Doğal Malzemelerle Kahve Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır?

Doğal Malzemelerle Kahve Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır?

Kahve severler için iyi kahve demlemek kadar önem taşıyan bir diğer konu da kahve makinesi temizliğini iyi yapmaktır. Kahve kalıntısı ve sudaki mineral birikintileri kahvenin lezzetini etkileyebilir. Zamanla, filtrenin verimli damlama işlemini bozabilir. Kahve telvesi, durulama ile temizlenmeyen doğal yağlara sahiptir. Demleme sepetini ve diğer parçaları düzenli olarak temizlemezsen kahvenin giderek daha acı hale geldiğini fark edebilirsin. Artık öğütülmüş kahve taneciklerinin nemli ortamı; maya, küf veya bakterilerin büyümesine yol açabilir. Özellikle kahve suyunu çeşmeden kullanıyorsan ve su sert özellikte ise, bu durum su kanalını daraltır ve kahve makinen daha yavaş çalışır.

Kahve makinesinin sürahisini her gün yıkasan da iç aksamı ve su haznesini de belirli aralıklarda temizlemek gerekiyor. Sudaki mineral ve kireç kalıntılarını kahve makinesinin iç aksamından kimyasalsız, doğal malzemelerle temizleyerek hem makineni temiz tutmuş hem de kahvenin tadının bozulmasını engellemiş olursun. Şimdi bu işlemi hangi adımlarla kolaylıkla tamamlayabileceğine göz atalım.

Evde Kimyasal Kullanmadan Temizlik Yapmak İsteyenler İçin 4 Formül >

Doğal Malzemelerle Bulaşık Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır? >

Evde Sık Temizlenmesi Gereken Eşyalar Nelerdir? >

Kahve Makinesi Nasıl Temizlenir?

Her kullanımdan sonra kahve makinesini temizlemeli, zeminleri çıkarmalı ve demleme sepetini, kapağı ve sürahiyi temizlemelisin. Mineral birikintilerini temizlemek için kireç çözme işleminin daha derinlemesine temizlenmesi en az üç ayda bir yapılmalıdır.

Evinde sert su (ağır mineral içerikli su) varsa, kalıntı daha hızlı birikebilir. Bu durumda, aylık temizlik yapman daha doğru olacaktır.

Bazı kahve makineleri kendiliğinden görünür bir temizleme sinyaline sahiptir ve bu genellikle zorunlu temizlik süresinden önce gelir. Kahve makinesi firmaları genellikle kılavuzda ayrıntılı olarak açıklanan bir temizleme döngüsü ayarına sahiptir. Her zaman üreticinin ayrıntılı temizleme talimatlarını gözden geçirmelisin.

kahve-makinesi-temizligi-sabun-su

Kahve Makinesi Sabun ve Su ile Nasıl Temizlenir?

1. Demleme Sepetini ve Filtreyi Çıkar

Her kullanımdan sonra, demleme sepetini çıkart, toprakları ve tek kullanımlık kağıt filtreyi atmayı unutma.

kahve-makinesi

2. Sıcak Su

Lavaboya veya uygun bir kaba kısmen sıcak su doldur.

kahve-makinesi-temizligi

3. Sabun Ekle

Bulaşık deterjanı, özellikle de yağı çıkarmak için formüle edilmiş bir deterjan ekle.

kahve-makinesi-temizligi

4. Temiz Demleme Sepeti ve Kalıcı Filtre

Demleme sepetini ve kullanılıyorsa sabunlu suya kalıcı filtreyi yerleştir. Öğütülmüş kahve tozlarını ve yağlı kalıntıları temizlemek için sünger veya yumuşak bir bezle yıka.

kahve-makinesi-temizligi

5. Temiz Sürahi

Kalan kahveyi at ve sürahiyi ılık suda durula. Biraz ılık sabunlu su ekle ve sürahiyi bir sünger fırça ile temizle.

kahve-makinesi-temizligi-sürahi-temizligi

6. Ilık Su ile Durula

Demleme sepetini, kalıcı filtreyi ve sürahiyi ılık suyla durula. Yumuşak bir bezle sil ve kurumaya bırak.

