Damak Tadına Uygun Kış Çayını Bul
Bugünlerde daha çok dikkat ettiğimiz bedenimizi özellikle kış aylarına karşı iyi hazırlamalıyız. Sağlığımızı korumak ve bağışıklığımızı güçlendirmek yönünde lezzetli bir seçenek olarak sana harika kış çayı tarifleri hazırladık. Farklı tatları bir arada kullanacağın bu çayları deneyerek favorini bulabilirsin.
Kış Çayı Nedir? Neden İçilmelidir?
Çok önemli bir hatırlatma olarak başlangıçta belirtelim, bebek bekleyen biriysen kış çayının güçlü etkileri olabileceği için, doktoruna danışarak bu çayları tüketmeni tavsiye ederiz.
Birçok baharatı, meyve tatlarını ve otları bir arada bulunduran kış çayları tam bir şifa deposudur. İçeriğinin pek çok farklı aroma içermesi ile normal demleme çaylardan ayrılır. İçeriğinde bulunan farklı malzemeler ile bağışıklık sistemini güçlendirirken sana gün içinde enerji verecektir.
Kış çayları, içinde bulunanlara göre pek çok rahatsızlığın önüne geçebildiği gibi bazı rahatsızlıkları yaşarken de bedeninin rahatlamasını sağlar. Örneğin boğaz ağrını azaltabilen, burun akıntısına iyi gelen, mideni dinlendiren, yorgunluğu ve halsizliği alarak enerji veren özellikleriyle bedenine yapabileceğin en doğal müdahaledir.
Sağlığına ve bedenine çok iyi gelecek çaylar arasında en sevdiğini belirlemek adına istersen tariflerimize geçelim.
Not: Tariflerimizdekinden daha şekerli bir tat istersen şeker yerine bal ile tatlandırmanı tavsiye ederiz.
Limonlu Zencefil Çayı
Şifalı kış çaylarından biri olan limonlu zencefil çayı bedenini rahatlatma noktasında fazlasıyla etkili tarife sahiptir. En başta zencefilin kendi başına kas ağrılarını geçirme, mide kasılmaları rahatlatma ve bağırsak sistemini düzenleme özelliği kendini bu çayda gösterecektir. Bunun yanı sıra limon ve zencefilin birleşimi C vitamini yönünden bedenine destek olurken soğuk kış günlerinde zencefilin vücut ısını artırıcı etkisi ile kışın etkilerinden korunmuş olacaksın.
4-6 dilim soyulmuş zencefil kökü (yok ise 2 çay kaşığı toz zencefil)
3 dilim limon
Rezene
Dileğe göre karabiber ve bal
Çok baskın tatları barındıran bu çayda az malzeme kullanarak sakin bir tat oluşturmaya çalıştık. İki kişilik tarif için iki bardak suyu kaynattıktan sonra içine taze zencefil dilimlerini veya toz zencefili limonla ekle. 10-15 dakika kaynayarak lezzetini salan zencefili ocaktan al. Rezeneyi, karabiber ve balı ekledikten sonra demlenmesi için 3-5 dakika boyunca beklet. Ardından süzerek şifa dolu kupanı içebilirsin.
Elma ve Tarçın Çayı
Kış çayı denilince akla gelen lezzetler olan elma ve tarçını bir arada kullanıyoruz bu tarifte. Boğaz ağrılarını yumuşatmada ve gün içinde enerji verme noktasında etkili olan bu çay, tarçın kabuğu sayesinde kendinden şekerli bir tat da bırakacaktır. Aynı zamanda yağ yakımı konusunda da etkilidir.
1 çubuk tarçın
Kabuklarıyla dilimlenen 1 bütün elma
5 karanfil
2 dilim limon
Dileğe göre karabiber ve bal
Kabuğunu soymadan dilimlediğin bütün bir elmayı ve limon dilimlerini 3 su bardağı su içinde 15 dakika boyunca kaynat. Ardından ocaktan aldığın karışımın içine karanfil, çubuk tarçın ve baharatları ekleyerek 5 dakika demlenmesini bekle. Süzdükten sonra en sevdiğin bardağın içinde keyifle içebilirsin.
Hibiskus Çayı
Kış çaylarının tadı belirgin tatlarından biri de hibiskus çayıdır. Kan basıncını düzenleyen hibiskus, içerdiği antioksidanlar ile de nezle, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda iyileştirici özelliğe sahiptir. Sindirim sistemini düzenleyerek mide ve karın ağrılarına iyi gelir. C vitamini deposu olduğu için soğuk algınlığı, nezle gibi rahatsızlıklar için de iyileştirici etkiye sahiptir.
