Kına Organizasyonu Nasıl Yapılır?

Kına Organizasyonu Nasıl Yapılır?

Evlilik öncesi süreçte gerçekleştirilen en keyifli ve eğlenceli etkinliklerden biri kına organizasyonudur. Davetliler için oldukça eğlenceli olduğu kadar çekirdek aile için duygusal olan kına gecesi, etkinlik sırasında uygulanan çeşitli aktiviteler ve merasimlerle geleneklerimizdeki yerini uzun yıllardır korumuştur. Bu sebeple kına organizasyonları, özgün merasimler içerir ve detaylı çalışma gerektirir. Bu yazımızda özenli ve eksiksiz bir kına organizasyonu için üzerinde durulması gereken bütün konuları ve ayrıntıları bir araya getirdik. 

Yaratıcı Evlilik Teklifi Organizasyonları>

Doğum Günü Partisi Organizasyonu Nasıl Planlanır?>

Evliliğe Giden Yolda Her Adımını Planladın Mı?>

Bütçe sınırlamanı yap

kina-organizasyonu-butce-planlamasi

Kına, düğün, nişan gibi büyük çaplı organizasyonları düzenlerken bütçe planlaması yapmak oldukça önemlidir. Etkinlik için temin edilmek üzere belirlenen bütçe etkinlik gününe kadar gerçekleştirilecek bütün adımları, verilecek bütün kararları etkiler; bu nedenle organizasyon planlamasının ilk adımı bütçe sınırlaması yapmaktır. Bütçe sınırlaması yaparken etkinlik için önceliklerini belirlemeli, çeşitli seçenekler arasında uygulanabilir tercihler yapmalısın. Böylelikle, organizasyon planlaması süresince beklenmedik masraflarla karşılaşmanın önüne geçebilirsin.

Mekan belirle

kina-organizasyonu-mekan-belirleme

Kına etkinliği için tercih edebileceğin mekan seçenekleri oldukça fazla. Ekonomik ve küçük çaplı bir düzenleme yapmak adına kınayı evde yapmayı tercih edebileceğin gibi farklı bütçe, zevk ve ulaşım olanaklarına uygun mekan seçeneklerini de göz önünde bulundurabilirsin. Örneğin, kalabalık bir davetli grubunu uygun fiyata ağırlayabileceğin bir organizasyon yapmak istersen düğün salonlarını incelemeni öneririz. Kimi düğün salonlarının sunduğu kına organizasyon servislerinden yararlanarak uğraşını minimuma indirebilirsin.

Mevsim koşulları elverişli ise ve açık havada eğlenmeyi tercih ediyorsan, kır düğünü mekanları ile havuz başı organizasyon seçenekleri sunan restoranlar, sosyal tesisler ve kulüpler gibi mekanlar tam sana göre.

Çok tercih edilen bir diğer seçenek ise kına etkinliğini otelde düzenlemektir. Farklı otellerin balo salonları arasından zevkine ve bütçene uygun bir seçim yaparak gösterişli bir kına gerçekleştirebilirsin. Ayrıca, eğer kına bütçen elveriyorsa ve tarihi mekanların gizemli atmosferinden hoşlanıyorsan kına geceni özel gün organizasyonu seçenekleri sunan bir yalı, kasır veya köşkte gerçekleştirmeni önerebiliriz. 

Konseptini detaylandır

kina-organizasyonu-etkinlik-konsepti

Bütçe sınırlaması yapmak ve etkinlik mekanını belirlemekten sonra gelen adım, en önemli adımlardan biri olan organizasyon konseptini belirleme aşamasıdır. Bütçe gözetilerek belirlenen etkinlik teması, organizasyon süresince verilen bütün kararları etkiler. Kına etkinliğin için belirlediğin bu tema sayesinde pek çok konu da çok daha kolay karar alabilir, düzenli ve bütün detayları ile uyumlu bir planlama yapabilirsin. 

