Çamaşır Makinesi Temizliğinin Püf Noktaları Nelerdir?

Çamaşır Makinesi Temizliğinin Püf Noktaları Nelerdir?

Kirli çamaşırlarımızı yıkıyor, belki de hiç giyilmemiş tertemiz hallerine geri döndürüyor. Peki bu kadar temiz ve hijyenik olduğuna inandığımız çamaşır makinelerinin de temizlenmeye ihtiyacı var mıdır? Cevap elbette ki evet. Sürekli yıkama yaptığı için hep temiz olduğunu düşünüyoruz belki de ama çamaşır makinelerinin de temizlenmesi gerekiyor.

Makinemizin içinde gözümüzle görmediğimiz alanlarında biriken kirli sular zamanla yıkadığımız çamaşırlarında kötü kokmasına sebep olabileceği gibi sağlık açısından da bazı sorunlar yaratıyor. Peki ne yapmalıyız? Durum ciddileşmeden makinemizi detaylı bir temizlikle elden geçirmeliyiz elbette!

Bu işlem için kullanabileceğin kimyasallar mevcut olsa da, biz bu yazımızda sana daha sağlıklı ve zararsız olan yöntemlerden bahsetmek istiyoruz.

Aspiratör Temizliği Nasıl Yapılır? >

Doğal Malzemelerle Bulaşık Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır? >

Hijyenik Bir Hayat Sürdürmek İçin Neyi, Ne Sıklıkla Temizlemelisin? >

Çamaşır Makinesinin Deterjan Çekmecesi Nasıl Temizlenir?

Çamaşır makinesinin içinde bulunan deterjan çekmecesi, deterjanı için tasarlanmış bir bölüm evet ama inan bu bölümün de sık sık temizlenmesi gerekiyor. Eminiz zaman zaman küf ve türevlerinin ortaya çıktığına şahit olmuşsundur.

Şimdi; çamaşır makineni temizlemeye başlamak için, makinenin önündeki deterjan çekmecesini çıkar. Tam olarak nasıl çıkaracağın konusunda tavsiyeye ihtiyacın varsa kılavuza bakabilirsin. Çekmeceyi sıcak, sabunlu suya batır ve eski bir diş fırçası kullanarak herhangi bir sabun birikintisini veya küfü temizle. İyice durulamaya çalış ve bir havlu ile kurula. Geri koymadan önce, boşluğu temizle. Muhtemelen orada da gizli küfler oluştuğunu görebilirsin.

Daha sonra; içinde küf oluşmasını önlemek için deterjan çekmecesini yıkama döngüleri arasında açık bırak. Ambalajdaki yönergeleri izleyerek yalnızca gerektiği kadar deterjan kullanmaya özen göster; aşırı deterjan doldurmak makinenin içinde birikim oluşturur.

çamaşır-makinesi-deterjan-guzu-temizleme

Çamaşır Makinesi Sirke ile Nasıl Temizlenir?

En kolay olan deterjan ve yumuşatıcı bölmesini temizledikten sonraki adım kötü kokuya neden olan göremediğimiz yerlerdeki küf ve kireçi temizlemek. Bu noktada en büyük destekçin beyaz sirke. Sirkeye ekleyeceğin tuz ile çamaşır makinesini küften, kireçten, kötü kokudan arındırmak oldukça kolay olacak. Bu işlem aynı zamanda beyazları daha beyaz tutmaya ve tatlı kokulu bir çamaşır yığını sağlamaya yardımcı olacaktır.

Şimdi; makineni en sıcak döngüsüne (veya en az 60ºC'ye) ayarla ve 230 ml beyaz sirkeyi doğrudan tambura dök. Sirke, çamaşır makinesini arındırmaya yardımcı olmak için mükemmel bir çözümdür. Bakterileri öldürmenin mükemmel ve doğal bir yoludur, kokusu durulama döngüsü sırasında kaybolacaktır.

