Duvar Kağıdı Temizliği Nasıl Yapılır?

Duvar Kağıdı Temizliği Nasıl Yapılır?

Bir evin rengini, parlaklığını ve hatta boyutunu duvarları gösterir. Duvarın bu tanımlayıcı özelliği ile aslında duvar seçimine ve temizliğine özen göstermek önemlidir. Ev hayatının arka planını oluşturan duvarını en tarz şekilde yansıtma yöntemi de duvar kağıtlarıdır. Evde bulunan mono renk, geometrik veya doğal desenli duvar kağıtlarının uzun ömürlülüğü için temizliğine dikkat etmen önemli. Bu yazımızda temizlik sırasında nelere dikkat etmen gerektiğini detaylı olarak inceledik.

Sadece Boya Kullanarak Evinizi Tazeleyin >

Boya İle Bir Odayı Ne Kadar Değiştirebilirsiniz? >

Elektrikli Süpürge Temizliği Nasıl Yapılır? >

Kapsamlı ve Dip köşe Ev Temizliği Nasıl Yapılır? >

Duvar Kağıdı Temizlerken Nelere Dikkat Etmeli?

Öncelikle temizliğini yapacağın yüzeyin boyalı bir beton olmadığını, kağıt tabanlı bir malzeme olduğunu unutmamalısın. Bu nedenle ağır kimyasallar içeren temizlik malzemeleriyle yapacağın temizlik, dekorasyonuna zarar verebilir. Bunun olmaması için su ile seyreltilmiş temizleyiciler kullanmalısın.

Örneğin ılık su dolu bir kovaya az miktar bulaşık deterjanı veya arap sabunu ekleyerek köpürtebilirsin. Aynı şekilde ılık su dolu bir kovaya az miktarda sirke, borax ekleyerek de kendi doğal temizleyicini oluşturabilirsin.

duvar-kağıdı-temizliği

Temizliği yaparken yumuşak bir bez veya bir sünger ile ilk başta duvar kağıdının fazla göz önünde olmayan bir köşesini temizleyerek deneme yapabilirsin. Kurumasını bekledikten sonra kağıdının deforme olup olmadığını inceleyebilirsin. Temizliği tümüyle tamamladığında herhangi başka bir işlem uygulamadan önce duvarın tümüyle kurumuş olduğuna emin ol.

Duvar kağıdı temizliğini her mevsim geçişinde gerçekleştirmelisin. Özellikle çok zaman geçirdiğin odalar ve yemek pişirdiğin mutfak, temizliğine önem vermen gereken alanlardır. Bu tür bölgelerin ve pencere çevresinin temizliğini daha sık yapabilirsin.

duvar-kağıdı-temizliği

Duvar Kağıdı Çeşitlerine Göre Temizlik

Her duvar kağıdı aynı malzeme tabanında üretilmemektedir. Bu nedenle temizliğini yaparken bu kriterlere göre bir işlem uygulayabilirsin.

Sentetik duvar kağıdı temizlemesi en kolay olan tiptir. Banyo veya mutfaklarda tercih edilen bu tür su geçirmez ve kimyasallara karşı dayanıklıdır. Bu nedenle temizliğini kolaylıkla yapabilirsin.

Fiberglas dokulu duvar kağıtları ısıya, sürtünmeye dayanıklı yapıdadır. Bu nedenle temizlik sırasında yumuşak malzemeler kullanmak zorunda değilsin. Yani geçmeyen, zorlayan lekeler için kuvvetli temizleyiciler kullanabilir ve sürterek çıkarabilirsin.

duvar-kağıdı-temizliği-nasıl-yapılır

Keçe lifli duvar kağıtları ise tok görünümü ile fazlasıyla tercih edilen tiplerdendir. Yırtılmaya karşı dayanıklı olan ve nefes alabilen bu duvar kağıdının ne yazık ki temizliği zordur. Bu nedenle ağır kimyasalların veya sert temizleyicilerin kullanılmaması gerekir.

