Evde Meditasyon Rehberi

Evde Meditasyon Rehberi

Kendi sağlığımız ve çevremizdekilerin sağlığı için sosyal izolasyonu sağlamaya ve mümkün olduğunca evde kalmaya özen gösterdiğimiz şu günlerde meditasyon yapmak, keyifli vakit geçirmek için etkili bir aktivite olabilir. Sakinleştirici ve rahatlatıcı bir zihin antrenmanı olarak nitelendirilen meditasyon, ev ortamında kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Evde sürdürdüğün aktiviteleri çeşitlendirmek, gününü sağlıklı ve verimli etkinliklerle doldurmak istiyorsan bu tecrübeye mutlaka şans vermelisin. Bu yazımızda, evde meditasyon deneyimi ile ilgili temel bilgileri bir araya getirdik. 

Evde Vakit Geçirme Rehberi>

Evde Ekipman Olmadan Nasıl Egzersiz Yapılır?>

Evinden Çıkmadığın Günleri Keyifli Hale Getirecek 10 Hobi>

Meditasyon yapmak istemenin tepkilerini azaltmak, stres seviyeni düşürmek, odaklanma süreni ve seviyeni artırmak gibi çok çeşitli sebepleri olabilir. Çeşitli konulara dair gelişim göstermeyi sağlayan farklı meditasyon türleri mevcuttur. Etkisi ne üzerine olursa olsun bütün meditasyon türleri, zihni bilinçli bir şekilde çalıştırarak hayata bakış açısını değiştirir.

evde-meditasyon

Odaklanma meditasyonu

Odaklanma meditasyonu bir süre boyunca tek bir noktaya odaklanmayı gerektirir. Süreç boyunca, tekrar edilen bir kelimeye veya gong sesine ya da mum ışığına odaklanarak nefes ritmini düzenlemelisin. Bu süreçte zihninden geçen düşünceler takip edilmemeli ve serbest bırakılmalıdır. Böylelikle dağılan konsantrasyonunu toparlamayı, yeniden odaklanmayı başarabilirsin.

Farkındalık meditasyonu

Farkındalık meditasyonu kişiye düşüncelerinin zihin içerisindeki akışını gözlemleme fırsatı sunar. Bu meditasyon ile, düşünce ve duygularının gelişimine dair örüntüyü takip edebilirsin. Böylelikle, kendine dair farkındalığın artar ve içsel dengeni geliştirebilirsin.

Oldukça popüler olan bu iki meditasyon türü dışında çok sayıda farklı meditasyon çeşidi bulunmaktadır. Çakra meditasyonu, enerjisini artırmak isteyenler için kundalini meditasyonu gibi diğer meditasyon türleri farklı beklentilere hitap eder ve hayat kalitesinin artırılmasını sağlar. 

Meditasyonu etkileyen faktörler

Doğru yer ve zaman

Meditasyon deneyimini rutin haline getirmek için doğru anı, antrenman sıklığını ve yeri belirlemek ve bu sürekliliği sağlamak gerekir. Haftada birkaç defa gerçekleştirilen meditasyon, yeni başlayanlar için ideal olacaktır. Sabah uykudan uyanıldığında meditasyon yapmak oldukça popüler bir tercihtir ancak herkes için uygun olmayabilir, önemli olan gündelik programda sürdürülebilir bir zaman aralığı belirlemektir. Rahat bir oturma alanı sağlayan, gürültüden uzak bir alan meditasyon yapmak için doğru bir ortam olacaktır.

evde-meditasyon

Ne giymeli?

Meditasyon yaparken giymen için özellikle tasarlanmış kıyafetler yoktur, dilediğini giyebilirsin. Kıyafet konusunda önemli olan tek nokta, kişinin meditasyon boyunca son derece rahat olabilmesi ve fiziksel hareketlerinin kısıtlanmamasıdır. 

Nasıl oturmalı?

Evde gerçekleştireceğin meditasyon deneyiminde yer, koltuk, sandalye gibi rahat edebileceğin herhangi bir yere oturman yeterlidir. Önemli olan oturduğun yerin konforlu olmasıdır. Sandalyede oturmak, alışkın olunan bir eylem olduğundan dolayı yeni başlayanlar tarafından tercih edilebilir. Yerde bağdaş kurmak da sıklıkla uygulanan bir pozisyondur. Önemli olan bir diğer nokta ise, oturulan pozisyonda ellerin kucakta veya dizler üzerinde serbestçe konumlanmasıdır.