Daha sonra; bir şişe beyaz sirkeyi çamaşır makinesinin yakınında, belki de çamaşır tozunun yanında hazır bulundur. Bu şekilde, temizleme rutinine devam etmeyi kolayca hatırlarsın.

camasir-makinesi-temizligi-sirke-ile-temizlik

Çamaşır Makinesi Sodyum Bikarbonat veya Soda ile Nasıl Temizlenir?

Soda bikarbonat kullanmak favori temizlik korsanlarımızdan biridir. Çamaşır makinesindeki kirleri kolayca çözecektir, ayrıca buzdolabından halılara kadar her şeyi temizlemek için kullanabilirsin.

Şimdi; deterjan çekmecesine iki yemek kaşığı soda bikarbonat ekle, bu sabun görevi görecektir. Soda ve sirke, çamaşır makinesini temizlerken ve tazelerken kiri doğal olarak kırmak ve küfü temizlemek için birlikte çalışır. Sıcak döngüde çalıştırmaya başlayabilirsin.

Daha sonra; ayda bir kez, birikmeyi ve kokuları gidermek için boş bir ılık yıkama yapabilirsin, ekstra bir önlem olarak soda bikarbonat veya sirke eklemeyi unutma.

dogal-camasir-makinesi-temizligi-camasir-sodasi

Çamaşır Makinesini Kuru Bırak

Bir çamaşır makinesinin temizlenmesi sadece temizliği içermez. İlk etapta küf oluşumunu önlemek için düzgün bir şekilde kurumasını sağlamak şarttır.

Şimdi; döngünün doğal bir bitişe gelmesine izin ver ve tamburun içini kurumaya bırakmayı unutma. Kötü kokular veya fazla kirlenme devam ediyorsa işlemi tekrarlayabilirsin.

Daha sonra; yıkamalar arasında -en azından iç kısım ve tambur kuruyana kadar- kapağı açık bırakmaya çalış. Bu önlem içeride küf ve bakteri oluşumunu azaltır.

dogal-camasir-makinesi-temizligi

Çamaşır Makinesinin Kauçuk Mühürlerini Temizle

Deterjan çekmecesi gibi bir çamaşır makinesinin kauçuk contaları adeta küf ve küf türevleri için bir cennettir. Bu conta alanlarında madeni paralardan saça kadar her şeyi bulabilirsin.

Şimdi; sabunlu su ile doyurulmuş nemli bir bez kullanarak çamaşır makinesinin kauçuk contalarını silerek işe başla. Yanlışlıkla söküp açabileceğin için metalden kaldırırken dikkatli olmaya çalış. Mümkünse contaya yapışmış kalıntıları sil. Gerekirse inatçı kirleri diş fırçasıyla yavaşça çıkar.

Daha sonra; çamaşır makinesi üreticisinin talimatlarına göre sıcak bir bakım yıkaması yap. Her yıkamadan sonra, çamaşır makinesini boşaltırken, contalar arasındaki boşluklarda bir şey kalmadığını kontrol et. Peki, gelecekte mühür üzerinde küf oluşumunu durdurmanın en iyi yolu nedir? Nemi dışarı atmak için temiz çamaşırları çıkardıktan sonra çamaşır makinesinin kapağını birkaç saat açık bırak ve contayı yukarıdaki gibi düzenli olarak temizle.

çamaşır-makinesi-filtre-temizligi

Çamaşır Makinesinin Filtresi Nasıl Temizlenir?

Genellikle zemin seviyesinin hemen üzerinde davul kapısının altında bulunan çamaşır makinesinin filtresi, çatlaklarda toplanan tüm kötü şeylerin –tüy, yün, saç ve madeni paralar- pompaya ulaşmasını engeller. Filtrenin temizlenmesi çamaşır makinesinin temizlenmesinde önemli bir göreve sahip. Ama tıpkı deterjan çekmecesinde olduğu gibi, küf ve mikropların büyümesi için de harika bir yer olabilir ve bu da çamaşır makinenizin kötü kokmasına sebep olabilir 

Şimdi; sabitlenmişse kapağın ve filtrenin nasıl çıkarılacağını öğrenmek için çamaşır makinenin talimatlarını kontrol etmelisin. Kullanım kılavuzu ayrıca filtrenin nasıl temizleneceğini de açıklamalıdır. Drenajdaki sızıntıları yakalamak için altındaki bir havlu üzerine bir kase veya tepsi yerleştirmen gerekebilir. Kapağı dikkatlice yerine tak. 

