Aspiratör Temizliği Nasıl Yapılır?

Aspiratör Temizliği Nasıl Yapılır?

Doğal Malzemelerle Bulaşık Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır?

Kimyasal Ürünler Kullanmadan Ev Temizliği Mümkün Mü?

Hijyenik Bir Hayat Sürdürmek İçin Neyi, Ne Sıklıkla Temizlemelisin?

Günümüzde aspiratörler her mutfağın temel ihtiyaçlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle de ankastre mutfak setlerinin ayrılmaz bir parçası olarak görülen aspiratörler, bir takım yemek pişirme sorunlarını ortadan kaldırıyor. Yemek kokularını ortamdan uzaklaştırarak hayatımızı kolaylaştıran bu cihaz, düzenli aralıklarla temizlenmez ise istenen verim alınamayabilir ve zamanla çalışmaz hale gelebilir. Bu sebeple, aspiratör içinde biriken kir ve yağlar kısa süreli aralıklarla temizlenmelidir. Bu yazımızda, mutfaktaki en büyük yardımcılarımızdan biri olan aspiratörlerin temizliği için uygulanabilecek en pratik ve ekonomik yöntemleri senin için bir araya getirdik.

Kısa süreli aralıklarla yapılan aspiratör temizliği, cihazın çok daha verimli çalışmasını ve uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Düzenli olarak yemek pişirilen mutfaklarda her ay mutlaka aspiratör filtresi temizliği yapılmalıdır. Ancak bu temizlik sıklığı, mutfakta pişirilen yemek çeşitlerine göre değişebilir. Özellikle sıklıkla kızartma ve ızgara yapılan mutfaklarda, aspiratör yüzeyinde çok daha kısa sürede kir ve yağ kalıntıları birikir.

Aspiratör temizliğinin aspiratör yüzey temizliği ve aspiratör filtre temizliği olmak üzere iki adımdan oluştuğu söylenebilir. Aspiratör yüzey temizliği, herhangi bir beyaz eşyanın yüzey temizliğinden pek farklı değildir. Fişten çıkarılan cihazın iç ve dış yüzeyleri, aşındırıcı olmayan bir kimyasal ve yumuşak bir bez ya da sünger ile silinir. Yüzey temizleyici olarak kullanacağın kimyasalı, aşındırıcı olmayan deterjanlar, yağ çıkarıcı yüzey temizleyiciler veya farklı doğal alternatifler arasından tercih edebilirsin. Eğer inox yüzeyli bir aspiratörün varsa, inox yüzey temizleyici kimyasalları da göz önünde bulundurabilirsin.

aspirator-temizligi-yuzey-temizleme

Aspiratör filtresi nasıl temizlenir?

Aspiratörler, metal filtreli ve karbon filtreli olmak üzere iki grupta incelenebilir. Karbon filtrelerin 4 ayda bir değiştirilmesi önerilir. Evlerde daha sık rastlanan, metal bir ızgaraya sahip olan filtreler ise özel bir temizlik ve bakım gerektirir. Çünkü aspiratörlerin çalışma süreci boyunca maruz kaldığı yağ ve kir, özellikle filtreler üzerinde birikir. Zahmetli olduğu varsayılan ve bu sebeple ihmal edilen aspiratör filtresi temizliği, aslında oldukça pratik yöntemlerle gerçekleştirilebilir.

aspirator-temizligi-filtre-sokme

Aspiratör filtresi temizliği için uygulanabilecek bütün metodlar, filtrenin cihazdan ayrılarak sökülmesi ile başlar. Cihazının kullanım kılavuzunu inceleyerek filtre özelliklerini, konumunu ve nasıl söküldüğünü öğrenebilirsin. Filtreleri kullanım talimatlarında belirtildiği şekilde sökmek, leke ve kirlere kolayca erişmeni sağlayacaktır. Yazımızın devamında, söktüğün aspiratör filtrelerini temizleyebilmek için uygulayabileceğin birkaç pratik temizlik yöntemini senin için derledik:

1.Bulaşık makinesi kolaylığı

Metal ızgaralı aspiratör filtreleri, bulaşık makinesinde yıkanarak kolaylıkla temizlenebilir. Sağladığı hız ve pratiklik sebebi ile tercih edilen bu yöntem, çok yoğun olmayan kir ve lekeler için etkili olacaktır. Ancak bulaşık makinesi içinde uzun süre boyunca kaynar suya maruz kalacak olmak, filtrelerin kolay yıpranmasına ve işlevini zamanla kaybetmesine sebep olabilir.

