Evde Sık Temizlenmesi Gereken Eşyalar Nelerdir?

Evde Sık Temizlenmesi Gereken Eşyalar Nelerdir?

Dünyayı etkileyen virüs salgınından dolayı günlük hayat düzenimizde bazı önlemler almak durumundayız. Evde kalarak ve bireysel hijyenine dikkat ederek zaten üzerine düşeni yaparken, evinde tehlike unsuru olabilecek parçalar olabildiğini de unutmaman gerekir. Gerek iş, gerek erzak alışverişi amacıyla çıktığın evine geri döndüğünde özenli bir temizlik yapman önemli. Senin için mikroba elverişli ve sıklıkla temizlemen gereken eşyalardan bir derleme oluşturduk.

Evde Sizi Hasta Edebilecek Şeyler Nelerdir?

İşe Gitmen Gerekiyorsa Virüsten Korunmak İçin Hangi Önlemleri Alabilirsin?

Bahar Temizliği Zamanı!

Ne Sıklıkla Temizlik Yapmalıyız?

Evindeki temizliğin yanı sıra içinde bulunduğumuz olağanüstü durum için de ekstrem temizlikler yapman gerekebilir. Örneğin marketten aldığın ürünleri eve getirir getirmez özenle temizlemen gibi. Aynı şekilde dışarıya çıkma, dışarıdan evine yeni bir eşya getirme sıklığına bağlı olarak bu dönemde temizliğini sıklaştırabilirsin.

evde-temizlenmesi-gerekenler

Ancak özellikle dışarı çıktığında kullandığın eşyalar öncelikli olmak üzere, gün içerisinde sık temas ettiğin yüzeylere dikkat etmen gerekir. Hatta evinde senden başka yaşayan bireyler de varsa, bütün evin hijyeni ve sağlığı için bu kuralları yerine getirmeniz en iyisi olacaktır. Bu nedenle bazı eşyalarda günlük veya gün aşırı temizlik gerekli olabilir.

evde-temizlenmesi-gerekenler

Eşyaları Temizlerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Marketten aldığın ürünler, işten gelirken temas ettiğin her bir parça eşyan gibi evine mikrop taşımaya müsait ürünlere dikkat etmelisin. Ve evin içine giren ürünleri temizlerken de mikroptan arındırabilecek malzemeleri kullanmaya özen göstermelisin.

Farklı materyaller üzerinde farklı süre boyunca canlı kalabilen Covid-19 virüsü için özellikle alkol içeren temizleyiciler kullanman etkili olur. Yani sirkeli su gibi malzemeler yerine alkol oranı yüksek kolonyaları ve alkollü mendilleri tercih edebilirsin. Bununla beraber en etkili temizleyici de su ve sabun olduğu için, bu işlem için özel ayırdığın bir bulaşık süngeri ile zarar görmeyecek ürünleri temizleyebilirsin.

evde-temizlenmesi-gerekenler

Cep Telefonu

Gün içerisinde işte, evde ve hatta kısa süreli bulunduğun market alışverişinde bile telefonuna bakma ihtiyacı hissedebilirsin. Bu nedenle eldiven ile kullansan da dışarıdaki ürünler ile dokunduğun telefonunu her gün temizlemen, hatta dışarıdan gelince ilk işlerinden birinin bu olması önemlidir. Çoğunlukla yanında bulundurduğun telefonun başka yüzeyler ve eşyalar ile de temas edebileceği için alkollü mendiller veya kolonya ile temizlemelisin.

evde-temizlenmesi-gerekenler-cep-telefonu

Cüzdan ve Kartlık

Gün içinde alışveriş yaparken, kimlik veya ehliyet gösterirken gibi pek çok amaçla eline alabileceğin cüzdanın ve kartlığının temizliğine de özen göstermelisin. Evin içinde cebinden çıkarmıyor veya kartları ev içinde kullanmıyor olsan da yüzeylerde ne kadar süre canlı kaldığı henüz kesin belli olmayan virüsün bir sonraki kullanımda bulaşmaması için dikkat etmelisin. Bu nedenle cüzdanındaki eşyaların manyetik yapısına zarar vermeden her birini temizlemen önemli.

