Pastel Tonlarıyla Evinize Renk Katın

Pastel Tonlarıyla Evinize Renk Katın

Huzurun ve rahatlığın aynı anda sağlandığı bir konum olan ev, aslında dekorasyon seçimleriyle insanların tarzlarını da yansıtır. Yani bir evin renklerine, evde kullanılan dokulara, işlemelere bakarak ev sahibi hakkında biraz bilgi edinebilirsin. Bir nevi ruhunu yansıttığın evinde de kendi tarzına dair izler bırakacağın için dekorasyon tercihlerini yaparken iyice araştırmalısın. Bu yazımızda sade ve rahatlatıcı pastel tonların dekorasyonda nasıl kullanılacağını inceleyeceğiz.

Organik Tarımla Uğraşanların Bilmesi Gereken 11 Adım >

Ev Dekorasyonunda Bilinmesi Gereken Mobilya Ölçüleri >

Çadır Tatili Hakkında Merak Edilenler >

Pastel Tonun Dekorasyonda Anlamı

Ne canlı ne soluk olan pastel renkler uyumu temsil eder. Aynı zamanda canlı renkler kadar baskın olmadıkları için evde rahatlatıcı bir atmosfer oluşmasını sağlarlar. Elbette bu pastel tonları kullandığın evinin göz alıcı olmayacağı anlamına gelmez. Hatta aksine aynı odada pek çok renk tonunda mavi, kırmızı, pembe, yeşil gibi renkleri bir arada kullanamazsın. Ancak bu renklerin pastel tonlarını bir araya getirdiğinde göz yormayan bir kombinasyon oluşturabilirsin.

Pastel tonlar ev içinde ne kadar yoğun olursa olsun bir bütün oluşturduğu için farklı renk ve malzemeleri birlikte kullanma konusunda tereddüt etmene gerek kalmaz. Aynı zamanda her dekorasyon ürünün farklı renk de olsa, pastel tonlarda olduğu için özel, ancak uyumlu şekilde konumlandırabilir.

pastel-tonları-dekorasyon

En Çok Tercih Edilen Pastel Renkler

Evde bazı temel ihtiyaçlara göre ayrılmış odalarda dekorasyon kararlarını verirken, evdeki kullanım senaryolarını değerlendirmelisin. Örneğin kolayca çalışabilmen için tezgâh üstünü rahatça seçebileceğin mutfak tezgâhları, ders çalıştığın odada dikkatini dağıtmayacak eşyalar, ev genelinde temizlenmesi kolay malzemeler tercih edebilirsin.

Genel özellikleriyle göz yormayan pastel renkler, genelde mat ve yoğun şekilde kullanılır. Bunun yanı sıra mutfakta mavi, pembe tonunun pastel renklerini bütün dekorasyon parçalarında monokrom şekilde tercih edebilirsin.

pastel-tonları-dekorasyon

Gün ışığından faydalanılan oturma odası gibi yaşam alanlarındaysa genelde doğal ışığı yücelten sarı, turuncu tonları tercih edilir. Ancak eğer koyu renkler ile kontrast oluşturmak istersen koyu yeşil, mor veya lacivert tonları da yaşam alanlarında şık ve modern bir dekorasyon görünümü verecektir.

Yatak odalarında ise günümüzde oldukça popüler olan hardal sarısının pastel tonları sıkça tercih edilmekte. Aynı şekilde beyaz duvarlara sahip bir odada pastel renklerde döşenmiş mobilyalar da kullanabilirsin.

pastel-tonları-dekorasyon
pastel-tonları-dekorasyon

Pastel Tonlar ve Ahşap Kullanımı

Doğal ve sade görünen pastel tonlar özellikle ahşap malzemelerle uyumlu bir dekorasyon ürünü haline gelmektedir. Bu noktada pastel renkler ile evindeki ahşap ürünü renklendirebilirsin. Evinde bulunan, yenilemeyi düşündüğün ahşap mobilya ve masaları tamir ettikten, yüzeyini zımparaladıktan sonra pastel tonda boyayabilirsin. Pastel mor bir komodin, pembe ahşap çerçeveli bir aynaya çevirerek eşyalarını değerlendirebilirsin.

