Her Bisiklet Sahibinde Olması Gereken Aksesuarlar

Her Bisiklet Sahibinde Olması Gereken Aksesuarlar

Bisikletin selesine oturduğumuzda ve pedallara bastığımızda, sadece A noktasından B noktasına hızlıca ulaşmış olmayız. Aynı zamanda sağlığımız için de çok faydalı bir alışkanlık. Eğer sıkı bir biniciyseniz, yolda başınıza gelebilecek her türlü probleme karşı hazırlıklı olmalısınız. Gerek hava koşulları, gerekse teknik arızalar ya da yol durumu, sizi bisiklete binerken zorlayabilir. Bu nedenle güvenlik her zaman önceliklidir. Bazı aksesuarlar trafik kurallarında öngörülmüştür. Bunlar olmadan yolda olmamalısınız. Bisiklet sürerken sürüş kalitemizi arttırmak için de çeşitli aksesuarlara ihtiyaç duyabiliriz. Eğer ki bisiklet konusunda yeni iseniz hangi aksesuarları alacağınıza karar vermek zor olabilir. Bisiklet aksesuarları seçiminde yardımcı olabilecek bu rehber niteliğindeki yazımızı birlikte inceleyelim.

Yeni Başlayanlar İçin Bisiklet Seçmenin Püf Noktaları >

Evdeyken Planlayabileceğiniz 10 Ev Projesi >

Şehir Hayatına Kısa Bir Ara: Farmhouse >

Kask

Hepimizin bildiği gibi gerçek bisikletçiler kasklarını yanlarından asla ayırmazlar. Özellikle de şehirde bisiklet kullanmak türlü tehlikelerle karşılaşacağımız anlamına geliyorsa. Bir anda karşına çıkan araçlar, beklenmedik yol bozuklukları derken ne kadar dikkatli bir sürücü olursan ol düşme ihtimalin maalesef her zaman vardır. Bir çarpma esnasında kafadan alınan travmalar çok olumsuz sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle bisiklet siparişini verirken kaskını da sepete eklemeyi unutmamalısın.

bisiklet-aksesuarları-kask

Gözlük

Gündüz ya da gece fark etmeksizin bisiklet kullanırken mutlaka gözlük takmalısın. Özellikle yüksek süratte gidiyorsan ya da rüzgarlı bir hava varsa yoldan sıçrayacak bir çakıl tanesi hatta kum tanesi bile gözüne çok büyük zararlar verebilir. Bisiklet gözlükleri darbelerin yanı sıra uzun yolculuklarda güneşin zararlı ışınlarına karşı da seni koruyabilir.

bisiklet- aksesuarları-gözlük

Işıklar

Bazen gündüz başladığın yolculuk geç saatlere kadar sürebilir ve karanlıkta yolculuk etmek zorunda kalabilirsin. Veya gündüz erken saatte girdiğin ofiste akşam karanlıkta çıkman gerekebilir. Kapalı havalarda ya da gece sürüşü yapmak durumundaysan, kanunlara uygun aydınlatma ekipmanları edinmelisin. Aydınlatma ekipmanları, reflektörler ve ziller seni karanlık bir yolda diğer araçlar tarafından görünür kılacaktır.

  1. Ön Işık

İlerlediğin yolu görebilmek için ön ışığa mutlaka ihtiyacın olacaktır. Işık olmadan bisiklet sürersen çukur, taş gibi engeller oldukça sorun çıkartabilir.
Ön ışık alırken şarj olabilen ışıkları tercih etmek seni büyük bir yükten kurtarabilir.

bisiklet- aksesuarları-ön-ışık

2. Arka Işık

Arka ışık ise arabaların seni fark etmesi için önemlidir. Farklı modlar içeren ışıklar daha kullanışlı olacaktır. Alırken yine şarj edilebilir olmasına dikkat etmeni öneririz.

bisiklet- aksesuarları-arka-ışık

3. Ekstra Işıklar

Arka ve ön ışık, akşam bisiklet sürerken mutlaka kullanılması gereken ışıklardır. Extra ışık olarak ise jantlara takılabilen ve ayak bileklerine takılabilen ışık tipleri tercih edilebilir. Akşamları sürücüler seni ne kadar kolay fark ederse o kadar önlem almış olursun. İsteğine göre bu ışıkları da kullanabilirsin.

