Yiyecekler Uzun Süre Bozulmadan Nasıl Saklanır?
Aldığın muzların kahverengiye dönmesi çok mu kısa sürüyor? Ya da sebzelerini taze tutmak senin için çok mu zor? Peki ya buzdolabında saklamadığın yiyeceklerin nasıl uzun süre dayanmasını sağlayabilirsin? Hangi yiyecekler uzun süre bozulmadan saklanabilir?
Şüphesiz bu sorular, özellikle de herkesin sağlığı için evden çıkmamaya gayret ettiği bu günlerde cevabını öğrenmek isteyeceği önemli sorulardır. Buzdolabı pek çok şeyi çözse de her şeyi onun içine sığdırmak mümkün değil. Ayrıca, buzdolabını verimli kullanmak adına bilinmeyen bazı konular olduğu da aşikar.
Bu yazımızı üç başlık altında topladık: ilki; hangi yiyecekler uzun süre bozulmadan muhafaza edilebilir, ikincisi; buzdolabından nasıl maksimum verim alırız ve son olarak üçüncüsü; bazı doğal yiyecek saklama yöntemleri.
Evde Nasıl Sağlıklı Alışkanlıklar Geliştirebiliriz? >
9 Adımda Düzenli Bir Buzdolabına Kavuşun >
Enfes Yemekler ve Keyifli Sohbetler İçin Birbirinden Güzel Mutfak Tasarımları >
Hangi yiyecekler bozulmadan uzun süre muhafaza edilebilir?
Tuz ve şeker: Hava almayacak şekilde muhafaza edildiğinde tuz ve şeker, yıllarca bozulmadan saklanabilir.
Kuru Baklagiller: Baklagiller kurutulduğunda ve hava geçirmeyecek şekilde saklandığında yıllarca bozulmadan muhafaza edilebiliyor.
Pirinç: İçerisinde böcek yumurtası olup olmadığını kontrol ettikten sonra uygun bir buzdolabı poşetinde pirinci uzun süre saklayabilirsin.
Kuru Yemişler: Saklamayı istediğin kuru yemişler neme maruz kalmışsa mutlaka serin ve kuru bir yerde muhafaza etmelisin. Tercih edersen kuru yemişleri dondurucularda çok daha uzun süre saklayabilirsin ama dondurucu olmadan da kuru yerde uzun süre saklamak mümkün.
Kurutulmuş Meyveler: Yüksek lif ve vitamin kaynağı olan kurutulmuş meyveler faydalı enerji kaynaklarıdır. Paketlemeden önce neme maruz kalmamışlarsa serin, kuru yerlerde saklanarak 1 yıldan daha uzun süre bekleyebilirler.
Bal: Bal neredeyse bozulmayan bir yiyecek olarak tanımlanır. Dolayısıyla balı, oda sıcaklığında bir kavanozun içinde rahatlıkla yıllarca muhafaza edebilirsin.
Zeytin: Uzun süre bozulmadan saklanabilecek ürünlerden biri de zeytindir ancak dikkat etmen gereken şey uzun süre saklamak istediğin zeytinleri herhangi bir yağ kullanmadan ve yıkamadan bir cam kavanoza koymak.
Beyaz sirke: Yine aynı şekilde beyaz sirkeyi üretilme yöntemi sayesinde çok uzun süre bozulmadan saklayabilirsin.
Konserveler: Genelde yüksek miktarda sodyum ve tuz içeren konserveler kolay kolay bozulmazlar. Dolayısıyla konserve gıdaları da uzun süreler saklayabilirsin.
Erişte ve makarna: Bu yiyecekleri serin ve kuru bir yerde muhafaza ettiğinde çok uzun süreler bozulmadan durabilirler.
Buzdolabından Maksimum Verimi Almak
Gıdaları daha uzun süre bozulmadan saklayabilmen ve buzdolabından en yüksek verimi alman için bazı detaylara dikkat etmen gerekiyor. Genelde buzdolabının farklı rafları farklı derecelerde soğuktur, dolayısıyla gıdaları buzdolabına yerleştirirken bunu göz önünde bulundurman gerekir. Şimdi birlikte, hangi raflara hangi yiyecekleri koyabileceğini inceleyelim:
Üst ve orta raflar
Bu raflarda yenmeye hazır paketli ya da paketsiz gıdaları muhafaza etmen gerekir. Buradaki mantık; işlenmiş, yenmeye hazır yiyeceklerin aşağı raflarda yer alması gereken taze gıdalardan uzak kalmasını sağlamaktır. Ayrıca süt, yumurta gibi ürünlerin dolabın kapağı yerine burada muhafaza edilmesine dikkat etmek gerekir. Bunun nedeni ise, buzdolabı kapaklarının yeterli soğukluğu sağlamıyor olmasıdır.
