8 Adımda Sivrisinek Savar Mum Yapımı
Serin yaz gecelerinde açık havada vakit geçirmek gibisi yoktur. Kalabalık akşam yemekleri, balkon sohbetleri, terasta izlenen filmler ve daha fazlası… Her şey harika giderken yaz gecelerinin olmazsa olmazı sivrisineklerin istilası ile tüm keyfimiz bölünsün istemeyiz değil mi? O halde önünde yalnızca 2 seçenek var: Ya o muhteşem ambiyansı yarıda kesip sivrisineklerden kaçarak eve saklanacak ya da sivrisineklerin geceni mahvetmesine izin vermeyerek onları uzaklaştıracaksın.İkinci yolu tercih etmek herkese daha cazip gelecektir. Cazip olmayan ise onları uzaklaştırma şeklimiz olur çoğu zaman. Sivrisinek ve başkaca haşerelerden korunmak için etraftaki her şey ve herkes için zararlı olan kimyasalları üzerlerine püskürtmek yerine, doğal yollardan sivrisinekleri uzak tutmamız mümkün. Nasıl mı ?
Eviniz İçin En Uygun Sineklik Modelini Seçin
Başlamadan: İhtiyacın Olan Malzemeleri Belirle
Evde mum yapımı için gerekli olan ana malzemeyi seçerek işe başlamalısın. Parafin, soya mumu, ya da balmumundan birini ana malzeme olarak kullanmak mümkün. Sağlık için birtakım tehlikeler arz ettikleri gerekçesi ile parafinli mumlar günümüzde tercih edilmiyor. Bunun yerine çevre dostu olarak da bilinen soya mumu veya sağlık açısından hiçbir zararı olmayan balmumunu tercih edebilirsin. Ek olarak dekoratif mum kapları, fitil, balmumunu eritmek için geniş bir kap veya tencere ve son olarak da sivrisinekleri kovmamıza yardımcı olacak esansiyel yağlara ihtiyacın olacak.
Hangi Uçucu Yağları Kullanabilirsin?
Sivrisinekleri kovmasıyla meşhur olan citronella esansiyel yağına tarifte mutlaka yer vermelisin. Bunun yanında hem muhteşem kokuları hem de sinekleri uzaklaştırma becerileri ile bilinen başkaca yağlar da var. Aktarlarda rahatlıkla bulabileceğin karanfil, lavanta, okaliptüs, nane, biberiye, sedir ağacı ve limon otu yağı bunlardan bazıları. Citronella yağının yanında bunlardan birine de tarifte yer vermen mümkün.
1. Adım: Mum Kaplarını Seç ve Fitili İçine Yerleştir
Isıya dayanıklı olması şartıyla mum kabını dilediğin şekilde seçmen mümkün. Kullanmadığın cam kavanozları, takımı bozulan kahve fincanlarını ya da seramik kaseleri bu aşamada değerlendirebilirsin. Mum kabını belirledikten sonra sıcak tutkal veya güçlü bir bant yardımıyla fitili kabın dibine sağlam bir şekilde tutturman gerek.
2. Adım: Mum Kaplarını Isıt
Balmumu eritilerek kaplara doldurmaya hazır hale gelinceye kadar mum kaplarını fırının veya mikrodalganın en düşük sıcaklığında ısıtmalısın. Kapların sıcak olması balmumunun eşit şekilde soğuması için gereklidir.
3. Adım: Kullanacağın Balmumu Miktarını Belirle
Balmumu miktarını, kullanacağın mum kabına göre ayarlaman gerek. Pul halinde olan balmumu kullanman durumunda, bunun katılaştıktan sonra yarı oranında azalacağını göz önünde bulundurmalısın. Mumun katılaştıktan sonra herhangi bir sürprizle karşılaşmaman için kullanacağın mum kabının hacmini ölçmeli ve balmumu miktarını buna göre belirlemelisin.
4. Adım: Balmumunu Erit ve Esansiyel Yağları Ekle
Büyük bir tencere içinde suyu kaynatarak karıştırma kabına aldığın balmumunu kaynayan suyun üzerinde eritmelisin. Şimdi ise tarifimizin en can alıcı kısmı var: citronella yağı ve yukarıda sayılan yağlardan dilediğini karışıma eklemen gerek. Örneğin mumun aynı zamanda hoş bir koku da vermesini istiyorsan lavanta ve citronella yağlarından mum kabının büyüklüğüne göre birkaç damla ekleyebilirsin. Ortalama bir bardak balmumu için 3-4 damla yeterli olacaktır. Deneme yanılma yöntemi, sana en iyi gelen tarifi bulmak için harika bir yol!
5. Adım: Mumunu Renklendir
Mumuna dilediğin rengi vermek için yağ bazlı mum renklendirme boyalarından temin edebilirsin. Evde kullanılmayan pastel boyalar varsa bunları erittikten sonra karışıma ekleyerek de renk almasını sağlaman mümkün. Renk tonunu ayarlarken, mumun katılaştığında sıvı halde olduğundan çok daha açık bir renge sahip olacağını göz önünde bulundurmalısın.
6. Adım: Balmumunu Mum Kaplarına Dök
İşte nihayet sona doğru yaklaşıyoruz. Yukarıda mum kaplarının sıcak olması gerektiğinden bahsetmiştik. Balmumunu dökerken istenmeyen yaralanmalara neden olmamak için dikkatli olmalısın. Ayrıca fitilin balmumunun tam ortasında kalmasını sağlaman gerek. Bunun içinde bir mandal veya kabın boyuna göre uzun çubuklardan faydalanabilirsin.
7. Adım: Fitilleri Kısalt
Mumlar soğuduktan sonra mumun boyuna göre fitilleri kısaltmalısın. Fitillerin mumun yüzeyinden 1,5-2 cm kadar uzun olması yeterli olacaktır.
8. Adım: Sivrisineksiz Bir Gecenin Tadını Çıkar!
Vakit geçirmekten hoşlandığın balkon, teras veya bahçe gibi alanlarda hazırladığın mumlardan birkaç tanesini dekorasyona dahil ederek hem muhteşem bir ambiyans yaratabilir hem de bu ambiyansın sivrisineklerin istilası ile bozulmaması için onları doğaya zararsız yöntemlerle kendinden uzaklaştırabilirsin.
Görsel Kaynak: food52.com, evermine.com, treehugger.com, upcycgirl.com