Sıva Nasıl Yapılır?

Sıva Nasıl Yapılır?

Bir inşaat bittikten sonra kaba halinden daha ince geçişlerin uygulanması için ilk olarak sıva uygulanmalıdır. Sadece inşaatı korumak için değil, aynı zamanda sonrasında gelen bütün katmanların tutunmasını sağlayan sıvanın kıvamını iyi tutturmak çok önemlidir. Üstelik sadece çimento yerine aynı zamanda kireç gibi başka malzemeler ile hazırlandığı için de sıvanın uygulaması da oldukça kolaydır. Sıva nasıl yapılır ve hangi yüzeylere uygulanır diye merak ediyorsan bu yazımız tam sana göre!

Mantolamayla İlgili Bilmen Gereken 10 Şey

Ses Yalıtımlı Oda Nasıl Yapılır?

Marangozuna Yaptırabileceğin 12 Mobilya Fikri

Sıva Çeşitleri Nelerdir?

Sıva çeşitleri uygulandıkları yere göre iç ve dış olarak ikiye ayrılmaktadır.

İç sıvalar duvar, kolon, merdiven, tavan gibi iç mekânlara uygulanarak duvarın boyama işlemine hazır hale gelmesine yardımcı olurlar. Bununla birlikte sadece dekoratif amaçlı kullanılan sıvalar da mevcut.

Dış sıvalar ise bir binanın yüzeyine uygulanıp, binayı boyama, yalıtım gibi malzemelerle kaplamaya hazır hale getirmek için kullanılırlar.

Sıva Harcı Nasıl Hazırlanır?

Sıva uygulamalarında alçı veya harç ile hazırlanan karışımlar bulunmaktadır. Harç ile yapılan karışımlardan bahsedecek olursak bunları da kaba ve ince sıva olarak ayırabiliriz. Kaba sıvalar 3mm’lik elekten geçerek 2 tabaka halinde uygulanan karışımdır ve binanın yapımı esnasında duvarlar örüldükten sonra kullanılır. Çoğunlukla korucu göreve sahiptir.

Kaba sıva harcını elde etmek için ihtiyacın olan malzemeler:

  • 1 ölçek çimento

  • 2 ölçek toz kireç

  • 9 ölçek kum

Toz kirecin karışıma katılması oldukça önemlidir. Bunun sebebi ise kireç harcın kuvvetlenmesini, dökülmesini ve yapısı gereği küflenmesini engelleyen en önemli maddedir.

Sıva işlemine başlamadan önce uygulanacak olan bölgenin tüm yabancı maddelerden arındırılması çok önemli. Toz, talaş, moloz gibi malzemelerin ayıklanması ve yüzeyin kazınarak pürüzlerinden arındırılması gerekir. Son olarak ise yüzeyin iyice kuru olması harcın iyi yapışması için en önemli etkendir. Sadece harcı uygulamaya başlamadan önce bir fırça yardımı ile yüzeyi ıslatmalısın.

İnce sıva ise harcın yaklaşık olarak 5mm kalınlığında olduğu kum karışımına denir. Daha çok kaba sıvandan sonra kalan boşlukları doldurmak, yüzeyi perdahlamak ve iç mekanlara daha hoş bir görünüm sağlamak için kullanılır.

Eğer ince sıvayı kaba sıvanın üzerine kullanacaksan mutlaka daha ince yapıda olduğundan emin olmalısın, yoksa sıvan yüzeyde durmaz ve zamanla parçalanarak dökülmeye sebep olur.

İnce sıva işleminde ise karıştırılan malzemeler:

  • 1 ölçek çimento

  • 2 ölçek toz kireç

  • 11 ölçek kum

Eğer sıvanı iç mekânda kullanacaksan pencerelere bulaşmasını engellemek için koruyucu bantlar kullanabilirsin. Kaba sıvada olduğu gibi ince sıvada da uygulama öncesi kuru ve sıcak yüzeylerin ıslatılması oldukça önemli.

Daha çok kaba sıvadan kalan boşlukları gidermek için kullanılsa da artık günümüzde ince sıva ile birçok dekoratif tasarım bulmak mümkün. Üstelik binanın gerçek görüntüsünü yansıtması sebebiyle de sade bir hava katmaktadır.

Armut’taki işinde uzman Alçı Ustalarından teklif alıp işini hızlıca halletmek için hemen talebini oluşturabilirsin >

Sıva Çatlağını Nasıl Giderebilirsin?

Özellikle değişen hava şartları ve nemden etkilenerek duvarımızda sıva çatlakları meydana gelebilir. Bunlara kısa sürede müdahale edilmezse hem çatlaklar büyüyebilir hem de duvardan kopup düşebilirler.

Bunun önüne geçebilmek için ihtiyacın olan şey alçıdır. Alçı hazırlamak için ihtiyacın olan malzemeler:

  • Alçı

  • Astar

  • Duvarla aynı renk boya

  • Mala

  • Boya Fırçası

İlk olarak alçıyı su ile karıştırarak çatlağın olduğu bölgelere uygulamalısın. Daha sonra mala ile yüzeyini düzeltmeli ve üzerine astar uygularsan duvarda daha kalıcı yerleşir. Bu işlemden sonra kurumasını beklemen gerekli. En son olarak renk farklılığını gidermek için duvarı boyayabilirsin.

Görsel Kaynaklar: Pinterest, Evdemimar

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Gazete Kağıdından Sepet Yapımı

Gazete Kağıdından Sepet Yapımı

Halı Temizliğinin Püf Noktaları

Halı Temizliğinin Püf Noktaları