Mantolamayla İlgili Bilmen Gereken 10 Şey

Mantolamayla İlgili Bilmen Gereken 10 Şey

Dış cephe dekorasyonları, bir yandan dış cephe estetiğini korumak ve daha şık tasarımlara sahip dış cepheler elde etmek için yapılırken bir yandan da evin, konutun, binanın ısı yalıtımı sağlanarak tasarruf edecek bir şekilde iklimlendirilmesi için yapılır. Bu nedenlerden dolayı dış cephe mantolama işlemi çok önemlidir. Geçmişte saman, saz bitkileri vb. bitkiler yalıtım malzemesi olarak kullanılırken günümüzde ise cam yünü, taş yünü, pvc esaslı kompozit malzemeler, ahşap gibi yalıtım malzemeleri mantolama işlemlerinde kullanılmaktadır. Dış cephe mantolama işlemlerinde kullanılacak izolasyon malzemeleri arasında yer alan ve yanmaz özelliği ile binanızın dış etkenlere bağlı olarak yanmasını önleyen taş yünü aynı zamanda çok sağlam bir ısı yalıtım malzemesi olarak da kullanılmaktadır. Cam yünü veya taş yünü kullanılarak yapılacak olan mantolama işlemi yapılırken dikkat edilmesi gereken bir çok nokta vardır. Kaliteli ve güvenli aynı zamanda ekonomik bir mantolama işlemi için bilmen gerekenleri inceleyelim.

Ses Yalıtımlı Oda Nasıl Yapılır? >

Güneş Panelleriyle İlgili Bilmen Gereken Her Şey >

Evde Enerji Tasarrufu Yapmanın Püf Noktaları >

Dış cephe mantolama işlemi için ilk yatırım maliyeti dışında yılda bir kez bakım ve kontrol maliyeti vardır. Bu maliyetler dışında bir maliyet oluşturmayan ancak ısıtma ve soğutma için binanın ısısını koruyan mantolama aynı zamanda soğuk kış şartlarında bina ısısının düşmesini de önlemektedir. Dış cephe mantolama işlemi için dış cephe kaplama malzemeleri olan strafor, cam yünü veya taş yünü ısı geçirgenliği minimum olan malzemelerdir. Bu malzemelerin birim maliyetleri de diğer kaplama malzemelerine göre uygun olduğu için yaygın olarak tercih edilmektedir. Köpük, cam yünü, taş yünü, kompozit malzemelerin ısı yalıtımı, ses yalıtımı sağlama gibi özelliklerinin yanında su yalıtımı sağlama gibi özellikleri de vardır.

mantolama-işlemi

Binalarda ısıl konforun sağlanması ve enerji maliyetlerinin azaltılması için dış cephe ısı yalıtımı (mantolama) yapılması temel bir ihtiyaçtır. Ayrıca binaların dış cepheleri aşağıdaki nedenlerden dolayı zaman içinde eski ve kötü bir görünüme sahip olup, yenilenmesi de gerekebilir;

  • Binaların ısıtma ve soğutma giderlerinin çok fazla olması,

  • İklim koşulları ve hava kirliliği nedeniyle dış cephelerin kirlenmesi,

  • Güneşin UV ışınlarından dolayı dış cephe renginin solması,

  • Yağmur ve cephede biriken su damlacıkları nedeniyle küf ve mantar oluşması,

  • Bina statiği ve yeryüzü hareketlerinden kaynaklı dış cephede çatlaklar oluşması,

  • Kullanılan malzemelerin kalitesi ve uygulama hatalarından kaynaklanan çatlama, kabarma, harelenme, tozuma vb. deformasyonların oluşması.

Bunların dışında binalarda estetik ve konfor arayışı sebebi ile tadilat yapılabilir. Yenilikçi tekstür ve renk alternatifleri ile dış cepheler modern ve yeni bir görünüme sahip olabilir.

dış-cephe-mantolama

Dış cephe tadilatı iki şekilde yapılabilir:

