Çadır Tatili Hakkında Merak Edilenler

Çadır Tatili Hakkında Merak Edilenler

Doğayla iç içe olduğumuz, gittiğimiz her yeri evimiz haline getiren, dilediğimiz yerde soluklanıp bize tatil yapma imkanı sunan ve oldukça ekonomik bir tatil opsiyonu olan çadır tatilinin güzel yanlarını ve avantajlarını saymakla bitiremeyiz. Konfor düşkünleri için bazen çok iyi bir alternatif gibi görünmese de günümüzde kamp alanları ve çadırlar için geliştirilmiş güvenlik ve konfor sağlayan malzemeler ile tatil için çok tercih edilesi bir alternatif olduğunu söyleyebiliriz. Üstelik çadır kamplarında kalmak isterseniz kendi çadırınızı götürebileceğiniz gibi pek çok çadır kampında sunulan hazır çadırlarda da kalabilirsiniz. Hepimizin bildiği, kimimizin vazgeçemediği; kimimizin de henüz denemediği çadır tatili hakkında merak edilenler ve önemli noktaları birlikte inceleyelim.

Özgür Ruhların Yeni Trendi: Karavan Yaşamı >

Yeni Trend: Konteyner Evler >

Bohem Tarzı Ev Dekorasyonu Önerileri >

çadır-kampı

Mevsime Uygun Hazırlık

Daha önce kamp deneyimin olmadıysa ve eğer doğru ekipmanın yoksa kış kampı hem tehlikeli hem de fazla cesurca olabilir. Doğru ekipman, doğru rota ve doğru kurulum yeri kış kampının en önemli altın kuralıdır. Yaz aylarında ise uzun soluklu bir kamp hazırlığı veya programı yapacaksan yine aynı altın kuralların geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Doğru çadır, doğru tulum ve doğru kıyafet. Kullandığın çadır, mevsimsel olarak değişkenlik göstermese de tulumu ve kıyafetlerini mevsimsel koşullara göre belirlemek ve hazırlık yapmak önemlidir. Aksi takdirde çadır tatili senin için işkenceye dönüşebilir.

mevsime-uygun-hazırlık

Zemin

Belki de çadır tatili için en önemli faktörlerden biri de zemin seçimidir. Kış şartlarında kamp yaparken çadır kurduğumuz zemin ne kadar önemliyse yazın kamp yaparken çadırı kuracağımız zemin de o kadar önemlidir. Yazın ağaçlardan dökülen kozalaklar, küçük taş parçacıkları, yeni yetişen otlar ve bunun gibi doğa olayları yüzünden uygun zemin bulmak oldukça zorlaşabilir. Kendine uygun zemin yaratmak için portatif bir kamp küreği imdadına yetişecektir. Kamp küreği ile zemini temizleyebilir ve altına sereceğin bir karton parçası ile yabani otların çadırına zarar vermesini engelleyebilirsin.

çadır-zemini-seçimi

Konum

Çadırını açtığında tertemiz bir havayı solumak ve eşsiz güzellikte bir manzaraya uyanmak hepimizin hayalidir. Ancak çadırımızı insanların çok fazla gitmediği ve yabani hayatın hız kesmeden devam ettiği bir yerde su kenarına kurduğumuzda başımıza istenmeyen bazı olaylar gelebilir. Yabani hayvanlar gündüz su kaynaklarından rahat beslenemediği için gece su kenarlarına inerek su ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Bundan ötürü çadırımızı su kenarlarına kurarken önce alan güvenliğini göz önünde bulundurmalıyız. Ayrıca çadırımızı yayla, dağ gibi yüksek bölgelerde kuruyorsak çadırımızın kapı yönünü doğu istikametine doğru kurduğumuzda güneş doğarken çadırımızın içini ısıtacaktır. Böylelikle gece oluşan soğuk havayı sabaha karşı kırarak daha rahat bir uyku çekebiliriz. Ancak bir süre sonra çadırın içi çok sıcak olacağından çadırın içi istenilen sıcaklığa ulaştığında mutlaka gölgelik bir alana taşınmasında fayda vardır.

çadır-konumu-seçimi

Güvenli Bölge

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, konum seçimimizde önceliğimiz alan güvenliği olmalıdır. Yazın ayı, akrep, yılan, kene gibi yaz aylarını oldukça seven yabani hayvanlar ormanlarda dolaşabilirler. Kamp yapacağımız alan hakkında daha önceden araştırma yapıp bu tarz yabani hayvanların yoğunluğu hakkında bilgi edinmemizde fayda vardır. Ancak herhangi bir araştırma yapmadan tamamen doğaçlama üzerine bir kamp alanı keşfettiğinizi varsayacak olursak bu hayvanlardan korunmak için bazı ipuçları elbette var. Kızılçam ağacından toplayacağımız reçineleri ezip toz haline getirdikten sonra çadırımızın etrafına serpme işlemi yaptığımızda akrep, yılan ve kene gibi hayvanlardan korunmuş oluruz.