evde-temizlenmesi-gerekenler-cüzdan

Çantalar

Dışarı çıkarken kullandığın çantanı özenle mümkün olduğunda az temasla kullanıyor olsan dahi, içine sık kullandığın bir ürünü koyuyorsan, çantandaki diğer eşyaların temizliğine de dikkat etmelisin. Aynı şekilde çanta kulplarını ve fermuarlarını her dışarıdan gelişinde özenle temizlemelisin.

evde-temizlenmesi-gerekenler-çanta

Anahtarlar

Özellikle evde anahtarları birden fazla kişi kullanıyorsanız, temizliğine fazlasıyla önem vermelisiniz. Anahtarı, anahtarlıkları alkol içerikli temizleyiciler ile sık sık, her kullanışında temizleyebilirsin.

evde-temizlenmesi-gerekenler-anahtar

Oyuncaklar

Evden dışarı çıkmayan ürünler olsa da evde bulunan çocuğuna, kardeşine, yeğenine ait oyuncakları sıkça temizlemelisin. Yıkanabilen pelüş oyuncakları çamaşır makinesinde yıkayabilir, plastik ürünleri de alkollü temizleyiciler veya bulaşık süngeri ile köpürterek temizleyebilirsin.

evde-temizlenmesi-gerekenler-oyuncak

Araba İçi

Eve dair bir ürün olmasa da eğer araban varsa kulplarını, direksiyonunu, elektronik tuşlarını, dikiz aynasını, emniyet kemeri tokasını gibi gün içerisinde temas ettiğin yüzeyleri temizlemelisin. Elbette bu işlemi yaparken elektronik aksamına zarar vermemelisin. Özellikle arabayı seninle başka kullananlar da var ise her kullanım sonrası temizliğine özen göstermelisin.

evde-temizlenmesi-gerekenler-araba-temizligi

Kapı Kolu

Özellikle evde başka insanlar ile berabersen evin ana kapısı dahil tüm oda kapılarının ve pencere kulplarının temizliğine dikkat etmen gerek. En sık temas edilen yüzeyler arasında olan bu yüzeyleri alkollü temizleyiciler ile her gün temizleyebilirsin.

evde-temizlenmesi-gerekenler-kapı

Bilgisayar Ekipmanları

Evinde veya işinde kullandığın fare, klavye, kulaklık gibi bilgisayar ekipmanlarını ve bilgisayarın güç tuşu gibi he gün temas ettiğin yüzeyleri çok sık temizlemelisin. Ancak bunu yaparken elektronik aksamlarına hasar vermemeye özen göstermelisin. Bunun için toz bırakmayacak bir bez ile kurulamayı düşünebilirsin.

evde-temizlenmesi-gerekenler-klavye

Dolap Kulpları

Evde bulunan herkesin temas edebileceği yüzeyler arasında bulunan dolap kulplarını dışarı çıkma sıklığına bağlı olarak temizleyebilirsin. Özellikle eve girer girmez bireysel hijyenini ellerini en az yirmi saniye yıkayarak sağlıyorsan bu yüzeyleri her gün temizlemene gerek yok. Temizlenmesi gereken dolap kulplarına buzdolabı, çamaşır / bulaşık makinesi gibi beyaz eşya kulplarının da dahil olduğunu unutmamalısın.

evde-temizlenmesi-gerekenler-dolap-kulpu

Musluk Bataryaları

Çoğunlukla su ile teması olan yüzeyler olsa da sadece su ile mikropları ortadan kaldıramayacağın için gerekli temizlik malzemeleri ile musluk bataryalarının da temizliğini sağlamalısın.

evde-temizlenmesi-gerekenler-musluk

Elektrik Düğmeleri

Büyük ihtimalle dışarıdan eve girdiğinde ve işe gittiğinde ilk temas ettiğin yüzeyler arasında olabilecek elektrik düğmelerini her dışarıdan geldiğinde temizleyebilirsin. Aynı şekilde gün içinde sık temas ettiğin kablo fişlerini de temizlemen önemli olacaktır. Ancak temizlik sırasında elektrik aksamına ve dolayısıyla kendine zarar vermemeye özen göstermelisin.

evde-temizlenmesi-gerekenler-elektrik-düğmesi

Görsel kaynak: time.com, unsplash, bhg.com, goodhousekeeping, explosion.com, 1909kitchens

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Evde Meditasyon Rehberi

Evde Meditasyon Rehberi

Kediler İçin Evde Yapılabilecek Oyuncak Önerileri

Kediler İçin Evde Yapılabilecek Oyuncak Önerileri