Daha sonra; bu işlemi üç veya dört ayda bir tekrarla, çamaşır makinen çok daha iyi çalışacaktır.

filtre-temizliği-camasir-makinesi

Çamaşır Makinesinin Dış Cephesi Nasıl Temizlenir?

Özellikle tambur çabuk tozlanır, ancak deterjan çekmecesi yıkama sırasında veya sonrasında tamburun kendisi gibi damlatabilir.

Şimdi; nemli bir bez ve bulaşık deterjanı kullanarak çamaşır makinesinin dışında bulunan lekeleri temizlemeli ve tozu silmelisin. Dış yüzeyi temiz bir mutfak havlusu ile kurula.

Daha sonra; yukarı bahsettiklerimizi yapmaya devam etmelisin. Uzun vadede hızlı ve düzenli bir temizlik, yıllık temizlemeden daha kolay olacaktır.

çamaşır-makinesi-temizligi-karbonat

Çamaşır Makinesinin Kokusunu Gidermek İçin Sodyum Perkarbonatı Kullan

Sodyum perkarbonat da genellikle 'çamaşır ağartıcısı' veya 'oksijen ağartıcısı' olarak etiketlenir ve hoş olmayan kokuların bulunduğu çamaşır makinelerinin tazelenmesi ve boyanmasında gerçekten iyi bir iş çıkarır.

Karbonattan daha güçlü ancak sıvı ağartıcıdan daha güvenli, haftalık bakım temizliği için çok yönlü bir çözümdür. Toz halinde gelir ve sodyum bikarbonat ile aynı şekilde kullanılmalıdır.

çamaşır-makinesi-temizligi-karbonat-kullanimi

Çamaşır Makinesi Kokularının Durdurulması

Çamaşır makineni temizledikten sonra, kötü kokuların geri dönmesini engellemek için ve çamaşır makinenin daha uzun süre taze kokmaya devam etmesini sağlamanın en kolay yolları şunlardır:

-Çamaşır makinesinin kapağını açık tut. Bu, biriken fazla nemin ve küfün büyümesini önler.

-Çok fazla deterjan kullanmaktan kaçın. Paradoksal olarak, çok fazla deterjan çamaşır makinesinin içinde biriktiği için kötü kokulara neden olur. Sıvı deterjanı tercih etsen bile en azından bazen çamaşır tozu kullanmaya çalış.

-Kaynar suda yıkamayı unutma. Soda kristallerini kullanmasan bile, her hafta sıcak bir yıkama, çamaşır makinesinin soğuk döngülere kıyasla daha iyi kokmasını sağlayacaktır.

camasir-makinesi-temizleme

-Cihazın içine çamaşırları koymadan önce çamurlu giysilerdeki fazla kirleri temizlemek makineyi mümkün olduğunca temiz tutacaktır.

-Sert su bölgesinde yaşıyorsan, akış borusuna takılı bir su yumuşatıcı kullanabilirsin veya su yumuşatıcı tabletleri yıkamalarına ekleyebilirsin. Bunların her ikisi de kireç skalasının oluşumunu en aza indirmeye yardımcı olacaktır.

-Çamaşır makinesi temizleyicileri makinenin kokusunu tazeleyecek ve çamaşırlarının da daha beyaz olmasını sağlayacaktır.

çamaşır-makinesi-dogal-temizlik

Görsel kaynak: pinterest, samsung, temizsozluk, realestate, eyemu.

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Kiler ve Mutfak Dolaplarını Nasıl Düzenleyebiliriz?

Kiler ve Mutfak Dolaplarını Nasıl Düzenleyebiliriz?

Çiftler İçin Evde Romantik Buluşma Önerileri

Çiftler İçin Evde Romantik Buluşma Önerileri