  • Dış Cephe Isı Yalıtım (Mantolama) sistemleri ile,

  • Boya ve kaplamalar ile,

Öncelikle mantolama yapılacak ev için bir mantolama firması ile anlaşılır ve firma teknik ekipleri tarafından ev veya bina ile ilgili keşif yapılır. Yapılan keşif sonrasında kullanılacak izolasyon malzemesine karar verilir ve bina dış cephesine profiller yardımı ile çerçeve oluşturulmaya başlanır. Genelde 60*60 cm’lik karkaslardan oluşan çerçeve ile duvar arasına yalıtım malzemesi yerleştirilir ve dış yüzeye karbon esaslı dış cephe malzemesi yerleştirilerek mantolama işlemi tamamlanmış olur. Mantolama maliyet hesabı da evin dış cephesinde yer alan ve mantolama yapılacak alana göre hesaplanır. Metrekare bazında yapılan hesaplara bir metrekare izolasyon malzemesi, bir metrekare için kullanılan profil ve bir metrekare için kullanılacak dış cephe karbon içerikli malzeme fiyatlarına ek olarak metrekare uygulama maliyeti de eklenir. Bu maliyetlerin toplamı sonrasında ortaya bir metrekare için mantolama maliyeti çıkarılır. Toplam metrekare ile çarpılarak binanın mantolama maliyeti hesaplanmış olur.

mantolama-işlemi-ücretlendirme

1. Mantolama Sistemleri ile Dış Cephenin Yenilenmesi

Mantolama, binaların ısıtma ve soğutma giderlerini %60’a kadar azaltırken, dış cephelerin yeni ve modern bir görünüme kavuşturan ideal bir sistemdir. Mantolama sürecinde üretici firma seçimi kritik rol oynar. Bunun en önemli göstergelerinden biri üretici firmanın ürün kalitesi ve çeşitliliği, bir diğeri de sunduğu hizmetlerdir.

Mantolama karar sürecindeki adımlar:

  • Apartman yönetiminin karar alması

  • Keşif

  • Malzeme seçimi

  • Son kat renklere karar verilmesi

  • Teknik şartname oluşturulması

  • Uygulama ekibine karar verilmesi

  • Uygun ödeme şartlarının belirlenmesi

  • Uygulama

  • Garanti sözleşmesi

  • Enerji kimlik belgesi

mantolama-işlemi-dikkat-edilmesi-gerekenler

2. Dış Cephe Mantolama Uygulamasından Önce Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar 

  • Cam, ahşap, alüminyum ve diğer mevcut yapı elemanları uygulama sırasında zarar görmemesi için düzgünce örtülerek korunmalıdır.

  • Mantolama yapılacak yüzeyler nemli olmamalı, döşeme ve sıvalar kurumuş olmalıdır.

  • Mantolama yapılacak binalarda nem ve rutubet önlenmiş olmalıdır.

  • Yağmur olukları, son katı uygulanmış sistemden en az 5 cm dışarıda olmalıdır.

  • İskele kullanımlarında, iskele kelepçelerinin uzunluğu sistem kalınlığına uygun olmalı, işçi emniyeti açısından duvar ve iskele arasındaki mesafe yeterli olmalı ve iskele kelepçeleri için eğri açılan deliklerden su sızması engellenmelidir.

  • Cepheyi, güneş, yağmur ve rüzgardan korumak için iskele ağı kullanılması önerilir.

  • Sorunsuz bir uygulama ve rahat çalışma ortamı sağlamak için dış cephe ısı yalıtım sistemine ait elemanlar uygun şekilde depolanmalıdır.

  • Çalışma süresi boyunca yapıştırıcı, yüzey sıvası ve son kat kaplama malzemelerinin kuru ve serin ortamda +5 0C ile +30 0C arasında saklanmasına özen gösterilmeli; profil, donatı filesi gibi diğer sistem bileşenleri deforme olmayacak şekilde muhafaza edilmeli ve özellikle ısı yalıtım levhaları üzeri kapalı olacak şekilde depolanmalıdır.

  • Yapıştırıcı sıva, boya ve son kat malzemelerin raf ömrü kuru ve serin ortamda ambalajların ağzı açılmaması koşuluyla üretim tarihinden itibaren 1 yıldır.

  • Uygulamaya başlamadan önce uygulama aşamasında taşyünü levhalar nemden korunmalı, polistren esaslı Ekstrüde polistren (XPS) ve Ekspande polistren (EPS) ısı yalıtım levhaları ise uzun süre güneşin zararlı etkilerine karşı açıkta bırakılmamalıdır.

