Kiler ve Mutfak Dolaplarını Nasıl Düzenleyebiliriz?

Kiler ve Mutfak Dolaplarını Nasıl Düzenleyebiliriz?

Ev dekorasyon dergi ve bloglarında gördüğümüz, hayallerimizi süsleyen son derece düzenli ve tertipli kilerleri, mutfak dolaplarını elde etmek aslında düşündüğümüz kadar zor değil.

Doğru depolama ürünlerini tercih etmek ve bir takım pratik organizasyon tekniklerini kullanmak, her zaman istediğin kilere veya mutfak dolabına ulaşmanın temel adımları olacaktır. Kendi sağlığımızı ve çevremizin sağlığını korumak adına evde kalmaya özen gösterdiğimiz bu süreç, evlerimizdeki depolama alanlarını dilediğimiz gibi düzenlemek ve bu düzene alışmak için iyi bir fırsat olabilir. Bu yazımızda, kiler ve mutfak dolabı organizasyonunun pratik olduğu kadar şık olmasını sağlayacak önerileri bir araya getirdik.

8 Adımda Gardrobunuzu Düzenleyin>

Evinden Çıkmadığın Günleri Keyifli Hale Getirecek 10 Hobi>

Evde Vakit Geçirme Rehberi>

Uyumlu kaplar tercih et

Depolama alanının oldukça tertipli ve temiz görünmesi için ilk kural, depolama ürünleri tercihlerinde tutarlılığı sağlamaktır. Ürünleri depolayabilmek için farklı boyutlarda, uyumlu kaplar kullanman modern ve işlevsel bir alan yaratmanı kolaylaştıracaktır.

mutfak-dolabi-kiler-duzenleme-kaplar

Baharatlarını elden geçir

Dolapların ve rafların arka kısımlarında, kalabalık paketlerin arasında bayatlamış ve son kullanma tarihi geçmiş ürünler bulunabilir. Özellikle de aynı baharat ve çeşnilerden birkaç paket bulunuyor olabilir. Bütün bu ürünleri gözden geçirip kullanılabilecek durumda olanları bir araya getirmek, diğerlerini elemek dolabında yeni boş alanlar elde etmeni sağlayacaktır. 

mutfak-dolabi-kiler-duzenleme-baharatlar

Konserveleri düzenle

Konserve kutuları için farklı düzenleme teknikleri geliştirmek, elindeki depolama alanını çok daha etkili bir biçimde kullanmanı sağlayabilir. Konserve kutuları metal sepetler, raflar veya kutular içerisine yatay olarak yerleştirmek sıklıkla karşımıza çıkan, yerden kazanç sağlayan bir yöntem.

mutfak-dolabi-kiler-duzenleme-konserveler

Cam kavanozları değerlendir

Tahıllar, kuruyemişler, unlar gibi kuru ürünlerin birbirlerinden oldukça farklı boyutlarda olan ve farklı malzemelerden oluşmuş ambalajları vardır. Bu ürünleri kapaklı cam kavanozlar içine boşaltarak depolamak, ürünlerin görünür olmasını sağlayacak ve depolama alanının göz yorucu olmasının önüne geçecektir.

mutfak-dolabi-kiler-duzenleme-cam-kavanozlar

Sepetlere şans ver

Depolama alanlarında çeşitli dekoratif sepetler kullanmak, organizasyonun şık olduğu kadar pratik olmasını da sağlar. Ürünleri gruplayarak bir arada durması gereken ürünleri toparlamayı sağlayan sepetlerin çeşitli modelleri ve boyutları arasından dekorasyon tarzına uygun olanı tercih edebilirsin.

mutfak-dolabi-kiler-duzenleme-sepetler

Ürünleri grupla

Kiler ve mutfak dolaplarında depolanan ürünleri doğru bir biçimde gruplamak ve bu ürünleri birlikte depolamak, organizasyonun işlevselliğini artıran en önemli adımlardan biridir. Un, kabartma tozu gibi beraber kullanılan ürünleri veya bulgur, pirinç gibi benzer kategoride olan ürünleri bir arada tutmak bu alanın çok daha kullanışlı olmasını sağlayacaktır.

mutfak-dolabi-kiler-duzenleme-urun-gruplari

Çekmeceleri planla

Mutfak raf ve dolaplarının yanı sıra çekmeceleri de etkili bir biçimde düzenlemek, elindeki depolama alanını doğru bir şekilde değerlendirmeni sağlayacaktır. Çekmeceler içinde yer alan ürünleri planlamak için ilave kutulardan, çekmece içi düzenleyicilerden yardım almanı öneririz.

mutfak-dolabi-kiler-duzenleme-cekmece-duzeni

Atıştırmalıkları bir araya getir

Evde bulunan atıştırmalıklar için ayrı bir raf veya çekmece düzenlemek ya da yalnızca atıştırmalıklar için plastik kutular, sepetler temin etmek bu ürünlerin zamanında tüketilmelerini ve bozulmamalarını sağlayacaktır. Böylelikle çocuklar da diledikleri zaman atıştırmalıkları tüketebilirler.

mutfak-dolabi-kiler-duzenleme-atistirmaliklar

Kapılardan yararlan

Kiler ve mutfak dolap kapılarının iç tarafları, zengin depolama alanları olarak değerlendirilebilir. Bu kapıların iç kısımlarına çeşitli raflar, uzun ve dar sepetler monte ederek ekstra düzenleme üniteleri elde edebilirsin.

mutfak-dolabi-kiler-duzenleme-ic-kapilar

Her şeyi etiketle

Kavanozları, kutuları ve sepetleri etiketlemek organizasyon sürecini son derece kolaylaştıran adımlardan biri olabilir. Silinmeyen keçeli kalemler, bantlar ve yapışkanlı etiketler yardımı ile bütün ürünlerini etiketleyerek kullanım ve depolama esnasında meydana gelebilecek olası karışıklıkların önüne geçebilir, kurduğun düzenin uzun süre korunmasını sağlayabilirsin.