çadır-güvenli-bölge

Kamp Çadırı Seçimi

Çadırını seçerken öncelikle hafifliğine, dayanıklılığına, su geçirip geçirmeyeceğine, kaç kişilik olacağına, yazın mı kışın mı kullanmak istediğine karar verip ona göre bir kumaş seçimine dikkat etmelisin. Eğer daha çok yaz aylarında sahillerde çadır kuracaksan ince kumaşlar tabii ki yeterli olacaktır. Fakat kışın da karda kamp yapmak istersen yaz için uygun olan çadır senin için yeterli sıcaklığı sağlamayacaktır. Daha hafif ya da daha ağır olması ne gibi fark yaratır diye düşünürsen de, eğer sırt çantası ile çadırını alıp kamp yapmaya gidersen sırtındaki 2 kiloluk çadır yol boyunca yürüyüşlerinde yaklaşık 10 kiloya ulaşır ve diğer eşyalarını da düşünürsek çok yorucu bir süreç haline gelebilir.

kamp-çadırı-seçimi

Uyku Tulumu ve Mat Seçimi

Matlar zemindeki taşların sırtına, vücuduna batmasının önlemesi, nispeten yumuşak bir zemin oluşturması ve belki de en önemlisi ısı yalıtımı sağlaması açısından vazgeçilmez bir malzemedir. Şişme matlar patlama riskleri çok fazla olduğundan özellikle hareketli olan ve engebeli arazilerde kamp yapmayı düşünen kampçılar için önerilmezler. Kamp yapılacak zemindeki en ufak bir çıkıntı şişme matı patlatabilir. Daha sağlam ve uzun ömürlü olduğundan rulo matlar daha çok tercih edilir. Kışın kamp yaparken -10, -15, -25 gibi derecelerde tulumlarda rahat bir uyku yaşarken aynı tulumlar ile yazın muhtemel olarak sıcaktan rahatsız olabilirsin. Yazın kamp yaparken kış şartlarına uygun tulumlardan kaçınıp daha minimum seviyelerde bir tulum seçimi yapabilirsin. Eğer kamp yapacağın alan sıcak bir bölge ise yanına alacağın bir pike bile seni koruyacaktır.

çadır-uyku-tulumu-mat

Sırt Çantası Seçimi

Dağcıların, izcilerin ve kampçıların olmazsa olmaz kamp ekipmanlarından birisi de kamp çantasıdır. Esnek yapısı sayesinde birçok malzeme içine sığabilir, dış kısmındaki tokalar sayesinde de mat, çadır gibi birçok ekstra malzeme taşınabilir. Kamp çantasında doğada geçirilecek zaman dilimi içerisinde kullanılabilecek ve ihtiyaç duyulacak tüm kamp ekipmanları bulunmaktadır. Gerek sağlığın açısından gerekse doğada geçireceğin zamanın kalitesi açısından kamp çantasının seçimi ve kullanımı hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle kampa gitmeden önce kamp çantanı doğru biçimde seçmeli ve hazırlamalısın. Kamp çantası seçerken dikkat edilmesi gereken detaylar:

  • Kamp çantasının vücut destekli olması,

  • Kamp çantasının kumaşının dayanıklılığı,

  • Kamp çantasının dış yüzeyi,

  • Kamp çantasına ait yağmurluğun bulunması.

kamp-çantası

Sağlık Malzemeleri

Kamp yaptığın sırada oluşabilecek herhangi bir aksi durumda sağlığını koruyabileceğin sağlık malzemelerini mutlaka yanında bulundurmalısın. Orman yürüyüşlerine çıktığın sırada yanına alacağın bir batikon, sargı bezi, yara bandı gibi pratik sağlık malzemeleri yaralanmalara ve sakatlıklara karşı seni belli bir süre koruyacaktır.

sağlık-malzemeleri

Kampta Yapılan Klasik Başlangıç Hataları

İlk defa kamp tatili yapacaksan beklemediğin zorluklarla karşılaşabilirsin. Tüm bu beklenmedik zorlukların üstesinden kolaylıkla gelmen için bazı tüyolarımız var.

  • Çadırını ve ilgili ekipmanları tatilden önce evde denemekte her zaman fayda vardır. Çadırını bir kere de olsa evde kurabilir ve gaz ocağı, şişme yatağı ve benzeri eşyaları tatile çıkmadan önce deneyebilirsin.

  • Tatil boyunca güneşin tadını çıkarmak istesen de her türlü hava şartlarını göz önünde bulundurmalı ve uygun kıyafetleri götürmelisin. Yanına yetecek kadar kıyafeti mutlaka almalı ve su geçirmez bir çantada muhafaza etmelisin.

  • Çadır kurma ve yerleşme sürecini düşündüğümüzde erkenden yola çıkmakta fayda vardır. Ne de olsa karanlık çöktükten sonra yabancı çadırların üzerinden atlayarak ve el feneri yardımıyla çadır kurmak yorucu bir süreç olabilir.

  • Günlük bulaşık yıkamak için sünger, fırça, deterjan ve kurulama bezleri almayı unutmayın. Tabak çanakları taşıyabileceğin büyük bir leğen de işini kolaylaştırabilir.

  • Öğünlerini, yiyecek ve içeceklerini önceden planlayabilirsin. Böylece yanında yeterli miktarda yiyecek içecek bulundurduğundan emin olabilirsin.

çadır-kampı

görsel kaynak: pinterest, thermarest, visitpa, campstar, urgentcare, amazon, yahoolifestyle.

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Site ve Apartman Yönetimi Firması Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Site ve Apartman Yönetimi Firması Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Her Bisiklet Sahibinde Olması Gereken Aksesuarlar

Her Bisiklet Sahibinde Olması Gereken Aksesuarlar