  • Yapıştırılan XPS ve EPS levhalar uzun süre kaplamasız olarak güneşe maruz kalacaksa, cepheler örtülerek levhaların güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunması sağlanmalıdır.

mantolama-modellericx

3. Desenli Mantolama Modelleri

Evine yaptıracağın mantolama işlemleri için standart mantolama malzemeleri tercih edebilirsin. Bu malzemeler dışında bütçene göre kullanabileceğin desenli mantolama modelleri de vardır. Farklı renklere ve desenlere sahip mantolama yüzeyleri tercih edebilirsin.

desenli-mantolama

4. Karbon Esaslı Kompozit Malzemeler

Kompozit malzemeler birçok farklı malzemenin birleştirilmesi ile elde edilen malzemelerdir. Bu malzeme içinde yer alan diğer bileşenlerden biri olan karbonun oranını artırdığında ortaya dayanıklı ve ısı geçirgenliği minimal olan bir mantolama malzemesi çıkar. Yaygın olarak kullanılan mantolama malzemesi olan karbon esaslı kompozit malzeme ekonomik olması ile de avantaj sağlayan bir malzemedir.

karbon-esaslı-kompozit-malzeme

5. Metal Dış Cephe Yüzeyleri

Mantolama malzemeleri olan ısı yalıtımı sağlayan strafor, köpük gibi malzemeleri kapladıktan sonra dış cephe görseli oluşturmak için metal, ahşap, pvc, plastik malzemeler tercih edilebilir. Metal esaslı malzemeler de dış cephe yüzeyi olarak tercih edilerek ve mantolama işlemi yapılabilir.

metal-dış-cephe

6. Özel İmalatlar

Müstakil evler için genel olarak yatay mantolama tercih edilirken dikey mantolama için özel imalatlar yaptırabilirsin. Duvar boyunca devam eden paneller ile duvarları kaplayabilir veya çatı için kullandığın çatı malzemelerinden dikey paneller imal ettirebilirsin.

özel-imalat-cephe-kaplaması

7. Ahşap Kaplama

Mantolama işlemlerinden sonra dış cephe kaplama malzemesi olarak farklı malzemeler tercih edebilirsin. Ahşap estetik olarak dış cepheye görsellik katan bir malzemedir.

ahşap-cephe-kaplaması

8. İki Farklı Malzeme Konsepti

Dış cephe mantolama işlemleri için doğru bir firma ile çalışmak sana alternatif mantolama fikirleri de verecektir. İşinin ehli bir profesyonel ile çalıştığında iki farklı malzeme kullanabileceğin görsel olarak renkli dış cephe kaplaması yaptırabilirsin.

iki-farklı-malzeme-ile-cephe-kaplaması

9. Doğru Mantolama

Evini mantolama işlemleri ile daha sağlıklı bir ev haline getirmek için doğru mantolama tekniklerinin ugyulandığından emin olmalısın. Mantolama malzemesi seçiminden, uygulamasına kadar her noktaya özen göstermeli ve sağlıklı bir mantolama yaptırmalısın.

betopan-levha-uygulamalari

10. Taş Kaplama Malzemeleri

Mantolama işlemleri için ahşap, metal, pvc, plastik gibi malzemeler dışında taş kaplama malzemeleri de tercih edebilirsin. Taş kaplama malzemeleri binanın özgünlüğüne uygun olan, görsel olarak da binayı tamamlayan malzemeler oldukları için gönül rahatlığı ile kullanabilirsin.

taş-kaplama

Ülkemizde yapılan mantolama çalışmaları için anlaşacağın firma sana m2 bazında teklifler sunacaktır. Evine mantolama yaptırmak istiyorsan mantolama m2 fiyatı ortalama olarak 90 TL ile 120 TL arasındadır. Bu rakam kullanılan profillerin ve demir fiyatlarının değişkenliğine bağlı olarak değişir. Yaptıracağın mantolama çeşitlerine göre de değişkenlik gösteren mantolama fiyatları için en fazla tercih edilen cam yünü, strafor ve taş yünü izolasyon malzemeleri tercih edilebilir. Bu malzemeler aynı zamanda en ekonomik mantolama malzemeleri arasında yer almaktadır. Evine veya binana mantolama yaptıracaksan farklı firmalardan fiyat teklifleri alabilirsin.

mantolama-işlemi-maliyeti

Görsel kaynak: pinterest, firmannatte, netdekorasyoninsaat, ytong, uygunfirmalar, arsivix, beautexwood.

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Sonbahar Dekorasyonu: 2020 Yılında Trend Olacak 10 Fikir

Sonbahar Dekorasyonu: 2020 Yılında Trend Olacak 10 Fikir

Eskiyle Yeninin Etkileyici Uyumu: Belçika Tarzı Dekorasyon

Eskiyle Yeninin Etkileyici Uyumu: Belçika Tarzı Dekorasyon