Meditasyon süresi

Meditasyonu ne kadar sürdüreceği kişisel tercihlerine, gündelik koşullara ve müsait olduğun zaman dilimine bağlıdır. 10 dakikalık seanslar yeni başlayanlar için ideal olacaktır. 10 dakika boyunca sessizce oturmanın sıkıcı geldiği durumlarda ise rehber eşliğinde ilerleyen, 3-5 dakikalık meditasyon videoları tercih edilebilir. Zihin antrenmanına alıştıkça bu süreyi 15 dakikaya, daha da ilerledikçe 20 dakikaya çıkarabilirsin. 

evde-meditasyon

Yeni başlayanların sık karşılaştığı engeller

Meditasyona yeni başlayanlar, adapte olma süreci boyunca çeşitli engellerle karşılaşabilirler. Ancak süreç ilerledikçe, bu engeller ile baş etmek kolaylaşacak ve meditasyon günlük rutin içerisinde yer alacaktır. Önemli olan, egzersizi benimsemek ve ilk adımı atmayı sağlayan motivasyonu kaybetmemektir. 

Zaman yaratmak

Bu konuda en sık rastlanan engel, meditasyon yapmak için uygun zaman bulmanın zorluğudur. Düzenli olarak sürdürülen meditasyon pratiklerinin daha etkili olduğu bilinse de, adaptasyon sürecinde birkaç gün düzensizlik yaşamak problem yaratmayacaktır. Önemli olan, fırsat bulunca kalınan yerden devam etmek ve açığı kapatabilmektir.

Uykulu hissetmek

Meditasyon pratiği süresince uykulu hissetmek, hatta belki de uyuyakalmak yeni başlayanlar için kaçınılmaz olabilir. Sürece adapte oldukça zihin, meditasyon rahatlığı ile genel rahatlık arasındaki farkı ayırt edebilmeye başlayacaktır. Meditasyon boyunca dik oturmak, sabah uyanınca meditasyon yapmak ve meditasyon sırasında açık pencereden temiz hava almak uykunun gelmesinin önüne geçen tedbirler olabilir. 

evde-meditasyon

Dikkat dağıtıcı etmenler

Yeni başlayanlar genellikle meditasyon için son derece sessiz bir ortam sağlamaları gerektiğini düşünür, bu sebeple en küçük bir sese ya da dikkat dağıtıcı etmene karşı oldukça hassas olurlar. Kuş sesleri, sokaktan gelen sesler gibi çevresel sesleri engellemek mümkün olmadığından, önemli olan bu sesler eşliğinde meditasyona devam edebilmek ve odaklanmaktır. Ancak adaptasyon süresini kolaylaştırmak veya dayanılmaz gürültülerin önüne geçmek adına, ses engelleyici kulaklıklar veya kulak tıkaçları kullanmayı deneyebilirsin.

evde-meditasyon

Meditasyonun faydaları

Gevşeme ve rahatlama, meditasyona başlamayı sağlayan motivasyon sebebi olmasa bile meditasyonun kaçınılmaz sonuçlarındandır. Bu sebeple meditasyonun, rahatlama eşliğinde gelen çeşitli kısa-süreli faydaları olduğu söylenebilir. Fiziksel ve zihinsel gevşemeden kaynaklanan

  • iyileşmiş kan dolaşımı

  • düşük kan basıncı

  • düşük kalp atış hızı

  • daha az terleme

  • yavaş solunum hızı

  • kaygı seviyesinde düşüş

  • stres seviyesinde düşüş

  • iyi olma halindeki artış gibi sağlığı olumlu yönde geliştiren yararları mevcuttur.

Görsel kaynak: pinterest

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Çiftler İçin Evde Romantik Buluşma Önerileri

Çiftler İçin Evde Romantik Buluşma Önerileri

Evde Sık Temizlenmesi Gereken Eşyalar Nelerdir?

Evde Sık Temizlenmesi Gereken Eşyalar Nelerdir?