Evde Enerji Tasarrufu Yapmanın Püf Noktaları

Evde Enerji Tasarrufu Yapmanın Püf Noktaları

Evde geçirdiğin zamanın artması gelen faturaların tutarlarında artışa neden olmuş olabilir. Bu her ne kadar beklenmedik bir sonuç olmasa da, bazı pratikleri uygulayarak enerji tasarrufu yapman ve fatura tutarlarını azaltman mümkün. Ayrıca tasarruflu olmaya dikkat etmek doğa için de bir sorumluluğunu yerine getirmen anlamına geliyor.

İşte tam da bu fikirlerden yola çıkarak izolasyon döneminde tasarruf yapmanı sağlayacak önerileri derledik. 

Doğru Aydınlatma Nasıl Seçilir? >

Klima Seçimi Nasıl Yapılır?>

Çamaşır Makinesi Temizliğinin Püf Noktaları Nelerdir?>

Elektrik Tasarrufu

  • Elektrikli ev aleti ya da beyaz eşya alırken enerji sınıflarını göz önünde bulundurmak oldukça önemli. Bu enerji sınıfları A+++’dan D’ye kadar gider ve A+++ hiyerarşinin en üstünde yer alır yani en verimli sınıftır. Aletlerinin olabildiğince bu sınıfa yakın olduğundan emin olmalısın. Kısa vadede belki pahalı bir tercih olacak ama uzun vadede yüzde 40’a kadar tasarruf etmeni sağlayacaktır.

  • Çamaşır makinesi veya bulaşık makinesi kullanırken makineleri tamamen doldurmadan çalıştırmak tasarruf yapmanın önündeki engellerden bir diğeri, bu makineleri efektif kullanmak için elinden geldiğince tamamen doldurup çalıştırmaya özen göstermelisin. Ayrıca bu aletleri daha düşük sıcaklıklarda çalıştırmak yine tasarruflu olacaktır, buna da özen gösterebilirsin.

  • Evde düzenli olarak kullandığın beyaz eşya ve elektrikli aletlerin bakımlarını yaptırmaya ihmal etme ve onları olabildiğince temiz tut. Bu aletlerin çeşitli parçaları bakımlı yahut filtreleri temiz olduğunda daha verimli çalıştığını aklından çıkarma. Ayrıca, düzenli bakım kullanım ömürlerine de pozitif yansıyacak ve seni ek masraflardan kurtaracaktır.

camasir-makinesi-aile.jpg
  • Buzdolabının kapağını olabildiğince az aç, bu hem yiyeceklerinin ömrü hem de elektrik tasarrufu için oldukça önemli. Kapağı ne kadar çok açarsan, soğutma işlemi için o kadar çok enerji gerekecek.

  • İmkanın varsa, kıyafetlerini kurutmak için kurutma makinesi yerine balkonu ya da kurutmalıkları (çamaşır teli) tercih et. Havalar bunun için müsait olduğunda, giysilerin kolayca kuruyacakken neden ekstra bir makine daha çalıştırasın ki?

  • Elektrikli aletleri kullanılmadığında tamamen kapalı olduklarından emin ol. Çok yaygın olarak yapılan hatalardan biri de, aletleri tamamen kapatmamak. Örneğin TV’yi çalıştırmayacaksan fişini de çekebilirsin. Böylelikle küçük bir miktar da olsa enerji tasarrufun olacak, bu küçük detaylar kümülatif olarak düşünüldüğünde faturada gözlemlenebilir etkiler yaratıyor.

  • Aydınlatmaların enerji tasarrufuna uygun olduğundan emin ol. Yazının başında bahsettiğimiz gibi, elektrikle çalışan aletlerin A-D’ye kadar olan bir verimlilik sınıfı oluyor. Klasik aydınlatmalar yerine, daima verimlilik sınıfı yüksek olanları tercih et.

evde-elektrik-tasarrufu.jpg

Su Tasarrufu

Su tasarrufu konusu ayrıca etik anlamda da sorumluluk taşıdığımız bir konu çünkü dünyada yaşanan çevre sorunları nedeniyle temiz suyun kritik önemi giderek artıyor. Su tasarrufu için dikkat etmemiz gerekenler ise şu şekilde:

  • Duş süreni kısalt. Bir dakikalık duş süresinde harcanan su miktarı 15 ile 40 litre arasında değişiyor. Kaba bir hesapla 10 dakikalık bir duşta dahi harcanan su miktarı 150 ile 400 litre arasında olduğu anlamına geliyor. Kısa ve soğuk duşlar alarak hem daha sağlıklı olabilir hem de su tasarrufu yapabilirsin. 

  • Bozuk muslukları mutlaka tamir ettir. Görmezden geldiğimiz damlayan musluklar, akan klozetler aslında çok fazla su israfı anlamına geliyor. Tesisatının ve musluklarının bakımını düzenli olarak yaptır. Doğru çalıştıklarından emin ol.

  • Bulaşıkları elde yıkamak yerine ve bulaşık makinesini tercih et. Bulaşıkları elde yıkadığımızda bulaşık makinesine göre daha fazla su harcarız. Burada dikkat etmemiz gereken bulaşık makinesinin bakımını düzenli bir şekilde yaptırmak ve temizliğine dikkat etmek. Doğal malzemelerle bulaşık makineni nasıl temizleyebileceğini anlattığımız yazıya bu linkten ulaşabilirsin.

    Doğal Malzemelerle Bulaşık Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır?

  • Dişlerini fırçalarken suyu açık bırakma. Sık yapılan hatalardan biri de diş fırçalarken musluğu açık bırakmak ve bunun sonucu olarak 20 litreye kadar suyun israf edilmesi. Dişlerini fırçalarken musluğu doğru kullanmaya mutlaka dikkat etmelisin, unutma dişlerini günde iki kere düzenli fırçalayan biri olarak bu alışkanlık tonlarca suyu israf etmen anlamına geliyor. 

bulasik-makinesi.jpg

Isı Tasarrufu

Yaz veya kış fark etmez, yaşadığın evin ısı yalıtımına sahip olması tasarruf için oldukça avantajlı çünkü yalıtıma sahip bir evde içerideki sabit sıcaklığı korumak çok daha kolay. Bu da kışın doğalgaz maliyetinde, yazın ise klimanın harcadığı enerjinin maliyetinde azalma anlamına geliyor. Evinde yalıtım yoksa mutlaka yaptırmanı öneririz.

Armut’tan ‘Isı Yalıtımı İzolasyonu’ hizmeti almak istersen hemen talebini oluşturabilirsin >

Ayrıca, ısı tasarrufu sana avantaj sağlayacak bir diğer konu da, pencerelerinin kalitesi. Doğru pencere tercihi ile hem ısı yalıtımını artırabilir hem de gürültü kirliliğinden korunabilirsin.

Son olarak, ısı tasarrufunu artırmak ve maksimum verim için odalarının düzenine dikkat etmelisin, kaloriferlerin önünü mobilyalarla kapatmamalı veya klimanın yerini doğru belirlemelisin.

klima-oturma-odasi.jpg

Görsel kaynak: pinterest, lnchome, unsplash, amazon, design-homes, articlecity, thespruce, pexels,

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Mum Nasıl Yapılır? Evde Dekoratif Kokulu Mum Yapımı

Mum Nasıl Yapılır? Evde Dekoratif Kokulu Mum Yapımı

Küçük Banyolar İçin Dekorasyon Fikirleri

Küçük Banyolar İçin Dekorasyon Fikirleri