Zil

Bisiklet kornası ya da zili, bisiklet kullanırken yayaları ya da diğer araçları uyarmak için kullanabileceğin bisiklet aksesuarlarındandır. “En gerekli bisiklet aksesuarları nelerdir?” sorusuna yanıt olarak kornaları da güvenli bir sürüş için olmazsa olmazlar arasında gösterebiliriz.

bisiklet- aksesuarları-zil

Eldiven

Özellikle yaz aylarında ellerin terleyebilir ve gidondan kayarak kaza riskini arttırır. Hem kaza riskini arttırmamak hem de düştüğün zaman ellerinden alacağın yaralanmaları en aza indirgemek için eldiven kullanmadan bisiklete binmemen önemli.

bisiklet- aksesuarları-eldiven

Pompa

Pompalar, patlamış lastik ve frenleri onarmak için kullanılır. Pompa genelde bisiklet gövdesine monte edilir ve bu şekilde kolayca yer kaplamadan taşınabilir.

bisiklet- aksesuarları-bisiklet-pompası

Yama ve Alyan Seti

Yama setleri, lastiğin patlaması durumunda yama yapmak için taşınmalıdır. Alyan setleri ise bisikletin parçası değiştirilirken kullanılır. Tek tek alyanları taşımaktansa set olarak taşımak daha mantıklı olacaktır. ‘Her ne olursa olsun yola devam etmek isterim.’ diyenlerdensen bu set acil durumlarda imdadına koşabilir. Bu set sayesinde lastiğini kendi başına kolayca onarabilir, yolculuğuna sorunsuz devam edebilirsin. Kalıcı bir çözüm olmasa da yama, günü kurtarmaya yetecektir.

bisiklet- aksesuarları-yama-alyan-seti

Suluk

Bisiklete binerken yanında mutlaka olması gereken şeylerden biri de suluktur. Spor esnasında su kaybın oldukça fazla olacağından bu su mataraları senin kurtarıcın olacaktır. Özellikle de sıcak havalarda! Suluğunu bisikletine takmak için matara tutucu edinmeyi de unutmamalısın.

bisiklet- aksesuarları-suluk

Yedek İç Lastik

Yanında bulundurabileceğin yedek iç lastik, tekerinin patlaması halinde bulunduğun yerde yeni iç lastik takıp yoluna devam etmeni sağlayabilir.

bisiklet- aksesuarları-yedek-iç-lastik

Kilit

Bisikletinden ayrılman gereken durumlarda, bisikletini park ettiğin zaman kilit kullanman çalınma durumuna karşı son derece önemlidir. Bisiklet kilitleri, park esnasında bisikleti bir noktaya sabitlemeni sağlar. Hırsızlar için de caydırıcı özelliği olan bisiklet kilidi olmazsa olmaz bisiklet aksesuarları arasında yer almaktadır.

bisiklet- aksesuarları-kilit

Bisiklet Bagajı

Bisikletin kullanım amacına göre bazen bir bir sepetin yerini hiçbir şey tutamaz. Özellikle tüylü dostunla yolculuk etmekten keyif alıyorsan. Uzun turların vazgeçilmezi ise bagaj ve bagaj çantasıdır. Bisiklet bagajı, yanında büyük çanta ya da herhangi bir yük taşıyabilmene olanak sağlayan bisiklet aksesuarıdır. Kadroya ya da sele altına takılan küçük bir çanta, bisikletten hiçbir zaman ayrılmaması gereken tamir kiti gibi şeyleri taşımak için idealdir. Eğer bisiklet bagajı kullanacaksan, ağırlığın dengeli dağıtılmasına dikkat etmen gerekebilir. Dengeli ve güvenli bir kullanım için toplam ağırlığın 2/3’ü arka bisiklet bagajında, 1/3’ü ise ön bagaj taşıyıcıda olmalıdır.

bisiklet- aksesuarları-bisiklet-bagajı

Telefon Tutucu

Bisiklet sürerken de bazen haritalara bakmamız ve yol tarifi almamız gerekebilir. Eğer ki sırt çantası kullanmıyorsak telefonu cebimizde taşımamız gerekiyor olabilir ve bu da yolculuk sırasında takibi imkansız kılar. Aynı zamanda cebimizdeki telefon bisikleti sürerken rahatsız edici de olacaktır. Buna en iyi çözüm bir telefon tutucu kullanmak olabilir. Gidonun üstüne veya kadroya takılan telefon tutucuları tercih edebilirsin.

bisiklet- aksesuarları-bisiklet-telefon-tutucu

Bisiklet Aynası

Bisiklet sürerken arabaları kontrol etmek için sık sık arkaya bakman gerekir. Ayna kullanmaya alışman durumunda bu sorundan kurtulmuş olursun. Gidona takılan veya kaska takılan ayna şeklinde iki tip ayna kullanabilirsin.

bisiklet- aksesuarları-bisiklet-aynası

Kilometre Sayacı, Bisiklet Bilgisayarı

Performans sürüşleri ya da uzun turlar yapılacaksa bir bisiklet bilgisayarı zorunlu aksesuarların arasına girer. Hızınızı, toplam yolu, ortalama hızı, pedal dönme sayısını (kadans), kalp atımı ve başka bir çok parametreyi buradan takip edebilirsiniz.

bisiklet- aksesuarları-bisiklet-bilgisayarı

Görsel kaynak: pinterest, gadgetflow, redbull, bisikletforum, heritagemalta, bicyclesuperstore, isadore, cyclingworld, nit, bol, nexxdrive.

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Çadır Tatili Hakkında Merak Edilenler

Çadır Tatili Hakkında Merak Edilenler

Yaratıcı Evlilik Teklifi Organizasyonları

Yaratıcı Evlilik Teklifi Organizasyonları