Alt raflar
Buzdolabının alt raflarında ise et, balık, tavuk gibi işlenmemiş ve pişmemiş ürünleri, yenmeye hazır gıdalardan uzak muhafaza etmen gerekir. Buzdolabının alt rafları daha soğuk olacağından bu ürünlerinin buralarda muhafaza edilmesi kolay bir şekilde bozulmalarını önleyecektir.
Meyve, sebze bölmeleri
Meyve ve sebzelerin buzdolabının en altında yer alan bölmelere yerleştirilirken dikkat edilmesi gereken birkaç konu vardır. Bunlardan ilki meyve ve sebzelerin ayrı konulması gerektiğidir çünkü meyvelerde bulunan etilen maddesi sebzelerin çabuk çürümelerine neden olur. Dikkat etmen gereken ikinci konu, meyve ve sebzelerin buzdolabına girmeden önce yıkanmaması gerektiğidir. Bu onların daha hızlı çürümelerine sebep olacaktır. Üçüncü ve son konu ise, meyve ve sebzeleri buzdolabına keserek koymak hakkında. Yine bu da meyve ve sebzelerin daha hızlı bozulmasına neden olacak bir saklama yöntemidir.
Buzdolabı düzeni ve buzdolabında yiyecekleri saklama ile ilgili daha fazla bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsin:
Yiyecekleri saklamak için bazı doğal yöntemler
Yiyecekleri saklama ihtiyacı eski çağlardan beri süregelen bir konudur. İnsanlar buzdolabı, derin dondurucu gibi teknolojilerden önce yiyecekleri daha uzun süre saklamanın yollarını bulmuşlar ve bu yöntemlerin çoğu hala kullanılır durumdadır. Şimdi beraber bu yöntemleri inceleyelim.
Kurutma: Gıdaların bozulmasına neden olan bakteriler nemli ortamlarda çoğalır. Bu nemli ortamın oluşmamasının en iyi yolu gıdaları güneşte bekleterek kurutmaktır. Kurutma oldukça basit ve etkili bir yöntemdir. Eğer güneş alan bir balkona sahipsen, sen de meyveleri ve sebzeleri kurutarak onların saklanma ömrünü uzatabilirsin.
Konserveleme: Özellikle savaşlarda gıda sorunları baş gösterince insanlar yiyecekleri daha uzun süre saklayabilmek için yöntemler aramaya başladılar. Konserveleme yöntemi bu sayede bulundu. Günümüzde etten bakliyata pek çok şeyin konservesini bulmak hatta yapmak mümkün. Zor zamanlar için oldukça kurtarıcı bir yöntem.
Pişirme: Yiyecekleri uzun süre saklamayı sağlayan yöntemlerden biri de pişirmedir. Eskiden etler küçük parçalara doğranır, pişirilir ve küplerde saklanırdı. Bu yöntem Anadolu’da kavurma olarak bilinir. Tabi bir buzdolabına sahip olunca bu yöntem daha avantajlı oluyor. Etleri, ya da nohut gibi bakliyatları pişirerek buzlukta rahatlıkla saklayabilirsin.
Tütsüleme: Gıdaları ateşsiz bir şekilde pişirmeyi sağlayan tütsüleme, balık, peynir ve et gibi çeşitli gıdalara uygulanabiliyor. Eskiden klasik uygulamalarla gerçekleştirilen tütsüleme işlemleri günümüzde çeşitli cihazlarla kolaylıkla yapılabiliyor. Sen de tütsüleme işlemini uygulayarak balık, peynir, et gibi kolay bozulan gıdaları daha uzun süre saklayabilirsin.
Salamura (Tuzlama): Eskiden tuz sadece lezzet artırcı olarak değil yiyecekleri daha uzun süre saklama yöntemi olarak da kullanılırdı. Bunun sebebi ise, tuzun yiyeceklerdeki nemi emerek onların bozulmalarına neden olan bakterilerin çoğalmasını önlemesi. Günümüzde kullanılmaya devam eden bu yöntem sayesinde, et, zeytin, balık gibi çeşitli gıdalar daha uzun süreler saklanabilir hale geldi.
Görsel kaynak: unsplash, pinterest, pexels, organic authority