Sadece Boya Kullanarak Evinizi Tazeleyin

Sadece Boya Kullanarak Evinizi Tazeleyin

Bir eve girdiğinde ilk gözüne çarpacak olan şey, evin renkleri ile yansıttığı atmosfer olacaktır. Evde hâkim olan veya detaylarda kullanılan renkler ile ev sahibinin tarzını görmen mümkündür. Hem kendi hem de çevrendekilerin sağlığını korumak amacıyla evde kaldığın bu dönemde ev dekorasyonun gözüne monoton gelmeye başlamış olabilir. Evinin atmosferini değiştirmek, evindeki tasarımı tazelemek istiyorsan sen de renklerden başlayabilirsin.

Evde bulunan artmış boyalarından, hobi eşyalarından hatta ojelerinden kendi tarzında dekorasyon yenilikleri yapman mümkün. Evdeki zamanını yaratıcı ve verimli geçirmek istiyorsan listemize bir göz atabilirsin.

Mobilyaları Yeniliyoruz: Mobilya Cila ve Boyama Örnekleri

Balkon ve Bahçeler İçin İdeal Mobilyalar Nelerdir?

Sınırları Olmayan Tasarımlar: Maksimalist Dekorasyon

Boyama Sırasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Evini kendi başına yenilerken en renkli yöntemlerden biri olan boya kullanmak konusunda bilmen gereken bazı noktalar var. Örneğin her boya ile her yüzeyin boyanamaması, kimi boyanın kıyafetlerden ve insan derisinden çok zor temizlenmesi veya bazı boyaları kullanırken inceltmen gerektiği gibi kritik noktalar konusunda bilgi sahibi olmalısın.

Yağ bazlı boyaları kullanmadan önce tiner yardımı ile boyayı bir miktar açman gerekir. Aksi takdirde boyanın kalıcılığı ve kıvamı kullanıma uygun olmaz. Yağ bazlı boyalar ile uğraşırken temiz çalışmaya da çok önem göstermelisin. Bulaştığı yüzeylerden zor çıkan bu boya ile özenli çalışman gerekecek. Aynı zamanda yağlı boyalar zor kuruduğu için, birkaç kat boya sürecek olsan dahi gün aşırı beklemek en güvenilir yöntem olacaktır.

evini-tazele-boya

Yağlı boyalara nazaran daha çabuk kuruyan ve daha çabuk temizlenen su bazlı boyaları kullanırken (sulu boya, guaş boya, akrilik boya, su bazlı duvar boyası gibi) boyayı bir miktar su ile doğrudan yüzeye kullanabilirsin. Yani elinde var olan herhangi bir hobi malzemesi boya ile de evindeki dekorasyonda farklı bir renk paleti ortaya koyabilirsin.

evini-tazele-boya

Bizim sana tavsiyemiz neredeyse bütün yüzeylerde (ahşap, metal, seramik, kumaş vb.) uzun ömürlü şekilde rengi gösteren bir boya olan akrilik boya olacaktır. Aynı zamanda az su ile kullanıldığında altındaki rengi tümüyle kapatan akrilik boya, çok hızlı kuruyarak birkaç katı kolaylıkla atmana imkan verecektir.

evini-tazele-boya

Mobilyalarını Yenile

Evinde bir farklılık oluşturmak istiyorsan, gün içerisinde sık kullandığın ve evinde çok yer kaplayan mobilyalardan işe başlayabilirsin. Koltuklarını, berjerlerini ve hatta orta sehpanı renklendirmekle başlayabilirsin. Öncelikle eski mobilyana zımpara çeker ve üzerine beyaz boya ile astar atarsan daha temiz bir sonuç alabilirsin. Ancak evde an itibari ile fazla malzemen yoksa, kapatıcı bir boya ile dilediğin şekilde elindeki mobilyayı renklendirebilirsin. Bu noktada desenler kullanarak da daha eğlenceli bir görünüm elde edebilirsin.

evini-tazele-mobilya-boyama
evini-tazele-mobilya-boyama

Renkli Bir Mutfak Yarat

Mutfağında hem dolaplarını ve saklama alanlarını hem de servis takımlarını renklendirebilirsin. Rafların parmaklıklarını, ahşap dolap kapaklarını ve hatta kulpları renklendirerek bambaşka bir mutfak yaratabilirsin. Bu noktada yine önerimiz sökülebilen kapakları yerinden çıkarman ve zımpara ile eskimiş yüzeyleri pürüzsüzleştirdikten sonra işleme devam etmen olacaktır.

