Eğlenceli Bir Hafta Sonu Etkinliği: Evde Slime Yapımı

Eğlenceli Bir Hafta Sonu Etkinliği: Evde Slime Yapımı

Bir çeşit oyun hamuru olan slime, yumuşacık dokusu ve rengarenk yapısı nedeniyle son yıllarda çocuklar tarafından oldukça rağbet görmekte. Bu ürünün piyasadan hazır olarak temin edilmesi mümkün olduğu gibi, kolayca elde edilebilecek malzemeler ile evde yapımı da mümkün. Üstelik ikinci yol hem kullanılan malzemelerin ebeveyn kontrolünde olması hem de eğlenceli bir hafta sonu etkinliğine dönüşebilmesi bakımından çok daha cezbedici. Şimdi hep birlikte evde slime yapımının püf noktalarını keşfedelim!

Evde Sıkılan Çocuklarınla Yapabileceğin Eğlenceli Aktiviteler

Çocuğunla Birlikte Hazırlayacağın Yaratıcı Oyuncak Fikirleri

Evde Hobi Köşesi Nasıl Tasarlanır?

Slime Yapımında İhtiyacın Olan Malzemeler

Slime yapımında kullanılan malzemeler, slime’ın türüne göre çeşitlilik göstermekte. Orijinal tariflerde boraks, tutkal, gıda boyası gibi malzemeler yer almakta iken, bu malzemeler kullanılmadan daha basit ve evde bulunabilen ürünlerde de slime yapımı mümkün. İlk olarak orijinal slime yapımının detaylarını inceleyelim:

slime-yapmak-için-gereken-malzemeler

Orijinal Slime Yapımı

Orijinal slime yapımında ihtiyacımız olan malzemeler; 1 bardak sıcak su, 1 bardak oda sıcaklığında su, yarım çay kaşığı boraks, yarım su bardağı tutkal, isteğe göre sim veya farklı renklerde gıda boyası ve son olarak da geniş bir kap. Daha büyük bir slime yapmak istersen bu malzemeleri aynı oranlarda artırman mümkün. Sırada en eğlenceli kısım var: Karıştırma! Bu aşama slime yapımında en önemli püf noktayı oluşturmakta. Akışkan ve ele yapışmayan bir kıvam elde edebilmek için malzemelerin oldukça güzel karıştırılması şart. Burası biraz seni yorabilir, ama sabredersen sonuçtan çok memnun olacaksın. Öncelikle oda sıcaklığındaki suyun içinde boraksı çözülene kadar eritmen gerek. Başka bir geniş kapta ise sıcak su ve tutkalı güzelce karıştırman gerekiyor. Dilediğin renkte gıda boyası veya simi bu aşamada tutkallı karışımın içine dökmelisin. Boraks ve tutkalın deriyle teması veya solunması sakıncalı olabileceğinden bu iki aşamada ebeveynlerin desteği çok önemli. Son aşamada ise hazırlanan tutkal karışımına içinde boraksı erittiğimiz su yavaş yavaş ve karıştırarak eklenmeli. Yukarıda da belirttiğimiz gibi karıştırma kısmı slime yapımında oldukça önemli. Hazırlanan karışım ne kadar uzun süre karıştırılırsa o kadar güzel kıvam alacaktır.

slime-yapiminda-kullanılan-malzemelerin-karistirilmasi

Güzelce karıştırmana rağmen istediğin kıvamı elde edemedin mi ? O halde şu önerimizi uygula: Eğer karışımın fazla akışkan olduğunu düşünüyorsan üzerine bir miktar daha borakslı sudan ilave edersen slime daha yoğun bir kıvam alacaktır. Ya da tam tersi karışım fazla katı olmuşsa, biraz daha sıcak su ilave ederek daha akışkan bir slime elde etmen mümkün.

evde-slime-yapımı

Alternatif Tarifler

Boraks ve tutkal kullanmadan da slime yapabileceğimizi yukarıda belirtmiştik. Bu tariflerde boraks ve tutkalın yerine alternatif malzemeler kullanılıyor. Ancak orijinal tarifte olduğu gibi her zaman mükemmel bir sonuç elde edemeyebileceğini en baştan belirtelim. Çünkü alternatif olarak kullanılan şampuan, duş jeli ya da sıvı deterjan gibi malzemelerin kıvamı markadan markaya farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle en iyi sonuca ulaşmak için birkaç deneme yapmak gerekebilir. Ufak bir araştırma yaptıysan boraks ve tutkal kullanmadan yapılan birçok farklı tarif olduğunu görmüşsündür. Ancak denemelerimiz neticesinde bunların birçoğunun istenilen sonucu vermediğini söyleyebiliriz. Orijinal slime tarifine en yakın olanlardan birinin yapımı ise şu şekilde: Yaklaşık bir tatlı kaşığı kadar şekeri bir bardak suyun içinde karıştırarak eritelim. Şeker eridikten sonra içine dilersen gıda boyası ekleyebilirsin. İyice karıştırdıktan sonra karışımın içine bir miktar un koyman gerekiyor. Burada un miktarını slime’ın katılığına göre ayarlayabilirsin. Karışım iyice toparlandıktan sonra elinle yoğurarak homojen bir kıvam almasını sağlamalısın. Bu tarif ile hem çok akışkan olmayan hem de ele yapışmayan bir slime elde etmen mümkün.

