Yazın Meyve ve Sebzeler Nasıl Saklanmalı?

Yazın Meyve ve Sebzeler Nasıl Saklanmalı?

Her meyve ve sebzenin mevsiminde tüketilmesi sağlık için en doğru olandır. Bu nedenle bütün sene boyunca yazın gelmesini dört gözle bekleriz. Pastalarımızı süsleyen çilek ve böğürtlenler, yaz sıcağında bizi kendimize getirecek buz gibi bir dilim karpuz ya da akşam yemeğinde sofralarımızı süsleyen zeytinyağlı enginar… Tüm bu lezzetler ağzımızı sulandırsa da yaz sıcağında meyve ve sebzelerin nasıl muhafaza edilmesi gerektiğini bilmiyorsak, bu birbirinden güzel lezzetlerin kısa sürede tazeliklerini yitirmelerine sebep olabiliriz. Bu durumu önlemek için ihtiyacın olan bazı ipuçlarını senin için derledik.

9 Adımda Düzenli Bir Buzdolabına Kavuşun

Derin Dondurucuda Hangi Besin Nasıl Saklanır?

Yiyecekler Uzun Süre Bozulmadan Nasıl Saklanır?

Çilek

Yaz meyvelerinin en sevilenlerinden biri olan çileği, çabuk bozulabilen bir meyve olması sebebiyle aldıktan sonra mümkün olan en kısa sürede tüketmek en doğrusudur. Ancak bu süreyi bir nebze daha uzatmak için şu yöntemi kullanabilirsin: 1’e 5 oranında sirkeli su karışımı hazırlayarak, saplarını koparmadan çilekleri 5-10 dakika kadar bu karışımın içinde beklet. Ardından çileklerin suyunu süzüp tekrar duruladıktan sonra bir bez veya kağıt havlu üzerinde kurumaya bırak. Çileklerin tamamen kuru bir şekilde buzdolabına alınması oldukça önemli. Bu aşamaları uygulaman halinde yaklaşık 1 haftaya kadar çilekleri buzdolabında bozulmadan saklaman mümkün. Aynı yöntemi böğürtlen için de uygulayabilirsin.

yazin-cilek-bozulmadan-nasil-saklanir

Kavun – Karpuz

Çoğu meyve ve sebzenin yanlış bilinenin aksine oda sıcaklığında saklanması daha doğrudur. Buzdolabındaki soğuk ortam bazı meyve ve sebzelerin lezzet ve sululuklarını kısa zamanda yitirmelerine neden olur. Kavun ve karpuz da tüketileceği zamana kadar oda sıcaklığında muhafaza edilebilir. Soğuk tüketmek istemen halinde birkaç saat önceden dilimleyip bu şekilde buzdolabına alabilirsin. Ancak ortam sıcaklığı çok yüksekse buzdolabında muhafaza etmek daha akıllıca olabilir, bu şekilde yaklaşık 10 güne kadar bu meyveleri buzdolabında saklaman mümkün.

yazin-kavun-ve-karpuz-nasil-saklanir

Sert Çekirdekli Meyveler

Erik, şeftali, nektarin ve kayısı gibi sert çekirdekli meyveler, oda sıcaklığında saklandığında olgunlaşmaya devam eder ve çok fazla olgunlaşmadıkça buzdolabında saklanmamalıdır. Satın alırken sert ve sağlam olanlar tercih edildiği taktirde oda sıcaklığında muhafaza ederek meyvelerin lezzetlerini korumalarını sağlayabilirsin. Olgunlaşmış olanlar buzdolabına alınacaksa, burada diğer meyve ve sebzelerden ayrı olarak ve ağzı açık bir kapta bulundurulması önerilmektedir.

yazin-sert-cekirdekli-meyveler-nasil-saklanir

Tropik Meyveler

Muz, mango ve avokado gibi meyvelerin karanlık ve serin ortamlarda muhafaza edilmesi gerekir. Özellikle avokado sıcak havalarda daha çabuk olgunlaşmasına rağmen buzdolabında saklanmamalıdır. Ayrıca bu meyvelerin mümkünse birbirine değmeyecek şekilde, ayrı ayrı yerleştirilmesi gerekir. Bunun nedeni ise salgıladıkları etilen hormonu nedeniyle, birbirlerinin olgunlaşmasını hızlandırıyor olmalarıdır. Muz salkımında sadece bir muzun kararmaya başlamasıyla kısa sürede diğerlerinin de karardığına mutlaka şahit olmuşsundur. Bu durumun önüne geçmek için muzları birbirinden ayırarak saklamak işe yarayacaktır. Ek olarak muzun kök kısmını alüminyum folyo veya streç filmle sararak etilen gazının çıkışını önleyebilir; buna bağlı olarak muzların olgunlaşma sürecini yavaşlatabilirsin.

yazin-tropik-meyveler-hangi-kosullarda-saklanmali

Kiraz

Kirazlar mümkün olan en kısa sürede buzdolabına alınarak burada muhafaza edilmelidir. Eğer kısa zamanda tüketilmeyecekse yıkamadan ve sapları alınmadan, diğer meyve ve sebzelerden ayrı olarak ağzı açık bir kapta saklanması gerekir.  