evini-tazele-mutfak-boyama

Evinde bulunan seramik tabakları da renklendirebilirsin. Aslında en sağlıklı yöntem bu noktada tabağın üretiminde renkli seramik kullanmaktır. Ancak farklı servis takımlarını porselen boyasını kullanarak bambaşka bir set haline getirebilirsin. Ayrıca her parçada farklı desenler kullanırsan cesur bir koleksiyon oluşturmuş olabilirsin. Boyaların sağlıklı şekilde kuruması için porselen boyama işlemini tamamladıktan sonra, servis tabağını fırında pişirmeyi unutmamalısın.

evini-tazele-mutfak-servisi-boyama

Kupalarını Yenile

Gün içinde, özellikle evde çalışırken veya biraz keyif yaparken çay/kahve tüketmeyi sevenlerdensen kupaların ile sıkı ilişkini tahmin edebiliyoruz. Onlara yeni bir görünüm kazandırmak istersen yaratıcı boyama tekniklerini deneyebilirsin. Aynı tabaklarda porselen boyayı kullanabileceğin gibi, evinde bulunan ojeleri de kullanabilirsin.

evini-tazele-kupa-boyama

Kirlenmesini umursamayacağın ve içine bir kupa sığdırabileceğin bir kabın içine su doldur. Ardından dilediğin renkte ojelerden suyun yüzeyine damlat. Bir kürdan yardımı ile ojelerin rengini çok bulandırmadan karıştır. Ardından bardağının içine su gelmeyecek şekilde suyun içine daldır. Ağzının temas edeceği kısma kadar daldırmamanı tavsiye ediyoruz.

evini-tazele-kupa-boyama
evini-tazele-kupa-boyama

Ojenin yüzeye yerleşmesi için yarım dakika kadar kupanı suyun içinde bırak. Ardından bardağı çıkarıp kuruması için bekleyebilirsin. Bardağın kuruduğunda yaptığın çalışmayı beğenmez isen dilediğin yerleri oje çıkartıcı asetonlar ile temizleyebilir ve ojeden arındırabilirsin.

evini-tazele-kupa-boyama

Kumaş Boyası ile Yenilik Kat

Evinde bulunan perdeleri veya eski kumaşları boyayarak birer duvar dekoru haline getirebilirsin. Eski kumaş perdelerde desenler ortaya çıkarabilir veya dilediğin bir kumaşa fraktal formlar çizebilirsin. Bunun için doğrudan kumaş boyası veya akrilik boya kullanabilirsin.

evini-tazele-kumaş-boyama

Aksesuarlarını Boyayarak Tarzını Yansıt

Evde bulunan aksesuarların artık senin de dikkatini çekmiyorsa onları ön plana çıkarmak için yeniden boyayabilirsin. Örneğin eski süslerini metalik altın boya veya simli boyalar ile canlandırabilirsin. Aynı işlemi farklı mevsimlere özel de değerlendirebilir ve kış dekorlarını daha sıcak renklere boyayarak evinde bahar ve yazın ışığını ortaya çıkarabilirsin.

evini-tazele-kumaş-boyama
evini-tazele-aksesuar-boyama
evini-tazele-aksesuar-boyama

Duvar Boyanı Yenile

Elbette evinde en çok farklılık yaratacak olan yüzey duvarların olacaktır. Bir odanın rengini değiştirerek tümüyle bambaşka bir atmosfer oluşturabilireceğin gibi bütün odayı aynı renge boyamak yerine her odada bir duvarı renklendirmeyi de düşünebilirsin.

evini-tazele-duvar-boyama

Aynı şekilde bir duvar üzerinde farklı desenler oluşturabilirsin. Bunu yapmak için maskeleme bandı ve boya maskesi gibi materyallerden faydalanabilir ve daha temiz bir çalışma ortaya çıkarabilirsin.

evini-tazele-duvar-boyama
evini-tazele-duvar-boyama

Görsel kaynak: makerssociety, dekopasaj.com, momspark.net, pinterest, voguenest.com, unsplash, livemaster, liagriffith, freshome

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Mutfakta Filizlendirme Mucizesi

Mutfakta Filizlendirme Mucizesi

Zamansız Tatil Planı Nasıl Yapılır?

Zamansız Tatil Planı Nasıl Yapılır?