Evde Hazırlayabileceğin 6 Doğal Temizlik Deterjanı

Evde Hazırlayabileceğin 6 Doğal Temizlik Deterjanı

Temizlik yaparken pek çok farklı kimyasal içerikli temizleyicilere başvuruyor olabilirsin. Ancak ev temizliğinde, hatta hiç beklemediğin alanlarda bile doğal malzemelerden faydalanabilirsin. Hem daha sağlıklı hem de harika tazeleyici kokusuyla doğal temizleyiciler kullanmaya başladıktan sonra senin için de bir alışkanlık haline gelecek. Bu nedenle seni evin farklı yerlerindeki farklı lekeler için verebileceğimiz bu tarifleri denemeye davet ediyoruz.

Damak Tadına Uygun Kış Çayını Bul >

Evinde Uygulayabileceğin 13 Geri Dönüşüm Projesi >

Manikür ve Pediküre Dair Bilmen Gereken Her Şey >

Ev Yapımı Deterjanlar Etkili Midir?

Hepimiz marketlerden hazır alabileceğimiz kimyasal içerikli temizleyicilere alıştık. Halbuki tek güvenilir temizleyicilerin kimyasal içerikli temizleyiciler olduğu görüşü yanlıştır. Güçlü temizleyici özellik gösteren doğal malzemeler de günlük temizlikte veya detaylı zorlu lekelerde etkilidir.

Bunun yanı sıra doğru oranlarda karıştırıldığı sürece sağlık açısından da herhangi bir sorun olmayacaktır. Bunun için bazı etkili olan malzemeleri suyla durultman gerekebilir. İçinde pek çok kimyasalın bulunduğu hazır temizlik ürünlerine nazaran kesinlikle daha sağlıklı olacaktır.

Doğal Temizleyici Sprey Karışımı

Tazeleyici kokusuyla ve pratik kullanımıyla temizleyici spreyler hijyen malzemeleri arasında fazlasıyla popülerdir. Pek çok yüzeyde temizleyiciyi kolayca yaymanı sağlayan sprey karışımlar için doğal malzemelerden tarifimize şu şekilde;

  • Narenciye kabuğu

  • Beyaz sirke

  • Su

Dilediğin koku aromasının gelmesini istediğin narenciyeyi seç. (portakal, greyfurt, limon) Kabuğunu küçük parçalara ayırarak bir kavanoza koy. Ardından kavanozun geri kalanını sirkeyle doldur. Karışımı bir hafta boyunca güneş altında demlenene dek beklet. Sonra kabuklardan süzdüğün karışımdan bir buçuk bardak suyu sprey şişene dökebilir ve iyice çalkayabilirsin.

evde-hazırlanabilecek-doğal-temizleyici-sprey

Ev Yapımı Banyo Temizleyici

Duş küvetini, zemini, duvarları, lavaboyu temizlemek için kullanabileceğin evde yapılabilen güçlü bir temizleyici tarifinde sıra. Bu iş için sadece iki malzeme kullanarak etkili bir temizlik ürünü ortaya çıkarabilirsin.

  • Beyaz sirke

  • Bulaşık deterjanı

Her iki malzemeden de aynı oranda kullanman gerek. Öncelikle sirkeyi mikrodalga veya ocakta ısıtmalısın. Ardından ısınmış olan sirkeyle aynı oranda bulaşık deterjanını karıştırarak bir sprey şişesine döküp çalkalamalısın.

evde-hazırlanabilecek-doğal-banyo-temizleyici

Doğal Tarifli Cam-Sil

Cam temizlemek göz korkutan ev işlerinden biridir. Dışarı çevre koşullarından etkilendiği için çok daha kolay kirlenebilen camları doğru malzemelerle temizlemek önemlidir. Evde kendin yapabileceğin cam-sil tarifine geçelim.

  • 1 bardak su

  • 3 tatlı kaşığı beyaz sirke

  •  Çeyrek bardak İzopropil Alkol (güçlendirmesi için kimyasal)

Öncelikle temizlik ürünlerinde kullanabileceğin bir kimyasal olan alkolü ve sirkeyi sprey şişesine boşaltmalısın. Şişenin geri kalanını su ile doldur. Hepsini iyice çalkalayarak cam üzerinde doğrudan uygulayabilirsin.

evde-hazırlanabilecek-doğal-cam-sil

Zemin Temizleyicini Kendin Yap

Özellikle ahşap zeminlerde güvenle kullanabileceğin bu temizleyici ayrıca harika da bir kokuya sahip. Malzemeleri:

  • 1 çay kaşığı sıvı kastil sabunu

  • 4 bardak ılık su

  • 10 damla portakal esanslı yağ (tercihen)

Suyunu bir kova veya kaba dök. Ardından içine sıvı sabunu ekle. Son olarak da güzel bir koku vermesi için karışıma portakal esanslı yağ dök. İyice karıştırdıktan sonra bir sprey şişesine dökebilir ve zeminde kullanabilirsin. Ancak bu noktada zeminin süpürülerek daha önceden tozlarından arındırılmış olduğundan emin ol.

evde-hazırlanabilecek-doğal-zemin-temizleyici

Evde Yağ-Çözücü Yapımı

Evde yapabileceğin bu yağ-çöz ile beklenmedik bir şekilde yağ lekelerinden kolayca kurtulabileceksin.

  • 1 bardak beyaz sirke

  • Bir tatlı kaşığı sıvı kastil sabunu

  • Ilık su

  • Dilediğin esansta yağ (tercihen)

Sirke ve esans yağını bir sprey şişesine dök. Şişenin geri kalanını ılık suyla doldur. Dilersen istediğin esansa sahip yağ ile sirke kokusunu bastırabilirsin. Bütün karışımı çalkalayarak kullanmaya hazır hale getirebilirsin.

doğal-yağ-çözücü-deterjan

Halı Temizleyici Tarifi

Halılar üzerindeki zorlu lekeleri gidermek veya halının taze kokması için bu ev yapımı karışımı kullanabilirsin. Hem de aşağıdaki basit malzemelerle:

  • Bulaşık deterjanı

  • 1 yemek kaşığı beyaz sirke

  • 1 bardak ılık su

Deterjanı ve sirkeyi bir sprey şişesine dök. Ardından şişenin geri kalanını ılık suyla doldur. Karışımı çalkalayarak kullanıma hazır hale getirebilirsin.

Bu noktada öncelikle halının tozlarını bir süpürgeyle almalısın. Ardından lekeler üzerine bu karışımı sıkmalı ve üzerine bir havlu koymalısın. Havlu suyu emdiğinde lekenin de ortadan kaybolduğunun göreceksin.

doğal-halı-deterjanı

Görsel kaynak: thespruce.com, greenchoicecarpet.nyc, tasteandflavors.com, inhabitat.com, andersonandgrant.com, recipeswithessentialoils.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Kendi Teraryumunu Tasarla

Kendi Teraryumunu Tasarla

Evinin Duvarlarını Süsleyecek Kendin Yap Projeleri

Evinin Duvarlarını Süsleyecek Kendin Yap Projeleri