yaz-sicaginda-kiraz-bozulmadan-nasil-saklanir

Domates - Salatalık

Domates buzdolabında muhafaza edildiği zaman, besin değerlerini ve lezzetini daha hızlı kaybeder. Bu nedenle oda sıcaklığında saklanması daha doğrudur. Eğer domatesler çok fazla olgunlaşmışsa bu durumda buzdolabı tercih edilebilir. Salatalığın da düşük ısılara karşı duyarlı olması sebebiyle domates de olduğu gibi oda sıcaklığında saklanması daha doğru olur. Her ikisinin de diğer sebzelerden ayrı ve hava alabilen bir ortamda muhafaza edilmesi son derece önemlidir.

domates-ve-salatalik-nasil-saklanir

Yeşillikler

Salataların vazgeçilmezi roka, maydanoz, dereotu ve reyhan gibi yeşillikler uygun koşullarda saklanmadığında kısa sürede sararır ve ardından çürümeye başlar. Birçok meyve ve sebzede olduğu gibi yeşillikler de bir çeşit büyüme hormonu olan etilen hormonunu salgılar. Yeşillikler kapalı poşet ya da kaplarda saklandığında, salgılanan bu hormon, ürünlerin çok daha kısa sürede çürümesine neden olur. Bu nedenle buzdolabında, güzelce yıkanıp kurutulduktan sonra üzeri nemli bir bezle örtülü şekilde muhafaza edilmelidir. Fesleğen ve reyhan gibi yaz yeşillikleri soğuğa çok fazla dayanıklı olmadıkları için bunların, buzdolabının en sıcak bölgesi olan kapak kısmında ve kökleri suda olacak şekilde bekletilmesi tavsiye edilir. 

yesillikler-sicak-havada-bozulmadan-nasil-saklanir

Enginar

Ege yöresinin en sevilen lezzetlerinden biri olan enginarı, kısa sürede tüketmek istiyorsak buzdolabında, yakın zamanda kullanmayacaksak da derin dondurucuda saklamamız gerekir. Buzdolabında saklamak için bir bardak suyun içine 7-8 adet kaya tuzu ve 1 adet limonun suyunu ekledikten sonra güzelce karıştırıp buzdolabı poşetine alınan enginarların üzerine dökmelisin. Bu şekilde enginarlar buzdolabında bir haftaya kadar saklanabilir. Derin dondurucuda saklamak içinse, aynı karışımı hazırlayıp kaynatarak enginarları bunun içinde 4-5 dakika kadar haşlamalısın. Ardından enginarları buzlu suyun içinde şoklandıktan sonra peçete yardımıyla kurulayıp buzdolabı poşetine almalısın. Bu yöntemle derin dondurucuda yaklaşık 10-12 aya kadar tazeliklerini korumaları mümkün.

yazin-enginar-nasil-saklanmali

Kabak

Kabak buzdolabında saklanması halinde 4 ila 5 güne kadar taze kalacaktır. Nem, kabağın küflenip çürümesine neden olacağından kullanıma kadar kesinlikle yıkanmamalı ve buzdolabına koymadan önce de kağıt havlu yardımıyla kurulanmalıdır. Ayrıca buzdolabının ana kısmı yerine ideal nem oranını ayarlayan sebzelik kısmında saklanması gerekir. Kısa sürede tüketilmeyecekse, küçük dilimler halinde haşlanıp soğuk suda şoklandıktan sonra hava almayacak şekilde buzdolabı poşetlerinde 10 ila 12 aya kadar saklanabilir.

yazin-taze-kabak-nasil-saklanir

Patlıcan

Tıpkı salatalık gibi soğuğu sevmeyen sebzelerden biri de patlıcandır. Bu nedenle buzdolabı yerine oda sıcaklığında ve doğrudan güneş almayan bir ortamda saklanması gerekir. Ayrıca etilen gazına karşı oldukça duyarlı olması nedeniyle, bol miktarda etilen salgılayan muz, domates, elma ve kavun gibi meyvelerden uzak tutulması son derece önemlidir.  

yazin-patlican-nasil-saklanir

Patates - Soğan

Patatesin saklanması için en uygun sıcaklığın 7 ila 10 derece arasında olduğunu ve buna bağlı olarak buzdolabında saklanmaması gerektiğini biliyor muydun? Hava sıcaklığı bu değerlerin üstüne çıktığında patates çürümeye veya en iyi ihtimalle çimlenmeye başlayacaktır. Buzdolabına konduğunda ise düşük sıcaklığa bağlı olarak suyunu ve lezzetini kaybedecektir. Tüm bunlara bağlı olarak patatesin olabildiğince serin, karanlık, nemsiz ve hava alabilen bir ortamda saklanması gerekir. Soğan da patatesle benzer ortam koşullarını sever, ancak birbirlerini sevdikleri pek söylenemez. Patates ve soğanın yan yana olması daha çabuk bozulmalarına neden olur, bu nedenle olabildiğince birbirlerinden uzakta saklanmaları gerekir.

yazin-patates-ve-sogan-nasil-saklanmali

Görsel Kaynak: canva

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

8 Adımda Sivrisinek Savar Mum Yapımı

8 Adımda Sivrisinek Savar Mum Yapımı

Amigurumi ile Yapabileceğin 5 Yaratıcı Fikir

Amigurumi ile Yapabileceğin 5 Yaratıcı Fikir