Osmanlı teması, pembe veya mor gibi ağırlıklı renklerin çevresinde tasarlanan konseptler, Hint konsepti son dönemlerde oldukça popüler olan kına gecesi etkinlik konseptleri arasında yer alıyor. Kişisel tarzını ve beğenilerini yansıtan temaya karar verdikten sonra konseptini çeşitli renkler, desenler ve görsel elemanlar ile detaylandırabilirsin. Örneğin bekarlığa veda temalı kına gecesinde renkli balonlar ve çeşitli parti süsleri, Hint konseptli kına gecesinde canlı renkli tül kumaşlar ve altın rengi aksesuarlar zenginleştirici görsel elemanlar yer alabilir. 

Organizasyon planlaması süresince geri kalan bütün alışverişinin belirlediğin bu etkinlik teması çerçevesinde gerçekleşeceğini unutmamalısın. Eğer bir organizasyon firmasıyla çalışmayı tercih ettiysen, firma bünyesindeki uzmanların oluşturduğu detaylı konsept ve kına organizasyon paketlerinden de faydalanabilirsin.

Armut’taki başarılı ‘Kına Organizasyon’ firmalarından teklif almak istersen, hemen talebini oluşturabilirsin >

kina-organizasyonu-etkinlik-konsepti

Etkinlik akışını planla

kina-organizasyonu-etkinlik-akisi

Eğer bir organizasyon firmasıyla çalışmayı tercih ettiysen, firmanın oluşturduğu özenli akış planlaması sayesinde davetlilerine her anı dolu dolu geçecek bir etkinlik sunmayı garanti altına almış olabilirsin. Kına organizasyonunun etkinlik akışını sen düzenlemek istersen, detaylı bir planlama ile bu işin altından kolaylıkla kalkabilirsin. Etkinliğin başlangıcından bitişine kadar davetlilerin ile gerçekleştireceğin bütün aktiviteleri adım adım planlamak, her anıyla dolu ve eğlenceli bir gece oluştururken işlerini kolaylaştıracaktır. Sana ilham vermesi adına kına gecesine dahil edebileceğin aktiviteleri etkinlik düzenine uygun örnek bir akış planı içerisinde aşağıya listeledik:

  • Misafirlerin müzik eşliğinde kapıda karşılanması

  • Atıştırmalık ve kına şerbeti gibi ilk ikramların konuklara sunulması

  • Kına öncesi eğlencesi

  • Gelin ve arkadaşlarının kına alayıyla girişleri

  • Yemek ikramı

  • Kına merasimi

  • Geleneksel kına türkülerinin söylenmesi

  • Geline kına yakılması

  • Gelini ağlatma çabaları

  • Dans ekibi gösterisi

  • Gelin ve damadın karşılıklı dans etmesi ve duvak açma

  • Misafirlerin de eğlenceye katılması

  • Hediyeliklerin konuklara dağıtılmasıyla gecenin sona ermesi

Malzemelerini temin et

kina-organizasyonu-malzemeler

Kına etkinliği için organizasyon şirketi ile birlikte çalışıyorsan tercih ettiğin etkinlik paketi dahilinde bulunan malzemeleri inceleyebilirsin. Eğer kına hazırlıklarını kendin yapacaksan, bu süreçte özel gün aksesuarları satan firmaları, parti süslemeleri satan dükkanları ve Eminönü gibi toptan uygun fiyatlı alışveriş yapabileceğin yerleri mutlaka ziyaret etmelisin. 

Geline ait kına tacı, kına duvağı gibi aksesuarların ve kına yakma seremonisi için ihtiyaç duyulacak kına malzemelerinin yanı sıra, geceyi daha eğlenceli hale getirmek için gerekli olabilecek belirlediğin konsepte uygun aksesuarlar ile mekan süslerin hazır olmalı. Davetlilere dağıtmak için kına tacı, kına mendili gibi aksesuarları etkinliğe dahil edebileceğin gibi; kına tefi, kına zili, Shakira kemeri gibi sesli ürünleri de konuklarını eğlendirmek için alışveriş listene ekleyebilirsin. Tüm bunların yanı sıra belirlemiş olduğun etkinlik temasını gözeterek satın alabileceğin kına çerçevesi, otrişler, çeşitli kumaşlar, yapay çiçekler ve mumlar gibi görsel elemanları da incelemelisin.

kına-organizasyon-dekorasyon

Eğer ikram edilecek yiyeceklerin tedarik edilmesi aşamasını da gerçekleştirmeleri adına anlaştığın bir organizasyon firması veya catering şirketi yoksa, davetlilere sunulacak çerez ve pasta gibi ikramları da önceden ayarlamalısın. 

Bütün bunların yanı sıra, kınada da tıpkı nikahlarda olduğu gibi davetlilere kına hatırası olarak bir takım hediyelikler verilmesi son dönemde oldukça popüler. Sen de davetlilerine kına etkinliğinin anısına çeşitli kozmetik ürünler, ayna/tarak gibi mini boy bakım ürünleri, buzdolabı magnetleri, hoş kokulu sabunlar gibi hediyelik ürünler sunabilirsin. Konseptine en uygun hediyelik ürünleri belirlemek adına nikah şekeri, hediyelik eşya ve kına gecesi aksesuarları satan firmaları gezmeni, sayısız seçeneği incelemeni tavsiye ederiz.

kına-gecesi-hediyelik

Kına organizasyonu malzemelerini bir araya getirirken bütçe sınırlaması çerçevesinde kalman ve son dakika eksiklikleri ile karşılaşmaman adına kendine bir kontrol listesi hazırlamanı öneririz. Aşağıda örnek bir kontrol listesinde yer alabilecek bir takım malzemeleri listeledik:

  • Kına

  • Kına Kesesi

  • Kına Kutusu

  • Kına Örtüsü/Kına Duvağı

  • Kına Tası

  • Kına Tepsisi/Kına Sepeti

  • Kına Mumu/El Mumu

  • Kına Eldiveni

  • Kına El Gülü

  • Hediyelikler

kina-organizasyonu-malzemeler

Görünümünü tasarla

kina-organizasyonu-giyim

Gerçekleştireceğin kına etkinliğinde geleneksel kına kıyafetleri arasından bindallı ve kaftan tercih edebileceğin gibi, kişisel stilini yansıtan bir kına abiyesi de giyebilirsin. Görkemli ve geleneksel bir kıyafet giymek isteyen gelin adayları bol işlemeleri, nakışları ve kabarık kesimleri ile göze çarpan bindallı ve kaftan modellerini tercih ederken, sade ve rahatına düşkün gelinler de zarif kına elbiseleri arasından bir seçim yapıyor.

Eğer kına etkinliğinde bindallı veya kaftan ile geleneksel ruhu yaşatmak ancak etkinlik boyu rahatından ödün vermemek istersen, gecenin büyük çoğunluğunda şık bir abiye tercih edip yalnızca kına merasimi sırasında geleneksel kıyafetlerle davetlilerinin karşısına çıkabilirsin. Kına gecesi için aksesuarlar satan firmalar, çeşitli modaevleri ve organizasyon firmaları kına elbisen için araştırma yapabileceğin belli başlı yerlerdir. Kına kostümünü hatıra olarak saklamak istersen ise hazır modeller arasından seçim yapabilir veya özel diktirebilirsin. Daha pratik ve ekonomik bir çözüm olarak ise, kına kıyafetini kiralamanı önerebiliriz. 

kına-gecesi-kaftan

Kına kostümünün, düzenlediğin etkinlik ile bütünlük içerisinde olmasının göze çok daha hoş ve uyumlu geleceğini unutmamalısın. İlk aşamalarda belirlediğin etkinlik temasını kendi görünümünü oluştururken de göz önünde bulundurmalı, dahil ettiğin her detayda görsel uyumu yakalamalısın.

Görsel kaynak: pinterest

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Bir Odada Farklı Alanlar Yaratmanın 12 Yolu

Bir Odada Farklı Alanlar Yaratmanın 12 Yolu

Organik Tarımla Uğraşanların Bilmesi Gereken 11 Adım

Organik Tarımla Uğraşanların Bilmesi Gereken 11 Adım