aspirator-filtre-temizligi-bulasik-makinesi

2.Yağ sökücünün gücü

Filtreler üzerine yerleşmiş inatçı yağ kalıntıları, birçok farklı firma tarafından üretilen ve marketlerde satılan yağ sökücüler ile temizlenebilir. Bu yöntem için öncelikle spreyli şişe içerisinde yer alan yağ sökücüyü, filtreler üzerine bol miktarda püskürtmelisin. Yaklaşık 5 dakika boyunca yağ ve kirlerin çözünmesini bekledikten sonra, filtreleri sert kılları olan bir fırça ile fırçalaman gerekmektedir. Son olarak, bulaşık deterjanı ve sünger yardımı ile filtreleri kimyasallardan arındırıp su ile durulamalısın. Eğer aspiratör temizliğinde bu yöntemi uygulamak istersen, parlatıcı etkili yağ sökücülere göz atmanı öneririz.

aspirator-filtre-temizligi-yag-sokucu

3.Beyaz sirke etkisi

Bu yöntemin ilk adımı, filtrelerin girebileceği genişlikte bir tencere içerisinde bir miktar su kaynatmaktır. Sıcak suyun içerisine bir su bardağı beyaz sirke eklemelisin. Su kaynadığında ise 1 fincan karbonatı yavaş yavaş ilave edip aspiratör filtrelerini karışıma batırmalısın. Filtreleri yaklaşık 10 dakika boyunca sıcak suda beklettikten sonra, sert kılları olan bir fırça ile fırçalaman gerekir. Marketten kolaylıkla satın alınabilecek ekonomik malzemeler ile gerçekleştirebileceğin bu yöntem sayesinde, aspiratör filtrelerin yepyeni olacaktır.

aspirator-filtre-temizligi-beyaz-sirke

4.Karbonatlı doğal deterjan

Filtrelerin girebileceği, geniş bir tencerede su kaynat ve filtreyi kaynayan su içerisine yerleştir. Daha sonra, 1 çay bardağı kadar karbonatı yavaş yavaş suya ekle. Karbonat suyun köpürmesine neden olacağı için kaynayan suyun içerisine oldukça yavaş bir şekilde eklemeni öneririz. Karbonatın tamamen çözündüğünden eminsen, filtreyi 10 dakika boyunca karbonatlı suyun içerisinde bekletebilirsin. Eğer yağ ve kir miktarı çok fazla ise, bu süre 20 dakikaya kadar uzayabilir. Karbonatlı sıcak su içerisinden aspiratör filtresini çıkardıktan sonra, filtreleri birkaç defa su ve sünger ile temizle. Bu yöntem sonrasında başka bir kimyasal ile temizlik gerektirmemesinden ve filtreyi yalnızca su ile durulayarak arındırabildiğinden dolayı oldukça pratiktir.

aspirator-filtre-temizligi-karbonat

5.Soda temizliği

Diğer yöntemler gibi, filtrelerin girebileceği genişlikte bir tencere içerisinde su kaynatma adımı ile başlayan bu yöntem, 2 şişe kadar sodanın sıcak su içerisine eklenmesi ile devam eder. Daha sonra, aspiratör filtresini karışıma ekleyip yaklaşık 10 dakika bekletmelisin. Bu süreçte karışım kaynamaya devam etmelidir, bu sayede aspiratör filtresindeki yağlar aparattan ayrılmış olur. Suyun değişen rengi sayesinde filtreden çıkan yağ miktarını anlayabilirsin. Son olarak, karışımdan çıkardığın filtreyi sert kılları olan bir fırça yardımı ile fırçalamalı ve soğuk su ile durulamalısın.

aspirator-filtre-temizligi-soda

Aspiratör filtreleri üzerinde birikmiş yağ ve kirler çok yoğun ise, temizlik öncesinde bu kirli yüzeyleri az miktarda zeytinyağı ile ovarak yumuşatmalısın. Aspiratör yüzeylerini ve parçalarını temizlerken elektronik kısımlarına su kaçmamasına dikkat etmelisin. Parçaları tek tek durulamalı ve parçalarda deterjan kalmadığından emin olmalısın. Özellikle aspiratör filtreleri, tamamen kuruduktan sonra yerlerine takılmalıdır.

aspirator-temizligi-kurulama

görsel kaynak: pinterest

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Müzik Zevkini Evinde Yaşat: Rock'n Roll

Müzik Zevkini Evinde Yaşat: Rock'n Roll

Dizilerdeki Evleri İnceliyoruz: Atiye

Dizilerdeki Evleri İnceliyoruz: Atiye