Organik Tarımla Uğraşanların Bilmesi Gereken 11 Adım

Organik Tarımla Uğraşanların Bilmesi Gereken 11 Adım

Günümüz dünyasında, özellikle şu anda geçirdiğimiz pandemi döneminde bireysel üretime daha değer verir olduk. Bütün gelişim sürecini kendi başımıza takip edebildiğimiz ve günün sonunda tüketebildiğimiz ürünler daha güvenilir gelmeye başladı. Eğer besinlerin konusunda da aynı özeni göstermek istiyor ve organik tarıma başlamak istiyorsan yazımızda belirttiğimiz püf noktaları gözden kaçırmamalısın. Balkonunda, bahçende veya evinde organik tarım için belirlediğin alanda çalışmalara başlamadan önce bu sürece beraber hazırlanalım.

Ev Dekorasyonunda Bilinmesi Gereken Mobilya Ölçüleri >

Çadır Tatili Hakkında Merak Edilenler >

Her Bisiklet Sahibinde Olması Gereken Aksesuarlar >

Küçük Adımlarla Başla

Organik tarım dünyasına ayak basmak istiyorsan sana güzel bir haberimiz var. Bu alanda araştırmalar yaptıkça, yeni bitkiler veya çiçeklerle haşır neşir oldukça daha da eğlenecek ve yapabileceklerinin farkına varacaksın. Ancak başlangıç aşamasında henüz ortamının, bitki özelliklerinin ve imkanların elverişli olup olmadığını bilemeyebilirsin. Bu nedenle adım adım ilerler ve verimli mahsuller aldıkça bahçeni genişletirsen uzun soluklu bir organik tarım süreci yaşayabilirsin.

organik-tarım-bahçe

Neyi Ne Kadar Tükettiğini Düşün

Meyve, sebze yetiştirebileceğin bahçende ilk yapman gereken şey ne yetiştireceğine karar vermektir. Eğer mahsullerini tüketmek istediğin meyve ve sebzelere yöneleceksen bir miktar analiz yapman gerekebilir. Örneğin “Hangi besinlere erişimim daha zor, hangi besinleri daha çok tüketiyorum?” şeklinde sorularla bir karar verebilirsin. Marketten veya pazardan almayı tercih etmediğin veya zor bulabildiğin ürünleri seçebilirsin. Aynı şekilde sürekli olarak tükettiğin ve her an bahçenden mahsullerini toplayıp kullanabileceğin besinlere de ağırlık verebilirsin.

organik-tarım-bahçe-sebze

Güneşten En İyi Şekilde Faydalan

Bir bahçe alanı tasarlarken vereceğin kararlarda en önemli kilit taşı güneştir. Güneş ışığından beslenen, büyüme hızı ve kalitesi bu kritere bağlı olan bitkileri konumlandırırken iyi bir analiz gerçekleştirmelisin.

Yetiştireceğin organik ürünün güneşi sevip sevmediğini, belirli bir açıdan güneşi alma ihtiyacı olup olmadığını araştırmalısın. Ardından bahçeden bulunabilecek diğer bitkilerin veya ev elemanlarının güneşi kapatmasına izin vermeyecek şekilde bir bahçe alanı tasarlamalısın. Eğer evin içinde veya balkonda yetiştirmek istiyorsan da elbette güneş ışığından faydalanması gereken bitkilere uygun bir ortam hazırlaman önemli.

organik-tarım-bahçe-güneş-ışığı

Toprak Kalitesi Her Şeyi Değiştirir

Bitkilerin hayatlarını geçirdikleri alan olan toprağın kalitesi, organik tarım sürecinde pek çok konuda belirleyici olur. Eğer bitki için yeterli özellikleri taşımayan verimsiz bir toprak tercihi yaparsan ne kadar gübre veya bitki coşturan ürün kullansan da istediğin sonucu alamayabilirsin. Aynı şekilde verimli bir toprağı fazla ıslak veya nemliyken işlemeye çalışırsan toprağın yapısını yıkabilirsin. Bu nedenle doğru toprağı, doğru koşullarda kullanman gerekir.

