Sınırları Olmayan Tasarımlar: Maksimalist Dekorasyon

Sınırları Olmayan Tasarımlar: Maksimalist Dekorasyon

Son yılların dekorasyon trendi olan minimalizme neredeyse herkes aşina. Sınırları belli olan minimal yaklaşımın pek çok örneğini günlük hayatta da görmen mümkün. Ancak artık dekorasyonda yeni bir trend olarak karşımıza çıkan maksimalizm anlayışı, minimalizmin tam karşısında durarak sınırları yıkmak isteyen bir anlayışa sahip . Bu trende daha detaylı bakmak istersen maksimalist dekorasyonu örnekler ile anlattığımız bu yazımıza göz atabilirsin . Kim bilir, belki senin zevklerin de maksimal yaklaşıma benzerlik gösteriyordur.

Küçük Salonlar İçin Dekorasyon Fikirleri >

İlham Verici Cafe Dekorasyon Örnekleri >

Küçük Balkonlar İçin Dekorasyon Önerileri >

Maksimalist Dekorasyon Nedir?

Fransızca’da maksi kelimesinden gelen maksimal kavramı en çok, azami anlamına gelmektedir. Bilim ve sanatın pek çok farklı alanına uyarlanabilecek bir kavram olan maksimal var olanı en çok, en fazla kullanmak anlamı ile eşleşebilir.

Bu tanıma göre dekorasyonda ise maksimal denildiğinde aklına her elemandan çok fazla kullanmak tanımı gelebilir. Ancak maksimal dekorasyon, tümüyle bir karmaşayı ifade etmemektedir.

maksimalist-dekorasyon-nedir

Minimal dekorasyonda sadece işlevi olan, yani sadece ihtiyacın olan eşyaları dekorasyonda kullanırken; maksimal dekorasyonda ise evdeki boşluklardan en yüksek verimi almaya çalışılır. Bu noktada da minimalizmin aksine, senin zevklerin daha ön plandadır.

maksimalist-dekorasyon-renkleri

Sınırsız Renk Paleti

Maksimal dekorasyon gerçekten de sınırların ötesinde bir tasarım anlayışıdır. Buna bir evin ilk bakışta kişiliğini ölçmemizde etkili olan renk seçimlerinden örnek verebiliriz. Maksimal dekorasyonda renk kullanırken aslında kendi zevkinden başka bir şeyi düşünmen gerekmez. Yani dilediğin renkte mobilyalar, onlara uyumsuz olsa da bambaşka bir duvar kâğıdı gibi. Hatta eğer bir kilimin iki farklı rengini beğendiysen evinde yan yana veya birbirleri üzerine geçecek şekilde bile kullanabilirsin.

maksimalist-dekorasyon-renk-paleti

Dekorasyonda Desen ve Geometri Kullanımı

Boşlukları en verimli şekilde kullanma anlayışını savunan maksimalist dekorasyon, geometriden ve desenlerden faydalanmayı çok sever. Tahmin edebileceğin üzere duvar kağıtlarıyla da buna bir çok örnek verebiliriz. Aynı zamanda duvar kağıdındaki desenlerin renklerini baz alarak, desenden renge geçen bir geçiş yaratabilirsin.

maksimalist-dekorasyon-desen-geometri-duvar-kağıdı

Bir başka keyifli bakış açısı da zeminden geliyor. Evinde farklı karo işlemeler, örüntüler ile zemini bir dekorasyon ürünü haline getirebilirsin.

maksimalist-dekorasyon-desen-geometri-halı

Günümüzde yaygın olmayan desenli tavanlar ise maksimalist tasarımda karşımıza çıkıyor. Evdeki belki aklına son gelecek olan boşluk alan olan tavanlara da bir dekorasyon parçası tanımı atayarak dilediğin şekilde onlara da canlılık verebilirsin.

maksimalist-dekorasyon-desen-geometri-tavan

Ve elbette mobilyalar. Duvar kağıdı, zemin ve tavan kaplamanın yanında çok daha basit bir dokunuş ile değiştirebileceğin mobilyalarında desen ve geometri ile eğlenceli bir doluluk yaratabilirsin. Mobilyalarının döşemesinden memnunsan bu canlı dokunuşu kırlentler ve koltuğun kenarına atacağın bir battaniye gibi tekstil ürünleriyle de sağlayabilirsin.

