Mobilyaları Yeniliyoruz: Mobilya Cila ve Boyama Örnekleri

Mobilyaları Yeniliyoruz: Mobilya Cila ve Boyama Örnekleri

Bir insanın ne güzel birikimi anılardır. Belki de bu yüzden insan, anılarını etrafında görmeyi ve onları eskisi gibi yaşatmayı sever. Özellikle insanın evi, onun için en geniş anı kutusudur. Böylece insanın onlara yüklediği anlamlar ile evi oluşturan her parça bir can kazanır. Eğer sen de evinde kendi izini bırakmış mobilyalarına aynı anıların gibi bağlıysan sana güzel önerilerimiz var. Eski olan mobilyalarındaki güzelliği görüyorsan, şimdi onu dışarı çıkarma vakti geldi!

Mobilya ve dekorasyonla ilgili daha fazla şey öğrenmek istersen aşağıdaki yazılarımıza da göz atabilirsin:

Makrome Nedir, Makrome Duvar Süsü Nasıl Yapılır? >

Kendin Yap: Duvar Aksesuarları >

Yeniden Tasarlamanın Gücü: Patchwork >

Mobilya Yenilemeye Nereden Başlanmalı?

Evde bulunan eski mobilyaların yenilenmesi küçük bir tamir anlamına da gelebilir, yeni alınmış gibi gözüken bambaşka bir parçaya dönüşmesine de. Ayak yüksekliğinden, kulp seçimine; renginden, yüzeydeki dokusuna; sadece zımparalanmasından tüm parçaların cilalanmasına… Bütün bu süreç senin istek ve ihtiyaçlarına göre belirlenebilir.

Evinde yeni bir döneme ilk adımı atacaksın. Bu nedenle zamanında özenle seçtiğin mobilyaların yine bir uyum içinde olması evi bir bütün olarak gösterecektir. Bu uyumu sağlamak için önce yepyeni renk, desen ve işlevler bularak başlayabilirsin. 

Evini en iyi tanıyan sensin. Sence evin aldığı ışığa göre koltuk örtüsü için hangi renkler daha canlı durur? Peki, sevdiğin eski bir parçayı yeni düzenleyeceğin bebek odası için nasıl eğlenceli hale getirebilirsin? Aslında yeni bir mobilya düzeni tasarlama konusunda kendine ne kadar çok soru sorarsan, o kadar emin bir şekilde bunun üzerine çalışabilirsin. Tabii, bizim de bu süreçte paylaşacak yöntemlerimiz olacak.

İşlevsel ve Dekoratif Koltuk Yenileme Önerileri

Yenilenme sürecine girecek olan parçaları seçtiğinde, seçtiğin mobilyaların tamir edilmesi gerekilen noktalarını da belirlemelisin. Hali hazırda işlem görecek olan mobilyanın eksiklerinin tümüyle giderilmesi kullanım ömrünü de uzatacaktır.

mobilya-öncesi-sonrası

Koltuk yenileme sırasında yapılacak genelde ilk işlem bir tek iskelet sağlam kalana dek eski parçaların sökülmesidir. Buna kumaşı, süngerleri, eski birleştirme parçaları (çiviler, pimler gibi) dâhildir. Bununla beraber iskeletin üzerinde bulunan boyanın geçmesi, çatlakların açığa çıkması, yüzey ve formun düzelmesi için zımpara ile iskelet temizlenir. Temizlenen yüzeylerde var olan hasarlar çeşitli macunlar kullanılarak kapatılır ve eski birleştirme detayları yenileri ile değiştirilir.

Ardından belirlenen istek ve ihtiyaçlar doğrultusunda, iskelet üzerine birleştirme süreci başlar. Bu aşamada mobilya için eklemek istediğin işlevleri de düşünebilirsin. Örneğin ayakları kırık iki koltuğu tek bir köşe koltuk olarak birleştirmek gibi çözümler ile yeni bir düzen oluşturabilirsin. 

mobilya-boyama-yenileme-öncesi-sonrası

Oturma grubu için yapılabilecek en öne çıkacak yenileme, döşemelik kumaş seçimi ile sağlanır. Çünkü hem oturan insanın en çok temas edeceği alan hem de eve giren birinin mobilyalarda en çok göreceği yüzey alanı bu kumaş ile doldurulacaktır. Koltuk döşeme için renk seçimi sırasında, iskeletin dışarıdan da görünecek parçalarının renk ve dokusuna karar verebilirsin. 

koltuk-yenileme-öncesi-sonrası

Koltuklarını Yenilemek Mi İstiyorsun? İşinde Uzman Yüzlerce Koltuk Döşemeci Armut’ta! Hemen Ücretsiz Fiyat Teklifi Al >

Örnek olarak kumaş rengini öne çıkarmak istiyorsan iskelet için koyu bir ton seçebilirsin. Rustik bir görünüm için dilediğin renkte ahşap boyası ile iskeleti canlandırıp toprak renklerinde bir kumaş renk kombinasyonu tercih edebilirsin. Aynı zamanda köşe takımı gibi geniş fazlasıyla geniş yüzeye sahip mobilyaların monotonluğunu kırmak için farklı renk ve dokularda kırlentler kullanabilirsin.

