Doğal Tütsü Yapımı

Doğal Tütsü Yapımı

Kokuların dinlendirici ve iyileştirici deneyimini seven biriysen evinde tütsü bulundurmak senin için kaçınılmaz olmalı. Tütsü, sadece bulunduğun ortamın güzel kokmasını sağlamaz aynı zamanda bu koku tınılarıyla senin enerjini de sakinleştirerek nötrler. Evinin atmosferini dinginleştiren ve aslında dekorasyonun bir parçası olan tütsüleri evinde doğal yöntemlerle yapabileceğini biliyor muydun?

Kurutulmuş Çiçeklerden Potpuri Yapımı >

Doğal Taşlar İle Evinizin Enerjisini Yükseltecek Dekorasyon Önerileri >

Yeni Trend Punch İğnesiyle Yapabileceğin Tasarımlar >

Tütsü Nedir?

Tütsüler, yakıldığında etrafa koku yayan ve aromatik içeriklere sahip olan dağıtıcılardır. İçinde farklı kokular, bitkiler ve baharatlar bulundurabilen tütsüler farklı formlarda olabilir. Çubuk, koni, damla, sargı, küp gibi formlarıyla yine temelde aynı işlevi görmektedirler. Evinin güzel kokmasını ve bunu doğal yöntemlerle sağlamayı istiyorsan yazımızı okumaya devam edebilirsin.

doğal-tütsü-yapımı-evde-tütsü-yakma

Tütsü Kullanımının Etkileri

Doğal şifacılık faaliyetlerinin gerçekleştiği yıllardan beri evlerde bir nevi dekor olarak yerini alan tütsünün bilinen pek çok etkisi vardır. Geçmişte koku terapi uygulanan hastalarda doğru koku tınılarıyla basit düzeyde iyileşme sağlanabiliyormuş. Aynı zamanda organik bir üretim sürecinden geçtiği için sağlığa zarar da vermeyen bir uygulama diyebiliriz. Bu nedenle meditasyon ve yoga sırasında özellikle kullanabilirsin.

Her bitkinin kendine özel etkileriyle beraber atmosferde bulunan kötü enerjiyi uzaklaştırdığı ve daha huzurlu bir ortama yardımcı olduğu da bilinen bir etkidir. Aynı zamanda iyi enerjilerle birlikte solunum yolunda da olumlu etkileri olduğunu söyleyebiliriz.

doğal-tütsü-yapımı-evde-tütsü-kabı

Doğal Tütsü Yapımı İçin İhtiyacın Olan Malzemeler

Pamuk, kenevir, jüt gibi bir ip doğal tütsünü birleştirmen ve toplu tutmanda yardımcı olacaktır. Saydığımız türler gibi alev almayan bir ip olduğuna emin ol.

Taze otlar ve çiçekler gerçek aromayı ve kokuyu oluşturacak malzemelerdir. Kombinasyonlarını zevkine göre yapabilirsin.

Makas ile otları, çiçekleri ve ipi kesmen gerekeceği için yanında bulundurmalısın.

Isıya dayanıklı bir çanak içinde tütsünü yakman için gerekli olacaktır. Evde meditasyon, yoga veya günlük işlerini gerçekleştirirken sürekli elinde tutman mümkün olmayabilir.

Askı yardımıyla tütsü demetlerini kurutarak yakma sürecinde daha sağlıklı kullanabilirsin.

doğal-tütsü-yapımı-malzemeler

Tütsü İçin Hangi Çiçekler Kullanılabilir?

