Serin Bir Yaz İçin: Havuz Yapımına Dair Her Şey

Serin Bir Yaz İçin: Havuz Yapımına Dair Her Şey

Sıcaklar geldi mi her açık alan için bir yüzme havuzu ihtiyacı doğabilir. Şık, modern başyapıtlardan Akdeniz kaçışlarına, özel su parklarına, doğal havuzlara kadar hayal edebileceğiniz her boyut, stil, tasarım ve havuz türü günümüzde mevcut. Havuz sistemleri farklı ölçü ve dizaynlarda ve çeşitli kullanım prosedürlerine uygun düşecek bir iç düzeneğe sahiptir. Bunlar konforlu kullanım ve hijyen standartlarının sağlanması açısından önem taşıdığı kadar, yıllık su ve enerji sarfiyatı, temizlik, görsel uyum ve daha pek çok açıdan memnuniyet düzeyinin belirlenmesinde önem taşır. İlerleyen teknolojik kazanımlarla birlikte artan yaşam ve refah seviyesi lüks tüketim ürünlerini yaygın hale getiriyor. Bununla birlikte bugün bireysel müstakil yapılanmalarda, site oluşumlarında ve spor komplekslerinde havuz kullanımı da artmış durumda. Yine aynı tüketici eğiliminin bir uzantısı olarak havuzların sağlık standartlarına ve kullanıcı pratiklerine hitap ediyor olması da önem taşıyor. Tüm bu kullanıcı beklentileri ışığında havuzun bölümleri, kullanılan malzemeler ve yapım aşamasına dair bilgileri birlikte inceleyelim.

Sağlıklı Serinlik İçin Tavan Vantilatörü >

Şehir Hayatına Kısa Bir Ara: Farmhouse >

Yastıklarla Yazı Evinize Taşıyın >

havuz-yapımı

Doğru Yer ve Zemin Seçimi

Havuzun inşa edileceği yer belirlendiğinde kazma işlemlerine geçilebilir. Küçük bir kepçe eşliğinde gerçekleştirilecek kazma işlemleri havuzun şekillenmesindeki en önemli başlangıçtır. Gerekli ölçüde kazma işleminin tamamlanmasının ardından düzleştirme işlemine geçilir. Manuel kontrol edilen bir silindir bu iş için uygundur. Düzleştirme işleminin ardından;

  •   Zemine beton dökülmesi

  •  Köşelere izolasyon sağlayacak esnek plakaların yerleştirilmesi

  •  Su gider ve elektrik aksamının içinde bulunduğu altyapı çalışmalarının tamamlanması sağlanır.

Kaplama malzemesi seçiminde, havuz astarı olarak da bilinen kaplama malzemesi aynı zamanda havuza renk verecektir. Havuz maliyetleri üzerinde ciddi katkılar sağlayan güzel bir görünüm veren vinil malzeme, çalışmaların tamamlanmasına da hız katar.

havuz-yapımı

Kalite Kontrol Süreci

Astar kaplama işinin ardından kalite kontrol süreci için havuza su doldurulur. Sızıntı olup olmadığının kontrolü olan bu uygulama esnasında sabırsız davranan ev sakinleri kalite kontrol için yüzmeye başlayabilirler. Sağlam ve kusursuz bir şekilde inşa edilen havuzun çevre düzenlemesi yapılarak kullanıma hazır hale getirilebilir. Havuz çevresini suya dayanıklı malzemelerle kaplayarak konfor alanı genişletilebilir. Havuz başında güneşlenmekten tutun da sıcak sohbetlere veya iş toplantılarına kadar günlük hayata dair her şeye yer ayıracak olan dekorasyon malzemeleri seçilerek mutlu sona ulaşılabilir.

havuz-yapımı-bölümleri

Havuzun Bölümleri Nelerdir?

Bir havuzun hangi ana malzemelerden oluştuğu ve ne gibi parçaları kapsadığı, sistemi tanımada öncelikli adım olacaktır. Yine kullanım amacına, büyüklüğüne ve bulunduğu konumun özelliğine göre (kapalı-açık) değişen bir kategorizasyon oluşturmak mümkündür. Fakat en genel başlıklarda bir havuzu meydana getiren ana bölümler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Filtreler

  2. Pompalar

  3. Drenaj

  4. Mekanik Tesisatı

  5. Su altı Bankları

  6. Isı pompası

  7. Işıklandırma

  8. Elektrik Panosu ve Tesisatı

  9. Seviye Kontrol Paneli

  10. Skimmer (Bazı modellerde)

Bahsi geçen bölümler, havuz tipolojisine göre farklılık gösterebilir. Fakat bugün pek çok havuzda elektrik enerjisinden faydalanan bir drenaj sistemi ve ışıklandırma gibi ek ihtiyaçlar da bulunmaktadır.

