Evde Yapabileceğin Düş Kapanı Tasarımları

Evde Yapabileceğin Düş Kapanı Tasarımları

Dünya üzerinde bulunan pek çok farklı kültürle günümüz teknolojisi sayesinde kolayca tanışabiliyoruz. Hatta yaptığımız araştırmalarda, izlediğimiz filmlerde gördüğümüz geleneklerden hoşumuza gidenleri veya merak ettiklerimizi hayatımıza uyarladığımız bile oluyor.

Son yıllarda yabancı ülkelerden tanıştığımız ve ev dekorasyonumuza dahil olan bir kültür ürününe değineceğiz. Ayrıca yazımızda üzerinde durduğumuz, bohem dekorasyonun vazgeçilmezi olan, düş kapanını, kendi imkanlarınla da tasarlayabileceğine değineceğiz. Özellikle gündelik zamanımızı evde geçirdiğimiz bu dönemde el işi bir dekorasyon ürünü de ortaya koymuş olursun.

Evin Her Köşesi İçin Yaratıcı Duvar Dekorasyonları >

Kendin Yap: Duvar Aksesuarları >

Dekorasyonda Renk Paleti Kullanmak >

Bir Kültür Totemi: Düş Kapanı Nedir?

Pek çok farklı kültürde örnekleri görülen düş kapanı, ortak bir anlam taşır. Maya, Eski Mısır, Şaman ve en bilinen formuyla Kızılderili kültüründe farklı tasarımları görülmüştür.  İngilizcede ve genel kullanımda “Dreamcathcer” olarak bilinen düş kapanı, kötü ruhları kovmak için zamanında kullanılmış bir kabile totemidir. Geceleri uykuda insanın ruhunun seyahat halinde olduğunu düşünen bu kültürlerde, bir nevi gezen ruhu koruduğuna inanılırmış.

düş-kapanı-dreamcatcher

Hayat yapıları avlanma üzerine kurulu olan Kızılderililer de elleriyle ördükleri bu düş kapanlarına avlandıklarını ve topladıklarını takarlarmış. Kendilerine göre kişiselleştirdikleri bu totemleri de yataklarının başlarına asarlarmış. Günümüzde aynı şekilde avlanan hayvan tüyleri kullanılmasa da kolye uçları, yüzükler, özel bitki saplarıyla kendi totemini tasarlayabilirsin.

düş-kapanı-dreamcathcer-tasarımı

Düş Kapanı Nasıl Yapılır?

Bir düş kapanı yapmak için ihtiyacın olacak temel malzemeler, bir iskelet ve tercihen kenevir iptir. İskeletler çoğunlukla dairesel kasnaklar kullanılarak yapılır, ancak dileğin üzerine üçgen, dörtgen gibi farklı geometrilerde de tasarlayabilirsin. Öncelikle ahşap parçaları birbiriyle birleştirerek iskeleti oluşturmalısın. Ahşabın görünmemesini istersen bir ip veya şerit kumaş ile iskeletin çevresini sarabilirsin.

düş-kapanı-tasarımları

Ardından oluşturduğun iskelet üzerinde ipi kirişler oluşturacak şekilde iskelet boyunca düğümlemeli veya sarmalısın. Bu işlemi yaparken ipi sıkı şekilde kullanmamaya dikkat etmelisin. İlk turu tamamladıktan sonra, her bir kirişin ortasından bir düğüm daha atarak düş kapanını bir örümcek ağı gibi örmeye başlayabilirsin. En sonda belirlediğin tasarıma göre ip örgüsünü bitirdiğinde düş kapanına özel süsleri eklemek kalıyor.

düş-kapanı-nasıl-yapılır

Düş Kapanını Nasıl Kişiselleştirebilirsin?

Geleneksel yapıda kemikler, tüyler, taşlar ve bitkiler kullanılan düş kapanı süslemesinde sen de dilediğin kişisel eklemelerini yapabilirsin. Düş kapanının mantığına uygun şekilde seni yansıtan bazı kolye uçlarını, özel taşları, yüzükleri, çiçek saplarını kullanabilirsin. Eğer boncuklar ve taşlarla kişiselleştirmek istemezsen kalın ipleri dağıtarak saçak olarak da kullanabilirsin.

düş-kapanı-tasarımları
düş-kapanı-tasarımları

Yaratıcı Düş Kapanı Tasarımları

Düş kapanları insanların kişisel totemleri oldukları için herkesin kendi özel tasarımını içermesi önemlidir. Sadece dekorasyon parçası olarak da çok güzel olduğu için evinde bulundurmak isteyebilirsin. Eğer bir düş kapanı yapmak istiyorsan örme tekniğini öğrendikten sonra dilediğin gibi değişiklikler yapabilirsin.

düş-kapanı-tasarımları

Örneğin kasnak yapısından farklı, yaratıcı iskeletler kullanabilirsin. Hazır kasnakların yanı sıra ahşap çubuk parçalarını birleştirerek bir iskelet tasarlayabilirsin. Ayrıca iskelete farklı kumaşlar veya ipler sararak düş kapanını tanımlayabilirsin.

düş-kapanı-tasarımları
düş-kapanı-tasarımları
düş-kapanı-tasarımları

Düş kapanının içine örülen farklı örüntüler de düş kapanı için yaratıcı bir tasarım çizgisi oluşturur. Makromeyle de rahatça birleştirebileceğin düş kapanını, ağaç, yaprak damarları gibi doğal figürlerle süsleyebilir, aynı zamanda boncuk eklemeyi de deneyebilirsin. Bunun yanı sıra farklı renkli ipler ile bir örüntü oluşturabilirsin.

düş-kapanı-tasarımları-ve-makrome
düş-kapanı-tasarımları-makrome
düş-kapanı-tasarımları

Düş kapanının altında, kasnağın veya iskeletin bitimine aşağı doğru sarkan süslerin asılması düş kapanının o mistik etkisini kuvvetlendirir. Bunu sağlamak için farklı ipler kullanmayı, iplerin ucuna taş veya boncuklar asmayı düşünebilirsin. Aynı şekilde yapay kuş tüylerini de değerlendirebilirsin. Lavanta gibi çiçeklerin saplarını ve renkli çiçek başlarını da düş kapanı tasarımına ekleyebilirsin.

düş-kapanı-tasarımları
düş-kapanı-tasarımları
düş-kapanı-tasarımları

Görsel kaynak: pinterest, beinspiredboutique.com, weheartit.com, moderndaywonderland.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Uyku Düzenini Sağlamak İçin Neler Yapılmalı?

Uyku Düzenini Sağlamak İçin Neler Yapılmalı?

Ünlülerin Ev Dekorasyonlarını İnceliyoruz: Youtuberlar

Ünlülerin Ev Dekorasyonlarını İnceliyoruz: Youtuberlar