Zamansız Tatil Planı Nasıl Yapılır?

Zamansız Tatil Planı Nasıl Yapılır?

Kendi ve çevremizin sağlığı için bir süredir hepimiz evlerdeyiz. İşimizi, eğitimimizi ve günlük hayattaki daha pek çok aktivitemizi evde gerçekleştirmeye çalışırken bir yandan da sağlıklı ve normal sürecimize dönmeyi bekliyoruz. Bu süreçte nasıl işlerini, eğitimini veya sporunu evden yürütebiliyorsan, aslında zamanı belli olmayan bir tatili de evinde planlayabilirsin. Böylece henüz ne zaman sonlanacağı belli olmayan bu dönemde yaklaşık olarak bir tatil planı yaparsan tümüyle sağlıklı zamanlara döndüğümüzde planını sadece gerçeğe dönüştürmek kalır.

Evdeki Gereksiz Eşyalardan Kurtulma Zamanı >

Evde Çalışma Motivasyonunu 9 Adımda Arttır >

Evde Yaratıcı Fotoğraf Çekim Teknikleri >

Neden Tatil Planlamalısın?

İster dinlenmek ister gezmek amacıyla olsun; bir tatile çıkacağında onu en verimli şekilde geçirmek hepimizin önceliğidir. Özellikle bu yıpratıcı dönemin sonunda kendini yeniden keyif içinde ve iyi hissetmek için çıkabileceğin bir tatili en iyi şekilde kullanmalısın. Bu nedenle kendine ayırdığın bu özel zamanı iyi planlamalısın.

evde-tatil-planlamak-rota

Eğer spontane gelişen ve planlanmamış tatilleri seven biriysen de yine de bu hayal kurmana engel olmamalı. Evden çıkamadığımız bu dönemde sırt çantanı alıp yola çıkmayı planlıyorsan sana nereyi gezmenin, nerede güneşlenmenin veya hangi sokaklarda kaybolmanın iyi geleceğinin hayalini kurarak zamanını geçirebilirsin.

evde-tatil-planlamak

Nasıl Bir Tatil İstediğine Karar Ver

Öncelikle bu tatile neden çıktığına karar vermelisin. İhtiyacın olan şey dinlenmek mi, yeni lezzetler tatmak mı, arkadaşlarınla zaman geçirmek mi, yeni deneyimler edinmek mi, doğal güzellikleri gezmek mi yoksa tarihi yapılar içinde kaybolmak mı? Elbette kendini tek bir plan ile sınırlandırmak ve kesin sınırlar ile yapacağına karar vermek zorunda değilsin. Ancak yapacağın hazırlıklarda ve planda en azından tatilin birkaç amacını belirlemiş olursan daha verimli geçirebilirsin.

tatil-planlamak-gezi-tatili
tatil-planlamak-doğa

Muhtemel Tatil Bölgelerini Belirle

İstediğin amaca göre en uygun bölgeleri belirleyerek devam edebilirsin. Örneğin eğer doğal güzellikleri gezmek ve uzun yürüyüşlere çıkmak istiyorsan, daha kırsal bölgeleri tercih edebilirsin. Aynı şekilde şehrin coşkusunda eğlenmek istiyorsan festivalleri yakalamaya çalışabilirsin.

evde-tatil-planlamak-yurtdışı

Bununla beraber eğer herhangi bir tatil amacına bağlı olmaksızın gitmek, gezmek istediğin bir ülke veya şehir varsa oraya özel de bir plan yapabilirsin. Gitmeyi düşündüğün yeri kategorilere ayırabilir ve ne kadar günün senin için yeterli olacağına karar verebilirsin.

evde-tatil-planlamak-yurtiçi

Yaklaşık Bir Bavul Listesi Belirle

Tatil amacın ve gidebileceğin bölgeleri yaklaşık olarak kafanda oluşturduysan yaklaşık bir bavul listesi oluşturabilirsin. Elbette henüz zamansız bir tatil planı yaptığın için hava koşullarını tahmin edemeyip doğrudan alman gerekenleri belirleyemeyebilirsin. Ancak bölgenin özelliklerine göre veya tatil amacına göre birkaç fikir oluşturabilirsin.

evde-tatil-planlamak-bavul-düzenlemek

Örneğin sürekli olarak sıcak bir bölgeye gideceksen iklim koşullarına göre bir plan yapabilirsin. Veya konum itibari ile güneşi ile seni kavuracak bir yere gideceksen şapka gibi ihtiyaçlarını belirleyebilirsin. Aynı şekilde eğer özellikle bir spor deneyimi veya plan ile gidiyorsan gerekli ekipmanlara dair bir liste oluşturabilirsin. Tabii uzun yürüyüşlerin mi yoksa sadece anı yaşayan biri mi olduğuna göre bir ayakkabı profili de belirleyebilirsin.

