Evde Çalışma Motivasyonunu 9 Adımda Arttır

Evde Çalışma Motivasyonunu 9 Adımda Arttır

Tüm dünyayı etkileyen virüs salgını nedeniyle herkesin yaşam tarzı değişti. Acil durumlar dışında günümüzü hep evde geçirdiğimiz bu dönemde pek çok günlük işi evde yapmaya başladık. Buna eğitim, spor, iş de dahil. Ancak hem geçirdiğimiz stresli dönem hem de uzun süredir evden çıkamama nedeniyle çalışma motivasyonun düşmüş olabilir. Bu dönemde hayatının geri kalanında da uygulayabileceğin bir motivasyon disiplini kazanabilirsin. Senin için bu noktada bazı önerilerimiz olacak.

Evde Meditasyon Rehberi >

Çiftler İçin Evde Romantik Buluşma Önerileri >

Evinden Çıkmadığın Günleri Keyifli Hale Getirecek 10 Hobi >

İlk İş Yatağını Topla

Güne motive edici başlamanın ilk adımı aslında çok basit. Yatağını toplamak. İlk bakışta çok da gerekli bir adım olarak gözükmese de sana faydasını şu şekilde anlatabiliriz. Yataktan kalktıktan sonra hemen yapacağın işlere koşmak korkutucu ve daha baştan bezdirici gelebilir. Eğer kalktıktan sonra hemen yatağını toplar, yastıklarını düzeltirsen çoktan güne bir başarı ile başlamış olacaksın. Hem de somut bir şekilde görebileceğin bu basamağı tamamladıktan sonra güne 1 – 0 önde başladığını farz edebilirsin.

evde-çalışmak-motivasyon-yatak-toplamak

Gerçekçi Hedefler Belirle

Evden çalışarak veya eğitim alarak fazlaca zamanın olduğunu ve belki tüm işleri bir günde bitirebileceğini düşünebilirsin. Ancak çok zamanının olması, çok verim alabileceğin anlamına gelmiyor. Kendi üzerine gereğinden fazla iş yükü yüklememeye çalış. Gerçekçi hedefler ve gerçekçi çalışma saatleri belirle. Sonrasında bu düzene uymak için de elinden geleni yap.

evde-çalışmak-motivasyon-hedef

Madde Madde İşlerini Planla

Gün içinde yapacağın işleri belki kafanda belirlemiş olabilirsin. Ancak kafandaki pek çok düşünce ile bir arada duran bu işler sana korkutucu gelebilir. Motivasyonunu artırmak için elinde somut bir liste olması iyi olabilir. Dilersen telefonuna, bilgisayarına; dilersen bir kâğıda yapacaklarını madde madde yaz. Her birini tamamladığında, üzerine bir çizgi çekerek yaptığın işi gerçekten başardığını hissedebilirsin.

evde-çalışmak-motivasyon-planlama

Etkisini artırmak için bir işi farklı maddelere de bölebilirsin. Örneğin yapacağın bir ödevde “araştırma, görsel bulma, metni toparlama, kapak sayfası hazırlama” gibi maddelere bölerek her birini tamamladığında bir basamak daha çıktığını hissedebilirsin.

evde-çalışmak-motivasyon-hedef

Pijama ile Oturmaya Karşıyız

Evde ev hali sana en rahatlatıcı giyim şekli olarak gelebilir. Ancak çalışırken, spor yaparken veya eğitim alırken rahatlık ilk önceliğin olmamalıdır. Bu nedenle seni ev atmosferinden çıkaracak, yaptığın işe önem verdiğini hissettirecek şeyler giyebilirsin. Elbette okul üniformanı veya takım elbiseni değil, ancak en azından rahat pijamana bir süreliğine veda etmelisin.

evde-çalışmak-motivasyon
evde-çalışmak-motivasyon

Çalışma Ortamını Düzenle

Evde bu denli çalışmadan önce kullandığın çalışma ortamın sana daha yoğun tempoda yetersiz gelebilir. Veya sadece ödevlerini yaptığın, akşam maillerini kontrol ettiğin bir masa hissini verebilir. Normale göre daha çok zaman geçirdiğin çalışma masanı seni engelleyecek tüm aksesuarlardan arındırabilirsin. Gerekirse bazı yeni dekoratif parçalar ile sadece çalışma masası olacak şekilde düzenleyebilirsin. Böylece senin zevklerini yansıtan masada daha verimli çalışabilirsin.

evde-çalışmak-motivasyon

Sağlıklı Ödüller Belirle

Çalışmak bazı yaşam şartları sağlamak için zorunludur. Ancak zaten yapmak zorunda olduğun bir şey olduğu için kendini ödüllendirmeyeceğin anlamına gelmez. Uzun süre evden çalıştığın bu dönemde elbette yorulabilirsin. Bu nedenle motivasyonunu artırmak için kendine sağlıklı ödüller belirlemen sana bir nebze daha yardımcı olacaktır. (Ödülleri sağlıklı olarak tanımlamamızın sebebi de seni yapacağın işin atmosferinden çıkarmayacak olması.)

evde-çalışmak-motivasyon

Başkalarından Yardım İstemekten Çekinme

Evde çalışırken yalnız olabilirsin veya evde bulunan kimse seninle aynı uzmanlık alanında olmayabilir. Ancak beraber çalıştığın iş arkadaşlarının, sınıf arkadaşlarının da evlerinde olduğunu düşünerek onlardan yardım alabilirsin. Yani çalışırken tek başına olman tüm iş yükünü kendi üzerinde hissetmen anlamına gelmemeli. Başkaları ile online toplantılar yapabilir, yardım isteyebilir veya fikirlerini sorabilirsin. Emin ol kendi işlerinden bir süre başka bir yere odaklanmak onlar için de motive edici olacaktır, sormaktan çekinmemelisin.

evde-çalışmak-motivasyon

Multitasking Yapma!

Multitasking yani aynı anda birden fazla işi bir arada götürmek güzel bir niteliktir. Ancak bazı noktalarda çalışma verimliliğini düşürebilir. Elbette sana bir yasak koymaya çalışmıyoruz, ancak işin o gün için çok yoğun olmasa da bir yandan televizyon izlemek iş verimini düşürebilir. Aynı zamanda işlerini bitirdikten sonra yapabileceğin diğer aktiviteleri kendine ödül olarak belirleyebilirsin. Ama lütfen bir süre dişini sık ve işine odaklan, daha kısa süreceğine emin olabilirsin.

evde-çalışmak-motivasyon

Bir Sonraki Gün İçin Geceden Plan Yap

Günlük işlerini bitirdikten, favori dizini izledikten, biraz oyun oynadıktan veya kitabını okuduktan sonra artık uyumaya hazırsın. Ancak bir sonraki günün geleceğini de unutmamalısın. Bu sana moral bozucu bir madde olarak gelmesin. Ertesi günün gerçekliğinin farkına varıp bir önceki geceden yaklaşık olarak neleri tamamlayacağını belirleyebilirsin. Bununla beraber işlerin bittikten sonra kendine vereceğin ödülleri de düşünürsen yüzünde bir tebessüm ile uykuya dalman çok olası :)

evde-çalışmak-motivasyon

Görsel kaynak: pinterest, mmlafleur, distancelearning, webanywhere, cnbc

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Evde Saç Kesimi Nasıl Yapılır?

Evde Saç Kesimi Nasıl Yapılır?

Doğal Malzemelerle Kahve Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır?

Doğal Malzemelerle Kahve Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır?