A'dan Z'ye Düğün Planlama Rehberi

A'dan Z'ye Düğün Planlama Rehberi

Evlenme teklifleri edilmiş, mutluluk anları fotoğraflanmış ve artık nişanlı sayıldığın hayat arkadaşınla heyecan içindesin. Şimdi ise sıra hem eğlenceli hem de işe giriştiğinde yorucu olabilecek bir organizasyon sürecinde!

Oluşturduğumuz listeye göre uzun süreli bir planlama yaparak zamanında eksiksiz bir şekilde ilerleyebilirsin. Elbette yaptığın işleri bir liste halinde tutarsan daha rahat olacağını düşünerek bunu bir zaman sürecine yayarak listeledik. Umarım bu süreci tatlı bir yorgunlukla atlatırsın!

Düğün Mekanı Seçme Rehberi >

15 Farklı Nişan Masası Dekorasyonu >

Pandemi Dönemi Düğün ve Nikah Organizasyonu Hakkında Düzenlemeler >

Düğüne 12-10 Ay

Nikah Gününü Belirle

Başlangıçtaki en önemli işlem aslında nikah gününü belirlemektir. Çünkü bütün planlarını bu özel güne göre planlayacak ve geri kalan tüm organizasyonu düğün gününe uygun şekilde yapacaksın.

Bir Bütçe Sınırlaması Yap

Düğünün düzenlemesini ve organizasyonunu gerçekleştirmek için önemli detaylardan biri bütçe sınırlandırmasını yapmaktır. Verilecek olan tüm plan kararlarını bu bütçe dahilinde gerçekleştireceğin için düğünün ve düğün için gereken detaylara dair detaylı bir araştırma yapmalı ve bütçeni sınırlandırmalısın.

Düğün Temanı ve Renkleri Seç

Hayallerindeki senaryonun gerçekleşeceği düğünün temasını belirlemen gerekir. Tema konusunda bütçene de bağlı kalarak planlamalarını yapman önemlidir. Temanın seçiminde ortak bir şekilde çalışarak yaratıcı davranabilirsin.

Yaklaşık Misafir Sayını Belirle

Bu aşamada kesin bir misafir listesi oluşturmak mümkün olmayabilir. Çünkü son anlarda da değişecek farklı bir listeleme gerçekleşebilir. Ancak yaklaşık bir liste belirledikten sonra mekân seçimi ile devam edebilirsin.

Düğün Mekânını Belirle

Düğün mekânı, tüm düğün temanı ve hayalindeki senaryonun gerçekleşeceği alanı tanımlar. Bu nedenle kapalı salonda, otelde, açık alanda, kırda, köyde gibi farklı mekânlar arasında ince bir seçim yapman gerekli. Elbette bütçene uygun olmasına da dikkat etmelisin.

düğün-planı-düğün-organizasyonu

Düğüne 9-7 Ay

Düğün İçin Giyilecek Araştırmasına Başlayabilirsin

Eğer bu özel günde yine sana özel bir gelinlik ve damatlık istiyorsan kıyafetleri diktirebilirsin. Bunun için saç, makyaj, aksesuarları da birlikte kombinleyerek bir araştırma yapmaya başlayabilirsin. Özellikle düğün sezonlarında terzilerin fazlasıyla yoğun olacağını düşünerek bu araştırmayı biraz erken başlatman iyi olacaktır.

Mümkünse Misafir Listeni Kesinleştir

Elbette zaman geçtikçe güncellemeler yapman gerekebilir. Ancak bir misafir listesi yapman bundan sonraki adımlarda işine yarayabilir. Buna göre en azından belirli aileleri listeleyebilirsen daha rahat hareket edebilirsin.

Davetiye Tasarımını Seç

Bu özel günü sonsuzlaştıracak olan bir başka detay da davetiyelerdir. Bunun için davetiye tasarımını seçmen bu zamanda özellikle çok önemlidir. Bir misafir listesini kesinleştirdikten sonra bu davetiyeyi listene göre özelleştirebilirsin de.

düğün-planı-düğün-organizasyonu-davetiye-tasarımı

Konaklama Koşullarını Belirle

Düğün mekânını belirledikten sonra misafirlerinin buraya olan ulaşımlarını da hesaba katman önemlidir. Bu nedenle en kolay ulaşımla birlikte konaklamayı da planlamayı unutmamalısın. Eğer bir otel düğünü yapıyorsan, elbette misafirlerine uygun bir anlaşma yapmaya çalışabilirsin.