Yaratıcı Dolap Yenileme Yöntemleri

Ev içinde bulunan dolaplar, her ne kadar evin düzeni içinde arka planda kalsalar da, uyumu sağlayan en büyük parçalardan biridirler. Duvara gömülü, tekli, takım halinde bulunabilen dolaplar evin sınırlarını belirleyen mobilyalar arasındadır. Dolap yenilerken üç önemli kriter dolabı bambaşka bir mobilyaya dönüştürebilir. 

dolap-yenileme-öncesi-sonrası

Söz konusu kriterlerden ilk dolabın kapağıdır. Kapak üzerinde sadece renk veya doku değişimi ile değil, aynı zamanda malzeme anlamında da bir farklılık yaratabilirsin. Mesela boydan büyük dolap kapakların için cam alanlar ekleyip bir görüş sağlayabilirsin. Bunun dışında dolabın üzerinde köpükten üç boyutlu desenler, kapak üzerinde oymalar ve hatta kumaş kaplama detaylar kullanabilirsin. Ev içinde hâkim olan atmosfere göre belirleyebileceğin bu tasarımda yaratıcı olmaktan korkmamalısın!

dresuar-yenileme-boyama

Bununla beraber kapağın işlevini de değişiklik yaratarak dolap için daha pratik bir kullanım şekli tanımlayabilirsin. Örneğin dar bir alanda kullandığın menteşe işe öne doğru açılan gardırop kapağını ele alalım. Bu noktada kullanacağın gardırobunun kapağını, sürgülü kapak ile değiştirerek kendine boş bir alan tanımlayabilirsin.

Elbette sırada dolabın kulpu geliyor. Durağan olmayan bir mobilya olan dolaplar ile kulplar sayesinde temasa geçebildiğimiz için kulp seçimi çok önemli bir kriter haline geliyor. Bu noktada dolabın nerede konumlandığı da kulp seçimi yapmamızda yardımcı olabilir. Örneğin gün içinde sıklıkla kullandığın mutfak dolabı için temizlemesi kolay, belki de dirseğinle açabilecek genişlikte kulplar seçebilirsin. 

dresuar-yenileme-örnekleri

Son önemli kriterimiz ise raf dizilimi. Kullanım sırasında içinde saklanan eşyaların zaman içinde değişmesi ile artık uygun gelmeyen tüm raflar düzensiz bir hal alır. Bu nedenle yeni kullanım biçimine göre farklı raf dizilimleri ile güncel bir kullanım şekli belirleyebilirsin. Örneğin dresuar çekmecelerini tarzını yansıtan yepyeni parçalar için düzenli gözükecek biçimde ayarlayabilirsin. Saydığımız kriterler dışında kalan seçimleri de yine evin uyumu veya kişisel tercihine göre belirleyebilirsin.

Evin Gizli Kahramanı Masa ve Sehpalar 

Ev içinde aslında fazlaca yer kaplayan masa ve sehpalar tek bir amaç ile sınırlı kalmıyor. Kimi zaman aynı masada kahvaltı yaparken bir yandan bilgisayarımızı kullanabiliyoruz. Veya sehpamızın altını evin yaramaz kedisi bir sığınak haline getirebiliyor. Bu noktada değişen hayat ihtiyaçlarımıza göre yenileyebileceğimiz masa ve sehpalara pek çok farklı işlev atayabiliriz.

Estetik açısından da geniş kullanım yüzeylerini birer sanat eseri, fotoğraf sergisi veya teknoloji durağı haline getirebileceğimiz masa ve sehpaları yenilemek başlı başına bir eğlence haline gelecek.

Mobilya Yenileme İçin Kullanılabilecek Malzemeler

Değerli anılarını her köşesinde saklayan mobilyalarını yenilerken hayallerini gerçeğe dönüştürmek için farklı teknikler kullanabilirsin. Evinde istediğin renk kombinasyonlarını dilersen kumaş üzerinde, dilersen mobilya iskeleti için kullanabilirsin. 

Farklı bir görünüm için çatlayan boyalar ile altın veya gümüş yarıklar üzerine renk seçimi yapabilirsin. Ya da orijinal malzemeyi sergilemek için mobilya üzerinde bulunan eski boyayı zımparalayarak kazıyabilir, üzerine cila atabilirsin. Bu aşamada ham malzeme üzerindeki ahşap çatlaklarını kapatmak için ahşap macunu kullanabilirsin.

Masa ve sehpalar üzerinde bulunan ve formu bozulan büyük yarık ve çatlakları epoksi de denilen reçine ile kaplayarak farklı bir görünüm sağlayabilirsin.

masa-sehpa-yenileme-kendin-yap

Mobilyaların daha hafif gözükmesi için hasır örgü yüzeyleri kullanabilirsin. Daha ağır mobilya görünümü için ise mat kumaşlar ile bazı parçaları kaplayabilirsin. Aynı zamanda canlı ve enerjik bir ev ortamı için baskı desenler mobilyalarınıza farklı bir ruh katacaktır. 

mobilya-yenileme-malzemeleri

Bir anı kutusu olarak tanımladığımız evin için önerdiğimiz yöntem ve örnekleri kendi atmosferini yaşatmak için kullanırken eğlenmeni diliyoruz! 

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Gri ile Uyumlu Renkler | Gri Renkli Dekorasyon Önerileri

Gri ile Uyumlu Renkler | Gri Renkli Dekorasyon Önerileri

Ev Dekorasyonunda Renk Teorisi ve Renk Uyumu

Ev Dekorasyonunda Renk Teorisi ve Renk Uyumu