Mantolama Nedir, Nasıl Yapılır?

Mantolama Nedir, Nasıl Yapılır?

Mantolama terimiyle ilk karşılaşan sektör dışı her insan, uzman jargonu olduğunu düşünüp sözcük kökeniyle, yapılan işlemin benzerliği arasında ilinti kurmuyor. Oysa bildiğiniz anlamıyla mantonun vücudunuzdaki işlevi neyse, mantolamanın binanızdaki fonksiyonu da o. Binanızı sığdırabileceğiniz kaz tüyü bir manto henüz üretilmediği için, iyi bir ısı yalıtımı sağlamanın en iyi yollarından biri şimdilik mantolama.

Özellikle kış aylarında, binanın içerisindeki ısıtılmış havayla, dışarıdaki soğuk hava arasındaki sıcaklık farkı devasa olduğundan, bina içindeki ısı,  pencerelerden, çatıdan ve duvarlardan dışarıya kaçar. Kaçan ısı bir türlü ısınamamamıza, dolayısıyla daha çok yakıt tüketmemize sebep olur.  Isınamadıkça kombinin derecesini son seviyeye kadar artırır, ay sonunda da cep yakan bir faturayla karşılaşırız. Bu noktada mantolama ne işe yarar peki? Mantolama bir ısı polisi gibi çalışır ve kaçmaya çalışan ısıyı evin içine hapseder. Isınan havaya “otur oturduğun yerde” dediğinizden, daha az yakıtla daha çok ısınır, %40’a varan enerji tasarrufu yapmış olursunuz. Aynı anda, hem kendi ekonominize, hem devlet ekonomisine, hem de doğaya faydalı olmuş olursunuz. “Kış için güzel de, yazın da ısıyı hapsederse pişmez miyiz?” diye düşünebilirsiniz. Yaz aylarında saatlerce klima çalıştırsanız da, klimayı kapattığınız an yeniden terlemeye başlarsınız. Oysa mantolama klimanın yarattığı soğuğu da hapsederek, klimayı kapattıktan uzun süre sonra bile evinizin serin kalmasını sağlar. Mantolama sayesinde cephelerin ısı ve nem transferi en aza ineceğinden, binanızın ömrü uzar.

mantolama_nasil_yapilir

Dış Cephe Mantolama Nasıl Yapılır?

1) Dış cephe mantolamada ilk olarak subasman profilleri yerleştirilir. Yerleştirme işlemi su terazisiyle yapılır.

2) Plaka yapıştırma uygulamasına geçilir. Bu plakalar strofor, taş yünü, fugalı vb. olabilir. Plakalar özellik bakımından farklılık gösterir. Bu yüzden çalıştığınız firmaya hangi plakayı kullandıklarını, ve özelliklerini sormayı ihmal etmeyin. Plaka yapıştırma için genellikle çerçeve methodu uygulanır. Yani, yapıştırıcılar plakaların çevresini tamamiyle kaplayacak şekilde sürülür, orta kısımlara bir ya da iki öbek halinde bulanır. Yapıştırma işleminden sonra, 1 gün yapıştırıcının kuruması için beklenir.

3) Plakaların yapıştığından emin olunduktan sonra, dübelleme işlemine geçilir. Dübeller, plakaların birleşim yani ek yerlerine gelecek şekilde atılır. Plakaların orta kısımlarına da birer tane dübelleme gerçekleştirilir. Eğer binanız yüksekse, son katlara doğru dübel sayısı artırılır.

4) Dübelleme bittikten sonra, sıva uygulamasına geçilir. Plakaların üzerine kalın bir şekilde bir kat sıva uygulanır. Kalın sıva uygulamasının ardından file yerleştirilir ve onun üzerine de ince bir sıva uygulaması gerçekleştirilir. Bu işlemin ardından da, yine 1 gün beklenir.

5) Sıvalar kuruduktan sonra dekoratif kaplama uygulanır. Dekoratif kaplamanın püf noktası, herhangi bir çıkıntıyı önlemek için cepheleri bir seferde kaplamaktır. Binanızın dekoratif kaplaması tamamlandıktan sonra mantolama süreci tamamlanmış sayılır. Artık binanızı dilediğiniz bir renge boyatabilirsiniz.

mantolama_malzemeleri

İç cephe mantolama nedir?

Eğer apartman sizin değilse ve bina yönetimi tarafından mantolama kararı alınmadıysa, üzülmeyin. Böyle durumlar için de, başlı başına yeterli olmasa da, iç cephe mantolama işlemi yapılabiliyor. Uygulama şekli dış cephe mantolamayla birebir örtüşür, tek farkı dış cephe mantolamada kullanılan malzeme kalınken, iç cephe mantolamada 2-3 cm’yi geçmez. İç cephe mantolama, dış cephe mantolama kadar etkili değildir zira yalnızca duvarlara uygulanabilir. Kısmi ısı yalıtımınızla mutluyken, bir yandan apartman yönetimi ikna etme uğraşına devam etmeniz yararlı olacaktır.

“İyi de ben çalışıyorum, mantolama işlemini hakkını vererek yapan firmaları nerden bulacağım?” diyorsanız, armut bu süreçte de yanınızda. Mantolama yapan firmalar, armut.com sayesinde bir tık uzağınızda. Firmaları kendiniz seçebilir ve ücretsiz fiyat teklifi alabilirsiniz.

 

Armut'tan Mantolama Teklifi Almak İçin Tıklayın! 

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Ev Tadilatı Nasıl Yapılır? Ev Tadilatı Yapmanın 4 Püf Noktası

Ev Tadilatı Nasıl Yapılır? Ev Tadilatı Yapmanın 4 Püf Noktası

Birbirinden Güzel Retro Mutfak Tasarımları

Birbirinden Güzel Retro Mutfak Tasarımları