havuz-yapımı-drenaj-sistemi

Havuz Projelendirme

Üretici ve tedarikçi firmalara gelen talepler ışığında öncelikli olan, en doğru ve tasarruflu projelendirmenin hayata geçirilmesidir. Bunun için son teknolojik imkanlardan ve sektördeki alternatiflerden de yararlanmak gerekir. Tasarım aşaması tüm ana hatların belirleneceği aşamadır. Projenin gerçekleştirileceği alan, kullanılacak malzemeler ve kullanım girdileri bu tasarının belirleyici unsurlarıdır. Kullanıcı verimliliği açısından bakım programlarının da ön görülmesi gerekebilir. Havuzların sürekli bakım gerektiren ürünler olması, bakım aşamasında pratik bir işleyişin hedeflenmesini de gerekli kılar. Havuz kenarı ve taşma kanalı eğiminin düzgün hesaplanması da planlama sürecinin adımlarından biridir. Havuzun dört kenarının da suyu aynı oranda dışarı veriyor olması, temizlik ve kullanım süresi boyunca oldukça önem taşıyacaktır. Hangi tip havuz sistemi tercih edilirse edilsin, belli başlı kurgusal ölçümlemelerin dikkate alınması gerekiyor.

havuz-yapımı-projelendirme

Sizin Bahçeniz İçin En Uygun Havuz Modeli Hangisi?

Havaların ısınmasıyla birlikte kullanım ihtiyacı artan havuzlar yılın her günü evlere huzur katar. Uygulama alanına göre farklı büyüklük, şekil ve malzemelerle hazırlanacak olan havuzların maliyeti seçilen malzemelerle doğru orantılı olarak değişiklik gösterir. Ortalama bir havuzun maliyeti ölçüler büyüdükçe artar. Yüzme havuzları; şık ve ferah bir görüntünün yanı sıra insanın rahatlamasına ve egzersiz yapmasına da olanak sağlar. Sundukları sağlıklı yaşam desteğiyle son dönemlerin en popüler uygulamaları arasında yer alan havuzlar teknolojiden alınan destekle son derece güvenilir bir şekilde dizayn edilebilir.

havuz-yapımı-uygun-havuz-modeli

Ne Tür Bir Yüzme Havuzuna İhtiyacınız Var?

Bahçenize bir yüzme havuzu yaptırmak istediğinizde, işe neye ihtiyacınız olduğunu tespit ederek başlayabilirsiniz. Aynı amaca hizmet eden yüzme havuzları arasında birbirinden oldukça farklı tipler olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Yaptırılmak istenen havuz modeli; havuzu nasıl kullanmak istediğinize, alanın büyüklüğüne ve bütçeye bağlı olarak değişebilir. Eğlence amaçlı yaptırılacak bir bahçe havuzuyla çocuk havuzunun ölçüleri birbirinden farklıdır. Her havuz tipi için de farklı bir maliyet ortaya çıkar. Havuz büyüdükçe metrekare başına düşen maliyet azalsa bile toplam maliyetin artacağı unutulmamalıdır.

havuz-çeşitleri-maliyet

Yüzme Havuzu Donanımları ve Aksesuar Alternatifleri

Havuz yapımı, çevre düzenlemesi, zorunlu donanımlar ve aksesuar alternatifleri havuz maliyetine direkt etki eden konu başlıkları arasında sayılabilir. Bu aşamada kullanım süresi boyunca ortaya çıkacak bakım ve tamirat masraflarını da hesaba katmak gerekir. Hijyenik, suyu berrak ve güvenli bir havuz için düzenli olarak bakım yaptırılmalıdır.

havuz-çeşitleri-havuz-donanımları

Havuz bölümleri, tüm projenin iskeletini meydana getirir. Fakat kullanıcı performansı ve can sağlığı açısından bakım, onarım gibi elzem malzemeler de havuz sistemlerinin vazgeçilmezi olarak düşünülebilir. Ayrıca kişisel deneyim grafiğinin yükseltilmesinde de yine üretici firmalar tarafından alternatif ürün kombinasyonları satışa sunulur. Havuzun ana dinamiğini meydana getiren bir ürün olarak merdivenlerden bahsetmek mümkündür. Sabit ve açılır-kapanır kurguda tercih edilebilen merdivenler, paslanmaz ve dayanıklı malzemelerden meydana gelir. Otomatik ve manuel çeşitleriyle de tercih etmek mümkündür. Temizlik ekipmanları, termometreler, solar duşlar, sarf malzemeleri, robotlar, süpürgeler, su perdeleri ve test cihazları da diğer ürünler olarak sıralanabilir. Adı geçen ürünlerin havuzun kurgusal tasarımına uygun şekilde tercih edilmesi ve mümkünse profesyonel bir bakış açısından faydalanmak da önem taşır.

havuz-yapımı-havuz-bakımı

Havuz Bakımı Nasıl Yapılır?