kahve-makinesi-temizligi-filtre

kahve-makinesi-temizligi-filtre

7. Kahve Makinesini Sil

Yumuşak bir bezi veya kağıt havluyu sabunlu suya batır ve kalıntıları temizlemek için iç kapağı, dış kapağı ve demleme alanını sil. Sabun kalıntılarını silmek için bir bezi su ile nemlendir.

kahve-makinesi-temizligi-filtre-temizleme

8. Kahve Makinesi Birleştir

Parçalar kuruduğunda, kahve makinesini tekrar bir araya getir.

kahve-makinesi-temizligi-yerleştirme

Kahve Makinesini Sirke ile Temizleme

Bu işlemi, kalsiyum mineral birikimini gidererek kahve makinesinin kirecini gidermek için kullanabilirsin. Başlamadan önce, üretici tarafından sirke ile temizlemenin önerildiğinden emin olmak için kahve makinesinin kılavuzuna bakmayı unutma. Genellikle kahve makinelerinin metal parçaları nedeniyle tavsiye etmeyen bazı markalar vardır.

kahve-makinesi-temizligi

Gereçler

Sıcak sabunlu su (sıcak su ve bulaşık deterjanı ile yapılır)
Sirke
Yumuşak kumaş

Kahve Makinesi Sirke ile Nasıl Temizlenir?

1. Parçaları Çıkarma ve Temizleme

Kahve makinesini boşalt, sürahiyi, demleme sepetini ve kalıcı filtreyi çıkar ve sıcak sabunlu suyla temizle. Varsa su filtresini çıkar. Boş filtre sepetini ve sürahiyi değiştir.

kahve-makinesi-temizligi

2. Sirke ve Suyu Karıştır

Su haznesini doldurmak için yeterli miktarda beyaz sirke ve suyu karıştır. Bunu yapmanın kolay bir yolu, bölmeyi sirke ile yarıya kadar doldurmak ve daha sonra üstünü su ile doldurmaktır. Ancak, demleyicinde seviyeyi göremiyorsan, eklemek için ayrı bir kapta olarak karıştırabilirsin.

kahve-makinesi-temizligi

3. Hazneyi Doldur ve Sürahiyi Değiştir

Su haznesini sirke ve su çözeltisi ile doldur. Kağıt filtreleri kullanıyorsan, demleme sepetine bir kağıt filtre yerleştir.

4. Bir Damla Çevriminin Yarısını Çalıştır

Kahve makinesini, solüsyonun rezervuarda ve su kanalında oturabilmesi için bir damla döngüsünün yarısından geçir. Hem rezervuarda hem de sürahi içinde 30 dakika ila bir saat beklet.

kahve-makinesi-temizligi

5. Demleme Döngüsüne Devam Et

30 ila 60 dakika sonra, demleme döngüsüne devam et ve kahve makinesinde sirke ve su karışımını demlemeyi bitir. Sirke ve su çözeltisini at, eğer kağıt filtre kullanıyorsan yenisiyle değiştir.

kahve-makinesi-temizligi

6. Su Döngüsü

Su haznesini sade su ile doldur ve tam demleme döngüsü için sistemden geçir. Demleme suyunu at, kağıt filtreyi değiştir. Kahve makinesinin soğumasını bekle. Dolu bir demleme döngüsü su ile tekrarla.

kahve-makinesi-temizligi

7. Temiz Sürahi ve Demleme Sepeti

Çıkarılabilir filtre sepetini, kalıcı filtreyi ve sürahiyi sıcak, sabunlu suyla temizle. Kahve makinenin dışını yumuşak bir bezle iyice sil.

kahve-makinesi-temizligi

Kahve Makineni Daha Uzun Süre Temiz Tutmak İçin İpuçları;

  • Kahve hazırlarken demineralize su kullanın.

  • Su haznesini doldurmak için sürahi kullanıyorsan, bunu sadece her kullanımdan sonra sürahiyi sıcak, sabunlu suyla temizlersen yap.

  • Kahve makinesinde uzun süre ıslak, kullanılmış malzemeler bırakma, aksi takdirde küf, maya veya bakteri üremesi olabilir.

görsel kaynak: thespruce, housecleaningtip, thekitchn.

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Evde Çalışma Motivasyonunu 9 Adımda Arttır

Evde Çalışma Motivasyonunu 9 Adımda Arttır

Evde Yaratıcı Fotoğraf Çekim Teknikleri

Evde Yaratıcı Fotoğraf Çekim Teknikleri