pastel-tonları-dekorasyon

Aynı zamanda evdeki duvarları pastel renklendirdikten sonra evinde hammadde halinde mobilyalar tercih edebilirsin. Özellikle kayın, meşe gibi açık renkli ahşapları kullanırsan, boyasız ahşabın da pastel tonlarını yakalamış olursun.

pastel-tonları-dekorasyon

Dekorasyonda Pastel ve Doku

Rahat ve huzurlu bir atmosfer yaratmada etkili olan pastel renkler, çoğunlukla mat dokularla kullanılır. Örneğin salon, oturma alanı, yatak odası gibi mobilyalarını konumlandırdığın odalarda kadife tekstillerle birlikte tercih edebilirsin.

pastel-tonları-dekorasyon-tekstil

Seramik, porselen dekorasyon ürünleri ve mutfak servislerinde de pastel tonları tercih edebilirsin. Mat dokularıyla pasteli yüceltirken, öne çıkmayan renklerle yemekleri ön plana çıkarmana yardımcı olabilirler.

Mat kullanımlar dışında metal malzemelerle de pastel tonları bir arada kullanabilirsin. Örneğin şeftali veya rose renklerinde metal ayaklar, ofis eşyaları, metal kaplar tercih edebilirsin. Dekorasyon detaylarında yapacağın bu pastel dokunuş da amaçladığın sakin tonu etrafında görmende etkili olacaktır.

pastel-tonları-dekorasyon

Güneş Işığını Filtreleyebilirsin

Ev içindeki dekorasyon parçalarının yanı sıra, doğal kaynakları da pastel tonlarda filtreleyebilirsin. Örneğin kullandığın tül perdeleri pastel tonlarda seçerek gün ışığının tüm eve bu atmosferi yansıtmasını sağlayabilirsin. Aynı şekilde gün ışığı veya beyaz renkli aydınlatmalarında pastel renkli, ışığı geçirmeyen abajurlar kullanabilirsin.

pastel-tonları-dekorasyon-perde

Retro ve Pastel Kullanımı

90’lı yıllarda kullanılan pastel renkli ürünler, pastel rengin dekorasyonda yeniden kendini göstermesiyle raflara çıktı. Özellikle mutfak ve hobi ürünlerinde rastlanan retro ürünleri dekorasyonunda tercih edebilirsin. Böylece bütünde sağladığın pastel huzurunu detaylarda da tanımlamış olursun.

pastel-tonları-dekorasyon-mutfak

Tekstilde Pastel Baskı

Mobilyalarında, kilimlerde, masa örtülerinde vb. yüzeylerde yerleştirdiğin tekstil parçalarında da pastel tonları tercih edebilirsin. Öne çıkmayan ve aksine ev bütünüyle uyum sağlayan pastel ürünleri istediğin renkte mobilyalarla beraber kullanabilirsin.

pastel-tonları-dekorasyon-tekstil
pastel-tonları-dekorasyon-tekstil

Servis Takımınla Uyum Sağla

Mutfak takımlarında, masa servislerinde pastel tonları tercih edebilirsin. Yemeğin renklerinin önüne geçmeden, servisin görünümünü zenginleştiren seramik ve porselen tabaklarını pastel satın alabilir veya renklendirebilirsin. Aynı zamanda metal veya seramik kupalarını da renklendirebilir ve evin bütününe uyumlu hale getirebilirsin.

Masa örtülerinde, peçetelerde, çatal / kaşık gibi servis elemanlarında pastel renkleri kullanabilirsin. Bunların yanı sıra masada kullandığın süsleri de pastel renklerde tercih ederek bir uyum sağlayabilirsin.

pastel-tonları-dekorasyon-tekstil

Görsel kaynak: www.housebeautiful.com, beyazbegonvil.blogspot.com, homedecorideas.eu, pinterest, homedit.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Evinde Minik Dostuna Özel Alanlar Yarat

Evinde Minik Dostuna Özel Alanlar Yarat

Serin Bir Yaz İçin: Havuz Yapımına Dair Her Şey

Serin Bir Yaz İçin: Havuz Yapımına Dair Her Şey