Kurutulmuş hibiskus
Kuşburnu
Kızılcık
Çilek yaprağı
Böğürtlen yaprağı
Bir bardak sıcak su içine kurutulmuş hibiskus ekleyerek demlenmesini bekleyebilirsin. Bu noktada kızıl meyvelerin aromalarını daha çok almak için demlenme sırasında içine kuşburnu, kızılcık, çilek yaprağı ve böğürtlen yaprağı ekleyebilirsin. Sonunda hepsini süzerek içebilirsin.
Atom Çayı
Zencefil çayına benzemekle beraber daha keskin tatlara sahiptir. İçinde bulunan nane, mide, karın ağrılarını veya genel olarak beden ağrılarını sakinleştirmeye yardımcı olur.
Rendelenmiş zencefil
Nane yaprakları
Limon suyu
Portakal kabuğu
Limon dilimleri
Kabuğu soyulmuş olan zencefili rendele. Ardından rendelenmiş zencefili bir demliğin içine sık. Bu suyun içine nane yaprakları, limon suyu ve dilimlerini ekleyerek kaynat. Kaynadıktan sonra portakal kabuklarını da ekleyerek 5 dakika kendi içinde demlenmesini bekle. Daha sonra süzerek şifa dolu kupanı yudumlayabilirsin.
Karışık Yeşil Çay
Yeşil çay lezzetinin yanı sıra günlük sıvı ihtiyacına kalorisiz şekilde ulaşmanın yoludur. Yeşil çayı pek çok kış lezzeti ile birleştirerek demleyebilirsin. Biz kış için uyumlu lezzetleri değerlendirerek bir tarif hazırladık;
Fesleğen yaprağı
Nane yaprağı
Limon dilimleri
Yeşil Çay
İçmek istediğin bir bardak su başına 1 çay kaşığı yeşil çayı bir süzgeç içine koyarak suyu ısıtmaya başlayın. Kaynama noktasına geldiği anda daha da ısınmasına izin vermeden ocağı kapatın. Fesleğen, nane yapraklarını ve limon dilimlerini ekleyin ve en sonunda süzerek içime hazır hale getirin.
Sütlü Kış Çayı
Daha aromatik bir tat arayışında isen bu şifalı çayımızı mutlaka denemelisin. Kış için ideal baharatların kullanıldığı çayı süt içinde demleyerek hem lezzetli hem de bağışıklığa yardımcı bir iyileştirici tarif oluşturduk.
Yarım bardak süt
2 bardak su
1 çubuk tarçın
5 adet karanfil
1 tatlı kaşığı siyah çay
5 kakule
Öncelikle 2 bardak suyu içinde tarçın, karanfil ve kakule varken kaynatmalısın. Ardından düşük sıcaklıktayken çayı da ekleyerek 10 dakika kaynamasını beklemelisin. Karışım kaynadıktan sonra üzerine aroma verecek olan sütü eklemeli ve yeniden kaynatmalısın. Hepsini süzerek en sevdiğin kupalara bölüştürebilirsin. Bu noktada daha tatlı bir çay için bardağına bal ekleyebilirsin.
Şifalı Ihlamur Karışımı Çayı
Tam bir hastalık karşıtı olan ıhlamur çayı boğaz ağrısı, öksürük, grip gibi rahatsızlıklar ile baş etmede birebirdir. Bunun yanı sıra etkili bir tadı olduğu için başka kış tatları ile lezzetlendirebilirsin. Tam bir şifa karışımı olacak olan tarifimizin favorilerin arasına gireceğini düşünüyoruz.
Ihlamur
Ayva çekirdeği
Ayva yaprağı (yoksa 2 dilim ayva)
Portakal kabuğu
Elma kabuğu
Çubuk Tarçın
Karanfil
Öncelikle 2 bardak su, elma kabuğu, portakal kabuğu, ayva çekirdeği, karanfil ve çubuk tarçını 15 dakika kaynat. Kaynama noktasına geldiğinde ayva yaprağını da ekleyerek bir süre daha kaynat. Son olarak ocaktan aldığın karışıma ıhlamuru ekle. Kendi halinde bıraktığın ıhlamur 5 dakika sonra demlenecek ve içmek için hazır hale gelecek.
Görsel kaynak: postallove.com, cottnlove.com, akwa.us, milliyet.com.tr, openharvest.coop, simplejoy.com, timesofindia.indiatimes.com, pinterest, dailysabah.com