maksimalist-dekorasyon-desen-geometri-mobilya

Sadece Sevdiğin Dekorlara Yer Ver

Maksimalist dekorasyonda önemli olan bir kurala bağlı kalmak değil, senin zevklerini en verimli şekilde ortaya koymaktır. Bunu yaparken de minimal dekorasyonda olduğu gibi bir ürüne bakıp “Sen işime yarayacak mısın?” diye sormak yerine; “Ben seni seviyor muyum?” diye sorarak almayı öne sürer. Yani seviyorsan aynı dekorasyon ürününün farklı bir rengini de niye edinmeyesin ki?

maksimalist-dekorasyon-desen-geometri-mobilya

Takımı Bozmaktan Zarar Gelmez

Maksimalist dekorasyonda kafanı karıştırabilecek şeylerden biri tüm bu zevklerine yönelik tasarımlarda bir uyumsuzluk oluşma korkusu olabilir. Ancak emin ol ortada bir uyumsuzluk değil, senin tasarım paletin oluşacak. Bu nedenle aynı rengin ve desenin mobilyalarını almana gerek yok. Konforlu ve farklı bulduğun bir berjeri, mobilyalarının yanına yerleştirmen takımı bozsa da seni keyiflendirecekse neden olmasın ki?

maksimalist-dekorasyon-desen-geometri-mobilya
maksimalist-dekorasyon-mobilya

Birbiri yanına uymayacağını düşündüğün dekorasyon parçaların olursa da, uyumlu durmadıkları takdirde birbirleri içinde kaybolmak yerine, kendilerini daha da gösterdiklerini unutma.

Hatta çıtayı bir adım daha çıkaralım. Sofra düzeninde dahi takım parçaları kullanmak zorunda değilsin. Eğleneceğin ve zevkini yansıtacak farklı takımlar arasında kaldıysan ikisini birlikte kullanmaktan da zarar gelmez.

maksimalist-dekorasyon-desen-geometri-mobilya

Her Köşede Bir Sanat

Evin en büyük elemanı olan duvarlarda çeşitli duvar kağıtları ile dolu bir görünüm elde edebilirsin. Bununla birlikte dilersen duvarlarını farklı sanat eserleri ile de canlandırabilirsin. Çektiğin fotoğrafları veya profesyonel bir fotoğrafçının çalışmalarını çerçeveletebilirsin. Aynı mantıkta renkli bir duvar kâğıdı üzerine siyah beyaz fotoğraf konumlandırmak maksimalist dekorasyonda sıkça rastlayabileceğin dekor tercihlerindendir.

maksimalist-dekorasyon-duvar-dekorasyonu

Aynı şekilde beğendiğin tabloları bir kompozisyon oluşturarak duvarına asabilirsin. Hatta birden fazla parçadan oluşan tablolar ile cesur renkli bir duvar kağıdını kullanman eminiz misafirlerinin de dikkatini çekecektir.

maksimalist-dekorasyon-duvar-dekorasyonu

Koleksiyonlarını Sergilemenin Tam Yeri

Maksimalist dekorasyonu en çok destekleyenler şüphesiz koleksiyonculardır. Kitap, plak, CD, kaset, figür vb. koleksiyonlarını evindeki boşluğu en verimli şekilde kullanarak sergileyebilirsin. Hatta bir arada durmalarına da gerek yok. Evin farklı alanlarına elindeki koleksiyon değerinde gördüğün ürünleri yerleştirebilirsin.

maksimalist-dekorasyon-koleksiyon

Her Şey Mükemmel Olmasa da Olur, Sen Olsan Yeter

Sınırları olmayan maksimalist dekorasyonda gördüğün üzere her şeyin bir kalıba girmesine, mükemmel olmasına veya kurallara bağlı kalmasına gerek yok. Senin bambaşka yönlerini yansıtacak her bir dekorasyon ürününün bu tasarım anlayışında bir değeri var. Bu nedenle maksimalist dekorasyon ile evini canlandırırken her şey mükemmel olmasa da olur, seni yansıtsın yeter.

maksimalist-dekorasyon

Görsel kaynak: domino, freshome, pinterest

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Hayran Kalacağınız 11 Bahçeli Ev Modeli

Hayran Kalacağınız 11 Bahçeli Ev Modeli

Yeni Trend: Konteyner Evler

Yeni Trend: Konteyner Evler