Aslında işin belki de en eğlenceli kısmı olan bu bölümde seçimi dilediğin gibi yapmakta özgürsün. Bir yürüyüşte toplamış olduğun bitkileri ve çiçekleri kullanabilirsin. Bunun yanı sıra aktardan kurutulmuş bitkiler alarak sürecini de hızlandırabilirsin. En yaygın tütsü bitkileri ise özellikleriyle birlikte şu şekilde sıralanabilir:

tütsü-yapımı-otlar-bitkiler-kurutma

Adaçayı meditasyonlarda ve evde bulunan enerjiyi dengelemede en çok kullanılan bitki türüdür. Aktarlardan yaprak veya demet olarak alabileceğin adaçayını yavaş yavaş yakarak üzerinde bulunan gergin havayı yok edebilirsin.

Ardıç her daim yeşil bir bitki olup çalı demetleri şeklinde yakılabilir. Dinginlik verici etkisi olan ardıç aynı zamanda yoğun bir günden sonra zihinsel yorgunluğunu da azaltacaktır.

Lavanta en popüler kokulardan biridir. Çok eski zamanlardan beri kullanılan lavanta kokusunu seviyorsan evini bu aromayla doldurmak için uygun bir fırsat! Yorgunluğa ve özellikle uykusuzluğa iyi geldiği bilinen lavanta ile geceleri daha huzurlu ve dinlendirici bir uykuya dalabilirsin. Uyuyakalmadan tütsünü söndürdüğünden emin ol :)

doğal-tütsü-yapımı-lavanta-tütsü

Tarçın kokusuyla da tadı gibi tatlı bir ortam oluşturan aromalardandır. Zihinsel aktivasyonları artırması ve işine odaklanmana yardımcı olmasının yanında iştah açıcı özelliği de vardır.

Gül canlıyken olduğu gibi kurumuş halde de güzel kokusunu yayabilir. İnsanı heyecanlandıran bir kokusu olan gül tütsüleri için evinde solmaya yüz tutan gülleri iyice kurutarak onlardan faydalanabilirsin.

Saymış olduğumuz bitki ve çiçeklerin yanı sıra eğer özel bir esans kokusu istiyorsan aromatik yağlardan faydalanabilirsin. Vanilya, sandal ağacı yağı, çam yağı, badem yağı, Hindistan cevizi yağı, misk yağı gibi içerikler ile dilediğin kokuyu oluşturman da mümkün.

doğal-tütsü-yapımı-evde-tütsü-gül

Doğal Tütsü Nasıl Yapılır?

İşe önce demetleri ve otları hazırlayarak başlamalısın. Yaklaşık 15 cm boyutunda kestiğin bitkileri bir demet haline getir. Bu süreçte çiçekleri ortaya koyarak sonradan birleştirdiğinde dışarı çıkmamalarını sağlayabilirsin. Demeti iple 6-7 sefer çevreleyerek sıkı olacak şekilde bağla. Çiçek ve otların kurudukça kapladıkları alanın küçüleceğini unutmamalısın, bu nedenle gerçekten fazlasıyla sıkı bir şekilde bağla.

doğal-tütsü-yapımı-evde-tütsü

Tütsü demetin kuru ot ve çiçeklerden oluşmuyorsa ve taze bitkilerse bu demetleri 15-20 gün boyunca kurumaya bırakacak şekilde asabilirsin. Kesinlikle kuruduğundan emin olmalısın ki gerçekten dilediğin gibi yanabilsin.

Son olarak tütsünü yakarken ısıya dayanıklı bir kap içinde tutmayı unutma. Bu sayede tehlikeli bir durum ile karşılaşmazsın. Aynı zamanda tütsülerini serin ve kuru bir yerde saklayabilirsin.

doğal-tütsü-yapımı-kurutulmuş-ot

 Görsel kaynaklar: unsplash.com, pinterest, shutterstock, seasidewildflower.com, lotuswei.com, seekingjoyfulsimplicity.com, lovilee.co.za

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Mobilyalarını Zarardan Koruyacak Evcil Hayvan Dostu Kumaşlar

Mobilyalarını Zarardan Koruyacak Evcil Hayvan Dostu Kumaşlar

A'dan Z'ye Düğün Planlama Rehberi

A'dan Z'ye Düğün Planlama Rehberi