Düğün Organizatörü ile Anlaşabilirsin

Düğün mekânı seçimini yaptığın takdirde aslında bu mekâna ait kameraman, fotoğrafçı, DJ veya canlı müziği ayarlamayı teklif edebilirler. Ancak biraz daha özelleşmiş bir tercih yapmak istiyorsan profesyonel bir organizatörle anlaşman bu aylarda her şeyin sorunsuz şekilde zamanında yapılmasını sağlayabilir.

düğün-planı-düğün-organizasyonu-organizatör

Düğüne 6-4 Ay

Davetiyeleri Kesin Olarak Oluştur

Artık davetiyeleri kesin bir listeye bağlı olarak oluşturman gereklidir. Davetiyelerin basımıyla birlikte artık kesinleşmiş olan listene yavaş yavaş düğününü duyurmaya başlayabilirsin.

Düğün Elbiselerini Satın Al

Artık düğün elbisene “Evet!” demenin zamanı geldi. Seçimini yaptıktan sonra bu süreç içinde provalara da girerek gelinliği ve damatlığı tümüyle hazırla. Bu seçimi kesinleştirdikten sonra artık hayal ettiğin senaryonun gerçekliğe daha da yaklaştığını anlayacaksın.

Bir Çiçekçi Ayarla

Düğünün en doğal ve tatlı aksesuarları aslında çiçeklerdir. Düğün gününe ve temana uygun bir şekilde renkleri belirledikten sonra çiçekçiyi de ayarlayabilirsin.

düğün-planı-düğün-organizasyonu-çiçekçi

Yemek Listesini Hazırla

Eğer ikramları olan bir düğün organizasyonu gerçekleştirmek istiyorsan bir yemek listesi hazırlaman önemlidir. Listeni hazırlarken misafirlerinin bazı alerjileri veya zevklerini de dikkate almayı unutmamalısın.

Aydınlatma Sistemlerini Ayarla

Düğün mekânının sabit aydınlatmalarından ayrı olarak fotoğraf ve videolar için bireysel bir profesyonel ışıkçı anlaşması yapman gerekebilir. Bu nedenle gerekli araştırmayı yaparak bu detayı da atlamamalısın.

Canlı Müzik İçin Grup Seçimini Yap

Eğer düğününde canlı müzik istiyorsan bunun için anlaşmaları bu zamandan yapman önemlidir. Şayet istediğin grubun da planını buna göre kurgulaması için bunu onlarla konuşarak yapmalısın. Bunun dışında grup seçimini veya DJ seçimini yaparken müzik listeni de oluşturup onlara önerirsen hazırlık için gerekli bir süreç olur.

Balayı Planlarına Başla

Tatlı bir yorgunluk yaşatan düğününün ardından hayat arkadaşınla evli olarak gideceğiniz ilk tatil balayı olacaktır. Bu nedenle bir balayı ile bunu kutlamalı ve bu tatil planına dair temayı belirlemelisin. Doğal bir ortam, kamp, otel, spa , kiralık kulübe gibi farklı planları değerlendirebilirsin.

düğün-planı-düğün-organizasyonu-canlı-müzik

Düğüne 3 Ay

Davetiyeleri Gönder

Artık herkesin planı yapmasının zamanı geldi. Davetiyeleri göndererek sevdiklerinin de bu güzel günden haberdar olmasını sağlayabilirsin. Gelebilecek veya müsait olmayan kişilerden de haberdar olarak yeniden düzenlemeler sağlayabilirsin.

Oturma Düzenini Belirle

Mekâna dair düzenlemeleri yapma noktasında oturma düzeni de önemlidir. Misafirlerin birbiriyle oturması, sahneye yakınlıkları, merkeze uzaklıkları gibi detayları göz önüne almalısın.

Fotoğrafçıyı ve Kameramanı Ayarla

Bu özel gününde anılarını ölümsüzleştirmek için bir fotoğrafçı ve kameraman ayarlaman gereklidir. Bunun için yaptıkları işten ve deneyimlerinden emin olduğun kişilere dair araştırmalar yapman, portfolyolarını incelemen ve bunlara göre seçimini yapman önemlidir.

Dekorasyonları Araştırmaya Başla

Artık mekânı özelleştireceğin dekorasyon parçalarını araştırmaya başlamalı ve mekân içinde konumlarını belirlemelisin. Temana uygun olacak şekilde dekor ürünlerini seçmelisin. Elbette bütçene de dikkat etmeyi unutmamalısın.

düğün-planı-düğün-organizasyonu-davetliler-düğün-yemeği

Düğüne 2 Ay

Kuaför ve Makyaj İçin Anlaşmaları Sağla

Düğün gününe ait kuaför ve makyaj aranjmanlarını gerçekleştirmelisin. Düğünde giyeceğin giysileri saç ve makyaj sanatçılarına göstererek onlardan uygun bir tasarım fikri isteyebilirsin. Ardından fotoğraf ve düğün günü için randevunu oluşturabilirsin.

Düğün Çiçeğini, Duvağı, Aksesuarları, Ayakkabıyı Ayarla

Düğün gününe ait aksesuarları bu dönemde tamamlaman çok önemlidir. Bu detayları tamamlarken düğün temana ve şimdiye dek yaptığın seçimlere uygun seçenekleri değerlendirmelisin.  