En sık rastlanan plastik tabanlı duvar kağıtları ekonomik açıdan uygun olmalarına rağmen dayanıklı değillerdir. Kolayca yırtılabilir olduğu için nemli veya ıslak kalması çok hasar verir. Bu nedenle çabuk kurutmalı veya fazla su değirmeden temizlemelisin.

Doğal ve bambu lifli duvar kağıtları, kaliteli dokuya sahiptir. El yapımı olduğu için de en pahalı duvar kağıtları arasındadır. Ancak bu görünüme rağmen su ve herhangi bir kimyasala dayanamaz. Bu nedenle temizliği fazlasıyla zordur.

duvar-kağıdı-temizliği-yatak-odası

Duvar Kağıdı Temizliği Adımları

Hasar vermeden ve dokusunu bozmadan temizlemek istediğin duvar kağıtlarının öncelikle üzerindeki toz tabakasını alman gerekir. Bunu yapmak için süpürgenin yumuşak ucunu kullanabilir veya kuru bir bez ile tozu toplayabilirsin.

duvar-kağıdı-temizliği-toz-alma

Ardından temizleyici karışımını hazırla. Üzerinde çok su bulundurmayan bir toz bezi ile yavaş ve yumuşak hareketler ile duvarı silebilirsin. Ancak duvar kağıdın hasar almaya yatkınsa su ve kimyasallardan uzak durmalısın. Hasar alıp almayacağını görmek için bir köşesini temizleyerek kurumasını bekleyebilir ve gözlemleyebilirsin.

duvar-kağıdı-temizliği-doğal-temizlik

Duvarı iyice temizledikten sonra geçmeyen lekeleri görmek için kurumasını beklemen gerek. Aynı zamanda ikinci bir kat daha temizlik yapmak istiyorsan da duvar kağıdının hasar almaması için ıslaklığının ve neminin geçmesini beklemelisin.

duvar-kağıdı-zorlu-leke-çıkartma

Zorlu Lekeler Nasıl Çıkartılır?

Duvar kağıdında ilk aşamada geçmeyen kirler için farklı yöntemler kullanabilirsin. Kir ve parmak izleri için sanatçıların kullandığı sakız silgileri kullanabilirsin. Duvar kağıdını yırtmadan pislikleri toplayacaktır. Aynı şekilde yumuşak bir sünger ve deterjan ile bölgeyi tekrar temizleyebilirsin.

duvar-kagidi-temizligi-nasil-yapilir

Yağ lekeleri her yüzeyde zorlayan bir lekedir. Özellikle mutfakta karşılaşabileceğin bu lekeler için her duvar kağıdında yağ-çöz gibi kimyasallar kullanamazsın. Doğal bir yöntem olarak mısır nişastasını duvar kağıdına uygulayabilir ve orada kalması için streçfilm ile kaplayabilirsin.

duvar-kağıdı-temizliği-malzemeler

Kalem izleri, evin küçüklerinin bıraktığı tatlı izlerdir. Ancak çıkarması zorlu olan bu izlerden özellikle pastel boyayı geçirmek için ıslak bir bezi lekenin üzerine kapayıp, üzerine ütü basmayı deneyebilirsin. Elbette bu noktada ütünün buhar ayarının kapalı olduğundan emin olmalısın.

Duvar kağıtlarındaki küf lekeleri için su ile seyreltilmiş sirke kullanabilirsin. Bunu uygularken yumuşak bir sünger veya pamuk kullanabilirsin. Bir süre geçmesini bekledikten sonra yumuşayan lekeyi ıslak bir bez ile temizleyebilirsin.

duvar-kağıdı-temizliği-küf-temizleme

Görsel Kaynak: detaytemizlik.com, lekelernasilcikar.net, abcdadecoracao.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Butik Pasta Hizmet Verenimizden Özel Bir Tarif: Şeker Hamurlu Kurabiye Tarifi

Butik Pasta Hizmet Verenimizden Özel Bir Tarif: Şeker Hamurlu Kurabiye Tarifi

Zorunlu Taşınma Halleri İçin Şehirler Arası Seyahat İznine Nasıl Başvurulur?

Zorunlu Taşınma Halleri İçin Şehirler Arası Seyahat İznine Nasıl Başvurulur?