evdeki-malzemelerle-slime-yapimi

Biraz daha akışkan ve parlak yapıda bir slime yapmak isteyenler için ise bir başka alternatif tarif şu şekilde: Öncelikle derin bir kaba bir miktar bulaşık deterjanı dökelim ve üzerine su dökerek karıştıralım. Bu aşamada bir sünger yardımıyla deterjanı ne kadar köpürtürsen slime o kadar pofuduk olacaktır. Karışımın üzerine bir miktar traş köpüğü sıktıktan sonra yine karıştırmaya devam edelim. Kıvam alması için üzerine bir miktar el/yüz kremi dökebilirsin. Karışıma ekleyeceğimiz son malzeme ise tuz olacak. Slime iyice kıvam alana kadar tuz eklemeye devam etmelisin. Slime’ın başlarda cıvık olması seni yanıltmasın, üzerine tuz ekleyip karıştırdıkça kıvam aldığını göreceksin. Ancak bu aşamada biraz sabırlı olman gerekiyor. Eğer pes etmeden karıştırmaya devam edersen akışkan kıvamlı, parlak, ele yapışmayan ve orijinal tarife oldukça yakın bir slime elde etmiş olacaksın.

evde-slime-nasıl-yapılır

Eşyalara Bulaşan Slime Nasıl Temizlenir?

Yapımı ve oynaması son derece zevkli olan slime’ın eşyalara ve kıyafetlere bulaşması son derece doğaldır, ancak bu kesinlikle gözünü korkutmasın. Birkaç basit işlemde eşyalardaki slime lekelerinden kurtulman mümkün. Kurumuş slime lekesinin çıkması daha zor olduğundan zamanında müdahale etmek oldukça önemli. Lekelerin daha kolay çıkmasını sağlamak için buz kalıpları işe yarayacaktır. Bunları lekenin üzerinde gezdirdikten sonra slime parçaları donar ve bu lekenin çıkmasını kolaylaştırır. Sonrasında ise üzerine bir miktar sirke döküp fırçalarsan lekeden eser kalmadığını göreceksin. İnatçı lekeler olması halinde az miktarda bulaşık deterjanı kullanman gerekebilir.

Diğer bir alternatif olarak, karbonat, su ve beyaz sirke karışımını deneyebilirsin. Bu yöntem özellikle kurumuş ve iz bırakmış lekeler için daha etkili. Karbonat ve su bir kaba konularak karıştırıldıktan sonra üzerine bir miktar da sirke ilave edilerek macun kıvamına gelmesi sağlanır. Oluşan bu karışım, slime yapışan bölgeye sürülerek birkaç saat kuruması beklenir. Tamamen kuruduktan sonra ise yüzeyden alınarak temiz bir bez yardımıyla slime yapışan alan silinir. Bu yöntemin duvar, ahşap yüzeyler, mermer gibi sert zeminlerde de kullanımı mümkün.

slime-temizligi-nasil-yapilir

Slime Sağlığa Zararlı Mı?

Oynaması oldukça zevkli olsa da ebeveynlerin birçoğunun aklında bu sorunun olduğuna eminiz. Elbette bu aktiviteyi yaparken bazı hususlara dikkat etmek gerekiyor. Eğer slime’ı kendin yapmayarak hazır almayı tercih edersen, mutlaka ürünün etiketini kontrol etmen gerekiyor. Ürün ile ilgili detaylı araştırma yapan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın uyarısı üzerine etiketinde ’CE’ işaretiyle üretici veya ithalatçı bilgisi bulunmayan hiçbir ürünün satın alınmaması gerekiyor. Ayrıca ürün ambalajında EN 71 testlerinin yapıldığına dair bilgi de mutlaka bulunmalı. Bunlar ilgili ürünün ‘Oyuncak Güvenlik Yönetmeliği’ne uygun şekilde üretildiği anlamına geliyor.

Piyasadan hazır almak yerine evde hazırlanan slimelarda ise dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, slime’ın mutlaka ebeveyn kontrolünde yapılması gerektiği. Çünkü boraks ve tutkal gibi malzemelerin solunması veya doğrudan cilt ile teması halinde bazı sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceği belirtiliyor. Bunun önüne geçmek için ise slime yapımı esnasında mutlaka ebeveyn gözlemi şart. Özetle; ilgili kontroller sağlandığında slime’ı gönül rahatlığı ile kullanman mümkün.

slime-saglıga-zararli-mi

Görsel Kaynak: Canva

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Hazeran İşleme ile Mobilyalarını Yeniden Yarat

Hazeran İşleme ile Mobilyalarını Yeniden Yarat

Terasını Yenilemek İsteyenler İçin İlham Verici Dekorasyon Fikirleri

Terasını Yenilemek İsteyenler İçin İlham Verici Dekorasyon Fikirleri