organik-tarım-bahçe-toprak-seçimi

Gerekli Nem İhtiyacını Araştır

Her meyve, sebze veya çiçek aynı iklim ortamında yetişemeyebilir. Her ne kadar hayalindeki bahçeyi oluşturmak istiyor olsan da bunu yan yana gerçekleştiremeyebilirsin. Bu nedenle yetiştirmeyi düşündüğün her bitkinin ihtiyacı olan nem ihtiyacını araştırmalısın. Böylece süreçte verimsiz bir sürprizle karşılaşmamış olursun. Aynı zamanda farklı nem oranına ihtiyaç duyan bitkilerin için bir sera ortamı oluşturabilirsin.

organik-tarım-bahçe-sera

Organik Tarım İklim Takvimi Hazırla

Eğer bahçeni iklim koşullarına doğrudan maruz kalacak bir konumda tasarlamayı düşünüyorsan bir iklim takvimi oluşturmalısın. Uzun soluklu bir organik tarım projesi amaçlıyorsan bunun için bir defter tutabilirsin. Sene içindeki soğuk başlangıç günlerini, don yaşanan durumları, güneşin en yakıcı olduğu dönemleri not edebilirsin.

organik-tarım-bahçe-iklim-takvimi

Bitki Özelliklerini İyice Öğren

Organik tarım bahçende yetiştirmeyi düşündüğün bitkileri tohum veya fide halinde ekmen veya dikmen gerekebilir. Aynı şekilde bazı bitkilerden daha iyi verim alabilmek için bazı dönemlerde budama veya aşılama yapman gerekebilir. Bu tür detaylı bilgileri henüz bahçeni tasarlarken en başta derlersen, süreçte daha kolay ilerleyebilirsin.

organik-tarım-bahçe-bitki-özellikleri

Çok Sulamak Değil, Düzenli Sulamak Önemli

Sanılanın aksine, bitkiler çokça sulandıklarında değil, düzenli sulandıklarında verimli şekilde büyürler. Köklerinin ihtiyacından fazla derecede sulanan bitkiler ise ölebilir. Bu nedenle suladıktan sonra her gün toprağın kuru olup olmadığını kontrol ederek bitkin için gerekli sulama düzenini oluşturabilirsin.

organik-tarım-bahçe-sulama

Hastalık ve Böceklere Karşı Önlem Al

Organik tarım ürünlerinin ömrünü kısaltan bir etken de hastalık ve böceklerdir. Bitkilerinin bazı dönemlerde hastalanmasına karşın kimyasal veya doğal çözümler üretebilirsin.

Aynı zamanda eğer bitkilerine zarar veren böceklerden şikayetçiysen bitkine zarar vermeyen, ancak böcekleri uzaklaştıran doğal ilaçları kullanabilirsin. Aynı şekilde bu sorunla sık karşılaşıyorsan bitkilerin konumunu değiştirmeyi düşünebilirsin.

organik-tarım-bahçe-doğal-ilaçlama

Köklerin Sağlıklı Büyümesini Sağla

Yapraklarından olduğu kadar köklerinden de beslenen bitkilerin çoğunlukla beklenen verimde sonuçlar verememesinin sebebi köklerinin olması gerektiği şekilde gelişememesidir. Bu nedenle toprakta bahçeni tasarlarken bitkilerin aralarındaki boşluğu kök uzama biçimine göre belirlemelisin. Aynı şekilde toprağın altındaki taş gibi engelleri ortadan kaldırarak bitkilerin en iyi şekilde büyümesine olanak tanıyabilirsin.

Doğal Gübrelerden Faydalan

Bitkilerinin bazı koşullarda daha hızlı büyümesini veya daha verimli mahsul çıkarmasını sağlayabilirsin. Bunun için çiçek coşturanları veya gübreleri tercih edebilirsin. Elbette bu noktada organik tarım şartlarını en iyi şekilde gerçekleştirmek için doğal gübre en iyi tercih olacaktır. Örneğin içinde yumurta haşlanan suyu veya muz kabuğu bekletilmiş suyu kullanarak bitkilerini daha hızlı ve sağlıklı şekilde geliştirebilirsin.

organik-tarım-bahçe-doğal-gübre

Görsel kaynak: oodhousekeeping.com, landscapic.com, gardeners.com, almanac.com, promenadeataventura-living.com, unsplash

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Kına Organizasyonu Nasıl Yapılır?

Kına Organizasyonu Nasıl Yapılır?

Ev Dekorasyonunda Bilinmesi Gereken Mobilya Ölçüleri

Ev Dekorasyonunda Bilinmesi Gereken Mobilya Ölçüleri