Misafirler İçin Gerekirse Ulaşım İmkânı Sağla

Davetli misafirlerinin her birinin gelmesi kolayca mümkün olmayabilir. Bunun için gerekirse ulaşımı zor olan misafirlerin için ulaşım imkânı sağlamayı unutmamalısın. Sadece bulunduğun şehre değil, aynı zamanda da düğün mekânına da ulaşımına dikkat etmelisin.

Detay Ürünleri Belirle

Misafirlere hediye, nikah şekeri, masa numaraları, mumlar, masa servisleri, dekor aksesuarları gibi detay ürünlerin tümünü bu süreçte tamamlamaya çalışmalısın. Son aya girmeden önce acele içinde unutabileceğin her şeyi listelemen yardımcı olabilir.

düğün-planı-düğün-organizasyonu-davetliler-düğün-yemeği

Düğüne 1 Ay

Son Provaları Tamamla

Gelinlik ve damatlığa dair provalarını gerçekleştirmen düğün gününde beklenmedik sürprizlerle karşılaşmamak için iyidir. Acil olarak bir değişiklik gerekliyse hemen terzinle görüşerek geç kalmadan düzenlemeleri gerçekleştirebilirsin.

Misafirlerinin Geleceğinden Emin Ol

Misafirlerinin gelip gelmeyeceğini bir şekilde yoklayarak yapılan tüm organizasyonun yolunda gittiğinden emin olmalısın. Bu kontrolcü yaklaşımın son dakika sürprizlerinin de yaşanmasını engelleyecektir.

Fotoğraf Çekimini Yap

Gelinlik ve damatlıklarını giydikten, makyaj ve saçını yaptırdıktan sonra anlaştığın bir fotoğraf stüdyosu ile kapalı veya açık alanda çekim yapabilirsin. Konsept fotoğraf çekimleri için yaratıcı seçenekleri sosyal medyalar üzerinden araştırabilirsin.

düğün-planı-düğün-organizasyonu-fotoğrafçı

Düğün Ayakkabılarını Dene

Uzun süre boyunca giyeceğin ayakkabıları bu tarihlerde deneyerek son dakika sürprizlerini engelleyebilirsin. Eğer bir sorunla karşılaşırsan da gerekli tamiratları yapmak için kritik bir zamandasın.

Saçına Dair Son Değişiklikleri Yap

Eğer saçını kısaltmak, boyatmak, model değiştirmek istiyorsan bunun için saçının yeni tarzına alışması için ona zaman tanımalısın. Bu nedenle düğün ayı içinde bu değişiklikleri yapmak en doğrusudur.

Cilt Bakımına Özen Göster

Hayatındaki en unutulmaz günlerden birini yaşamak üzeresin. Kendine zaman ayırarak bedenini ve cildini buna güzelce hazırlayabilirsin. Cilt bakımı yapmak da bunun için en dinlendirici yöntemlerden biridir.

düğün-planı-düğün-organizasyonu-gelinlik
düğün-planı-düğün-organizasyonu-damatlık

Düğün Haftası

Balayı İçin Bavulunu Topla

Zamanı geldiğinde balayı tatiline hazırlanmak için uygun zamanı bulamayabilirsin. Bu nedenle valizini şimdi hazırlaman gereklidir. Böylece kendini daha rahat ve hazır hissedeceksin.

Kişisel Bakımına Özen Göster

Düğün gününde kendini en tazelenmiş halinle hissetmek için kişisel bakımına özen gösterebilirsin. Saç maskesi, vücut peelingi, tırnak bakımı, manikür ve pedikür gibi kişisel bakım adımlarını gerçekleştirebilirsin.

düğün-planı-düğün-organizasyonu-kişisel-bakım

Düğünden Önceki Gece

Büyük gün yarın! Buna hazır olmak için güzelce bir yüz maskesiyle cildini yenile. Seni rahatlatacak bir bitki çayı iç ve erken uyumaya çalış.

Düğün Günü

Eğer hazırlıklarını tam anlamıyla gerçekleştirmişsen sana verebileceğimiz en değerli tavsiye şu olur: Sonsuza dek mutlu kalın!

düğün-planı-düğün-organizasyonu

Görsel kaynak: medium.com, weddingwire.com, bestlifeonline.com, bridestory.com, weddingstats.org, betches.com, ozphotovideos.com, moviescoremagazine.com, youworkforthem.com, lacasademispadres.com.ar, dugunnotu.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Doğal Tütsü Yapımı

Doğal Tütsü Yapımı

Antreni Yenileyerek Evine Yepyeni Bir Soluk Getirmeye Ne Dersin?

Antreni Yenileyerek Evine Yepyeni Bir Soluk Getirmeye Ne Dersin?