Dekorasyonda Renk Paleti Kullanmak

Dekorasyonda Renk Paleti Kullanmak

Bir arada pek çok farklı rengin yan yana oluşları bizi hiç mi hiç rahatsız etmiyor. Peki, nedir renk paleti? Hepimizin rastladığı renk paletlerinin birbiriyle ahenk içinde olan belirli sayıda rengin yarattığı uyumla oluştuğunu söyleyebiliriz. Özellikle ev tasarımlarının yanında sunulan bu renk paletleri, ev dekorasyonu için önemli bir ilham kaynağıdır. Renkler ve dekorasyon birbiriyle bu kadar bağlantılı olan ögeler iken, senin için en doğru renk paletini nasıl oluşturabilir ve hayata geçirebilirsin inceleyelim.

Sadece Boya Kullanarak Evinizi Tazeleyin >

Gri ile Uyumlu Renkler | Gri Renkli Dekorasyon Önerileri >

Ev Dekorasyonunda Renk Teorisi ve Renk Uyumu >

Doğru Renk Paleti Nasıl Oluşturulur?

Tercih ettiğin dekorasyon stili ve bu doğrultuda evinde yer verdiğin mobilyalar, dekorasyon ürünleri, perdeler, halılar… Evet, hayalindeki evi hayata geçirmek için hepsi önemli; fakat en mühim olan noktalardan birini göz ardı etmemek gerekiyor. Elbette ki renklerden bahsediyoruz. Çünkü renkler ve dekorasyon birbiriyle doğrudan bağlantılı olan ögelerdir. Evimize ilk girdiğimizde, kafamızda belirlediğimiz tonlarda boya ve dekorasyon renklerini belirleyerek renk şeması fikirlerine yakından bakmaya başlarız.
Ama zaman zaman evimiz için renk seçmek gerçekten çok zor olabilir, bu yüzden birleşik bir renk paleti olmasını sağlayacak bir süreç bularak ve tüm dekorasyonu buna göre uygulayarak iç mekan tasarımını kolaylaştırabiliriz.

dekorasyonda-renk-paleti

Dekorasyonda Renk Seçimi Neden Önemli?

Ev dekorasyonu dediğimizde bir çoğumuzun aklına ilk gelen şey renkler olsa gerek. Uyumlu renkleri seçmek dekorasyonu parlatmaktan ziyade dekorasyonu oluşturmak için önemli. Tüm bunların yanı sıra seçtiğiniz renkler, psikolojik açıdan da oldukça önemli. Renklerin dekorasyondaki psikolojik etkileri sayesinde yatak odası dekorasyonunda dinlendirici bir atmosfer yaratabilir ya da evinizin herhangi bir odasına enerji katabilirsiniz.

renk-paleti

Tercih Ettiğiniz Renkleri Bir Araya Getirin

Evinde Renk Paleti Oluşturmak İçin Birkaç Kural

Evinde kullandığın renkler tamamen sana kalmış. Sana muhteşem hissettiren şey nedir, bu tonlar nelerdir öncelikle ona odaklanmalısın. İç renk şeması için 3-5 renkte kalmalısın. Renkleri sevenler için, bu kural sınırlayıcı gelebilir, ancak bu sınırlamaya rağmen hala renkli bir ev elde edebilirsin. İç renk düzeninizi tanımlamaktan bahsediyoruz, böylece zaman içinde dekorasyon kararlarınıza rehberlik edecek ve sonunda tamamen size uyumlu bir görünüme sahip güzel bir eviniz olacak. Hadi başlayalım!
En sevdiğin renkle başlamak, yakın zamanda bundan rahatsız olmayacağın anlamına gelir. Şimdi, en sevdiğin renk kobalt mavisi ise, tüm duvarlarını o renkte boyaman gerekiyor demek değil ama bu rengi kesinlikle bir başlangıç ​​noktası olarak kullanabilirsin. Mesele şu ki, renkler duyguları çağrıştırıyor. Bu yüzden seni harika hissettiren yerleri veya görünümleri düşünmeli ve evine getirebileceğin aynı duyguları verecek belirli renkler olup olmadığını fark etmeye başlamalısın.

evde-renk-paleti-kullanmak

Sınırlı bütçeyle hareket ettiğimizi düşünürsek sahip olduğumuz şeylerle çalışmanın ekonomik yollarını bulmaya çalışmalıyız. Bu yüzden mevcut mobilya, dolap, tezgah üstü ve döşeme gibi şeyleri düşünmeliyiz. Alanda hangi renkler ve alt tonları var? Bu dekorlara bakarken alt tonları bulmak, boya renklerini seçerken konuştuklarımıza çok benzer. Renge bakmak ve temel rengin kırmızı, yeşil, mavi, kahverengi veya sarı olup olmadığına karar vermek önemli bir adımdır. Ve en önemlisi mekanda yaratmak istediğin atmosfer. Evinin sakin hissettirmesini ister misin? Yoksa çok fazla kontrastla canlı bir ev mi istersin? Ya da uber modern? Renk paletin istediğin hissi elde etmene yardımcı olacaktır.

salonda-renk-kulanımı

Dengeli Bir Alan Yaratmak İçin İpuçları

Doğru renklerle bir bütün oluşturmak sadece koyu renk ve açık renkleri bir araya getirmekten ibaret değildir. Dengeli bir ev dekoru oluşturmak da bir o kadar önemli ve gereklidir. O halde şimdi ipuçlarınıa göz atalım;

  • Desenler elbette evin enerjisini yükselten unsurlar. Fakat desenleri yoğun bir şekilde kullanmak da hayalindeki dekorasyon uygulamasından uzaklaşmana neden olabilir. Bu nedenle içerisinde tercih ettiğin renk paletindeki tonları barındıran desenleri evinin her alanında kullanmamaya özen göstermelisin. Örneğin duvar kağıtların desenli ise tek renk koltuk takımları alarak dengeyi yakalayabilirsin.

evde-renk-kkulanımı
  • Halı seçiminde, ev dekorasyonunda tercih ettiğin renklere uygun bir seçim yapmak önemli. Fakat bu noktada zemine uygun seçim yapmayı da unutmamalısın. Örneğin kahverengi parkelerin varsa nötr ton olması sayesinde pek çok renkle kombin edilebilen bej tonlarını tercih edebilirsin. Eğer evini baştan aşağı yeniliyorsan ve parke değişimi için de kollarını sıvadıysan parkede de doğru rengi seçmenin önemli olduğunu belirtmek gerekir.

renk-kullanımı

Görsel kaynak: pinterest, barkerandstonehouse, houzz, apartmenttherapy, mydomaine.

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Uzman Klinik Psikoloğumuz Anlatıyor: Evde Çocuklarla Sağlıklı İletişimi Nasıl Sağlarız?

Uzman Klinik Psikoloğumuz Anlatıyor: Evde Çocuklarla Sağlıklı İletişimi Nasıl Sağlarız?

Evimizde Nelerin Kıymetini Anladık?

Evimizde Nelerin Kıymetini Anladık?