mutfak-dolabi-kiler-duzenleme-etiketleme

Dekorasyonu zenginleştir

Uygulayabileceğin pratik önerilerin yanı sıra bir takım dekoratif öneriler ile de depolama alanını zenginleştirebilirsin. Dolapların ve rafların arka yüzüne uygulayabileceğin, dekorasyon tarzına uyan duvar kağıtları ile bu alana renk katabilirsin.

mutfak-dolabi-kiler-duzenleme-duvar-kagidi

Kendi alanına uyarla

Eğer ekonomik imkanın varsa elindeki alanın boyutlarına, tercih ettiğin ürünlere ve dekorasyon tarzına uygun olan özel yapım bir depolama alanı tasarlayıp ürettirebilirsin. Bu sayede mutfağına veya kilerinde yer alan sayısız ürünü dilediğin şekilde bir arada tutabilirsin.

Armut’taki başarılı mobilya ustalarından hizmet almak istersen hemen talebini oluşturabilirsin >

mutfak-dolabi-kiler-duzenleme-ozel-yapim

Açık raflar kullan

Elinde var olan dolaplar ve üniteler, ürünlerin için yeterli miktarda depolama alanı sağlayamıyor olabilir. Boş duvarlara monte edebileceğin açık raf sistemleri, sık kullandığın ve göz önünde bulunmasını istediğin ürünler için ideal alanlar yaratabilir.

mutfak-dolabi-kiler-duzenleme-acik-raflar

Kara tahta ile eğlen

Eksilen ve tükenen ürünleri not alabileceğin bir alışveriş listesini bütün yiyecek ve erzak deposunun bulunduğu alanda oluşturmak oldukça etkili bir çözüm olabilir. Kolaylıkla kullanılan bir trend olan kara tahta uygulaması ile hızlıca alışveriş listesi oluşturabilir, depolama alanına işlevsel ve eğlenceli bir dokunuş getirebilirsin.

mutfak-dolabi-kiler-duzenleme-kara-tahta

Bonus alanlar yarat

Kullanışsız gibi görünen dar alanlara doğru sistemlerin uygulanması ile bu ölü alanlar etkili birer depolama alanına dönüşebilir. Kısa açık raflar, küçük sepetler gibi minimal ürünlerin düzgünce monte edilmesi ile işe yaramaz alanlar kullanışlı hale getirilebilir.

mutfak-dolabi-kiler-duzenleme-ekstra-alanlar

Alternatif yöntemler geliştir

Kiler ve mutfaklardaki ürünleri depolama yöntemleri yalnızca raflar, dolaplar, kutular ve sepetler ile sınırlı olmak zorunda değil. Yaratıcılığı kullanarak ve örnekleri inceleyerek çok sayıda alternatif depolama yöntemi keşfedebilirsin. Askılar, klipsler, ataçlar gibi pratik ve ekonomik aparatlara göz atmanı öneririz.

mutfak-dolabi-kiler-duzenleme-alternatif-cozumler

Temizlikte kolaylık sağla

Sayısız yiyecek ve erzak bulunduran bu ortamlarda kullanılan ürün ve malzemeleri kolay temizlenebilir alternatifler arasından tercih etmek, kullanım ve temizlik sırasında işini kolaylaştıracaktır. Kilerin yer ve duvarlarını karo fayanslar ile döşemek, kolay temizlenen kutu ve kaplar tercih etmek, leke tutmayan ve silinebilir dolap ve raflar kullanmak temizliğin kolaylaştırılması için başlıca adımlar olabilir.

mutfak-dolabi-kiler-duzenleme-kolay-temizlik

Geleneksel ürünleri unutma

Günümüzde ev dekorasyonunda tercih ettiğimiz modern ve pratik stillere pek uymadıklarını düşünsek de, geleneksel depolama ürünleri oldukça pratik ve etkili çözümler sağlayabilir. Geleneksel baharatlıklar, döner tepsiler gibi ürünlerin modernleştirilmiş versiyonlarına göz atmanı öneririz.

mutfak-dolabi-kiler-duzenleme-geleneksel-urunler

Elindekileri değerlendir

Ekonomik ve pratik uygulamalar tercih etmenin yanı sıra çevreci çözümlerden yana olmak adına, ilk olarak elindeki ürünleri gözden geçirmeni ve bunları farklı kullanımlara adapte etmeye çalışmanı öneririz. Örneğin kumaş kapı arkası düzenleyiciler, cips ve krakerler gibi paketli ürünleri depolamak için oldukça etkili olabilir.

mutfak-dolabi-kiler-duzenleme-organizer

Tarzını yansıt

Fonksiyonel kolaylıkların yanı sıra dekoratif uygulamalar da depolama alanını keyifle kullanmanı, kurduğun düzenden zevk almanı sağlayacaktır. Bu alana dahil edeceğin eğlenceli aksesuarlar, renkli yemek kitapları ve şık aydınlatmalar gibi ürünler, hem tarzını yansıtmanı sağlayacak hem de görselliğe zenginlik katacaktır.

mutfak-dolabi-kiler-duzenleme-dekorasyon

Görsel kaynak: pinterest

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Saçlarınızı Kurtaracak 14 Doğal Saç Maskesi Tarifi

Saçlarınızı Kurtaracak 14 Doğal Saç Maskesi Tarifi

Çamaşır Makinesi Temizliğinin Püf Noktaları Nelerdir?

Çamaşır Makinesi Temizliğinin Püf Noktaları Nelerdir?