Püf Noktalarıyla Rulo Çim Uygulaması

Püf Noktalarıyla Rulo Çim Uygulaması

Havalar ısındıkça bahçede zaman geçirmeye dair insanın içini bir heves kaplar. Tazeleyici bir atmosfer için çiçekler, taze kesilmiş çimen kokusu bazı günler tam olarak aradığın rahatlığı sağlar. Ancak her sene bahçende özelleşmiş bir çim bakımı yapman mümkün olmayabilir. Tohum ve filizlendirme sürecini beklemek istemiyor ve yine de bahçenin keyfini sürmek istiyorsan hazır rulo çimen tercih edebilirsin. Peki, rulo çim uygulaması nasıl gerçekleştirilir?

Bitkilerine Daha İyi Bakmanın 13 Basit ve Etkili Yolu >

Eskimiş Bisikletini Evinde Kullanabileceğin 8 Farklı Fikir >

Düğün Mekanı Seçme Rehberi >

Neden Hazır Rulo Çim?

Hazır kalıp rulo çim aslında villa bahçelerinde, açık spor alanlarında, parklarda, peyzaj çalışmalarında kullanılabilir. Elbette bunların yanı sıra evinde, bireysel bahçende de bu uygulamaları gerçekleştirebilirsin. Çim tohumlarını alıp toprağı belleme, tohumları ekme, filizlendirme süreçlerini bekleme gereği duymadan tamamlayabileceğin bahçeni hazır rulo çimle düzenleyebilirsin.

Filizlenme dönemini beklemeden zamandan kazandığın gibi, ayrıca çok fazla emek harcamadan da güzel bir atmosfer oluşturabilirsin. Hazır rulo çim kullanarak tüm süreci daha pratik hale getirebilirsin.

rulo-cim-uygulamalari-peyzaj-bahce.jpg

Rulo Çim Çeşitleri Nelerdir?

Unutmaman gereken en önemli şey, hazır rulo çimin suni olmadığıdır. Hazır rulo çim kavramı bu nedenle kafanda yapay çim olarak kalıplaşmamalı. Evinde gerçekleştirmek istediğin rulo çim uygulamasında doğru çeşitleri seçmen de önemlidir. Farklı markaların farklı çim karışımları olabileceği için hazır rulo çimlerin içeriğini dikkatlice incelemelisin.

Lolium Perenne türleri uzun yıllar boyunca dayanıklı kalabilen bir yapıya sahiptir. Bununla beraber çimlenmesi de sadece 2-3 hafta arasında sürdüğü için fazlasıyla tercih edilir. Yoğunlukları birbirinden farklı olduğu için çoğunlukla Poa Pratensis türüyle birlikte karıştırılarak hazır rulo çimlerde uygulanır. Dört mevsim sağlıklı bir şekilde kalabilmesi de tercih edilme sebepleri arasındadır.

Festuca Arundinacea aynı zamanda kamışsı yumak adıyla da bilinir. Nemli bölgeler için tercih edilen bu hazır rulo çim türünü sıcak iklime sahip bir yerde yaşıyorsan gönül rahatlığıyla alabilirsin. Kökleri fazlasıyla sağlam yapıda olan bu çim, denize kıyısı olan özellikle ülkemizde güney şehirlerde daha rahat uzayabilir.

hazır-çim-çeşitleri-nelerdir

Festuca Rubra Commutata türü koyu yeşil renge sahiptir ve biraz vahşi yapıya sahiptir. Gölge alanlarda yetişebildiği için eğer şimdiye dek gölgede kalan bahçende çim yetiştiremediysen bu türden hazır rulo çimi özellikle tercih edebilirsin. Susuzluğa da alışkın olan bu çim türü yaz kış yeşil kalabilmektedir.

Bermuda Otu fazlasıyla yoğun bir şekilde yetişen ve ekildiği yerden yayılan bir türdür. Bahçende zaman geçirmeyi seviyorsan bu türü tercih edebilirsin. Sık uzayan bir tür olduğu için bir noktada sıklıkla da biçmeni isteyebilir.

Festuca Arundinacea Rendition türüyse çok fazla bakıma ihtiyaç duymayan ve verimi düşük topraklarda dahi rahatça gelişebilen bir yapıdadır. Denize yakın bölgelerde de tercih edilebileceği için aynı zamanda tuzlu su kullanımında da olumsuz bir tepkime göstermezler.

hazır-çim-nasıl-uygulanır

Bahçende Rulo Çimi Ne Zaman Uygulamalısın?