tatil-planlamak-bavul-hazırla
tatil-planlamak-bavul-düzenlemek

Eksiklerini Belirle

Tatile çıktıktan sonra evinde bulunan hiçbir parçana erişimin olmayacağı için senin için olmazsa olmazlara dair bir liste oluşturabilirsin. Bunda mutlaka kullanacağın ilaçlar, kişisel bakım eşyaları da dahil olabilir. Özellikle çadır tatilini düşünüyor veya gideceğin yerde mutfağı olan bir apartta kalmayı planlıyorsan bu ihtiyaçları önceden temin etmelisin. Aynı şekilde eğer gideceğin yerde yanında götürmen gereken belgeler varsa zamanı geldiğinde hepsini hızlı bir şekilde hazırlamak için önceden nelere ihtiyacın olacağına bakabilirsin.

evde-tatil-planlamak-bütçe

Bir Bütçe Belirle ve Biriktirmeye Başla

Tatile çıkmayı ve kendine zaman ayırmayı istiyorsan önceden ekonomik anlamda da planlı olmak sana pek çok avantaj sağlar. Kafanda planını oluşturduğun veya hayalini kurduğun tatil için bir bütçe belirlemelisin. Bu bütçeyi belirlerken başlıca giderlerin dışında orada keyfi veya alışveriş için kullanacağın ücretleri de ayırabilirsin. Ayrıca hazır zamanı belli olmayan bir tatil planlıyorken şimdiden tatiline ait bir birikim yapman senin için iyi olabilir.

evde-tatil-planlamak-bütçe-belirleme

Bütçe belirlerken aynı zamanda kendini biraz zorlayarak ekonomik seçenekleri değerlendirebilirsin. Örneğin bir otelde kalmak yerine bir apart tercih edebilir veya gezmek istediğin bölgelere ait toplu taşıma güzergahlarını takip edebilirsin.

evde-tatil-planlamak-toplu-tasima

En İdeal Gezi Planını Oluştur

Belirlediğin tatile göre en verimli gezi planını oluşturmalısın. Gideceğin bölgede yapmak istediklerine bağlı olarak en ideal konumları, mekanları ve yolları belirleyebilirsin. Bu süreçte daha önce aynı yere tatile gitmiş kişilerin paylaştıkları çevrimiçi içeriklere göz atabilir ve bir plan oluşturabilirsin. Bu gezi planını önceden belirlemen tatilinin kaç gün süreceğine, tatilinde hangi araçlara ihtiyacın olacağına karar vermende yardımcı olacak ve verimli bir şekilde tatil yapmanı sağlayacaktır.

evde-tatil-planlamak-rota-belirleme
evde-tatil-planlamak-notlar

Konaklama ve Yiyecek İhtiyaçlarını Planla

Elbette şu aşamada uygun konaklama konumlarını kesin olarak belirlemen zor olacaktır. Ancak şimdiye dek adımlarımıza göre bir tatil planı oluşturduysan yaklaşık olarak gezmek istediğin yerler, gitmek istediğin mekanlar belirlenmiştir. Bu bölgelerin konumlarına veya bu bölgelerden geçen araç güzergahlarına göre, konaklama seçeneklerini listeleyebilirsin.

Sadece gördüğün değil, aynı zamanda tattığın şeyler ile de sana anılar oluşturacak bu tatilde bölgeye ait mutlaka tatman gereken lezzetleri belirleyebilirsin. Aynı şekilde bu lezzetler arasından en güzel, en ekonomik, en meşhur mekanları belirleyebilir ve aralarında karşılaştırmalar yapabilirsin. Böylece gerçekten hayalindeki tatili gerçekleştirdiğinde nokta atışı ile mekanını bulmuş olacaksın.

evde-tatil-planlamak-lezzetler
evde-tatil-planlamak-denenecek-yemekler

Eğer çadır tatili düşünüyorsan ise kolay pişirmeye, kolay tüketilmeye müsait olan besinlere dair bir liste yapabilirsin. Aynı şekilde daha önce bölgede çadırda kalmış kişiler ile konuşabilir ve ideal konaklama bölgelerini öğrenebilirsin.

evde-tatil-planlamak-kamp

Görsel kaynak: pinterest, unsplash, .anywhere.com, projectvanlife

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Sadece Boya Kullanarak Evinizi Tazeleyin

Sadece Boya Kullanarak Evinizi Tazeleyin

Diyetisyenimiz Anlatıyor: Sağlıklı Beslenmenin Püf Noktaları Nelerdir?

Diyetisyenimiz Anlatıyor: Sağlıklı Beslenmenin Püf Noktaları Nelerdir?