Kıyafetleri Dezenfekte Etmek İçin 7 Öneri

Kıyafetleri Dezenfekte Etmek İçin 7 Öneri

Kişisel hijyen günümüzde yaşanan Covid-19 virüsü nedeniyle başka bir boyut kazandı. Artık sadece bedenimizin temizliğine değil, temas ettiğimiz her ürünün de özenle temizlenmiş olmasına önem veriyoruz. Bu noktada giydiğimiz kıyafetler, bizimle sürekli temas halinde bulunan ürünler olduğu için temizlerken ayrıca taşıyabilecekleri potansiyel dış etkenlerden dezenfekte etmelisin. Evde uygulayabileceğin yöntemleri bu yazımızda derledik.

6 Maddede Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? >

9 Adımda Banyo ve Duş Kabini Temizliği >

Bebeğin İçin Eğitici Kendin Yap Oyuncak Fikirleri >

Sıcak Suyla Derin Temizlik

Bilinen bakteri, mikrop ve virüslerin çoğunluğu sıcağa karşı dayanıksızdır ve özellikle belirli sıcaklıktaki suyla temas ettiklerinde ölürler. Bu nedenle kıyafetlerinin sadece kir, leke ve tozdan arınmasını değil; aynı zamanda da dezenfekte olmasını istiyorsan yüksek sıcaklıkta suyla yıkamalısın. Elde bu yıkamayı gerçekleştirmen sağlığın için zararlı olabileceği için çamaşır makinenin en sıcak ayarında bunu yapabilirsin.

Ancak bu noktada her kumaşın yüksek sıcaklığa dayanıklı olmayacağını unutmamalısın. Kıyafetinin yıkama hassasiyetine dair bir etiket bulursan, buradan inceleyerek daha doğru bir şekilde yıkayabilirsin.

kıyafet-dezenfekte-etmek-temizlik

Hassas Kumaş Türleri

Bazı kumaş türleri çamaşır makinesinde yüksek sıcaklığa dayanıklı değildir. Bu nedenle yüksek sıcaklıkta yıkanmaları renklerinin solmasına, kolay eskimesine sebep olabilir. Bu tür kumaşlar genelde lif yapıya veya örgüye sahip kıyafetlerdir.

Pamuklu ve yünlü kıyafetler yumuşak ve sıcak tutmalarıyla bilinen türlerdir. Ancak yüksek yıkamada keçeleşebilir, rengi solabilir veya çekebilir. Keten kir tutmayan bir kumaş olsa da dezenfekte edilmesi gereklidir.

Polyester, yüksek ısıya karşı dayanıksız olmakla beraber plastik yapısıyla beraber üzerinde mikroorganizmaları en uzun süre tutan kumaşlardan biridir. Bu nedenle kesinlikle dezenfekte edilmesi gerekir. Ancak bunu yaparken sıcak su, kumaşın deforme olmasına sebep olabilir.

kıyafet-dezenfekte-etmek-temizlik-hassas-kumaşlar

Güneş Işığından Faydalan

Dezenfekte sırasında güneş ışığı altında kurumaya bekletilen kıyafetler en doğal şekilde mikroorganizmalardan arınmış olur. Yıkanmış ve nemli kıyafetlerini güneş altında kurumaya bırakırsan, aldığı güneş ışığıyla dezenfekte olacaktır.

kıyafet-dezenfekte-etmek-temizlik-güneş-ışığı

Hassas Kumaşlar İçin Çamaşır Kurutma Makinesi

Yüksek sıcaklıkta yıkayamayacağın kıyafetlerini kurutma sırasında bir makineden faydalanarak da dezenfekte edebilirsin. Isıya dayanıksız mikroorganizmalar için bu yöntemi özellikle düşünebilirsin. Kurutma sırasında her an güneş ışığında bekletemesen de kıyafetlerinin arınmasını sağlayabilirsin.

kıyafet-dezenfekte-etmek-temizlik

Çamaşır / Kurutma Makinesi Temizliği

Kıyafetlerinin temizlendiği yerin de temiz olması gerekir. Bu nedenle çamaşır veya kurutma makinesinin içinin de hijyenini sağlaman dezenfektesinde etkili olacaktır. Makine temizliği için özelleşmiş kimyasal karışımları veya doğal yöntemleri tercih edebilirsin.

Örneğin sirke ve tuz karışımının asidik yapısından faydalanabilirsin. Deterjan bölmesine ve hatta dilersen tuzu deterjan bölümüne, sirkeyi doğrudan makinenin içine dökerek makineni boş bir şekilde çalıştırabilirsin. Yaklaşık bir saat bu şekilde çalışan makine tümüyle tertemiz ve potansiyel mikroorganizmalardan arınmış olacaktır.

kıyafet-dezenfeksiyonu-doğal-temizlik-sirke

Buharlı Yöntemlerle Dezenfekte Etme

Evde uygulayabileceğin yüksek ısıdaki geleneksel temizlik yöntemleri kıyafetlerine zarar verebilir. Eğer bu deformasyonu engellemek ve yine de temiz olmasını sağlamak istiyorsan buharlı temizlik makinelerini inceleyebilirsin. Dilersen ev tipi bir makine satın alabilir veya bir temizlik şirketiyle anlaşarak özellikle kaban, palto gibi dönemlik ağır kıyafetlerini bu şekilde temizletebilirsin.

kıyafet-dezenfekte-etmek-temizlik-temizlik-şirketi

Kıyafetlerin Temas Ettiği Farklı Alanları da Unutma

Düzenli yıkamayla kıyafetlerini temiz hale getirebilirsin. Ancak bununla beraber kıyafetlerinin kullanılmadığı anlarda da temiz kalmaları gerekir. Bunun için öncelikle evde kıyafetlerinin temas ettikleri alanları belirle.

Askılık, portmanto, gardırop gibi konumların da dezenfekte olduğundan emin olmalısın. Bunun için kimyasal temizlik karışımlarını veya yine sirke ve limon gibi asidik doğal temizleyicilerle askıları özenle temizleyebilirsin.

kıyafet-dezenfekte-etmek-temizlik

Kirli kıyafetlerini yıkamaya dek beklettiğin kirli sepetinin de temizlenmeye ihtiyacı olduğunu unutmamalısın. Kıyafetlerini makineye yıkamaya attıktan sonra kirli sepetini de yıkayarak veya silerek temiz olduğundan emin olmalısın.

Sana tavsiyemiz temizlemiş ve dezenfekte etmiş olduğun kıyafetleri özellikle ayrı bir konumda muhafaza edersen en sonunda bütün kıyafetlerinin temizliğinden emin olduğunda hepsini gönül rahatlığıyla kullanabilirsin.

kıyafet-dezenfekte-etmek-temizlik-dolap-düzeni

Görsel kaynak: ebac.com, marthastewart.com, insider.com, houstoniamag.com, myzne.com, beautythatmoves.typepad.com, us.cnn.com, waterandhealth.org

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Oturma Odası Takımı Nasıl Seçilir?

Oturma Odası Takımı Nasıl Seçilir?

Açık Havada Spor İçin En Uygun Yerler

Açık Havada Spor İçin En Uygun Yerler