Hazır rulo çimlerin güzel bir özelliği yılın neredeyse her zamanında bahçene yerleştirebilirsin. Yalnızca kar yağmış ve donmuş toprak üzerinde uygulanırsa rulo çimlerin yetişmeyeceğini unutmamalısın. Bu nedenle mevsim durumuna göre temelde sonbahar ve ilkbaharda hazır çim rulolarını bahçene uygularsan bahçe koşullarına uygun bir tür ise sağlıklı bir şekilde yetiştirebilirsin.

hazır-çim-çeşitleri

Bahçende Nasıl Rulo Çim Uygulaması Yapabilirsin?

Öncelikle çimi ekeceğin alanın rulo çim ekiminden en az bir hafta önceden pürüzsüz olmasını sağlamalısın. Bunun için hazır rulo çimi ekeceğin alanın sınırlarını belirle ve bu sınırlar dahilinde ölçüleri al. Ardından bu alandaki taşları ve çıkıntı yapan yüzeyleri düz hale getirebilirsin. Toprağa arada hava aldırarak bir ekime hazır olmasını da sağlayabilirsin.

Hazır rulo çimi ekeceğin günün rüzgârlı veya yağmurlu olmamasına dikkat etmelisin. Bahçe yapına uygun türde çimen rulolarını sınırlandırmış olduğun alana serdikten sonra üstüne basarak ve ardından sulayarak toprakla uyumlu hale gelmesini sağlayabilirsin. Çim serme işleminin ardından bir hafta boyunca sabah ve akşamları çimleri bolca sulamakta fayda olduğunu unutmamalısın.

hazır-çim-nasıl-uygulanır

Rulo Çim İçin Ortalama Metrekare Fiyatı Nedir?

Elbette her farklı markanın ve karışımın rulo çim uygulama fiyatı birbirinden farklı olacaktır. Evinin konumuna, iklimsel özelliklere ve bakım yapabilme durumuna bağlı olarak seçimini gerçekleştirmelisin. Ardından metrekare için uygun bir fiyat araştırmasına başlayabilirsin.

2021 yılının mart ayında yaptığımız bir tarama sonucunda çim türlerine göre farklılık göstermekle birlikte hazır doğal çim rulolarının metre kare başına ücretinin yaklaşık olarak 5 TL ile 90 TL arasında değişkenlik gösterebileceğini gördük. Elbette bu farkta çimin kalitesi ve yoğunluğu gibi farkları da göz önünde bulundurarak doğru seçimi yapmanı dileriz.

çim-bahçe-düzenlemesi.jpg

Rulo Çim Bakımı

Hazır rulo çim uygulaması bahçende keyifli bir atmosfer oluşturma noktasında senin için pratik bir çözüm olacaktır. Üstelik sana doğal bir şekilde filizlendirilmiş şekilde gelen rulo çimin bakımı da fazlasıyla kolay.

Çim uygulamasını gerçekleştirdikten hemen sonra yağmurlama şeklinde çimleri en az bir hafta boyunca her gün sulamalısın. Bu hem çimleri besleyecek hem de ruloların bahçe toprağınla birleşmesine yardımcı olacaktır. Bu süreci dikkatle takip etmek adına bir hafta geçtikten sonra arada rulo çimi kenarından kaldırarak köklerin yayılma durumuna bakabilirsin.

Rulo çimlerin toprakla birleşme sürecinde bol sulamayla kabaran ve bombeleşerek kalkan bölgeler fark edebilirsin. Bu noktada ayağınla ezerek veya silindir ile bu alanları düzleştirebilirsin. Ancak bunun dışında yaklaşık ilk bir hafta boyunca üzerine gerekmedikçe basmamak daha sağlıklı olur.

çim-sulamak-rulo-çim-bakımı.jpg

Belirli bir süre sonra çimler yaklaşık olarak 5 cm’e ulaştığında biçerek düzenlemelerini yapabilirsin. İlk baştaki yoğun sulama süreci ve ihtiyacı bittiğinde normal çim sulama düzeninde sulayarak bakımını yapabilirsin.

Hazır rulo çim uygulamasıyla birlikte keyifli bir bahçe düzeni oluşturmanı ve sevdiklerinle doğayla bütünleşmiş günler dileriz!

çim-uygulaması-bahç-peyzaj.jpg

Görsel kaynak: elomagazin.com, tmbahcivan.com, unsplash.com, yigitcevre.com, kid101.com, turfco.com.au

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Dizilerdeki Evleri İnceliyoruz: Sadakatsiz

Dizilerdeki Evleri İnceliyoruz: Sadakatsiz

Bitkilerine Daha İyi Bakmanın 13 Basit ve Etkili Yolu

Bitkilerine Daha İyi Bakmanın 13 Basit ve Etkili Yolu