Temizliği Nasıl Yapılır?

İlk yapman gereken iş kombini kapatman ve tesisat içindeki suyu boşaltmaktır. Suyu boşaltmak için banyoda veya balkonda bulunan tahliye vanalarını kullanabilirsin. Tüm suyun boşaltıldığından emin olduktan sonra temizlik için yeterli olabilecek malzemeleri temin etmen gerekir. Deterjan, tercih ettiğin kimyasal temizleyiciler, bir temizlik bezi, kalorifer peteği fırçası, bir kova ve bir örtüyü hazırlamalısın.

Eski, artık kullanmayacağın bir havluyu kaloriferin altına ser. Ardından öncelikle bir süpürgeyle kalorifer peteğindeki tozları olduğunca almaya çalış. Daha derinlemesine bir temizlik için sıra peteğin içini temizlemede.

kalorifer-petek-temizleme

Suları tümüyle boşalttıktan sonra kombi peteklerinin rekorlarını açarak sistem borusuyla olan bağlantısını ayır. Açılan boşluktan kalorifer peteği fırçasını kullanarak boru içinde kalan çökmüş ve birikmiş pislikleri yere serdiği havluya boşalt. Dilersen duvardan söktüğün peteği banyoda kimyasallarla yıkayarak köpürtebilirsin.

 İçini boşalttığından ve kirlerden arındırdığından emin olmak için boru girişlerinden hortumla su verebilir ve diğer boşluktan temiz su gelene dek bu işlemi tekrar edebilirsin. Kalorifer peteğinin paslanmasını engellemek için peteği kuru bir bez yardımıyla kurulayabilirsin. Peteği tekrar duvara yerleştirmeden önce arkasındaki duvar kirliyse onu da temizlediğinden emin olmalısın.

kalorifer-petek-temizleme

Petek Temizleme Makinesi Yöntemi

Paslanan peteklerin derin temizlenmesi için evdeki geleneksel yöntemlerin yeterli gelmeyebilir. Bunun için petek temizleme makinesi kullanılabilir. Bu noktada profesyonel yardıma ihtiyacın olabilir.

Armut’taki başarılı Radyatör Petek Temizliği firmalarından hizmet almak istersen hemen talebini oluşturabilirsin > 

Aynı başlangıç işlemlerinden sonra boşaltılan ve sökülen radyatör petek temizleme makinesi hortumuna bağlanır.

İkinci hortumun ucu da radyatör vanasına ve klozete açılacak şekilde yerleştirilir. Makineye su vermek için en yakın musluğu kullanabilirsin. Makineyi suyla doldurduktan sonra da makine çalıştırılır. İçindeki pislik giderildikten sonra kimyasal temizleyiciler eklenen makine, peteğin içini tümüyle arınacak şekilde temizler. Peteği yeniden kombiye bağladıktan sonra, basıncı ayarlayarak içindeki kimyasalın sistemde dolaşmasını sağlayabilirsin.

kalorifer-petek-temizleme-makinesi

Kalorifer Peteğinin Çürümesini Nasıl Önlersin?

Kaliteli dökümden yapılmış ve kaliteli bir kimyasal karışımla boyanmışsa çürümesi zordur. Ancak radyatörlere özenli şekilde bakım yapmaz ve kullanmazsan çürüme sorununu yaşayabilirsin. Öncelikle peteğin üstüne asla ıslak veya nemli kumaş yerleştirmemelisin. Bu devamlı bir nem yaratacağı için paslanmaya sebebiyet verebilir.

Yazıda bahsettiğimiz tüm petek temizliği yöntemleri de petek çürümesini önlemenin bir yoludur. Peteğin ömrünü azaltan şey esasen pas ve kirecin içinde olmasıdır.

kalorifer-petek-temizleme

Petek Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

Soğukların yaklaşmasıyla kullanmaya daha da ihtiyaç duyduğumuz kaloriferlerin temizliği önemlidir. Bunu gerçekleştirerek boşalttığın ve temizlediğin petekler sene içinde daha verimli çalışmaya başlayacaklardır. Bu temizliği düzenli şekilde iki seneye bir yaptırman veya yapman evdeki enerjiyi verimli şekilde kullanmanı sağlar.

kalorifer-petek-temizliği-ne-sıklıkla-yapılır

Görsel kaynak: theradiatorcompany.co.uk, gelisimdogalgaz.com.tr, dekorcenneti.com, servisolsun.com, kaloriferpetektemizleme.com, medium.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

14 Uygulanabilir Ev Sinema Sistemi Fikri

14 Uygulanabilir Ev Sinema Sistemi Fikri

Oturma Odası Takımı Nasıl Seçilir?

Oturma Odası Takımı Nasıl Seçilir?