Makrome Nedir, Makrome Duvar Süsü Nasıl Yapılır? En Güzel Makrome Örnekleri

Makrome Nedir, Makrome Duvar Süsü Nasıl Yapılır? En Güzel Makrome Örnekleri

Uzun yıllardan beri bilinen ve el maharetine dayanan makrome, dönem dönem popüler olmasına rağmen bazıları için hep vazgeçilmez olmuştur. Özellikle farklı teknikleriyle güzel ve yaratıcı çalışmalar için elverişli olan makromenin ne olduğunu, makrome duvar süslerinin nasıl yapıldığını birlikte inceleyelim.

Ayrıca evin için kendin bir şeyler yaratmayı seviyorsan şu yazılarımıza da göz atabilirsin:

Yeniden Tasarlamanın Gücü: Patchwork

Bisiklet Jantlarından Yapabileceğiniz Yaratıcı Aksesuarlar

Kendin Yap: Duvar Aksesuarları

makrome-nedir

Makrome nedir?

Makrome, düğümleme (dokuma veya örgü yerine) teknikleri kullanılarak üretilen bir tekstil şeklidir.

Makromenin atılan düğümleri kare veya resif düğümüdür. Bıçak kulplarından şişelere, gemilerin parçalarına kadar her şeyi kapsayacak şekilde, özellikle ayrıntılı veya dekoratif düğüm biçimlerinde denizciler tarafından uzun zamandır kullanılmakta.

makrome-nasil-yapilir

Cavandoli makrome, dokuma gibi geometrik ve serbest biçimli desenler oluşturmak için kullanılan bir çeşittir. Cavandoli tarzı temel olarak tek bir düğümde, çift yarım aks düğümü şeklinde yapılır. Ters yarım aksanlar bazen dengeli bir parçanın sağ ve sol yarısında çalışırken dengeyi sağlamak için kullanılır.

makrome-modelleri

Deri veya kumaş bantlar, genellikle makrome teknikleriyle oluşturulan başka bir aksesuardır. Gençler arasında takas edilen çoğu dostluk bileziği bu yöntem kullanılarak oluşturulmuştur. Tema parklarında, alışveriş merkezlerinde, mevsim fuarlarında ve diğer halka açık yerlerde bulunan satıcılarda da makrome ile örülmüş takılar veya dekorasyon ürünleri satılabilir.

makrome-duvar-süsü

Makromede kullanılan malzemeler pamuk sicim, keten, kenevir, jüt, deri veya iplikten yapılmış kordonlardır. Kablolar, birlikte bükülmüş üç uzunlukta elyaftan yapılmış, 3 katlı bir kablo gibi yapıyla tanımlanır. Kullanım amacına göre bazen düğümler arasına renkli pullar, taşlar ya da boncuklar eklenerek farklı tarzlarda özgün ürünler oluşturulabilir.

makrome-kendin-yap-diy

Duvar askıları veya pencere kaplamaları gibi daha büyük dekoratif parçalar için, işlenmesi kolay düzinelerce kablo yayılmasına izin veren ahşap veya metal bir dübel üzerinde bir makrome çalışması başlatılabilir. Daha küçük projeler için, basit bir mantar tahtası da yeterli gelecektir. Birçok hobi ya da zanaat mağazası hobi sahipleri veya yetenekli zanaatkarlar için yeni başlayanlar için kitler, çalışma panoları, boncuklar ve çeşitli malzemeler sunmaktadır.

makrome-takı

Makrome Nasıl Yapılır?

Makromede esas olan şey el yeteneğidir. Bu nedenle düğüm atılırken akılda tutulması gereken altın kural, ipin gergin olmasıdır. Çift düğümle çalışılan kare düğüm ile makrome yapacaksanız dört iplikle örgü yapmanız gerekmektedir. İp, ortadan ikiye katlanarak sabit yere geçirilir. Bu şekilde ipler dizilir. En sağdaki ip diğerlerinin üzerine gelecek şekilde tutulur ve diğerlerinin üzerinden alınıp alttan geçirilir, alttaki boşluktan ip çıkarılır ve sıkıca çekilerek düğüm atılır. Aynı şekilde soldan ve tekrar sağdan olmak üzere motife devam edilir.

makrome-ip

Sarmal yapı için ise biraz daha farklı bir düğümleme tekniği kullanılır. İp ortadan ikiye katlanarak yine makrome tahtasına sabitlenir. Ardından iplerden biri gergin olarak eldeyken diğer ip bunun üzerine konur, gergin ipin altından kavis yaparak ip geçirilir ve boşluktan çekilerek düğüm atılır. Tek bir yön üzerinden gidilerek de sarmal yapı tamamlanır.

makrome-malzemeleri

Bu iki temel tekniği, düğümlerini atmayı iyice öğrendikten sonra örmek istediğiniz şeyin uzunluğuna göre iplerinizi hazırlayıp düğümleri kombinleyerek özgün motifler yaratabilirsin. Bu yazı için seçtiğimiz duvar süsü modellerinde de bulabileceğin gibi kendin yap köşenize yeni bir el emeği ürün kazandırabilirsin.

Son dönemlerde makrome duvar süsü modelleri bohem dekorasyon tarzını benimseyen kişiler tarafından tekrar popüler hale getiriiyor. Evini bohem dekorasyon tarzıyla yenilemek istiyorsan, deneyimli iç mimarlarımızdan destek alabilirsin.

Evinde Yenilik Mi Yapmak İstiyorsun?

Boya Badanadan Duvar Kağıdına Aradığın Her Hizmet Armut’ta!

görsel kaynak: Pinterest

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Çocuk Odaları için Yaratıcı Çözümler

Çocuk Odaları için Yaratıcı Çözümler

Evin İçin Tablo Seçerken Nelere Dikkat Etmelisin?

Evin İçin Tablo Seçerken Nelere Dikkat Etmelisin?