Havuzların ilk günkü konfor ve performans seviyesinde olması için, düzenli aralıklarla bakım faaliyetlerinin yapılması gerekir. Bunun için sıklıkla bireysel temizlik kuralları uygulanmalı, belli periyotlarda da profesyonel bakım hizmetlerinden faydalanılmalıdır. Havuz bakımı yalnızca kullanıcı memnuniyeti açısından değil, olası bakteri ve kimyasal varlığını engelleyebilmek açısından da önemlidir. Her ne kadar havuzların sudaki berraklığı muhafaza etme ve filtreden geçirerek bakteri ve kimyasallardan ayrıştırma özelliği de olsa, ek bir müdahale ile detayda bir bakım–onarım programı da kaçınılmaz olacaktır.

Havuz bakımı yaparken uygulanacak bazı elzem adımlar;

  • Atıklar ve yabancı maddeler temizlenir.

  • Eğim ve sızdırmazlık ölçümü yapılır.

  • Dezenfekte uygulamaları yapılır.

  • Su sirkülasyonu sağlanır.

  • Şoklama ve kimyasal ilavesi yapılır.

  • Süpürge işlemleri gerçekleştirilir.

  • Kimyasal analiz testi uygulanır.

Havuz bakımında, havuzun bölümleri ve ek aksesuarları da uygulanacak yöntemin seyrini belirleyecektir. Ayrıca yine mevsimsel olarak bakım programlarında bazı değişiklikler olacaktır.

havuz-temizliği-havuz-bakımı

Havuz Yapımı ile İlgili Tercih İstatistikleri

Türkiye’nin en büyük online hizmet platformu Armut.com, COVID-19 salgını sonrasında yüzme havuzu yapımı taleplerini inceledi. Yaz aylarının başlamasıyla kullanıcıların, yüzme havuzu yapımına yöneldiği görülüyor. Armut.com verilerine göre, yüzme havuzu yapımı talepleri Mayıs ayının ilk 28 gününde, bir önceki döneme göre %204 yükselerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Geçen yılın aynı dönemindeki verilere göre ise bu yıl havuz yapımı taleplerindeki artış %723’ü buluyor. COVID-19 önlemleri kapsamında kamuya açık havuzlardan vazgeçen kullanıcılar, en çok (%23) 30 m3’lük havuz yaptırmayı tercih ediyor. Bunu %22 ile 50 m3’lük ve %15 ile 80 m3’lük havuzlar izliyor. Yüzme havuzu yapımına gelen taleplerde en fazla talep İstanbul’dan gelirken, İzmir ve Ankara takip eden iller arasında yer alıyor. Seramik yüzey ve ışıklandırma isteklerinin de yoğun olarak görüldüğü yüzme havuzu yapımı hizmetinin yanı sıra, taleplerin %90’ında makine dairesi ve hafriyat dahil hizmet talepleri dikkat çekiyor.

havuz-yapımı-havuz-tercihleri

Yazın gelmesiyle havuz temizliği verileri de incelendi. Armut’un verilerine göre 2020’nin Mayıs ayı taleplerinde Nisan ayına oranla %230’luk bir artış olduğu gözlemlendi. Geçen sene ile karşılaştırıldığında ise 2019 Mayıs ayına oranla 2020 Mayıs’ta %35’lik bir artış söz konusu. 2019 yılında yaz aylarının gelmesiyle tatile gidildiği için Mayıs’tan Haziran’a geçişte havuz temizliği ve bakım hizmetleri fazla talep görmeyerek %16’lık bir düşüş yaşanmıştı. Ancak bu sene Haziran’a girerken taleplerde azalma değil patlama yaşanıyor. İçinde bulunduğumuz Haziran ayının ilk iki haftasında havuz temizliği ve bakım hizmetlerine talepte geçen seneye oranla %65’lik bir artış görülüyor. Bu rakamlara göre bu sene Koronavirüs pandemisi sebebiyle tatile gitmeyi tercih etmeyenler, evlerindeki havuzların bakımını ve temizliğini yaptırıyor. Armut.com verilerine göre bakım ve temizlik istenen havuzların büyüklüğü genelde 50 metreküp oluyor. Havuz temizliği taleplerinin  %40’ı haftada bir temizlik tercih ederken havuzlarının suyunda yeşillik ve bulanıklık olduğunu söyleyenlerin sayısı %54’ü buluyor. Havuz temizliği taleplerinin yüzde 63’üyse klorlu bir havuz kullandıklarını söylüyor.

havuz-temizliği-kullanıcı-tercihleri

Havuz Yapım Maliyetleri

Armut.com verilerine göre yüzme havuzu yapımı hizmetine erişildiğinde, 50 metreküp alan için ortalama fiyat aralığı 1.000-80.000 türk lirası aralığındayken, belirlenen fiyatlar istenen özelliklerin kapsamı doğrultusunda değişmektedir.

havuz-yapımı-havuz-maliyetleri

Görsel kaynak: pinterest, houzz, villapapaz, thearchitecturedesigns, archilovers, archinect, poolcare, gofundme.

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Pastel Tonlarıyla Evinize Renk Katın

Pastel Tonlarıyla Evinize Renk Katın

Yeni Düğün Organizasyonları Nasıl Olmalı?

Yeni Düğün Organizasyonları Nasıl Olmalı?